Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας: Αλώβητες από ενέργεια και πανδημία οι πωλήσεις

Από την διαμόρφωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της εταιρείας Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας A.E. στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, προκύπτει ότι αυτά δεν επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης. Αντιθέτως, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε € 30.734,76 χιλ. στη περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 και σε €10.287,18 χιλ. κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, έναντι 22.378,89 χιλ. και 8.489,81 χιλ. στις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης χρήσης 2020, παρουσιάζοντας μεταβολή κατά 37,34% και 21,17% αντίστοιχα. Αναφορικά με την πορεία των αποτελεσμάτων της εταιρείας στο υπόλοιπο διάστημα της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση εκτιμά στην συνέχιση των θετικών αποτελεσμάτων, βασιζόμενη κυρίως στην μέχρι σήμερα διαμορφωμένη πορεία των εργασιών της.

Πλαστικά Θράκης: Η Ε. Σιδέρη υπεύθυνη εξυπηρέτησης μετόχων

Η Πλαστικά Θράκης γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, κατά τη συνεδρίαση αυτού της 18ης Νοεμβρίου 2021, προέβη στον ορισμό της κας. Ευαγγελίας (Ελίνας) Σιδέρη ως Υπεύθυνης του Τμήματος (Μονάδας) Εξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων της Εταιρείας σε αντικατάσταση του εκτελούντος μέχρι σήμερα χρέη Υπευθύνου κ. Δημήτριου Φράγκου του Βασιλείου.

Υποτροφία του Ιδρύματος «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» σε φοιτητές Φαρμακευτικής

Υποτροφία σε φοιτητές Φαρμακευτικής εις μνήμην της φαρμακοποιού Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου, η οποία δολοφονήθηκε τον Ιούλιο του 2021, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, κ. Ιουλία Τσέτη. Η υποτροφία θα δίνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ» σε φοιτήτρια ή φοιτητή του Εργαστηρίου της Ομάδας της καθηγήτριας Φαρμακολογίας Ιωάννας Ανδρεάδου.

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η κα Τσέτη, και ως πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου United Nations Global Compact Network Hellas, επισημαίνει: «Επιβάλλεται όλοι μας να παλέψουμε για έναν ενεργό κόσμο ισότητας και για να επαναφέρουμε την Ηθική στην ζωή μας. Τα φαινόμενα τύπου #metoo δεν τιμούν τις σύγχρονες κοινωνίες και κανέναν που παραμένει απαθής παρατηρητής. Η βία κατά των γυναικών, αποτελεί μία σοβαρή πανδημία, με παράπλευρες απώλειες. Οι UNI-PHARMA & InterMed, ως μέλη του UN Global Compact, με υπευθυνότητα στηρίζουν κάθε ενέργεια που βρίσκεται προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των ανισοτήτων και της κακοποίησης».

Νέα εποχή για το εργοστάσιο της General Mills Ελλάς

Η General Mills ανακοίνωσε στρατηγική συμφωνία πώλησης των Ευρωπαϊκών προϊόντων ζύμης στη Cérélia, παγκόσμιο ηγέτη στην συγκεκριμένη αγορά. Η συμφωνία περιλαμβάνει τα επώνυμα και ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα ζύμης στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, συμπεριλαμβανομένων των brands Knack & Back και Jus-Rol. Το σύνολο της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του οικονομικού έτους 2022.

Ο κ. Ιωσήφ Βυθούλκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της General Mills Ελλάς, δήλωσε για τη συμφωνία: «Η General Mills στην Ελλάδα και το εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα, περνά πλέον σε μία νέα εποχή, εστιάζοντας σε νέα προϊόντα υψηλής ζήτησης και έμφαση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ήδη έχει εγκατασταθεί στο εργοστάσιο η νέα γραμμή τορτίγιας Old El Paso, που θα παράγει αυτό το δυναμικά ανερχόμενο προϊόν. Στη πορεία του μετασχηματισμού του Ομίλου διεθνώς, η ομάδα της General Mills στην Ελλάδα, είναι έτοιμη να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγική και εξαγωγική δυναμική της χώρας».

AKRITAS: Η αυξημένη παραγωγικότητα διπλασίασε το μικτό περιθώριο κερδοφορίας

Η βιομηχανία παραγωγής τεχνητής ξυλείας AKRITAS συνεχίζει τη δυναμική της πορεία σε πείσμα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, καταγράφοντας το εννεάμηνο του 2021 κύκλο εργασιών ύψους €26,3 εκατ. έναντι €16,8 εκατ. την προηγούμενη περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 56%. Σε επίπεδο τριμήνου ο τζίρος ανήλθε σε €9,4 εκατ., αυξημένος κατά 47% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία, παρά το κλίμα αβεβαιότητας λόγω της σταδιακής επανάκαμψης της πανδημίας και των γενικότερων προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τις πληθωριστικές πιέσεις και του περιορισμούς στη διαθεσιμότητα των α’ υλών, αλλά και της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης που έχει οδηγήσει σε ένα τριπλασιασμό της χονδρικής τιμής ρεύματος μέσα στο έτος, συνεχίζει τη δυναμική της πορεία.

Στην ίδια κατεύθυνση, η αυξημένη παραγωγικότητα σε συνδυασμό με την επιτυχή υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας έχουν σχεδόν διπλασιάσει το Μικτό Περιθώριο Κερδοφορίας στα επίπεδα του 12,3%, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων Χρηματοδοτικών & Επενδυτικών Αποτελεσμάτων & Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν το 9μηνο του 2021 σε €2,9 εκατ. έναντι €448 χιλ. την προηγούμενη περίοδο.

Η διοίκηση της εταιρείας πάντως εκτιμά ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα στην προμήθεια α’ υλών από το εξωτερικό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ και ο κύκλος εργασιών για το σύνολο της χρήσης δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την τάση που διαμορφώνεται το 9μηνο του έτους για το σύνολο του 2021. Αναφορικά με τη λειτουργική κερδοφορία, η τάση παραμένει θετική, όμως σε περίπτωση που το κόστος ενέργειας δεν αποκλιμακωθεί άμεσα, τα αποτελέσματα της εταιρείας αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά.

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το παράνομο εμπόριο HFCs

Στην εκδήλωση με θέμα: Παράνομο εμπόριο υδροφθορανθράκων (HFCs): Βέλτιστες πρακτικές από τα κράτη μέλη της ΕΕ που έλαβε χώρα στις 23 Νοεμβρίου, μια ομάδα υπευθύνων χάραξης πολιτικής αποτελούμενη από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κράτη μέλη, καθώς και ηγέτες από τη βιομηχανία συζήτησαν για το πώς θα δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν o κος Cristian-Silviu Bușoi, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), με τη διοργάνωση να έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Υδροφθορανθράκων (EFCTC). Το παράνομο εμπόριο έχει παρουσιάσει άνθιση τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ, λόγω της άνισης επιβολής του κανονισμού EU F-gas για τα HFCs.

Από την ελληνική πλευρά, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στα πρόσφατα βήματα που έγιναν στην χώρα, όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου υδροφθοραθράκων (HFCs).
Η Bente Tranholm-Schwarz, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Διεύθυνση στο Τμήμα Δράσης για το Κλίμα, σημείωσε ότι η Επιτροπή «στοχεύει να βάλει ένα τέλος με τη βοήθεια του νέου κανονισμού για τα φθοριούχα αέρια που θα προταθεί το επόμενο έτος».

Ο Pärtel Niitaru από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Εσθονίας παρουσίασε, επίσης, τα προβλεπόμενα μέτρα στην Εσθονία, τα οποία περιλαμβάνουν αυξημένα πρόστιμα και απαγόρευση κατοχής και πώλησης δοχείων που δεν επαναχρησιμοποιούνται, αλλά τόνισε ότι «χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερη επιβολή του νόμου». Άλλα μέτρα που αναφέρθηκαν περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό των τελωνειακών αρχών με τα κατάλληλα εργαλεία και τις αναγκαίες πληροφορίες για τον έλεγχο εισαγωγών ψυκτικού αερίου.

Στο τιμόνι του ΣΕΒΤ ο Ιωάννης Γιώτης

Μετά από πολυετή και σημαντική προσφορά στον Σύνδεσμο και τον κλάδο των τροφίμων, οι κ.κ. Ευάγγελος Καλούσης, Λουκάς Κόμης, Γεώργιος Πίττας και Μηνάς Τάνες, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανίων Τροφίμων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒΤ, στις 24 Νοεμβρίου, εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Υπό την Προεδρία πλέον του κ. Ιωάννη Γιώτη, όλα τα Μέλη θα συνεχίσουν να συμβάλουν στο σημαντικό έργο που επιτελείται, με γνώμονα την αειφορία της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων και του κλάδου μας, μέσα σε ένα ιδιαίτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις.

Στη Λουξ το 42,34% της Δίρφυς

Η εταιρεία ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΔΙΡΦΥΣ ΑΕ, μετά και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας πλειστηριασμού, γνωστοποιεί την αγορά του 42,34% των μετοχών της από την εταιρεία ΛΟΥΞ-ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, έναντι ποσού 1,2 εκατ ευρώ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΙΡΦΥΣ ΑΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νικόλαος Σέρρας: «Η εταιρεία Δίρφυς εφαρμόζει επιχειρηματικό σχέδιο που περιλαμβάνει αύξηση της παραγωγικής ικανότητας με σεβασμό στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ανάπτυξη των πωλήσεων και σχεδιασμό νέων προϊόντων με έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία. Θα μοιραστούμε το όραμα μας για την Δίρφυς με τον νέο μέτοχο, προσβλέποντας σε στενή συνεργασία μαζί του».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΛΟΥΞ-ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, κ. Γιάννης Μαρλαφέκας, τονίζει: «Η πρόοδος που έχει σημειώσει η ΔΙΡΦΥΣ ΑΕ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια αναπτυσσόμενη εταιρεία και ότι η εξαγορά του 42,34% των μετοχών της είναι μια στοχευμένη επένδυση στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού για την ΛΟΥΞ».

Mevaco: Άλμα 519% στον κύκλο εργασιών το γ’ τρίμηνο

Εκτόξευση της τάξεως του 519% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της μεταλλουργικής βιομηχανίας Mevaco για το γ’ τρίμηνο της χρήσης του 2021, ανερχόμενος σε 7.191,74 χιλ. ευρώ, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 819,26 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η δραστηριότητά της και τα θεμελιώδη οικονομικά της μεγέθη ουδόλως επηρεάσθηκαν τόσο από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, όσο και από τις συνέπειες της εξάπλωσης του Covid -19.

Η διοίκηση της εταιρείας, εκτιμά ότι δεν υφίσταται οιαδήποτε ουσιώδης αβεβαιότητα ως προς την συνέχιση της δραστηριότητας, την παραγωγική λειτουργία, τις πωλήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα της, καθόσον η ανταγωνιστική παραγωγική βάση, οι άρτιες εγκαταστάσεις και υποδομές της, οι ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και η διασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και των ικανοποιητικών/επαρκών ταμειακών διαθεσίμων, σε συνδυασμό με το ύψος των προς εκτέλεση παραγγελιών της, με βάση και το ευρύτερο συμβασιοποιημένο αντικείμενό της (εντός και εκτός Ελλάδος) είναι τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της, που επιτρέπουν στην εταιρεία να αντιμετωπίσει προσηκόντως την εμπρόθεσμη και προσήκουσα εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτής και να περιορίζει τις δυσμενείς συνέπειες στο μικρότερο δυνατό βαθμό.

 

Η μεθοδολογία Lean θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της βιομηχανικής παραγωγής

Το Lean Manufacturing Conference διοργανώθηκε με επιτυχία ψηφιακά από τo Manufacturing της Boussias, την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021. Το συνέδριο παρουσίασε εργαλεία, μεθοδολογίες και καλές πρακτικές εφαρμογών Λιτής Παραγωγής, στο πλαίσιο της εδραίωσης κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης, που στοχεύουν στη διαρκή μείωση των απωλειών στην παραγωγή και στην εξάλειψη διεργασιών που δεν προσθέτουν αξία στο τελικό προϊόν, ενισχύοντας το customer value. Παράλληλα, ανέδειξε τα συνακόλουθα οφέλη, όπως είναι -μεταξύ άλλων- η μείωση κόστους και χρόνου παραγωγής, η αύξηση της παραγωγικότητας και απόδοσης, η ενίσχυση της ευελιξίας για παραγωγή πολλών διαφορετικών προϊόντων σε μικρές ποσότητες και η μείωση των αποθεμάτων.

Διεθνείς και Έλληνες ομιλητές, experts και στελέχη του μεταποιητικού κλάδου, μοιράστηκαν την πρακτική εμπειρία τους και τα μετρήσιμα οφέλη που αποκόμισαν από την εφαρμογή των μεθοδολογιών κι εργαλείων του Lean Manufacturing, αλλά και από την υιοθέτησή του ως φιλοσοφία διοίκησης και κουλτούρας, που προάγει τη συνεχή βελτίωση και την επιχειρησιακή αριστεία. Το συνέδριο τέλεσε υπό την Τιμητική Υποστήριξη της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, του Hellenic Maintenance Society και του Operational Excellence in Manufacturing Program – UOA. Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου ήταν η Dassault Systèmes και Χορηγός η Vimachem. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα.