Για ακόμη μια θητεία παρατείνεται η εκπροσώπηση της αντιπροεδρίας στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (BECC) από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρη Μαθιό, καθώς όπως τονίσθηκε η αντιπροεδρία κρίθηκε επιτυχώς εκπροσωπούμενη από την ελληνική πλευρά. Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ρώμη, ο κ. Μαθιός προέβη σε ανάλυση των στόχων της ελληνικής οικονομίας για το 2022, στη βάση των δυνατοτήτων που προσδιόρισε ο προϋπολογισμός της χώρας για τον επόμενο χρόνο.
Issue: Industry0148
Λ. Αναστασάκης: Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973
Η ιστορία της ελληνικής μεταπολεμικής βιομηχανίας αποτέλεσε πόλο έλξης για αρκετούς ερευνητές. Στο επίκεντρο όμως της υφιστάμενης βιβλιογραφίας βρίσκεται η οικονομική και κοινωνική συνιστώσα της, ενώ έχει σχεδόν αγνοηθεί η τεχνολογική διάσταση και συνεισφορά της. Αυτό το κενό στη βιβλιογραφία έρχεται να καλύψει το νέο βιβλίο του Λευτέρη Αναστασάκη με τίτλο «Καινοτομία & Βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973: Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες» μια νέα κυκλοφορία από την ECONOMIΑ PUBLISHING GROUP, μέσα από ενδελεχή έρευνα πρωτογενούς υλικού. Ο συγγραφέας θέτει τρία κομβικά ερωτήματα: Αν αναπτύχθηκε τεχνολογική καινοτομία στην Ελλάδα, αν η μεταπολεμική βιομηχανία συνεισέφερε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, και αν η εγχώρια βιομηχανία συνέβαλε στη βελτίωση της εκπαίδευσης στη μεταπολεμική Ελλάδα.
CDI Techdays 2021: To πρώτο συνέδρο L&D του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer
Με στόχο να δημιουργήσει το χώρο και τις ευκαιρίες ώστε όλο το προσωπικό του να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη μέσω της καθιέρωσης και καλλιέργειας μιας επιδραστικής κουλτούρας εκπαίδευσης, το Pfizer Center for Digital Innovation (CDI) διοργάνωσε το CDI TECH DAYS 2021, το πρώτο του υβριδικό συνέδριο Learning & Development (L&D) με τίτλο “Αποκαλύπτοντας το Μέλλον” (“Future Unboxed”), στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2021.
Το CDI, σταθερά δεσμευμένο στην προαγωγή του L&D, επενδύει στην ενδυνάμωση και την αναβάθμιση όλων των στελεχών του ώστε να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αλλαγές και να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις, καθώς η σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας είναι σήμερα πιο εκτεταμένη και ισχυρή από ποτέ. Στο πνεύμα της παγκόσμιας στρατηγικής της Pfizer, το συνέδριο του CDI έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα πάντα για τη σχέση Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και για το Cloud & Infrastructure in the Agile Era, μέσα από τις εμπνευσμένες παρουσιάσεις των κεντρικών ομιλητών.
ATHEX ESG: «Προ των πυλών» του δείκτη 14 νέες εταιρείες
Δεκατέσσερις νέες εταιρείες πρόκειται να συμπεριληφθούν στον χρηματιστηριακό δείκτη ATHEX ESG από τον ερχόμενο μήνα, με το σύνολο να φτάνει πλέον τις 49 εταιρείες.
Τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ξεκίνησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση του νέου δείκτη Athex ESG με τιμή έναρξης τις 1000 μονάδες, ο οποίος περιελάμβανε 35 εταιρείες.
Η πρώτη αναθεώρησή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός ημερών, με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την χρήση του 2020 και θα γίνεται κάθε χρόνο. Οι δεκατέσσερις νέες εταιρείες που θα εισαχθούν στον χρηματιστηριακό δείκτη ATHEX ESG είναι οι: Άβαξ, Τράπεζα Αττικής, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Έλαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλοι, Briq Properties, Παπουτσάνης, Premia και Space Hellas. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος του κλεισίματος της συνεδρίασης στις 17/12. Σύμφωνα μάλιστα με τη διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, έως το 2023-2025 εκτιμάται ότι οι μετοχές στον ελληνικό δείκτη ESG θα φτάσουν τις 60.
Nissan Motor: Επενδύει 17,59 δισ. δολάρια για να επιταχύνει την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων
Η Nissan Motor Co ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 2 τρισ. Γιεν (17,59 δισ. δολάρια) σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών, για να επιταχύνει την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και να «προλάβει» τους ανταγωνιστές σε έναν από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς για τις εταιρείες αυτοκινήτων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ηλεκτροκίνησης. Η Nissan θα δαπανήσει τα διπλάσια από ό,τι επένδυσε την προηγούμενη δεκαετία για να αποκτήσει ένα μερίδιο της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς οι ανταγωνιστές της όπως η Toyota Motor και η Tesla, προχωρούν με τα σχέδια τους για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Ακόμα, τόνισε πως θα παρουσιάσει 23 ηλεκτροκίνητα οχήματα μέχρι το 2030, συμπεριλαμβανομένων και 15 ηλεκτρικών οχημάτων και θέλει να μειώσει το κόστος της μπαταρίας λιθίου κατά 65% σε οκτώ χρόνια. Επίσης σχεδιάζει να εισάγει μπαταρίες solid-state μέχρι τον Μάρτιο του 2029, που ενδεχόμενως να αποτελέσουν game changing. Αυτές οι δεσμεύσεις, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Makoto Uchida, θα καταστήσουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα προσιτά σε περισσότερους οδηγούς.
Πλαστικά Κρήτης: Αυξημένες πωλήσεις και κέρδη στο εννεάμηνο
Αυξημένες πωλήσεις αλλά και κέρδη στο εννεάμηνο 2021 σε ετήσια βάση κατέγραψε η Πλαστικά Κρήτης, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει ανάπτυξη 20,1% σε επίπεδο ομίλου. Αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 278,1 εκ. ευρώ έναντι 231,6 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 64,2 εκ. ευρώ έναντι 57,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένα κατά 12,2%.
Σε επίπεδο εταιρείας, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 144,6 εκ. ευρώ έναντι 121,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 19,0%. Ο Όμιλος διατηρεί επαρκή ρευστότητα για την κάλυψη των επιχειρηματικών αναγκών του, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργικής κερδοφορίας των επιχειρηματικών μονάδων του. Λόγω της σημαντικότατης αύξησης του κόστους ενέργειας, η διοίκηση αναμένει μια μείωση του περιθωρίου μικτού κέρδους κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς αυτό να μεταβάλλει την εκτίμησή της για αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας για το σύνολο του έτους σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
Φυτικά: Τι σχεδιάζουν Δωδώνη και Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην αγορά των 50 εκατ. ευρώ
Τις μηχανές των μονάδων παραγωγής φυτικών γαλακτοκομικών ζεσταίνει η ελληνική γαλακτοβιομηχανία, επιχειρώντας να πάρει θέση σε μία αγορά που φέτος η αξία της θα φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Food Reporter.
Το παράδειγμα δίνουν η Δωδώνη και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που σχεδιάζουν επέκταση μέσα από νέα λανσαρίσματα και μετατροπή στις εγκαταστάσεις τους, όπως ειπώθηκε στο φετινό Dairy Conference που διοργάνωσε η Boussias.
Μέσω εξαγοράς ή μεταφοράς της παραγωγής της θα συγκεντρώσουν την παραγωγή plant based προϊόντων, στα οποία πιστεύουν τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία, όπως τόνισε ο Μιχάλης Σαράντης, επικεφαλής του ομίλου.
«Χαρακτηριστικά λέμε ότι βοηθάμε στην “εισκόμιση” 400 τόνων ελληνικού αμυγδάλου και έχουμε αυξήσει την τιμή κατά 30%», σημείωσε, προσθέτοντας πως μελλοντικά μία από τις μονάδες του ομίλου θα αποτελέσει εργοστάσιο στο οποίο θα παράγονται τα φυτικά προϊόντα, με ανοιχτή την πιθανότητα αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί μέσω εξαγοράς. Προϊόντα, όπως τύπου τυριού, που μπορεί να κυκλοφορήσει η εταιρεία θα έχουν, πάντως, το brand της Καρπός, που οδηγεί την εγχώρια αγορά.
Την ευκαιρία στην αναδυόμενη κατηγορία των φυτικών τυριών είδε και η Δωδώνη, κάνοντας το βήμα μέσω εξαγωγών. Όπως σημείωσε ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κυκλοφόρησε ήδη εξωτερικό προϊόν τύπου λευκού τυριού, το οποίο δοκιμάζεται στις μεγάλες αγορές, ύστερα από αίτημα των συνεργαζόμενων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που διείδαν αυτή την ανάγκη.
«Όλες οι βιομηχανίες θα έχουν μία σχετική μετάλλαξη για να προσφέρουν μια συνολική γκάμα διατροφής», εκτίμησε ο κ. Παναγιωτάκης. Αυτή δεν είναι η μοναδική επένδυση της Δωδώνη εκτός των «παραδοσιακών» της δραστηριοτήτων, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επένδυση σε δεύτερη μονάδα χαλουμιού στην Κύπρο.
Ο δεκάλογος αισιοδοξίας του Δ. Παπαλεξόπουλου για την καινοτομία στην Ελλάδα
Τους λόγους που η χώρα μας μπορεί να αισιοδοξεί ως προς την καινοτομία ανέπτυξε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το συνέδριο «Reinventing Greece through Investments in Innovation». Εκτός από τους στόχους του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Συνδέσμου για την καινοτομία, καθώς και η μελέτη «Destination Greece: Attracting Digital & Innovation Investment» που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία. «Η ευημερία μας εξαρτάται από την αναβάθμιση της συλλογικής μας ικανότητας να καινοτομούμε» τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος και σημείωσε ότι «η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής ανάπτυξης σήμερα και στο μέλλον». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισήμανε ότι μπορούμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αφού έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τα τελευταία χρόνια.
Όπως τόνισε, «το οικοσύστημα, από σχεδόν ανύπαρκτο πριν λίγα χρόνια, σήμερα μεγαλώνει, δημιουργεί παραδείγματα προς μίμηση και προσδοκούμε να τριπλασιαστεί σε μια πενταετία. Οι επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα επιταχύνονται, ενώ αξιοποιείται σταδιακά και το μεγάλο δίκτυο των Ελλήνων της Διασπορά που μεταφέρουν επενδύσεις, συμβουλές και τεχνογνωσία στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπάρχει σαφής πρόοδος ως προς την αξιοποίηση της ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων».
Εντοπίζεται επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, μια δυναμική για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως η βιοτεχνολογία και το φάρμακο. «Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τον συγχρονισμό προκλήσεων όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και την ευρεία συναντίληψη που διαμορφώνεται στο χώρο των επενδύσεων, της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων για τις άμεσες προκλήσεις και την καινοτομία. Κυρίως όμως, είναι θετική η μεταστροφή της αντίληψης της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα, και πως αποτελεί μέρος της λύσης σε διάφορα ζητήματα», σημείωσε.
Από την άλλη, επισήμανε ότι το ποτήρι είναι και μισοάδειο, διότι παραμένουμε πίσω από τις προηγμένες χώρες και τους ανταγωνιστές μας.
Στις δράσεις και τους στόχους του ΣΕΒ ως προς την αναβάθμιση της Καινοτομίας αναφέρθηκαν στη δική τους τοποθέτηση ο Συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ κ. Μάρκος Βερέμης και η Διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας κ. Μάγκη Αθανασιάδη, μεταξύ των οποίων η περεταίρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 10 δισ. ευρώ.
Για εκδημοκράτηση των εργαλείων ψηφιακού μετασχηματισμού έκανε λόγο ο κ. Βερέμης, οι οποίες κλείνουν την «ψαλίδα» μεταξύ των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. Παρουσιάζοντας τη μελέτη της Αccenture Greece, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλός της, Κυριάκος Σαμπατακάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα «έχει εισέλθει δυναμικά στον διεθνή στίβο προσέλκυσης άμεσων ξένων ψηφιακών επενδύσεων».
Σχετικά με το μέγεθος των επενδύσεων που χρειάζονται να γίνουν στα επόμενα χρόνια από τις επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας ώστε να πιάσουν το momentum της εποχής, ο κ. Σαμπατακάκης ανέφερε ότι: «Ως οδηγό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κενό που έχει η χώρα σε FPI, που είναι της τάξεως των 15 δισ., οπότε όσο μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πίτας μπορούμε να διεκδικήσουμε μέσω τέτοιων επενδύσεων, τόσο το καλύτερο».
Το επενδυτικό συνέδριο, με βασικό μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιστρέφει μέσα από την Καινοτομία», πραγματοποιείται διαδικτυακά από τον ΣΕΒ και το Innovative Greeks, την Τετάρτη, 1/12/2021, στις 14:30.
Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό Special Report του ΣΕΒ «Η Ελλάδα επιστρέφει μέσα από την Καινοτομία» εδώ.
ΕΒΕΘ: Επιδότηση συμμετοχής επιχειρήσεων σε διεθνείς εκθέσεις
Συνεχίζεται και για το επόμενο 12μηνο από το ΕΒΕΘ η υλοποίηση του Προγράμματος Επιδότησης Εκθέσεων Εσωτερικού, που δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις-μέλη του να συμμετάσχουν με ιδιαίτερα χαμηλό τίμημα σε εκθεσιακές διοργανώσεις, που πραγματοποιεί η ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό και με προνομιακό κόστος δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων στις Διεθνείς Εκθέσεις DETROP BOUTIQUE 2022 και ARTOZYMA 2022, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης, ταυτόχρονα, στις 26-28 Φεβρουαρίου 2022, στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Τζίρο άνω των 31 εκατ. ευρώ αναμένει το 2021 η YTONG-THRAKON
Ενίσχυση των μεγεθών το 2020 με προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη το 2021 ανακοίνωσε η YTONG-THRAKON. Ειδικότερα, αύξηση του EBITDA κατά 57% παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εταιρειών YTONG-THRAKON το 2020 σε σχέση με το 2019, με το συνολικό τους EBITDA να ανέρχεται σε 2,55 εκατ. ευρώ έναντι 1,63 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνεται ότι, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών παρουσίασε αύξηση 8% παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ το 2020 ευρώ έναντι 21,8 εκατ. ευρώ το 2019.
Η αύξηση του κύκλου εργασιών προέκυψε από την άνοδο των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά αλλά και από τις εξαγωγές. O μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στις εταιρείες αυξήθηκε κατά 12 θέσεις εργασίας και ειδικότερα ανήλθε από 111 εργαζόμενους το 2019 σε 123 εργαζόμενους το 2020. Τέλος, όπως αναφέρεται, οι προοπτικές για το 2021 είναι ενθαρρυντικές με τον κύκλο εργασιών να αναμένεται να ξεπεράσει τα 31 εκατομμύρια ευρώ και τα αποτελέσματα των εταιρειών να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο την θέση των εταιρειών στον χώρο των οικοδομικών υλικών.