Η Σελόντα απορροφά Νηρέα και Aquavest

Δημισιεύτηκε στο ΓΕΜΗ το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης των τριών ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας του ομίλου Avramar Seafood Limited, που εδρεύει στην Ισπανία. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Σελόντα θα είναι η εταιρεία που θα απορροφήσει τις Νηρεύς και Aquavest Investment, ώστε να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύνολο. Οι συγχωνεύσεις συντελούνται στο πλαίσιο της ενδοομιλικής αναδιάρθρωσης του ισπανικού ομίλου «Avramar Seafood Limited», προκειμένου να ενοποιηθούν αποτελεσματικά οι λειτουργίες των τριών θυγατρικών του.

Ενίσχυση των Επενδύσεων μεταξύ Νιγηρίας και Ελλάδας

Το Ελληνο-Νιγηριανό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νιγηρίας στην Αθήνα θα διοργανώσουν το ετήσιο investment Forum στις 30 Νοεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Kastri Domotel, στην Αθήνα.

Στο φόρουμ, με θέμα «Ενίσχυση των Επενδύσεων μεταξύ Νιγηρίας και Ελλάδας» θα παρουσιαστούν το επενδυτικό υπόβαθρο και οι προοπτικές της νιγηριανής οικονομίας καθώς επίσης και οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της χώρας δίνει έμφαση. Θα συμμετάσχουν βασικοί παράγοντες της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων policymakers και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Νιγηρίας, υποψηφίων επενδυτών, εμπειρογνωμόνων και αρμόδιων στελεχών σε επίπεδο λήψης αποφάσεων.

Epsilon Net: Η εκτίναξη μεγεθών έναυσμα για νέες επιχειρηματικές κινήσεις

Υπερδιπλασιασμό πωλήσεων και εκτίναξη κερδών παρουσίασε ο Όμιλος Εταιρειών Epsilon Net το γ’ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε € 28,56 εκατ. έναντι € 11,50 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 148%, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 7,83 εκατ. έναντι € 2,47 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, (+217%), ενώ τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 354% ανερχόμενα σε € 5,53 εκατ. € έναντι € 1,22 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2020.

Όπως σημειώνεται, η ρευστότητα του Ομίλου, παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης νέων επιχειρηματικών κινήσεων και αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών, κινούμενη σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα (Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα 18,12 εκατ. ευρώ), παρά τις σημαντικές εξαγορές που έχουν εξοφληθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2020 και του πρώτου εννεαμήνου του 2021, ύψους πάνω από 18 εκατ. ευρώ (Data Communication, SingularLogic, Technolife, iQom).

Eurimac: Η γραμμή παραγωγής των €3,7 εκατ. και η νέα μονάδα φωτοβολταϊκών

Πριν μερικές μέρες τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα γραμμής παραγωγής μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων της Eurimac η οποία θα αυξήσει κατά 18 χιλ. τόνους ετησίως τη δυναμικότητα της εταιρείας ζυμαρικών. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 3,7 εκατ. ευρώ, με την έναρξη λειτουργίας της οποίας η δυναμικότητα θα φτάσει τους 90 χιλ. τόνους το χρόνο.

Η βιομηχανία έχει ήδη υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού της πλάνου των 11 εκατ. ευρώ ενώ απομένει πλέον να τελειώσουν και οι εργασίες κατασκευής της νέα μονάδας φωτοβολταϊκών με συνολική ισχύ 1 MW. «Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμούμε ότι μέσα στο πρώτο μισό του νέου έτους θα τεθεί σε λειτουργία», σημειώνει στο FOODReporter ο πρόεδρος της βιομηχανίας ζυμαρικών που εδρεύει στο Κιλκίς, Σταύρος Κωνσταντινίδης. Μέσα από τη νέα μονάδα η Eurimac σχεδιάζει να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Samsung: Ετοιμάζει μονάδα παραγωγής ημιαγωγών στο Τέξας, αξίας 17 δισ. δολαρίων

Την κατασκευή μονάδας παραγωγής ημιαγωγών, μια επένδυση περίπου 17 δισ. δολαρίων, στο Τέιλορ του Τέξας, φαίνεται να εξετάζει ο νοτιοκορεατικός κολοσσός της τεχνολογίας Samsung Electronics, την ώρα που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιέζει για την διεύρυνση της εγχώριας παραγωγής τσιπ. Η μονάδα στο Τέιλορ, που βρίσκεται στο κέντρο της πολιτείας του Τέξας, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 1.800 νέες θέσεις εργασίας και ωστόσο η παραγωγή ημιαγωγών δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του 2024, σύμφωνα με έγγραφα που έχει καταθέσει η Samsung στις ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας.

Για να δελεάσει την Samsung, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το Taylor έχει προσφέρει κίνητρα που περιλαμβάνουν μείωση του φόρου ακινήτων έως και 92,5% για την πρώτη δεκαετία, με τα φορολογικά κίνητρα να μειώνονται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες. Εκπρόσωπος της Samsung δήλωσε, πάντως, ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με την τοποθεσία» κατασκευής της μονάδας παραγωγής ημιαγωγών.

Oatly: «Άνοιγμα» στην ασιατική αγορά με νέο εργοστάσιο στη Κίνα

Η Oatly Group, η μεγαλύτερη εταιρεία ροφημάτων βρώμης στον κόσμο, ανακοίνωσε το άνοιγμα της πρώτης μονάδας παραγωγής της στο Ma’anshan της Κίνας, μόλις λίγους μήνες μετά το άνοιγμα του πρώτο της ασιατικού εργοστασίου στη Σιγκαπούρη τον Ιούλιο.

Η νέα μονάδα παραγωγής αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της Oatly για την κατασκευή εργοστασίων κατάλληλων για το μέλλον, με αποτελεσματική χρήση των πόρων και ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Η εγκατάσταση είναι μία από τις έξι εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς η Oatly επεκτείνεται. «Το άνοιγμα του πρώτου μας εργοστασίου στην Κίνα παρέχει περισσότερη χωρητικότητα για την Oatly στην Ασία, υποστηρίζοντας την παγκόσμια επέκταση και καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς.

Έτσι, επεκτείνουμε τη διαδικασία παραγωγής ροφημάτων βρώμης παγκόσμιας κλάσης από τη Σουηδία στην Κίνα, καθιστώντας τις φυτικές δίαιτες προσβάσιμες σε περισσότερους ανθρώπους για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές προκλήσεις. Δίνουμε ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη τη βιομηχανία τροφίμων όσον αφορά την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο David Zhang, Πρόεδρος της Oatly για την Ασία.

Siemens Energy: Κατασκευάζει νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας στη Βραζιλία

Η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε η σύμβαση για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας στη Βραζιλία, ως μέρος ενός συγκροτήματος υγροποιημένου φυσικού αερίου, για την τροφοδοσία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η σύμβαση, την οποία η Siemens Energy μοιράζεται με τον εταίρο της κοινοπραξίας, Andrade Gutierrez, είναι αξίας 1 δισ. ευρώ. Το μερίδιο της Siemens Energy είναι τα τρία τέταρτα αυτού του ποσού, ανέφεραν πηγές στη The Wall Street Journal.

Η Siemens Energy, η οποία αποσχίστηκε από τη Siemens AG πέρυσι, δεν παρείχε ανάλυση της αξίας της σύμβασης για το GNA II, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023. Η Siemens Energy πρόκειται να είναι υπεύθυνη για την παράδοση του συνόλου της ηλεκτρικής νησίδας, που αποτελείται από τρεις αεροστρόβιλους, έναν ατμοστρόβιλο, τέσσερις γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και τρεις γεννήτριες ανάκτησης θερμότητας, καθώς και συστήματα οργάνων και ελέγχου. Η γερμανική εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα καλύψει μακροπρόθεσμα, τη λειτουργία και τη συντήρηση του εργοστασίου.

Lavipharm: Νέος CFO ο Βασίλης Μπαλούμης

Η εταιρεία Lavipharm A.E. ανακοίνωσε ότι ο κ. Βασίλης Μπαλούμης αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου (CFO) από την 1η Δεκεμβρίου 2021 στη θέση του Σπυρίδωνα Μαγκλιβέρα, ο οποίος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης. Ο κ. Μπαλούμης διαθέτει πολυετή εμπειρία ως οικονομικός διευθυντής, με πρόσφατη τη θέση του στη Lamda Development Α.Ε. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Executive MBA του ίδιου Πανεπιστημίου.

Ν. Παπαθανάσης: Αναπτυξιακά εργαλεία για τη στήριξη των επενδύσεων

Έντονος προβληματισμός για σημεία του νομικού πλαισίου που περιορίζουν τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας με αποκλεισμό των επιχορηγήσεων καταγράφηκε στην πρώτη κοινή υβριδική συνεδρίαση των Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής. Επίσης, τέθηκε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις λειτουργίες των επιχειρηματικών πάρκων, με έμφαση στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την ανάπτυξη των περιοχών της Αττικής, όπου υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις και, εν γένει, μεταποιητικές δραστηριότητες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, περιέγραψε βασικές παραμέτρους των παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στη δημιουργία ενός δυναμικού φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος. Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία ανάπτυξης, έκανε αναφορά στα διαρθρωτικά προγράμματα, τα αναπτυξιακά εργαλεία για τη στήριξη των επενδύσεων, για να τονίσει, ιδιαίτερα, ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σχεδιασμός για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και ιδιαίτερα στα βιομηχανικά πάρκα, αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θωμαΐς Ευτυχίδου, αναλύοντας στοιχεία της πολιτικής ανάπτυξής τους, καθώς και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην εφοδιαστική.

Bayer – Microsoft: Συνεργασία με στόχο την εξέλιξη των ψηφιακών δυνατοτήτων

Η Bayer ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft, με στόχο να αξιοποιήσει την τεχνολογία cloud και να δημιουργήσει ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων και λύσεων βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα για τη γεωργία και άλλους συναφείς σε αυτήν κλάδους της οικονομίας. Αξιοποιώντας προηγμένες υποδομές και νέες δυνατότητες επεξεργασίας δεδομένων, η γεωργική παραγωγή θα μπορέσει να επιταχύνει την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και στηρίζοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο το μήκος της αλυσίδας αξίας.

Ο σύγχρονος γεωργικός τομέας επωφελείται από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τη συλλογή πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμες, όπως το Climate FieldView™ της Bayer. Υπάρχει όμως χώρος για βελτίωση σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής τροφίμων, ζωοτροφών, καυσίμων και ίνας κυρίως σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα, τη χρήση των πολύτιμων φυσικών πόρων ενισχύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Βάσει της συμφωνίας, η Bayer και η Microsoft θα συνεργαστούν προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού νέες λύσεις οι οποίες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ορισμένα κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των γεωργικών μονάδων, τη βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών, τη βελτίωση της μεταποιητικής και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και με την παρακολούθηση και τη μέτρηση των στόχων ESG.