ΣΕΒ – HellasCert: Εκδήλωση για τα πρότυπα και την πιστοποίηση

Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (HellasCert), διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Τα πρότυπα και η πιστοποίηση ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης», την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021. Ο Δρ. Δημήτρης Θεοδώρου, Quality Manager της SARMED, υπογράμμισε ότι «η υιοθέτηση των απαιτήσεων διεθνών προτύπων και η πιστοποίηση με βάση αυτά, μπορούν να αποτελέσουν για τις επιχειρήσεις, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς και ένα εργαλείο βελτίωσης όλων των πτυχών των δραστηριοτήτων τους».

ΔΕΠΑ – ΕΜΠ: Συνεργασία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στα ανανεώσιμα καύσιμα

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα που αφορούν τα ανανεώσιμα καύσιμα, υπέγραψε σήμερα η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, με το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων & Διοίκησης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της κρίσιμης σημασίας που έχει η βιώσιμη ανάπτυξη στο τομέα της ενέργειας, με σκοπό τη προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή αυτών στις υφιστάμενες αλλά και τις σχεδιαζόμενες υποδομές, αντιμετωπίζοντας την παγκόσμια κρίση της κλιματικής αλλαγής.

ΕΡΓΟΣΕ: Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης έκτασης με ΒΙΠΕ Βόλου

Το τελευταίο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης της γραμμής Λάρισα- Βόλος, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από την ΕΡΓΟΣΕ, ολοκληρώθηκε με την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης προς τον ΟΣΕ του δικαιώματος επιφανείας επί εκτάσεως, η οποία είναι απαραίτητη για την έναρξη του έργου. Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΕΤΒΑ Βιομηχανικές περιοχές Α.Ε και της ΟΣΕ ΑΕ. ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή της Σύμβασης Κατασκευής μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και του Αναδόχου του έργου, με μοναδική εκκρεμότητα την παρουσίασή της στη Βουλή. Το έργο, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ αφορά στην αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα – Βόλος και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνίες και ECTS Level 1 στην υφιστάμενη μονή Σιδηροδρομική Γραμμή Λάρισα – Βόλος και στην αναβάθμιση της Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Σιδηροδρομική Στάση Λατομείου – ΒΙΠΕ – Βόλος.

Νέος διαγωνισμός για έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Ρόδο

«Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου» συνολικής αξίας 39,4 εκατ. ευρώ, με Αναθέτουσα Αρχή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Καταληκτική προθεσμία υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 6η Δεκεμβρίου 2021. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων, ενώ δύναται να αξιοποιηθούν και ενωσιακοί πόροι για τη χρηματοδότηση του κόστους υλοποίησης του έργου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ιεραρχήσαμε ως στρατηγική μας προτεραιότητα να συμβάλλουμε ποικιλότροπα στην επίλυση του οξύτατου τότε προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προχωρούμε σ’ ένα ακόμη τέτοιο έργο μακράς πνοής στο νησί της Ρόδου, αξιοποιώντας το εργαλείο των Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα.

Volkswagen: Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Βόλφσμπουργκ

Μεγάλη συζήτηση είχε ανοίξει πρόσφατα από τον CEO της VW, Herbert Diess, για το Βόλφσμπουργκ, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μονάδα κατασκευής αυτοκινήτων της VW. Ο Diess έχει πει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό ότι μέρη αυτού του εργοστασίου πρέπει να κατεδαφιστούν και να αντικατασταθούν με νεότερες εγκαταστάσεις παραγωγής που είναι πιο αποτελεσματικές. Έχει επίσης τονίσει επανειλημμένα ότι εάν η εταιρεία δεν κινηθεί αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις από την Tesla και τις κινεζικές εταιρείες, θα μπορούσαν να χαθούν έως και 30.000 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία.

Τώρα ακούγεται ότι η Volkswagen θα φτιάξει ένα εντελώς νέο εργοστάσιο για την κατασκευή των αυτοκινήτων που σχεδιάζει για το πρόγραμμα Trinity. Αν και η τελική απόφαση δεν αναμένεται μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, η γερμανική πηγή ειδήσεων Welt αναφέρει ότι το νέο εργοστάσιο θα ανεγερθεί σε ένα «πράσινο χωράφι» έξω από τη γραμμή περίφραξης του υπάρχοντος εργοστασίου του Βόλφσμπουργκ και θα ενσωματωθεί στη συνολική παραγωγική λειτουργία στην πόλη αυτή.

Siemens: «Εκτόξευση» στο τρίτο τρίμηνο σε έσοδα και παραγγελίες

«Επιτύχαμε μια εξαιρετική εκκίνηση ως εταιρεία που εστιάζει στην τεχνολογία. Σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, κερδίσαμε μερίδιο αγοράς και ξεπεράσαμε σαφώς τον στόχο του καθαρού εισοδήματός μας», δήλωσε ο Roland Busch, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG. «Αυτή η δυναμική
θα συνεχιστεί και το χρηματοοικονομικό έτος 2022». Οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 26% στα € 19,1 δισ. λόγω της διψήφιας ανάπτυξης σε όλες τις Βιομηχανικές Δραστηριότητες, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18%, στα € 17,4 δισεκατομμύρια. Τα καθαρά κέρδη ήταν € 1,3 δισ. και τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν € 1,45.

Όσον αφορά τις προοπτικές της εταιρείας, οι εκτιμήσεις για το 2022 βασίζονται στη συνεχιζόμενη υγιή ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ και στην προσδοκία ότι οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις από την COVID-19 και τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αμβλυνθούν. Με αυτούς τους όρους και την πολύ ισχυρή απόδοσή της το 2021, αναμένει ότι οι βιομηχανικές της δραστηριότητες θα συνεχίσουν την κερδοφόρα ανάπτυξή τους.

ΕΛΠΕ: Τα προ κρίσης επίπεδα θύμισε η κερδοφορία της, ετοιμάζει νέα εξαγορά σε ΑΠΕ

Σημαντικά αυξημένη κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 90% σε σχέση με πέρυσι και 58% έναντι του προηγούμενου τριμήνου ενώ τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη εννεάμηνου ανήλθαν σε 258 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με το 2020 άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Οι κύριοι παράγοντες διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε και η ισχυροποίηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης. Αντίστοιχα, θετική επίπτωση είχαν οι πολύ καλές λειτουργικές επιδόσεις στα διυλιστήρια και στις εμπορικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα από τα προγράμματα στρατηγικού μετασχηματισμού».

Ο κύριος Σιάμισιης αποκάλυψε μάλιστα πως τα ΕΛΠΕ αναμένεται να ανακοινώσουν το προσεχές διάστημα νέα εξαγορά στο χώρο των ΑΠΕ. Ήδη βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204 μεγαβάτ στην Κοζάνη, καθώς τα 14 από τα 18 πάρκα ισχύος 166 MW έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται η σύνδεση με το σύστημα υψηλής τάσης που θα επιτρέψει την εμπορική λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Παράλληλα, μονάδες ΑΠΕ ισχύος 670 μεγαβάτ βρίσκονται σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο και άλλο 1 γιγαβάτ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης. Όπως υπογράμμισε, το 4ο τρίμηνο θα είναι εξίσου καλό αν όχι καλύτερο, εστίασε ωστόσο και στους παράγοντες ανησυχίας που είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας οι οποίες όπως είπε «δεν θα φύγουν σύντομα». Ακόμα, στις αρχές του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των ΕΛΠΕ με την μετατροπή τους σε εταιρεία συμμετοχών ενώ θα προχωρήσει ταυτόχρονα και η μετονομασία τους.

 

Τι αλλάζει στην Karabinis Medical

Σε σημαντικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της προχωρά η παραγωγική, εισαγωγική και εξαγωγική εταιρεία ιατρικών αναλώσιμων προϊόντων KARABINIS MEDICAL Α.Ε. Μεταξύ άλλων, o κ. Γιώργος Μανθόπουλος κατόπιν πολυετούς σταδιοδρομίας στην θέση του Εμπορικού Διευθυντή, ανέλαβε από 1ης Νοεμβρίου 2021 καθήκοντα Γενικού Διευθυντή, καθώς και την θέση του Αντιπροέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ MEDICAL. Τη θέση του Εμπορικού Διευθυντή και Μέλους στο ΔΣ της εταιρείας ανέλαβε ο κ. Χρυσόστομος Ντάσικος, μετά από πολυετή πορεία ως Διευθυντής Πωλήσεων.

Πλειοψηφικό μερίδιο για τη Foodlink στην Αθηναϊκή

Την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού, της τάξεως του 55% της εταιρείας «Γενικές Μεταφορές – Αθηναϊκή ΑΕ» ανακοίνωσε η Foodlink. Η κίνηση της FDL αποσκοπεί -μεταξύ άλλων- στην αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του επαρχιακού της δικτύου που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Γιάννενα και Ρόδο.

Η απόκτηση του 55% ολοκληρώθηκε την 10η Νοεμβρίου 2021, με την εξαγορά ποσοστού 23,57% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς η Foodlink κατείχε ήδη ποσοστό 31,43% σύμφωνα με προγενέστερες ανακοινώσεις της. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του 55% της εταιρείας ανήλθε σε € 1.910.700,00 εκατ. των οποίων € 1.460.700,00 αποτελούν τίμημα εξαγοράς μετοχών και € 450.000,00 ευρώ αποτελούν εισφορά για την συμμετοχής της Εταιρείας στην ΑΜΚ της Αθηναϊκής. Η χρηματοδότηση του καταβληθέντος τιμήματος έγινε από τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας.

Σπ. Λιβανός: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των τροφίμων & ποτών

Η ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών «ακόμα και μέσα στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, αποδεικνύει ότι πατάει σε γερές βάσεις και κυρίως ότι διαθέτει εξαιρετικές δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και αύξησης των εξαγωγών» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά το χαιρετισμό του στην έκθεση FOODTECH & ARTOZA 2021.

Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «ο κλάδος της αγροδιατροφής μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του παραγωγικού μας μοντέλου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων» ωστόσο για να γίνει αυτό είναι «απαραίτητη προϋπόθεση η επένδυση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση».

Γι’ αυτό, όπως είπε, «εμείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτουμε στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης τα ελληνικά προϊόντα, τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά». Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του κλάδου των τροφίμων με αυτόν των αγροτών για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων «για τα προϊόντα, τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις, την οικονομία, τη χώρα μας» όπως δήλωσε. Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν «ένα σπουδαίο brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».