Το κτίριο του ΕΒΕΑ μετονομάζεται σε «Κωνσταντίνος Μίχαλος»

Σε φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του ιστορικού κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών επί της οδού Αμερικής 8, σε «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος».
Στην τελετή παρέστησαν συγγενείς και στενοί οικογενειακοί φίλοι του εκλιπόντος προέδρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και άλλων φορέων και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Τρίτο εργοστάσιο για τη Bake Hellas

Στην έκδοση 10ετούς ομολογιακού δανείου 3,9 εκατομμυρίων ευρώ από την Alpha Bank προχώρησε η Bake Hellas το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά νέου βιομηχανοστασίου, την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, την κατασκευή ψυκτικού θαλάμου και την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού στο Σχηματάρι, όπου διαθέτει ήδη δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το FOODReporter.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής έχει ήδη αγοράσει το βιομηχανοστάσιο επιφάνειας 4.428 τ.μ. έναντι 1,2 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο αποτελείται από ένα αγροτεμάχιο 12.524 τ.μ. καθώς και από ένα βιοτεχνικό διώροφο κτίσμα γραφείων.

Ideal: Στο 20,86% μειώθηκε το μερίδιο του Λ. Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ Α.Β.Ε.Ε.Δ.Ε.Σ.: «Συνεπεία γνωστοποίησης που έλαβε η εταιρεία στις 10.11.2021, από τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και την κυπριακή εταιρεία Virtueco Limited, για λογαριασμό της ιδίας και των λοιπών παρακάτω αναφερόμενων νομικών προσώπων, το επενδυτικό κεφάλαιο Virtus South European Fund μέτοχος της εταιρείας προέβη στα εξής: Στις 5.11.2021 και 8.11.2021 μεταβίβασε, εκτός οργανωμένης αγοράς και χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος, 1.873.331 και 2.481.468 μετοχές της εταιρείας αντίστοιχα, σε μεριδιούχους επενδυτές του, λόγω της παύσης της λειτουργίας του (του VSEF) και της διανομής των περιουσιακών του στοιχείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται μετοχές της εταιρείας στους μεριδιούχους επενδυτές του, σε αναλογία με τη συμμετοχή τους σε αυτό, με συνέπεια το ποσοστό του να κατέλθει από το 34,69% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας στο 28,74% και από αυτό στο 20,86% αντιστοίχως». Έτσι σήμερα, ασκεί πλέον εμμέσως τον έλεγχο επί 6.564.389 δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. ‘

EDP: Επενδύει σε 1,5 GW ανανεώσιμου υδρογόνου

Η EDP έχει θέσει ένα νέο στρατηγικό στόχο για το ανανεώσιμο υδρογόνο και προβλέπει ότι θα επενδύσει σε έργα που εγγυώνται περαιτέρω δυναμικότητα της τάξεως των 1,5 GW, έως το 2030. Με αυτόν τον στόχο που τέθηκε κατά τη διάρκεια της COP26, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η EDP γίνεται μία από τις 28 μεγάλες εταιρείες, που αναλαμβάνουν τη δέσμευση H2Zero του WBCSD (Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του ανανεώσιμου υδρογόνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Έτσι, το επενδυτικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τη μετατροπή παλαιών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε κέντρα υδρογόνου, αλλά και την επένδυση σε νέες μονάδες παραγωγής. Με αυτή την επενδυτική ενίσχυση, η EDP ελπίζει να συμβάλει σε μεγαλύτερη και ταχύτερη απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, ιδίως σε τομείς όπου η διαδικασία ηλεκτροδότησης είναι πιο δύσκολη.

Foxconn: Από τα iPhone στα ηλεκτρικά οχήματα με την αγορά εργοστασίου στις ΗΠΑ

Το εργοστάσιο της Lordstown Motors, που κατασκευάζει ελαφρά ηλεκτροκίνητα φορτηγά, περνά και επισήμως στα χέρια της ταϊβανέζικης Foxconn, γνωστής ως ο κύριος κατασκευαστής των συσκευών της Apple. Η συμφωνία ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να οριστικοποιηθεί περί τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Lordstown. Οι όροι της συμφωνίας ακολουθούν την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών από τις 30 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η Foxconn αγόρασε κοινές μετοχές της Lordstown έναντι τιμήματος 50 εκατομμυρίων δολαρίων και αξίας 6,89 δολάρια ανά μετοχή.

Επιπλέον, η Foxconn συμφώνησε να επιδιώξει συμφωνία με την Lordstown για να τη βοηθήσει στην κατασκευή του μοντέλου Endurance, ενώ τα δύο μέρη θα επιδιώξουν τη δημιουργία μίας κοινοπραξίας που θα αναλάβει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων επαγγελματικής χρήσης σε Αμερική και διεθνείς αγορές. Τέλος, η συμφωνία προβλέπει ότι η Lordstown θα διατηρήσει την γραμμή παραγωγής ηλεκτρικών κινητήρων, αλλά και τη γραμμή συναρμολόγησης των μπαταριών και των συγκροτημάτων.

Κτήμα Άλφα: Επενδύει στη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης παραγωγής

Την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ Α.Ε.» στον Αναπτυξιακό Νόμο ενέκρινε με απόφαση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Η επένδυση αναφέρεται στη δημιουργία ολοκληρωμένης εγκατάστασης παραγωγής φυσικών αφρωδών οίνων με τη χρήση παραδοσιακής μεθόδου (methode traditionelle), στο Δήμο Αμυνταίου και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.992.222,24 ευρώ. Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 2,8 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).

Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της Κτήματος διαμορφώθηκαν στα 6,451 εκατ. ευρώ από 8,874 εκατ. ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση 27,31%, γεγονός που οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εταιρεία. Τα μικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 28,54% στα 2,655 εκατ. ευρώ, τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 1,021 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 1,038 εκατ. ευρώ (-1,59%) και τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 4,61% στα 776.585,95 ευρώ. Η εταιρεία έχει απαιτήσεις από πελάτες ποσού 1.328.987,59 ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 20,60% του κύκλου εργασιών προς αυτούς.

Ο μέσος χρόνος είσπραξης του είναι 3 μηνών. Έτσι προφανώς η εταιρεία συγκεντρώνει κάποιο πιστωτικό κίνδυνο. Κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο η εταιρεία πραγματοποίησε αγορές παγίων ύψους 1.768 εκατ. ευρώ και τα οποία αφορούν αγορές φυτειών, αγορές κτιρίων και τεχνικών έργων, αγορές μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων, εξοπλισμού, δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και λογισμικών προγραμμάτων. Επίσης, στη χρήση πραγματοποιήθηκαν καταστροφές αγρών και φυτειών αξίας κτήσης ποσού 30.731,11 ευρώ και αναπόσβεστης αξίας ποσού 6.344,31 ευρώ και προέκυψε ζημία ποσού 24.386,80 ευρώ.

«Έκλεισε» ο Α’ Κύκλος του EUROPA THE LAB

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ο Α’ Κύκλος του EUROPA THE LAB. Οι συμμετέχοντες κατασκευαστές που παρακολούθησαν πλήρως τον κύκλο σεμιναρίων παρέλαβαν «Βεβαιώσεις Παρακολούθησης» με την υπογραφή της Europa και της ΠΟΒΑΣ. Τις Βεβαιώσεις παρέδωσαν ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΣ, κος Θεόφιλος Παγιάτης και ο Διευθυντής Πωλήσεων Ελληνικής Αγοράς της Europa, κος Ανέστης Τάρλας. Οι συμμετοχές κατασκευαστών για τον Β’ Κύκλο του Προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί και το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο εδώ.

ICAP: Μείωση 3,3% στη παραγωγή παρουσίασε η εγχώρια αγορά πλαστικών σωλήνων το 2020

Οι τελευταίες μεταβολές και οι προοπτικές εξέλιξης του κλάδου των πλαστικών σωλήνων, παρουσιάζονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP ΑΕ. H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP, επισημαίνει ότι η συνολική εγχώρια παραγωγή πλαστικών σωλήνων σημείωσε σωρευτική μείωση 60% περίπου το 2020 σε σχέση με το 2008. H σημαντική μείωση της κατασκευαστικής – οικοδομικής δραστηριότητας, η συρρίκνωση αλλά και η μη υλοποίηση επενδύσεων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας ειδικά την περίοδο 2009-2013, επηρέασε αρνητικά και την παραγωγή των εξεταζόμενων προϊόντων. Αναφορικά με το 2020, η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι λόγοι που συνέβαλαν στον περιορισμό των επιπτώσεων από την πανδημία Covid-19 και “συγκράτησαν” τον όγκο της συνολικής εγχώριας παραγωγής, ήταν η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας το 2020, η υλοποίηση ορισμένων μικρών έργων που αφορούσαν κυρίως την ύδρευση, αλλά και η στροφή ορισμένων εταιρειών στο εξωτερικό προκειμένου να μετριάσουν τη μείωση των εσόδων τους.

 

Deloitte: Σημαντική αύξηση κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Deloitte δημοσίευσε πρόσφατα την παγκόσμια έκθεση “Future of Cyber” του 2021, στην οποία συμμετείχαν περίπου 600 υψηλόβαθμα (C-Level) στελέχη που διαθέτουν πρόσβαση στις λειτουργίες κυβερνοασφάλειας των οργανισμών τους. Η έρευνα της Deloitte έδειξε ότι το 69% των παγκόσμιων ηγετών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, σημείωσαν πως οι επιχειρήσεις τους βίωσαν σημαντική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων τη χρονιά που πέρασε, εν μέσω της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που οι κίνδυνοι αυξάνονται, οι ηγέτες σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Συγκεκριμένα, σχεδόν καθολική είναι η στρατηγική των επικεφαλής των οικονομικών επιτελείων προς αυτή την κατεύθυνση, με το 94% να δηλώνει ότι σκοπεύει να μεταφέρει τα συστήματα οικονομικής πληροφόρησης σε περιβάλλον cloud. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, ενώ δεν υπάρχουν απλές λύσεις, η ταυτόχρονη υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να εφαρμόσει την κυβερνοασφάλεια σε κάθε πτυχή της λειτουργίας της. Σύμφωνα με την Emily Mossburg, Global Cyber Leader της Deloitte, οι επιχειρήσεις εργάζονται εντατικά αυτό το χρόνο για να παραμείνουν ανταγωνιστικές εν μέσω ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών, καθώς η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού έχει αυξήσει δραστικά την τρωτότητά τους σε κυβερνοεπιθέσεις.

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Περιορισμένη η κερδοφορία λόγω υψηλών τιμών εμπορευμάτων

Κατά το εννεάμηνο του 2021, ο Όμιλος παρουσίασε θετικές επιδόσεις, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε € 299,09 εκ. από € 286,47 εκ. που είχαν διαμορφωθεί κατά το Εννεάμηνο του 2020, καθώς συνεχίζουν να υποστηρίζονται από όλες τις προϊοντικές κατηγορίες του Ομίλου που σχετίζονται με την Οικιακή Φροντίδα και την Προσωπική Φροντίδα και Υγιεινή, όπως είναι η περιποίηση δέρματος, ο καθαρισμός σώματος & χεριών, η αντιηλιακή περιποίηση, τα αρώματα και τα αποσμητικά.

Η Ελλάδα παρουσίασε πωλήσεις ύψους €105,77 εκ., αυξημένες κατά 2,38% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020, επηρεασμένες θετικά από το κανάλι της ευρείας διανομής. Η κερδοφορία του Ομίλου επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων και του μεταφορικού κόστους που αντιστάθμισαν εν μέρει την αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου.

Ως εκ τούτου, τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 0,85%, στα € 45,91 εκ. Όσον αφορά τις προοπτικές, ο Όμιλος είναι έτοιμος να ανταποκριθεί με συγκεκριμένα μέτρα σε όλη τη γεωγραφική του περιοχή, προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία του. Η στρατηγική του Ομίλου παραμένει αμετάβλητη, με έμφαση στην ανάπτυξη είτε οργανική είτε μέσω εξαγορών, στις συνέργειες και στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στην γεωγραφική του περιοχή.