-->

ΒΙΑΝΕΞ: Δώρισε 14.121 κουτιά φαρμακευτικών σκευασμάτων

Το GIVMED είναι η μη κερδοσκοπική οργάνωση που εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα για ευπαθείς ομάδες. Μέσα από ένα δίκτυο 136 κοινωφελών φορέων-σημείων δωρεάς, έχει προσφέρει φάρμακα και άλλα προϊόντα υγείας αξίας πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο σχεδιασμού των ενεργειών της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ έχει υιοθετήσει, ένωσε τις δυνάμεις με το GIVMED, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε φάρμακα για ευπαθείς ομάδες. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και η εταιρεία UPSA προχώρησαν σε δωρεές προς 15 συνεργάτες-κοινωφελείς φορείς του GIVMED. Συγκεκριμένα, δώρισαν 14.121 κουτιά φαρμακευτικών σκευασμάτων για παιδιά ηλικίας 0 έως 15 ετών.

ADAPTIT: Τα ελληνικά drones και ο τζίρος των €20 εκατ.

Σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας αναμένει η διοίκηση του Ομίλου ADAPTIT το 2021. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών για το 2021 θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 11 εκατ. ευρώ το 2020. Μάλιστα, για το 2022, ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 εκατ. ευρώ θα είναι από τις συμφωνίες στο εξωτερικό.

Επιπλέον, για το 2022 το επενδυτικό πλάνο του ομίλου ADAPTIT ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά drones της ADAPTIT θα πετάνε πάνω από τις ευρωπαϊκές θάλασσες, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για τους ρύπους των πλοίων, καθώς επικράτησαν σε σχετικό διαγωνισμό ανάμεσα σε δεκάδες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

ΜΕΓΑ και My market θέλουν ένα «Καθαρό Αιγαίο»

Το πρόγραμμα «Καθαρό Αιγαίο» υλοποιήθηκε στο νησί της Αστυπάλαιας, με πρωτοβουλία της εταιρείας ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ και συνεργάτες τα καταστήματα
My market και τον περιβαλλοντικό οργανισμό ΕΝΑΛΕΙΑ. Αποτελεί μια προηγμένη περιβαλλοντική δράση, που σέβεται τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και δημιουργεί μετρήσιμο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα το οποίο ανήλθε σε 134.550 ευρώ.

Το πλαστικό που συγκεντρώθηκε από τη θάλασσα (4.500 kg) μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, σε συνεργασία με πιστοποιημένους συνεργάτες της Εναλεία, για να ενσωματωθεί στην κυκλική οικονομία. Συγκεκριμένα, μέρος από τα πλαστικά που συλλέχθηκαν μετατράπηκαν σε βιώσιμα προϊόντα, όπως κάλτσες σε όμορφα σχέδια και χρώματα, σε συνεργασία με τη Healthy Seas, στην Ολλανδία.

LA FARM: Σε λειτουργία ξανά το εργοστάσιο

Η γαλακτοβιομηχανία LA FARM προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο με απόφασή του αναστέλλει την απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με αποτέλεσμα το εργοστάσιό της στα Τρίκαλα να μπορεί να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του. Η La Farm από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα: «Η εταιρεία LA FARM AE, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, προσέφυγε εναντίον της απόφασης του Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που της είχε επιβάλει την άρση της πιστοποίησης της. Εξεδόθη σήμερα από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προσωρινή διαταγή που αναστέλλει την απόφαση αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Αυτό μάλιστα συμπίπτει και ταυτίζεται με τις Εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι εισηγούνταν την πιστοποίηση μας. Η LA FARM AE συνεχίζει απρόσκοπτα την δραστηριότητά της, σεβόμενη την εθνική και κοινοτική νομοθεσία που διέπει το εθνικό μας προϊόν ΦΕΤΑ ΠΟΠ, και διασφαλίζοντας έτσι τους χιλιάδες συνεργάτες κτηνοτρόφους μας, τους εκατοντάδες εργαζόμενούς μας και τους προμηθευτές μας, καθώς και τους πελάτες στο εξωτερικό και στην εγχώρια αγορά».

Alstom – Eversholt Rail: Συμφωνία για προμήθεια στόλου τρένων υδρογόνου

Η Alstom, κορυφαίος κατασκευαστής και πάροχος υπηρεσιών συντήρησης τρένων στη Βρετανία, και η Eversholt Rail, κορυφαίος βρετανικός πάροχος τρένων, ανακοίνωσαν τη σύναψη ενός Μνημονίου Συνεργασίας με στόχο την προμήθεια του πρώτου, ολοκαίνουργιου στόλου τρένων υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν, ανταλλάσσοντας τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για την Alstom για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη προμήθεια και την υποστήριξη ενός στόλου δέκα τριδύμων συρμών με πρόωση υδρογόνου (HMU), ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί από την Alstom στη Βρετανία.

Ο νέος στόλος HMU θα βασίζεται στην τελευταία έκδοση της πλατφόρμας προϊόντων Alstom Aventra, με στόχο οι τελικές συμβάσεις για τον εν λόγω στόλο να υπογραφούν στις αρχές του 2022. Η Eversholt Rail και η Alstom δεσμεύονται να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υποστήριξη των φιλοδοξιών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σκωτίας για την απαλλαγή του σιδηροδρομικού τομέα από τις ανθρακούχες εκπομπές , μέχρι το 2040 και το 2035 αντίστοιχα.

Στον Αναπτυξιακό τα φραγκόσυκα από την Κάρυστο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκε η τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «ΜΑΜΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» με δ.τ. «DIVINA FARM». Η επένδυση αφορά στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και μεταποίησης φραγκόσυκων με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος ίσο με 344.600,82 ευρώ.

Μέτοχοι της εταιρείας που βρίσκεται στην Κάρυστο είναι οι κ.κ. Λεωνίδας Μαμάς και Θάλεια Μαμά και αντικείμενο της εταιρείας η γεωργική και γενικώς αγροτική εκμετάλλευση πάσης φύσεως ιδιωτικών ή μισθωμένων ακινήτων, όπως και η παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αγροτικών γενικώς προϊόντων, καθώς και των όποιων παραγώγων τους.

Επίσης στους σκοπούς της είναι η παραγωγή φαρμακευτικών, παραφαρμακευτικών προιόντων & συμπληρωμάτων διατροφής, η παραγωγή παρασκευασμάτων φροντίδας δέρματος, μαρμελάδας, κομπόστας, γλυκών κουταλιού και παρόμοιων ειδών, από φρούτα και άλλους καρπούς, αλλά και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο συμπληρωμάτων υγιεινής διατροφής, φαρμακευτικών- παραφαρμακευτικών προϊόντων, μαρμελάδων και κάθε είδους γλυκών από φρούτα και άλλους καρπούς.

Κλιματικός Νόμος: Υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανίες

Έμφαση σε απολιγνιτοποίηση και ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης θα δίνει ο νέος κλιματικός νόμος που παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ και ο οποίος πρόκειται να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση. Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «ο κλιματικός νόμος θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της χώρας για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων για το 2030, οι οποίοι αποτελούν βέβαια το πρώτο βήμα για την πορεία προς την εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού στόχου, να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα το 2050».

Οι στόχοι επιμερίζονται με γενικές κατευθύνσεις και συγκεκριμένα μέτρα στους 7 τομείς, με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Μεταξύ των μέτρων είναι η διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο μέχρι το 2028, οι παρεμβάσεις για μείωση των εκπομπών CO2 των κτιρίων, καθώς και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, από το 2023, θα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το ανθρακικό τους αποτύπωμα για το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, στα ειδικά κτίρια (βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κτίρια κλπ.) με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ. για τα οποία οι οικοδομικές άδειες υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.

Από την ίδια ημερομηνία, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή μειώσεων/αυξήσεων εκπομπών CO2 που θα προέλθουν από τη λειτουργία του έργου, για εγκαταστάσεις όπως συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικού καθαρισμού, ΚΔΑΥ κλπ.), πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές δραστηριότητες και συναφείς εγκαταστάσεις.

ΕΛΠΕ: Στις 10 Δεκεμβρίου η έκτακτη ΓΣ για την έγκριση της νέας εταιρείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ προσκαλεί τους μετόχους να μετάσχουν σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την 10η Δεκεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, με θέμα την έγκριση της διάσπασης της Εταιρείας δι’ απόσχισης του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών με σύσταση νέας εταιρείας.

Ειδικότερα, τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι: Έγκριση της διάσπασης της Εταιρείας δι’ απόσχισης, έγκριση του Καταστατικού της επωφελούμενης νέας εταιρείας και η παροχή εξουσιοδοτήσεων. Κλιματικός Νόμος: Υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανίες

ΕΑΒ: Εξετάζει συνεργασίες με ξένες εταιρείες μέσω του Dubai Air Show

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) συμμετείχε στη 17η διοργάνωση του Dubai Air Show, που πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18 Νοεμβρίου 2021 στο Ντουμπάϊ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα στελέχη της ΕΑΒ παρουσίασαν στο εξειδικευμένο κοινό που επισκέφθηκε την έκθεση το ευρύ φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, την τεχνογνωσία και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα εν εξελίξει προγράμματα και να προωθήσουν νέες συνεργασίες.

Μέσα από μία σειρά προγραμματισμένων επαφών, εξετάστηκε η πιθανότητα συνεργασίας με τις εταιρείες AMMROC, GAL και Transworld των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την GDC Middle East και την εταιρεία MEPC της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης με την MENA Aerospace του Μπαχρέϊν, την εταιρεία Gulf Tech του Κουβέϊτ, την αμερικανική All Clear, την Ισραηλινή Nir-Or και τη βρετανική Blue Sky. Ιδιαίτερης σημασίας για την διείσδυση στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί η συνάντηση με τον φορέα των Αμυντικών Βιομηχανιών της χώρας (SAMI).

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,6% για τον Γενικό Δείκτη Εργασιών της Βιομηχανίας

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 39,6% έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,3%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 14,5%, έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 39,6% τον μήνα Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από την αύξηση κατά 40,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων και κατά δεύτερον από την αύξηση κατά 14,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων, που προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.