Ημέρες Τεχνολογίας από τη Westnet

Η Westnet, μέλος του Ομίλου εταιρειών Olympia, διοργάνωσε τη διαδικτυακή εκδήλωση «Tech Days by Westnet». Στη διάρκεια του διαδικτυακού 3μερου τεχνολογίας, οι συνεργάτες κατασκευαστές της Westnet μίλησαν για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, δίνοντας παράλληλα μια εσωτερική ματιά στις τελευταίες τάσεις της αγοράς. Με τη συμμετοχή των AOC, ASUS, Canon, Check Point, D-Link, Fujitsu, HPE, HP Inc., Huawei, Lenovo, MMD, PFU και Samsung, διαμορφώθηκε μια πλούσια ατζέντα με ομιλίες και προϊοντικές παρουσιάσεις, η οποία προσέλκυσε μεγάλο αριθμό διαδικτυακών επισκεπτών από Ελλάδα και Κύπρο.

Τσακλόγλου: Στόχος η συνέχιση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ

Η λύση της ειδικής διαχείρισης έχει ως πρωταρχικό στόχο η ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει τη λειτουργία της και να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη.

Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή και με διαφάνεια μεταβίβαση των ενεργητικών στοιχείων της εταιρείας σε στιβαρό ιδιώτη επενδυτή. Επισήμανε πάντως, πως το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, τόσο εξ αιτίας των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, όσο και λόγω της περίπλοκης νομικής κατάστασης που την διέπει. Η προπτωχευτική διαδικασία, σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.

Μ. Τσάκας (δεδα): Αναγκαία τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης της βιομηχανίας

Η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Διανομής Ενέργειας «GEODE» στην μετά Covid περίοδο, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα. Για το ζήτημα των αυξήσεων των τιμών ηλεκτρισμού, ο κ. Τσάκας εξέφρασε την ανάγκη να ληφθούν από τα κράτη-μέλη προσωρινά μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, μέχρι να ξεκινήσει η καθοδική πορεία των τιμών.

Σε συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Τσάκας πρότεινε ως κύρια μέσα για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των εταιρειών διανομής στο νέο ενεργειακό περιβάλλον τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταιρειών-μελών της GEODE για την ταχύτερη ένταξη των ανανεώσιμων καυσίμων αερίων και ειδικότερα του βιομεθάνιου και των μειγμάτων υδρογόνου/φυσικού αερίου στα ενεργειακά χαρτοφυλάκια των εταιριών διανομής.

Β. Βασιλειάδης (V Group): Επέκταση δραστηριοτήτων με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη

Τον 1ο Απολογισμό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δημοσίευσε ο Όμιλος Εταιρειών V Group, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, των ευκολιών υποδοχής αποβλήτων λιμένων, της αντιρρύπανσης, της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των ΑΠΕ.

«Οι επενδύσεις μας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενσωμάτωση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στις δομές των εργοστασίων μας, η μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος σε συνδυασμό με την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγουμε, η στρατηγική μας για την πλήρη αξιοποίηση αποβλήτων (zero waste), καθώς και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι ο Όμιλος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης», αναφέρει σχετικά ο Ιδρυτής του και Πρόεδρος, Βύρων Βασιλειάδης. «Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας, πάντα με κύριο γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», συμπλήρωσε.

Rimac: Ξεκίνησε την κατασκευή της νέας state of the art μονάδας

Ο κροατικός όμιλος κατασκευής ηλεκτρικών supercars, Rimac, ξεκίνησε την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος στο Ζάγκρεμπ, αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ. Οι state of the art εγκαταστάσεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023, θα φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και την μονάδα παραγωγής, με το Rimac Campus να εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις R&D και παραγωγής στην Ευρώπη, όχι μόνο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Λειτουργώντας ως διεθνής βάση Έρευνας & Ανάπτυξης και παραγωγής, το νέο συγκρότημα θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει από πρωτότυπα και μικρότερου όγκου έργα στην μεγάλου όγκου παραγωγή των ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης και μπαταριών υψηλής απόδοσης για πολλές παγκόσμιες εταιρείες αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, το Campus θα χρησιμεύσει ως βάση παραγωγής για όλα τα μελλοντικά μοντέλα Rimac και τα βασικά εξαρτήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του Rimac Nevera. Σε μια κτισμένη έκταση 100.000 m2 και μια ευρύτερη τοποθεσία 200.000 m2, η καινοτομία υψηλής τεχνολογίας παραμένει στον πυρήνα των λειτουργιών.

Σ. Λιβανός: Δίνουμε λύση στα προβλήματα αδειοδότησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Οι προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν μοναδικό σκοπό την επίλυση των θεμάτων και την άρση των περιορισμών, που είχαν προκύψει από την εφαρμογή του ν. 4056/2012, αλλά και χρονιζόντων προβλημάτων κατά τη διαδικασία αδειοδότησης υφιστάμενων και νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ο στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να επιτευχθεί η διευκόλυνση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με την εισαγωγή ρυθμίσεων για τη νομιμοποίηση ιδίως των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων, τα οποία συνιστούν κατά προσέγγιση ποσοστό 50% – 60% αυτών, καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής. Συνέπεια αυτών, θα είναι ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η βιωσιμότητά τους και η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, τηρώντας πάντα τους προβλεπόμενους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

 

Coca-Cola: Κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες

Στη διεύρυνση του πεδίου δράσης της προχωρά η κοινωνική πλατφόρμα Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2018 από τη Θεσσαλονίκη και, σήμερα, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επεσήμανε στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης η Μαρία Τζελέπη, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα: «Σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, εγκαινιάζουμε τον νέο προορισμό του προγράμματος Zero Waste Future, την περιοχή Μαβίλη-Πανόρμου, προσκαλώντας τις επιχειρήσεις καφεστίασης της περιοχής να ενταχθούν στο πρόγραμμα για να λάβουν δωρεάν εκπαίδευση και εξοπλισμό, αλλά και τους πολίτες να ανακυκλώσουν».

«Ως εταιρεία έχουμε ένα παγκόσμιο όραμα για Έναν Κόσμο χωρίς Απορρίμματα και στην Ελλάδα το Zero Waste Future αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας» συμπλήρωσε, αναφερόμενη στην τριπλή δράση της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future (παρέμβαση – εκπαίδευση – αλλαγή συμπεριφοράς), η οποία επεκτείνεται σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola.

Το 2022 το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί και σε ακόμη περισσότερες πόλεις, καθώς μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών έχουν συλλεχθεί, περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες έχουν ενημερωθεί και ήδη 400 επιχειρήσεις καφεστίασης έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα.

Τέλος, στο πλαίσιο της βιώσιμης στρατηγικής της Coca-Cola, η κ. Τζελέπη ανέφερε ότι ήδη χρησιμοποιείται χάρτινος τρόπος σύνδεσης των κουτιών στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου των 150 ml που κυκλοφορούν στην αγορά, κάτι που την επόμενη χρονιά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες συσκευασίες, καταργώντας την πλαστική μεμβράνη.

ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – ΟΣΕ: Υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Αθανάσιος Ψαθάς και ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπυρίδων Κ. Πατέρας. Το Μνημόνιο έχει σκοπό τη σιδηροδρομική σύνδεση ΒΙΠΕ με το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και με αυτό οι δυο εταιρείες θα διερευνήσουν τη δυνατότητα συνεργασίας για την σιδηροδρομική σύνδεση των ΒΙΠΕ, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιλογές πρόσβασης και μεταφοράς αγαθών που έχουν οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή θα εγκατασταθούν εντός των ΒΙΠΕ του δικτύου της ΕΤΒΑ.

Η κλιματική κρίση απαιτεί την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης

Στην εκδήλωση για το «Greek Energy Directory 2021» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ συμμετείχαν σημαντικά στελέχη του ενεργειακού κλάδου της χώρας. Κατά την παρουσίαση, χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος. «Η κλιματική κρίση απαιτεί την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Στην απαίτηση αυτή καλούνται να προσαρμοστούν οι ενεργειακές αγορές, οι οικονομίες και οι καταναλωτές αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα συγκυριακές αναταράξεις όπως η ενεργειακή κρίση που πλήττει μέσω της αύξησης των τιμών τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δημιουργεί εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης των οικονομιών.

Η κρίση αυτή σχετίζεται με την υπό-επένδυση που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια και ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Για την εξομάλυνση της κατάστασης, κρίνεται αναγκαίο να αναζητηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες λύσεις, σε διαρθρωτικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπρατάκος.

B. Αϊβάτογλου (Knauf): Αιτία διάκρισης η νέα γραμμή γυψοσανίδων ύψους €30 εκατ.

Ο Βασίλης Αϊβάτογλου, Οικονομικός Διευθυντής της Knauf, παραχώρησε live συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με αφορμή τo Gold βραβείο στα Manufacturing Awards 2021 από την BOUSSIAS.

Ο όμιλος εταιρειών Knauf με 35.000 εργαζομένους σε 250 εργοστάσια παγκοσμίως παραμένει μία οικογενειακή επιχείρηση, ενώ στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια. Στα Manufacturing Awards 2021 απέσπασε το χρυσό βραβείο Αριστείας στον κλάδο των Δομικών Υλικών για τη νέα γραμμή γυψοσανίδων που παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Αμφιλοχία, και δύο ακόμα βραβεία για τις Παραγωγικές Επενδύσεις και την Εμπορική Αριστεία & Εξυπηρέτηση Πελατών.

«Ένας από τους λόγους της διάκρισης έχει να κάνει με τη μεγάλη επένδυση που κάναμε στο βασικό μας εργοστάσιο, αυτό της Αμφιλοχίας, σε μια νέα γραμμή γυψοσανίδων ύψους 30 εκατ. ευρώ», ανέφερε, τονίζοντας ότι οδήγησε στην παραγωγή πολύ ποιοτικού προϊόντος.

Στη συνέντευξη, ο κ. Αϊβάτογλου μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία εξαιτίας της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε πλήρη ανατροπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών, των μεταφορών και της ενέργειας. «Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η βιομηχανία είναι ενεργοβόρος και έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από το κόστος της ενέργειας.