-->

KLEEMANN: Εθελοντική δενδροφύτευση στο Κρυονέρι

Στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας και μέριμνας για το περιβάλλον, στις 30 Οκτωβρίου οι εθελοντές εργαζόμενοι της εταιρείας ΚLEEMANN στην Αθήνα, συμμετείχαν σε δενδροφύτευση σε μια μεγάλη έκταση του Δήμου Διονύσου και συγκεκριμένα στο Κρυονέρι, που επλήγη πρόσφατα από τις καταστροφικές φωτιές. Η KLEEMANN σε συνεργασία με το Δήμο Διονύσου σχεδίασε και υλοποίησε τη δράση και προχώρησε στη δωρεά, αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της δενδροφύτευσης.

 

ΒΕΑ: Σε συζητήσεις με τον ιταλικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων

Στην προσπάθεια για χάραξη κοινού μετώπου με εθνικούς και ευρωπαϊκούς Φορείς, προχωρά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε η Διοίκηση του Β.Ε.Α. με την Διευθύντρια του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της ιταλικής Πρεσβείας, παρουσιάστηκαν οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας για μια Διατροφική Εκπαίδευση», που συμμετέχουν 16 πλέον παραγωγικοί φορείς και σύνδεσμοι από όλη τη χώρα, με επικεφαλής το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και προτάθηκε η λήψη πρωτοβουλιών και σχεδιασμού των επόμενων κινήσεων μεταξύ της ελληνικής και ιταλικής πλευράς, για την υιοθέτηση μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης στρατηγικής Διατροφικής Εκπαίδευσης για την Ευρώπη.

Επίλεκτος: Πονοκέφαλος το αυξημένο ενεργειακό κόστος

Δραστικό περιορισμό ζημιών σημείωσε η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2021, καθώς κατά τη συγκεκριμένη περίοδο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 26,18 στα 28,4 εκατ. ευρώ και το EBITDA βελτιώθηκε από τα 3,27 στα 4,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα (-439 χιλ. έναντι -2,152 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ζημιών προέρχεται από τον περιορισμό των απωλειών στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και από την αύξηση των κερδών στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο, ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει τη συνέχιση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων και τον κίνδυνο από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της, η διοίκηση του Ομίλου «μελετά τα επόμενα βήματα στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω συμμετοχών, εξαγορών, αλλά και συγχωνεύσεων. Παράλληλα εξετάζει την εκμετάλλευση των αδειών που κατέχει ο Όμιλος για παραγωγή ενέργειας από καύση βιομάζας».

Δανέζικη εταιρεία κατασκευάζει τεράστια ανεμογεννήτρια 15 megawatt

Το 2022 η δανέζικη εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών Vestas θα κατασκευάσει ένα πρωτότυπο τεράστιο έργο – μια ανεμογεννήτρια 15 megawatt (MW) που θα είναι αρκετά ισχυρή για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 13.000 βρετανικές κατοικίες. Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο στρόβιλο τέτοιου είδους στον κόσμο. Οι ανεμογεννήτριες μεγαλώνουν συνεχώς – και αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλέψει σχεδόν κανείς.

Η κινεζική εταιρεία, MingYang, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για μια ακόμη πιο ισχυρή συσκευή με ισχύ 16 MW. Για παράδειγμα μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, η μέγιστη χωρητικότητα μιας υπεράκτιας τουρμπίνας ήταν 8 MW. Η εταιρεία Vestas είναι μια από τις ελάχιστες που οδήγησαν στην ανάπτυξη υπερμεγέθων στροβίλων – αλλά οι δυσκολίες που σχετίζονται με την κατασκευή όλο και μεγαλύτερων μηχανών αρχίζουν να εμφανίζονται.

Στη Λουξ το 42% της Δίρφυς με deal στο 1,2 εκατ. ευρώ

Στην απόκτηση του 42,3% της εταιρείας παραγωγής εμφιαλωμένου νερού Δίρφυς προχώρησε η Λουξ, ποσοστό που είχε στην κατοχή της η Νίκας Συμμετοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες του FOODReporter, η απόκτηση του εν λόγω ποσοστού έκλεισε στο 1,2 εκατ. ευρώ.

Πηγές της πατρινής εταιρείας αναφέρουν ότι η Λουξ συμμετείχε στη διαδικασία και ανακηρύχθηκε πλειοδότης, γεγονός που την εισάγει αυτομάτως στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού. Αποτελεί άλλωστε δεδηλωμένη πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια η δραστηριοποίηση στη συγκεκριμένη αγορά. Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Νίκας Συμμετοχών στη Δίρφυς ΑΕ, είχαν κατασχεθεί για οφειλές της Νίκας Συμμετοχών ύψους 1,61 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas.

Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αρχικά στις 20 Ιανουαρίου, όμως ανεστάλη. Πρόκειται συγκεκριμένα για έναν πολλαπλό μετοχικό τίτλο που περιλαμβάνει 1.741.881 κοινές ονομαστικές μετοχές της Δίρφυς, αξίας ενός ευρώ εκάστης, επί συνόλου 4.114.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της ευβοιώτικης επιχείρησης, ήτοι ποσοστό περίπου 42,3%. Η συνολική τιμή εκτίμησης των εν λόγω μετοχών, σύμφωνα με τα έγγραφα του πλειστηριασμού, ήταν στα 1,15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ως τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί το ποσό των 766.427,64 ευρώ, που αντιστοιχεί στα 2/3 της εκτίμησης.

Πράσινες επενδύσεις το «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων

Παρουσιάστηκε η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τις προτάσεις 50 Ελλήνων – ανώτερων στελεχών του εξωτερικού που εργάζονται σε 40 και πλέον μεγάλες εταιρείες. Πρόκειται συγκεκριμένα για το αποτέλεσμα των εργασιών της 1ης Διάσκεψης THE GREEKS ARE BACK.
Τα στελέχη αυτά επεξεργάστηκαν και διατύπωσαν προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Σε πρώτο πλάνο βρέθηκε το πεδίο των Πράσινων Επενδύσεων, στο οποίο πλαίσιο τέθηκαν οι ακόλουθες προτάσεις:
• Ισχυρή εταιρική ευθύνη των ελληνικών επιχειρήσεων, με σαφείς στόχους equity, diversity and inclusion ως τμήματος του business plan,
• Περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης φυσικού αερίου ως καυσίμου – γέφυρα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης,
• Να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρος στα θαλάσσια αιολικά πάρκα,
• Δημιουργία “bottle to bottle” εργοστασίου,
• Καθαρισμός Αστικών Λυμάτων + Έξυπνη Παροχή Νερού,
• Έξυπνη δόμηση και εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια,
• Επένδυση στο υδρογόνο ως μέσο αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ,
• Aπολιγνιτοποίηση,
• Προώθηση αποτελεσματικών τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας και
• Αποτελεσματική συνεργασία Κράτους και ιδιωτών.

Ελληνική μεταποίηση: Περιορισμός στην αύξηση της παραγωγής από τα σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού

Σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα υπέδειξαν τα στοιχεία της έρευνας PMI του Οκτωβρίου, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες βελτιώνονται με έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Συγκεκριμένα, ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, έκλεισε στις 58,9 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή υψηλότερη από τις 58,4 μονάδες του Σεπτεμβρίου, υποδεικνύοντας έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, η πρόσφατη άνοδος επέκτεινε την περίοδο συνεχών αυξήσεων σε οκτώ μήνες, ενώ η πρόσφατη αύξηση ήταν η τρίτη εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 22 ετών. Κεντρικό ρόλο στην άνοδο έπαιξε η σημαντική αύξηση της εισροής νέων παραγγελιών. Η αύξηση των πωλήσεων ήταν σε αντιστοιχία με την αύξηση που παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο. Οι εταιρείες κατέγραψαν ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από τις διεθνείς αγορές, καθώς η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στον ταξιδιωτικό τομέα οδήγησαν σε αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής περιορίστηκε από τα σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς οι αναφορές για ελλείψεις σε υλικά και καθυστερήσεις παραδόσεων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε έντονος και υψηλότερος από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής για το 2021.Με εξαίρεση τη σημαντική επιδείνωση τον Απρίλιο του 2020, τα στοιχεία του Οκτωβρίου υπέδειξαν τη μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης εισροών επίσης στην ιστορία της έρευνας.

Οι εταιρείες -σε μεγάλο βαθμό- απέδωσαν τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης προμηθειών στη συμφόρηση στις μεταφορές και στις ελλείψεις από την πλευρά των προμηθευτών. Κατ’ αναλογία με την υψηλότερη ζήτηση, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική δραστηριότητά τους στις αρχές του τετάρτου τριμήνου, με σκοπό να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα αποθέματα εισροών ενόψει των ελλείψεων σε υλικά. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν στάθηκε αρκετό να σταθεροποιήσει τα επίπεδα των αποθεμάτων, τα οποία υποχώρησαν με σταθερό -μολονότι βραδύτερο- ρυθμό.

Η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας νέο υψηλό-ρεκόρ, καθώς αναφορές υπέδειξαν ότι η έλλειψη σε υλικά οδήγησε σε προσαυξήσεις από την πλευρά των προμηθευτών. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα αναφέρθηκαν στο αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών (ιδιαίτερα των πλαστικών, των μετάλλων, του πετρελαίου και της ξυλείας), της ενέργειας και των εξόδων μεταφοράς.

Οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλίσουν μέρος του υψηλότερου κόστους, γεγονός το οποίο κατάφεραν να πραγματοποιήσουν με ρυθμό-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Τον Οκτώβριο, οι εταιρείες παρέμειναν γενικότερα αισιόδοξες ως προς τις προσδοκίες σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η εμπιστοσύνη συνδέθηκε με τις ελπίδες για αυξημένη τουριστική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα επίπεδα αισιοδοξίας μετριάστηκαν καταγράφοντας χαμηλό επτά μηνών, λόγω της ανησυχίας σχετικά με τον ανεπαρκή εφοδιασμό σε παγκόσμιο επίπεδο και τις συνδεόμενες με αυτόν υψηλές τιμές.

ΣΕΒ – HellasCert: Τα πρότυπα και η πιστοποίηση ως εργαλείο ανάπτυξης

Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης Και Πιστοποίησης (HellasCert) διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Τα πρότυπα και η πιστοποίηση ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης», την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 16:00-18:00. Μεταξύ των στόχων της εκδήλωσης είναι: η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης για τις τεκτονικές αλλαγές που επίκεινται στο χώρο της πιστοποίησης σε διεθνές επίπεδο, η παρουσίαση του τρόπου που η Πολιτεία αξιοποιεί τα πρότυπα και το σύστημα της πιστοποίησης για την άσκηση πολιτικής και την οικονομική ανάπτυξη και η ανταλλαγή απόψεων.

 

 

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της SPIDER ENERGY

Την ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και την πιστοποίηση της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της SPIDER ENERGY S.A, ενέκρινε με απόφαση του ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

H επένδυση αφορά στην ίδρυση Αιολικού Πάρκου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Ισχύος 48MW, στη θέση Πεταλάς των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου, και ήταν συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 69.468.837,67 ευρώ και συνολικής ενίσχυσης 23.893.767,53 ευρώ. Η εταιρεία αναπτύσσει έργα ΑΠΕ η ίδια, αλλά και μέσω θυγατρικών της εταιρειών.

Στo πλαίσιo αυτό, ολοκληρώθηκε το 2015 από την θυγατρική της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΤΡΙΚΟΡΦΩΝ» το αιολικό πάρκο (Α/Π) ΤΡΙΚΟΡΦΑ κόστους 17 εκατ. ευρώ, ισχύος 14 MW, το οποίο λειτουργεί έκτοτε με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης εντός του 2020 ξεκίνησε η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 43,2MW από τη θυγατρική της «ΜΑΚΡΥΝΟΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» συνολικού προϋπολογισμού 47,9 εκατ. Ευρώ, ενώ εκδόθηκε η βεβαίωση παραγωγού για το νέο αιολικό πάρκο ισχύος 33,6MW που αναπτύσσει η εταιρεία στη θέση Αμπελάκι, Πεταλόστερνα, Σουφλί, Μασούρα του Δήμου Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Ξηρομέρου.

Ελληνικές βιομηχανίες διακρίθηκαν για την περιβαλλοντική τους πολιτική

Με την τελετή απονομής των Circle the Med Awards ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στα Λεγραινά, οι εργασίες του Circle the Med Forum 2021 στο οποίο πήραν μέρος 3500 σύνεδροι από 59 χώρες.

Τα Circle the Med Awards είναι ένας νέος θεσμός που εισήγαγαν οι διοργανωτές του Circle the Med Forum, προκειμένου να αναδειχθούν εταιρείες και οργανισμοί που έχουν σχεδιάσει και εφαρμόσει καλές πρακτικές και θετικές δράσεις βασιζόμενες στις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας. Ανάμεσα στις εταιρείες που διακρίθηκαν στην κατηγορία Green Growth ήταν η βιομηχανία Coca Cola 3Ε, διότι εργάστηκε για να αντιμετωπίσει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις επιτυγχάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις να τις μετατρέψει σε ευκαιρίες όχι μόνο για την ίδια αλλά και –κυρίως αυτό- για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Στην ίδια κατηγορία βραβεύτηκε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τις δράσεις της στο πλαίσιο του «Brewing a Better World» που συνιστά μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση της εταιρείας στη βιωσιμότητα και μία από τις βασικές λειτουργικές προτεραιότητές της. Επιπλέον, στην κατηγορία των Start Up, διακρίθηκε η BIO 2 CHP, μια πανεπιστημιακή spin-off εταιρεία που προσφέρει μικρής κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοενέργειας σε βιομηχανίες με οργανικά απόβλητα, μετατρέποντας επιτόπου σε ενέργεια τα υπολείμματά τους.