ΕΛΠΕ: Κατέκτησε 5 διεθνή βραβεία στον «Ετήσιο Απολογισμό 2020»

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασε η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., καθώς κατέκτησε 5 βραβεία στην κατηγορία «Καλύτερος Ετήσιος Απολογισμός», με τη συμμετοχή της σε διεθνείς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο 2021.

«Στον “Ετήσιο Απολογισμό 2020”, αντικατοπτρίζεται η επιτάχυνση υλοποίησης της στρατηγικής μας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό του Ομίλου ΕΛΠΕ.
Η φετινή έκδοση του απολογισμού, βασίζεται στο όραμα μας να πρωταγωνιστήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση, αναπτύσσοντας ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που δίνει έμφαση σε νέες μορφές ενέργειας χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος», τονίζει η εταιρεία.

 

 

 

 

 

Vraykos: Παρουσιάζει τη νέα της εταιρική ταυτότητα

Επενδύοντας στο μέλλον, η νέα εταιρική ταυτότητα της Vraykos αναδεικνύει τους τρεις πυλώνες αξιών της εταιρείας: Εμπειρία, τεχνογνωσία και καινοτομία. Η νέα εταιρική ταυτότητα αντανακλά τον ρόλο της στην ανέγερση και τον εκσυγχρονισμό βιομηχανικών μονάδων αλλά και τη συνεχή έρευνα και πρωτοπορία. Από τη μελέτη και το σχεδιασμό, μέχρι και τη συντήρηση και λειτουργία, η Vraykos εγγυάται τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Με ενιαίο πλέον χαρακτήρα σε όλους τους τομείς, η εταιρεία προχωρά στον εκσυγχρονισμό της εικόνας της, ώστε αυτή να συνάδει με τα έργα της και τα στοιχεία που την προσδιορίζουν.

ΣΕΒ – HellasCert: Εκδήλωση για τα πρότυπα και τη πιστοποίηση

Διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Τα πρότυπα και η πιστοποίηση ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης», διοργάνωσαν στις 3 Νοεμβρίου ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την HellasCert. Στην εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος δήλωσε ότι «μπορούμε να απολαύσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα οφέλη των προτύπων και κατ’ επέκταση της πιστοποίησης, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η εύρυθμη λειτουργία του εγχώριου συστήματος που τα υποστηρίζει».

Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κα Θέμις Ευτυχίδου, τόνισε ότι «η ανασυγκρότηση και ο επανασχεδιασμός του μοντέλου ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην έξυπνη παραγωγή, στα υψηλής προστιθέμενης αξίας είδη καθώς και σε εμπορεύσιμα, διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποστηριχθεί χωρίς το εθνικό σύστημα υποδομών ποιότητας. Η ΓΓΒ διαδραματίζει καίριο ρόλο σε αυτό καθώς είναι υπεύθυνη για την οριζόντια πολιτική των υποδομών ποιότητας, έχοντας παράλληλα αρμοδιότητα στην εποπτεία αγοράς του μεγαλύτερου μέρους των βιομηχανικών προϊόντων».

Messaritis Ανανεώσιμες: Κατασκευάζει έξι νέα φωτοβολταϊκά ισχύος 3MW

Η Messaritis Ανανεώσιμες εδραιώνεται ακόμα περισσότερο στην αγορά των ΑΠΕ συμβασιοποιώντας προς κατασκευή, έξι νέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 3MW. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα εν λόγω έργα βρίσκονται στη Θεσσαλία και την Εύβοια. Αναλυτικότερα:
• “ΛΑΚΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ” Φ/Β σταθμός 500kW στη Χαλκίδα
• “ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ Μ.ΕΠΕ” Φ/Β σταθμός 500kW στη Χαλκίδα
• “ΜΥΡΤΩ ΜΠΑΛΑΝΤΑΝΗ Μ.ΙΚΕ” Φ/Β σταθμός 500kW στη Χαλκίδα
• “ΠΑΠΠΑΣ ΜΑΡΙΟΣ” Φ/Β σταθμός 500kW στη Χαλκίδα
• “ΣΟΛΑΡ ΡΕΣ X ΙΚΕ” Φ/Β σταθμός 500kW στα Τρίκαλα
• “SΟLΙS CΑΡΙΤΑL Μ.ΙΚΕ” Φ/Β σταθμός 500kW στους Σοφάδες Καρδίτσας
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω έργα προέρχονται τόσο από υφιστάμενους πελάτες όσο και από συστάσεις συνεργατών που έχουν ήδη εμπιστευτεί τα έργα τους στην εταιρεία γεγονός που καθιστά τη Messaritis Ανανεώσιμες έναν αξιόπιστο συνεργάτη για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών.
Η εταιρεία αποτελεί μέλος του ομίλου εταιριών MESSARITIS και εξειδικεύεται στην κατασκευή, λειτουργία & συντήρηση Φωτοβολταϊκών σταθμών.

Google: Εισέρχεται στον κλάδο των φαρμάκων μέσω… τεχνητής νοημοσύνης

Η Alphabet, μητρική της Google, δημιούργησε την Isomorphic Labs, μια νέα βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Επικεφαλής θα είναι ο Ντέμης Χασάμπης, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στο Λονδίνο εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, θυγατρικής πλέον της Google και πρωτοπόρου στην τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως.

Η Isomorphic Labs θα βασιστεί στις έως τώρα πρωτοποριακές διεθνώς έρευνες της Deep Mind, εστιάζοντας στο πεδίο της φαρμακευτικής, με στόχο, όπως δήλωσε ο Χασάμπης, σύμφωνα με τους Financial Times και τους New York Times, «να επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και τελικά να βρεθούν θεραπείες για μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας». Να σημειωθεί ότι το πιο πρόσφατο βιοϊατρικό επίτευγμα της Deep Mind, ήταν τον Ιούλιο η ανάπτυξη του νέου «έξυπνου» συστήματος AlphaFold 2, που μπορεί να προβλέψει με σχεδόν τέλεια ακρίβεια το σχήμα κάθε πρωτεΐνης μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

 

Εξαγωγές: Ρεκόρ ανόδου με «μπροστάρηδες» βιομηχανία και πετρελαιοειδή

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ράλι ανόδου των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες έχουν εισέλθει σε τροχιά αλματώδους ανάπτυξης κόντρα στις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς συμείωσαν αύξηση κατά 6,2 δις συγκριτικά με το 2020, το πρώτο εννιάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο 43,2%, αναδεικνύοντας την κομβική θέση της εξωστρέφειας στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ποσοστό-ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όλα δείχνουν πως, εκτός απροόπτου, οδεύουμε προς ακόμη ένα ιστορικό
ρεκόρ εξωστρέφειας στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Καταλυτικό ρόλο στη νέα μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν όλοι οι κλάδοι ανεξαιρέτως. Πιο συγκεκριμένα, τη σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση
για τον Σεπτέμβριο του 2021 καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+127,9%), των Βιομηχανικών (+41,2%), των Χημικών (+7,9%), των Τροφίμων (+13,4%), των Μηχανημάτων (+22,7%) και των Διαφόρων Βιομηχανικών (+36,2%).

ΣΜΕ: Σε τροχιά ανάκαμψης και ανόδου ο εξορυκτικός κλάδος το Α’ εξάμηνο

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον εξορυκτικό κλάδο για το 2021 με βάση όσα αναφέρει στο εισαγωγικό μήνυμά του στον Ετήσιο Απολογισμό για το 2020, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), κ. Αθανάσιος Κεφάλας. «Έχοντας ήδη διανύσει το πρώτο εξάμηνο του 2021 αξίζει να σημειώσουμε ότι το ξεκίνημα ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Τα αδρανή και δομικά υλικά συνεχίζουν την ανοδική πορεία που δεν είχε ανακοπεί στο 2020, οι τιμές των μετάλλων είναι ανοδικές ή σχετικά υψηλές, τα μάρμαρα είναι σε τροχιά ανάκαμψης, τα βιομηχανικά ορυκτά θα επανέλθουν τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019 και η παραγωγή λιγνίτη θα παραμείνει στα επίπεδα του 2020. Προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε αφορούν στη συνέχιση της φροντίδας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων μας, στην αντιμετώπιση των αυξητικών τάσεων μίας σειράς παραγόντων κόστους με κύρια την ενέργεια, τα θαλάσσια ναύλα, τις πρώτες ύλες, καθώς και την προσαρμογή στις απαιτήσεις της Πράσινης μετάβασης» αναφέρει σχετικά. Ωστόσο τονίζει ότι «ο εξορυκτικός κλάδος είναι στην κορυφή των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις και η χαμηλή προτεραιότητα στην επίλυση ρυθμιστικών κρίσιμων θεμάτων του είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τη συμβολή του στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και στις εξαγωγές της χώρας. Τα δύο αυτά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να ξεδιπλωθεί στην πληρότητά του το δυναμικό ενός κλάδου για τον οποίο και η Επιτροπή Πισσαρίδη επισημαίνει ιδιαίτερα την εξωστρέφειά του, την επιτυχημένη παρουσία του στις διεθνείς αλυσίδες αξίας και τη διεθνή ανταγωνιστικότητά» υπογραμμίζει ο κ. Κεφάλας.

LEDVANCE: Γεγονός το πρώτο σχολείο με έξυπνο φωτισμό στην Ελλάδα

Η LEDVANCE AE υλοποίησε την αναβάθμιση του φωτισμού στο 1ο ΓΕΛ Αγίων Αναργύρων, καθιστώντας το το πρώτο σχολείο με έξυπνο φωτισμό πανελλαδικά. Πιο συγκεκριμένα, οι αίθουσες φωταγωγήθηκαν με φωτιστικά LED υψηλής απόδοσης και τεχνολογίας, που παρέχουν σωστή ένταση φωτισμού, σωστή ομοιομορφία και χαμηλό δείκτη συνολικής ενοποιημένης θάμβωσης, επιτυγχάνοντας την ενίσχυση της οπτικής άνεσης και συγκέντρωσης των μαθητών. Επιπλέον, οι αίθουσες εξοπλίστηκαν με ανιχνευτές παρουσίας και κίνησης, οι οποίοι λειτουργούν όλο το 24ωρο προσδίδοντας μειωμένη κατανάλωση ενέργειας έως 70%.

Τρεις μικρές επενδύσεις με… ουρά

Το «πράσινο φως» ένταξής τους στον Αναπτυξιακό Νόμο έλαβαν τρεις μικρές παραγωγικές επενδύσεις.
Η πρώτη αφορά το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» που αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας οινοποιείου – εμφιαλωτηρίου οίνων, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 288.325,60 ευρώ.

Η δεύτερη επένδυση αφορά την επένδυση της επιχείρησης «ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» που αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας μονάδας επεξεργασίας – τυποποίησης – συντήρησης γεωργικών προϊόντων, κυρίως φράουλας και φρούτων, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 499.800 ευρώ.
Η τρίτη επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 411.152,28 ευρώ αφορά στο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ – ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΛΜΑ» που αναφέρεται στην «Ίδρυση μονάδας παραγωγής κρεατοσκευασμάτων».

Οι επενδύσεις στην «καρδιά» του Thessaloniki Summit 2021

Οι επενδύσεις και η συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της εγχώριας οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Thessaloniki Summit, που έλαβε χώρα στις 4 και 5 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Την πεποίθηση ότι το 2022 θα εξελιχθεί σε χρονιά άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των logistics, του τουρισμού, του real estate και της υψηλής τεχνολογίας, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Τη διαχρονικά χαμηλή θέση της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων, από τη δεκαετία του ’80, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας, επισημαίνοντας ότι η υστέρηση αυτή δεν στέρησε στη χώρα απλώς τα επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και την τεχνογνωσία, τα σύγχρονα εργαλεία και την κουλτούρα που θα έφερναν μαζί τους οι ξένοι επενδυτές. Επειδή η χώρα έχει πράγματι μπροστά της μια ευκαιρία, τόνισε, «χρειάζεται να δημιουργήσει έναν διάδρομο που να είναι ορατός στους επενδυτές».

Η οπτική της βιομηχανίας
Στην επένδυση της JTI στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη ως case study άμεσης και επιτυχημένης ξένης επένδυσης στη χώρα αναφέρθηκε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της Japan Tobacco Inc στην Ελλάδα, Γεωργία Καρούντζου, τονίζοντας ότι το παράδειγμα της ΣΕΚΑΠ μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για άλλες ξένες επενδύσεις. «Το 2018 η Japan Tobacco επένδυσε στη ρωσική Donskoy Tabak και μέρος αυτής της συμφωνίας ήταν και η εξαγορά του εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ. Μπορούμε να πούμε ότι το ρίσκο που πήραμε τότε μας έχει δικαιώσει» σημείωσε.

Τονίζοντας ότι ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες βάζουν στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης στο business plan που καταστρώνουν, ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, είπε ότι τα κριτήρια ESG, στα οποία έγιναν αρκετές αναφορές στο Thessaloniki Summit είναι καταλυτικό στοιχείο για να αποφασίσει κάποιος επενδυτής αν θα μπει σε μία επένδυση. Ειδικότερα για την Παπαστράτος, είπε ότι η επένδυση του 2017-2018 είχε στοιχεία που συνδυάζουν τα οικονομικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά βιώσιμης ανάπτυξης. «Πέρα από τα 300 εκ. ευρώ για τη δημιουργία εκατοντάδων νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας έχουμε μία μεγάλη εξωστρέφεια, το 85% της παραγωγής οδηγείται σε εξαγωγή» ανέφερε. Χαρακτηριστικά της βιώσιμης επένδυσης είναι ότι συνδυάζεται με μειώσεις της τάξης του 50% στην κατανάλωση νερού, ενέργειας και αποβλήτων και ότι το 100% της ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

«Συνεχίζουμε με ένα καλοσχεδιασμένο και άκρως υλοποιήσιμο επενδυτικό πλάνο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024», σημείωσε από πλευράς του ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η Πίνδος», Ανδρέας Δημητρίου. «Ήδη, πριν δύο μήνες θέσαμε σε λειτουργία τη μεγάλη μας μονάδα παραγωγής έτοιμων ψημένων προϊόντων, με πέντε γραμμές παραγωγής. Μια επένδυση που άγγιξε περίπου τα 10 εκατ. και πενταπλασιάζει το μέγεθος της παραγωγής, δίνοντας μας προοπτική για έναν ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «δεν συζητάμε άλλες προτάσεις αυτή την περίοδο».