Gizelis: Ρομποτικές λύσεις για παλετοποίηση στη FACHPACK 2021

H Gizelis Robotics συμμετείχε στη διεθνούς κύρους έκθεση τεχνολογιών συσκευασίας FACHPACK 2021 που πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε ένα διεθνές κοινό τα σύγχρονα ρομποτικά κελιά εγκιβωτισμού και παλετοποίησης, «Cell Pal Dual» και «Cobot Plus».
Σημειώνεται ότι τα κελιά παλετοποίησης της εταιρείας απευθύνονται σε δυναμικούς κλάδους, όπως είναι τα Τρόφιμα, Φαρμακευτικά και Χημικά, οι Κατασκευές, οι Mικρο-Ζυθοποιίες και τα Πλαστικά, παρέχοντας χαρακτηριστικά με έμφαση στη φιλικότητα στο χρήστη, γρήγορη απόσβεση, αξιοπιστία, μικρό χωροταξικό αποτύπωμα, εύκολη εναλλαγή προγραμμάτων και ελάχιστα έξοδα συντήρησης.

 

«Ενισχύοντας τη Βιώσιμη Ενέργεια» με την Εnel Green Power

Η Εnel Green Power διοργάνωσε την ψηφιακή εκδήλωση «Ενισχύοντας τη Βιώσιμη Ενέργεια» στο πλαίσιο της 16ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον τίτλο «Προς το 2030: Αναδιαμορφώνοντας το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύστημα».

Η δίωρη εκδήλωση η οποία είχε στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για βιώσιμη ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών, αποτελούταν από τρεις διαφoρετικές θεματικές: τη σημασία του εξηλεκτρισμού ως μέρος του πακέτου «Fit for 55», τη δίκαιη μετάβαση και την Παγκόσμια Συμμαχία για τη Βιώσιμη Ενέργεια.

Νέα συνεργασία Ιατρικού Αθηνών και Vitex κατά του COVID-19

Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών και η Vitex προχωρούν σε μία νέα συνεργασία με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για γιατρούς και επισκέπτες και ειδικότερα για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, μέσω των βαμμένων επιφανειών.

Η συνεργασία έχει ως επίκεντρο το πλαστικό χρώμα Vitex with Vairo που προσφέρει αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες στους βαμμένους εσωτερικούς τοίχους. Σημειώνεται ότι αποτελεί ελληνική καινοτομία και είναι το μοναδικό χρώμα στην Ευρωπαϊκή αγορά που έχει λάβει άδειες κυκλοφορίας σε πολλά κράτη από τους αντίστοιχους Οργανισμούς Φαρμάκων.

Ο Αρμόδιος Γιαννίδης, CEO της Vitex A.E., σημείωσε ότι «η συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ήταν σημαντική για την ανάπτυξη της τεχνολογίας Vairo καθώς μας βοήθησε να καταλάβουμε σε βάθος τις λοιμοξιολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα νοσοκομεία. Νιώθουμε ότι συνεισφέρουμε αφενός στην καταπολέμηση της πανδημίας, αφετέρου στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας».

Ψυγεία Μακεδονίας: Στον αναπτυξιακό επένδυση €5,9 εκατ.

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Ψυγεία Μακεδονίας», συνολικού επιλέξιμου κόστους 5.920.616 ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Γεωργίου Εμμανουήλ, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στην ίδρυση νέας μονάδας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ενίσχυση που θα λάβουν τα Ψυγεία Μακεδονίας για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 2.279.437,16 ευρώ με τη μορφή της επιχορήγησης. Τα Ψυγεία Μακεδονίας αποτελούν από το 1997 θυγατρική εταιρεία της «Βασίλειος Π. Σιαμπής», μίας οικογενειακής επιχείρησης διανομής φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η θυγατρική εταιρεία πραγματοποίησε πέρυσι τζίρο 535.254,95 ευρώ, ενώ παρουσίασε καθαρή κερδοφορία ύψους 113.400,24 ευρώ.

Επιστροφή στα κέρδη για τον χημικό κολοσσό BASF

Ο γερμανικός όμιλος χημικών BASF SE αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2021 με φόντο την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων στο γ΄ τρίμηνο. Ειδικότερα, ο όμιλος επέστρεψε στα κέρδη στο τρίμηνο και εμφάνισε 1,25 δισ. ευρώ, έναντι των ζημιών 2,12 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Η BASF ανακοίνωσε έσοδα στα 19,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 42%, και υψηλότερα των εκτιμήσεων για 17,83 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή για τους θερινούς μήνες και σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2020, η εταιρεία αύξησε τις τιμές κατά 36% και τους όγκους κατά 6%. Ωστόσο, το momentum ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των προβλημάτων εφοδιασμού, για τα οποία η εταιρεία εκτιμά ότι θα συνεχίσουν και στο δ΄ τρίμηνο. Πάντως η BASF αναμένει ότι η ισχυρή ζήτηση θα συνεχιστεί και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το έτος. Αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν στα 76-78 δισ. ευρώ, από τα 74-77 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα προ φόρων και τόκων κέρδη, προ εκτάκτων, θα διαμορφωθούν στα 7,5-8 δισ. Ευρώ, έναντι των 7-7,5 δισ. ευρώ.

Fitch: Βραχυπρόθεσμα θα πληγεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία

«Καμπανάκι» από τον γνωστό οίκο αξιολόγησης Fitch για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων σε τσιπ και των μεγαλύτερων χρόνων παράδοσης. Σύμφωνα με τη Fitch, τα παραπάνω ασκούν πιέσεις στα έσοδα του κλάδου των διαφοροποιημένων βιομηχανιών στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η ζήτηση όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης παραμένει ισχυρή και τούτο αναμένεται να συνεχιστεί και τα ερχόμενα τρίμηνα, επιτρέποντας στις εταιρείες του κλάδου να αναπληρώσουν την απώλεια εσόδων και παραγωγής αργότερα το 2022.

Οι εφοδιαστικές διαταραχές καθυστερούν τη μετατροπή των παραγγελιών σε έσοδα, τονίζει η Fitch. Οι διαταραχές στον τομέα επιδεινώθηκαν προς το τέλος του τρίτου τριμήνου και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Το τέταρτο τρίμηνο είναι συνήθως το ισχυρότερο για τις διαφοροποιημένες βιομηχανίες και οι συνεχιζόμενες διαταραχές μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στα ετήσια αποτελέσματα, επισημαίνει η Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης συνεχίζει να αναμένει ότι η αύξηση των εσόδων για τον κλάδο το 2021 θα είναι σε υψηλά μονοψήφια ή χαμηλά διψήφια επίπεδα σε σχέση με το 2020, χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη.

Ο κατασκευαστής του Colorado Steel Building ανακοινώνει νέο εργοστάσιο 15 εκατομμυρίων δολαρίων

Η Armstrong Steel, που εδρεύει στο προάστιο Englewood του Ντένβερ, θα επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε ένα βιομηχανικό πάρκο στη νότια πλευρά του Pueblo, αναφέρει το Pueblo Chieftain. Η εταιρεία κατασκευάζει μεταλλικές κατασκευές και τις αποστέλλει σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων υπόστεγων, καθώς και εμπορικών εγκαταστάσεων και κτιρίων για θρησκευτικές υπηρεσίες.

Η εταιρεία είπε ότι η επέκταση θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των ΗΠΑ και θα προσφέρει ένα καλύτερο περιβάλλον για τους εργαζομένους της. Η νέα εγκατάσταση θα διαθέτει τεχνολογία βιομηχανικής αιχμής και αυτοματοποιημένη ροή εργασιών. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 50 νέες θέσεις εργασίας και η εταιρεία εξέφρασε ενθουσιασμό για την επέκτασή της σε μια περιοχή γνωστή εδώ και καιρό για την παραγωγή χάλυβα.

Food Waste Conference 2021 Καινοτομία, βιωσιμότητα και συνεργατικά μοντέλα στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων

Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της σπατάλης τροφίμων αλλά και λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του 2ου Food Waste Conference που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε live streaming.

Aπειλή για τον πλανήτη
Στην πρώτη ενότητα αυτού του ενδιαφέρoντος συνεδρίου, η Βάσω Γιατσίδου, Γεωπόνος MSc., Ιδρύτρια της Mindful Eating Hellas μας κάλεσε να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων. Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, είπε πως η χώρα εδώ και έναν χρόνο έχει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο το οποίο βάζει κανόνες στη διαχείριση αποβλήτων και διαθέτει σχέδιο πρόληψης δημιουργία αποβλήτων. Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου, είπε πως η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει και τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο Jean Moreau, Co-Founder & CEO της PHENIX μίλησε για το πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων, ενώ ο Νεοκλής Στάμκος, Project Manager,  Chief Financial Officer, στο ΚΕΠΑ Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο blockchain, είπε πως είναι μια τεχνολογία που θα πρέπει να το δούμε σοβαρά και στη διαχείριση αποβλήτων.

Χαρτογραφώντας το Πρόβλημα στην Ελλάδα
Τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου άνοιξε ο Παναγιώτης Αδαμαντιάδης, Retail Commercial Director, στην Alfa Pastry ο οποίος ανέφερε πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει στη βιομηχανία, σε εργατωόρες, ενέργεια, πρώτες ύλες. Η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ σημείωσε πως στρατηγική επιλογή του ΣΕΒΤ και της βιομηχανίας τροφίμων, είναι η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, η πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων και η βελτιστοποίηση των συσκευασιών, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα διατροφής. Ο Προκόπης Θεοδωρίδης, Αν. Καθηγητής Μάρκετινγκ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε τα ευρήματα σχετικής έρευνας, ενώ ο Δημήτρης Νέντας, Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων αναφέρθηκε στον ρόλο της Τράπεζας στη λύση του προβλήματος και ο Στέφανος Κομνηνός, Ιδρυτικός Εταίρος, Αναλυτής Αγοράς, Επιχειρηματικός Μέντορας, της Netrino είπε πως η κυκλική οικονομία είναι μια αλλαγή κοινωνικού παραδείγματος.

To New Deal για τη Μείωσητης Σπατάλης Τροφίμων
Στην τρίτη ενότητα η Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας και υπευθυνότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η εταιρεία παρακολουθεί τις εσωτερικές της διαδικασίες προκειμένου να μπορέσει να μειώσει περαιτέρω τη σπατάλη τροφίμων. H Κάτια Λαζαρίδη, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο πρόεδρος της FDL Group κ. Βασίλης Καρακουλάκης, είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου παγκοσμίως είναι ο υποσιτισμός και μας κάλεσε να σκεφτούμε “out of the box”. Ο Χρήστος Μουρτζιόπουλος, Quality Assurance & RnD Manager, Μπαρμπά Στάθης, ανέφερε πως πρέπει όλοι να γίνουμε από μέρος, η λύση του προβλήματος. Η Αγγελική Ιωσηφίδου, Marketing & Communication Director, Eurocatering, σημείωσε πως εξ ορισμού οι έτοιμες σαλάτες μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων, και ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής της πρωτοβουλίας “Μπορούμε” αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η «Βιομηχανία» του HORECA ως μέρος της λύσης
Στην τελευταία ενότητα ο πρόεδρος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των καλών διεθνών πρακτικών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς μίλησε για τον ρόλο των επιχειρήσεων εστίασης στην αντιμετώπισή του. Τοποθετήθηκαν επί του θέματος, επίσης, η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη προγραμμάτων βιώσιμης διατροφής, WWF Ελλάς η Μαργαρίτα Λεβαντή, Διευθύντρια Ολικής Ποιότητας, του ομίλου Γρηγόρης, η Βούλα Μιλλόση, Quality, Environment, Health & Safety Manager, ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ και ο Ίων Προκόπης, ιδρυτής της NO WASTE TECHNOLOGIES.
Αλεξάνδρα Γκίτση

Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ: Τα εκπαιδευτικα σεμιναρία του Νοεμβρίου

Η Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ διοργανώνει μέσα στον Νοέμβριο σεμινάρια για θέματα αιχμής, ως εξής: Στον Τομέα Υπηρεσιών Υγείας & Ασφάλειας: α. Δια ζώσης Εκπαίδευση Ομάδων Πυροπροστασίας Επιχειρήσεων στην Αντιμετώπιση Πυρκαγιών, β. Βία, Παρενόχληση και Εκφοβισμός στο χώρο εργασίας, γ. Προετοιμασία/Οργάνωση εργοταξίου στα θέματα ασφαλείας και υγείας, δ. Ψυχική Υγεία & Εργασία.

Στον Τομέα Ανάπτυξης Συστημάτων Διαχείρισης: Μετάβαση του ISO 22000:2018 σε νέα έκδοση. Στον τομέα Ελέγχου Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων: Δια ζώσης Εκπαίδευση με θέμα Ασφάλεια Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων. Περισσότερες πληροφορίες στο 2310 552 562.

 

Ποιά είναι η νέα επένδυση της ADVANCED ENERGY

Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάχθηκε το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ADVENT TECHNOLOGIES» με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας. Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (κυψέλες καυσίμου) στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, στο Δήμο Πατρέων, και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.317.061,65 ευρώ.

Η εταιρεία που πριν από λίγο διάστημα προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,99 εκατ. ευρώ εμφάνισε στη χρήση του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) καθαρές πωλήσεις 338.712,55 ευρώ, έναντι 274.300,27 ευρώ το 2018, ήτοι παρουσίασαν εντός του 2019 αύξηση 23,48%. Τα μικτά αποτελέσματα ανήλθαν σε 192.674,24 ευρώ έναντι 162.414,12 ευρώ (μείωση 19%), τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 289.242,79 ευρώ από 157.753,37 ευρώ και τα ίδια κεφάλαια της ανήλθαν στα 1.871.309,12 ευρώ από 1.663.482,09 ευρώ.