-->

Athens Health Summit 2021 με κορυφαία στελέχη του εγχώριου φαρμακευτικού κλάδου

Το συνέδριο Athens Health Summit 2021 με την υπογραφή της «Καθημερινής», έρχεται την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εγνωσμένου κύρους επιστήμονες, επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες και θεσμικών φορέων. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί η Covid-19, που παραμένει μια, δίχως προηγούμενο, παγκόσμια υγειονομική και κοινωνικοοικονομική κρίση, έχοντας καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα για συνεχείς επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

ALMI Foods: Συμφωνία με μεγάλο Ιαπωνικό όμιλο λιανεμπορίου

Η ALMI Foods, η αμιγώς ελληνική εταιρεία που συγκαταλέγεται στις πλέον αναπτυσσόμενες ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής και διανομής τροφίμων, συνεχίζει την επέκτασή της στο εξωτερικό με κεντρικό προσανατολισμό την ενδυνάμωσή της στις αγορές της Ασίας.

Με βάση παραγωγής την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ολοκλήρωσε τη συμφωνία της με μεγάλο Ιαπωνικό όμιλο λιανεμπορίου για την επέκταση της διανομής των προϊόντων της στην Ιαπωνία, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωσή της στην αγορά, με «αιχμή του δόρατος» την επιτραπέζια ελιά. Η ALMI ενισχύει έτσι τη δυναμική παρουσία της στη χώρα, όπου βρίσκεται από το 2017.

 

ElvalHalcor: Αποτελεί το 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της χώρας

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε μέλη της Διοίκησης και στελέχη της ElvalHalcor, με αφορμή την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του πρώτου εταιρικού της ομολόγου. Ο Γενικός Διευθυντής της Elval, Τομέα Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor κ. Λάμπρος Βαρούχας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βαρούχας αναφέρθηκε σε σημαντικές επιδόσεις της Εταιρείας, όπως το ότι αποτελεί το 7,5% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της Ελλάδας και το 5,6% των επενδύσεών της.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργούν οι παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι η κυκλική οικονομία, η κλιματική ουδετερότητα, η ηλεκτροκίνηση και τα έξυπνα κτίρια και στο πως η ElvalHalcor ανταποκρίνεται επιτυχώς, παράγοντας βιώσιμα προϊόντα και λύσεις αλουμινίου και χαλκού υψηλής προστιθέμενης αξίας, που εξάγονται σε πάνω από 100 χώρες, εξυπηρετώντας τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου.

MYTILINEOS: Ολοκλήρωσε τη χρηματοδότηση 4 φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία

Η MYTILINEOS ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης, για τα φωτοβολταϊκά έργα Corowa, Junee και Wagga στη Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ANZ, Societe Generale και Westpac. Πρόκειται για την πρώτη χρηματοδότηση έργων της MYTILINEOS στην Αυστραλία και για τη πρώτη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της MYTILINEOS.

Αυτό το χαρτοφυλάκιο των 120 MWp (40 MWp το κάθε έργο) εξαγοράστηκε το 2019 στο πλαίσιο της στρατηγικής εισόδου της MYTILINEOS στην αγορά της Αυστραλίας, μίας από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές διεθνώς, όπου η πρόσβαση σε «καθαρή» ενέργεια είναι ακόμα ζητούμενο για πολλές μεγάλες εταιρείες. Τα έργα θα παράγουν 220 GWh ετησίως, τροφοδοτώντας το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας και μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 180,000 τόνους το χρόνο.

ΣΕΠΕ: Πρωτοπόρες οι ελληνικές επιχειρήσεις στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Ψηφιακές επιδόσεις που τις κατατάσσουν στην 22η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης των κρατών – μελών της Ε.Ε. για το 2021, έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις,
όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Στον ευρωπαϊκό δείκτη “Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας”, που δείχνει την ψηφιακή ωριμότητα των επιχειρήσεων, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 28,5%, όταν ο μέσος όρος είναι 37,6.

Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν περισσότερο από τις ευρωπαϊκές προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί η ενσωμάτωση της τεχνολογίας από τις επιχειρήσεις να είναι αργή στη χώρα μας – πιο αργή από άλλες ευρωπαϊκές αγορές – παρ’όλα αυτά, οι ελληνικές εταιρείες “σκοράρουν” ανέλπιστα καλά σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα big data analytics. Για του λόγου το αληθές, οι ελληνικές επιχειρήσεις συγκαταλέγονται στις πρωτοπόρες στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με ποσοστό 34%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που βρίσκεται στο 25%.

Όμιλος Ηρακλής: Προστιθέμενη αξία €681 εκατ. για την οικονομία

Στα 681 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία που προσέθεσε στην χώρα σε κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ο Όμιλος Ηρακλής την τριετία 2018-2020. Τα παραπάνω αποτυπώνονται για πρώτη φορά στην Έκθεση με τίτλο «Προτεραιότητα στην κοινωνία», η οποία βασίζεται σε μελέτη που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της EY Ελλάδος.

Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, ο μέσος όρος της συνεισφοράς του Ομίλου αντιστοιχεί στο 0,13% του ΑΕΠ της χώρας. Αντίστοιχα, η συνολική συνεισφορά του στα δημόσια φορολογικά έσοδα του κράτους ανέρχεται σε 222 εκατ. ευρώ, με τον μέσο όρο να αντιστοιχεί στο 0,10% των φορολογικών εσόδων του ελληνικού κράτους. Επιπρόσθετα, για κάθε 1 ευρώ άμεσης προστιθέμενης αξίας του Ομίλου κατά μέσο όρο ετησίως, δημιουργούνται επιπλέον 3,5 ευρώ στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας έτσι ότι η δυναμική του Ομίλου είναι τέτοια που ο κύκλος εργασιών του υπερτριπλασιάζει την παραγόμενη αξία.

Την ίδια περίοδο ο Όμιλος συνεισέφερε κατά μέσο όρο 6.537 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,02% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Ο κ. Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, δήλωσε σχετικά «Τα στοιχεία που αποτυπώνονται στην μελέτη της ΕΥ αποδεικνύουν ότι στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ σταθερή προτεραιότητά μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τις επιδόσεις μας, φροντίζοντας παράλληλα για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις κοινωνίες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αλλά και ενισχύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας».

Πρόγραμμα πιστοποίησης CFOs και στελεχών στο ESG

Λίγες θέσεις έμειναν διαθέσιμες για το νέο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ESG Impact and Investing», πιστοποιημένο από το διεθνή οργανισμό CPD, το οποίο διοργανώνει το Κέντρο Αειφορίας (CSE) διαδικτυακά στην Αθήνα την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 14.00 – 18.30.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ειδικά για Οικονομικούς Διευθυντές (CFOs), Στελέχη Εταιρικής Διακυβέρνησης, IR και Fund Managers που βλέπουν το ρόλο τους να μετασχηματίζεται σύμφωνα με τις εξελίξεις στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης/ESG, καθώς και τις απαιτήσεις χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων και οργανισμών σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πώς απαντά η Παπουτσάνης στην ενεργειακή κρίση

Τους τρεις άξονες δράσης της απέναντι στα αυξημένα κόστη παραθέτει η ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις γνωστοποιήσεις για την πανδημία Covid-19, την ενεργειακή κρίση και την επίδρασή τους στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά των πρώτων υλών και ενέργειας και εκτιμά ότι θα περιορίσει τον αντίκτυπο αυτών μέσω:
• της μείωσης του παραγωγικού κόστους, συνέπεια του επενδυτικού της πλάνου της τελευταίας διετίας,
• τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, και ειδικά των δαπανών διάθεσης οι οποίες επιβαρύνθηκαν εκτάκτως την τρέχουσα χρονιά από υψηλά κόστη μεταφορικών και αποθήκευσης λόγω απόθεσης των προϊόντων σε εγκαταστάσεις τρίτων, προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα αποθήκη με δυναμικότητα κατάλληλη για να στηρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας,
• της μετακύλισης σε μεγάλο βαθμό των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας. Εδώ η εταιρεία, και παρά την προφανή πίεση από τις ανωτέρω αυξήσεις, βρίσκεται σε σχετικά πλεονεκτικότερη θέση δεδομένου ότι άνω του 65% των πωλήσεών της γίνεται μέσω συμβολαίων, όπου η αναπροσαρμογή των τιμών προβλέπεται συμβατικά (open book costing).

Οι τάσεις διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία τροφίμων

Ημερίδα με τίτλο «Οι Νέες τάσεις Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη Βιομηχανία & Καλλιέργεια Τροφίμων» συνδιοργάνωσε η Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics με την Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), στα πλαίσια της έκθεσης FOODTECH, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Η Χρυσούλα Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια Τροφίμων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανέδειξε το GREEN DEAL και ο Γιάννης Σμαρνάκης, Πρόεδρος της ΠΕΤΕΤ, επιβεβαίωσε την έλλειψη της «ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΞΙΑΣ» στα τρόφιμα.

Ο Σωτήρης Μαρινάκης, Commercial & Supply Chain solution Director, Logistics Way, στάθηκε στην σημασία του στρατηγικού προγραμματισμού, ενώ ο Χαράλαμπος Αγγελούδης, Deputy General Manager, TÜV AUSTRIA, ανέδειξε τις πιστοποιήσεις ως Ρυθμιστικό και Σταθεροποιητικό Παράγοντα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Ο Νικόλαος Γκουζέλος, Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων & Director, Risk Training Institute ICAP, τόνισε ότι η διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας είναι μια σημαντική και πολύπλοκη διαδικασία στον κλάδο παραγωγής τροφίμων και είναι σημαντικό να μπορούμε να βελτιώνουμε τις διαδικασίες και η Αθανασία Αντωνίου, Γεωπόνος – Τεχνολόγος Τροφίμων, μέλος της ΠΕΤΕΤ, αναφέρθηκε στην Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Βιομηχανία Τροφίμων και την επίδρασή των logistics.

VITAFREE Α.Ε: Σημαντική ανάκαμψη το 2020, προοπτικές για περαιτέρω άνοδο το 2021

Η χρήση που έκλεισε ήταν για την ελληνική εταιρεία μπισκοτοποιίας περίοδος πραγματικής ανάκαμψης σε όλους σχεδόν τους τομείς της δραστηριότητάς της. Με τη συνεχή άνοδο των εργασιών της, είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα εμπόδια και να προχωρεί προς τα εμπρός.

H εταιρεία συνεχίζει να εφαρμόζει προγράμματα ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την παραγωγή νέων προϊόντων αρίστης ποιότητας, για την ανάπτυξη των πωλήσεων σε αγορές υψηλών απαιτήσεων. Τα κυριότερα σημεία προόδου της χρήσης 2020 είναι τα εξής: Ο κύκλος εργασιών των προϊόντων έφθασε τα 4.512.339,68 ευρώ ενώ τα μεικτά κέρδη έφθασαν τα 2.685.026,09 ευρώ και μετά την αφαίρεση των Εξόδων Διάθεσης, Διανομής, Διοίκησης, Χρηματοπιστωτικών και Αποσβέσεων, παρέμειναν καθαρά κέρδη 1.181.382,07 ευρώ.

Προοπτικές
Τον περασμένο χρόνο η άνοδος της Vitafree ήταν εμφανής. Οι προοπτικές της όμως για το 2021 αναμένονται καλύτερες. Στα μέσα του χρόνου άρχισε η διάθεση νέων προϊόντων που έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό, ενώ με τη συμπλήρωση των νέων επενδύσεων θα αποκτήσει νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων.
Αντώνιος Ιάσων Δημουλής