Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν ΠΑΠΕΙ και WIMA

Η WIMA (Worldwide Industrial and Marine Assocciation) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, με κύριο στόχο την ενίσχυση και την στήριξη της καινοτόμου ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πειραιώς κ. Άγγελος Κότιος, όσο και ο Πρόεδρος της WIMA κ. Ηλίας Χατζηεφραιμίδης, τόνισαν ότι ο σκοπός του Μνημονίου είναι η συνεργασία των δύο φορέων με στόχο την από κοινού αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους, λειτουργώντας ως γέφυρα καινοτόμων ιδεών στο χώρο της γαλάζιας οικονομίας.

ECOTROPHELIA EUROPE: Αργυρό βραβείο για ομάδα φοιτητών του ΕΜΠ

Oμάδα φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Χημικών Μηχανικών, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το αργυρό βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Οικολογικών-Καινοτόμων προϊόντων διατροφής ECOTROPHELIA EUROPE 2021, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου διαδικτυακά.

Οι φοιτητές εκπροσώπησαν τη χώρα μας με το προϊόν Nutri Salad Bars, που είχε κερδίσει στον αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στα 11 χρόνια που ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει τον Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA, οι ελληνικές ομάδες έχουν καταφέρει να διακριθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5 φορές, κερδίζοντας 2 χρυσά, 2 αργυρά και 1 χάλκινο βραβεία.

VANOS S.A.: 4 βήματα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας

Η VANOS S.A., με πολύτιμη τεχνογνωσία στους τομείς της ασφάλειας και της προστασίας της υγείας, προτείνει λύσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει 4 εύκολους τρόπους για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις: 1. Τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας 2. Χρήση μάσκας και λοιπών μέσων ατομικής προστασίας. 3.

Εγκατάσταση αντιμικροβιακής ταινίας ASPE AS 100: Η VANOS S.A. διαθέτει αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο, την αντιμικροβιακή ταινία «AS-100», μια διαφανή και εύκολη στην εφαρμογή, αυτοκόλλητη ταινία, σχεδιασμένη για να ενεργοποιεί το οξυγόνο ώστε να εξουδετερώνονται οι μικροοργανισμοί. 4. Χρήση εξυγιαντή αέρα της Enviroklenz: Η VANOS S.A., αποκλειστικός αντιπρόσωπος της EnviroKlenz στην Ελλάδα και την Κύπρο, συνιστά τους εξυγιαντές αέρα EnviroKlenz, οι οποίοι είναι εύκολοι στη χρήση, ασφαλείς και εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην αφαίρεση σωματιδίων και χημικών ουσιών από τον αέρα.

EDP: Σχεδιάζει επενδύσεις 13 δισ. στερλινών έως το 2030

Η EDP, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables, σχεδιάζει να επενδύσει 12,86 δισ. στερλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, περίπου 660 εκατ. στερλίνες πρόκειται να επενδυθούν με την είσοδο στη χερσαία αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω ενός χαρτοφυλακίου 544 MW χερσαίας αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Επενδύσεις ύψους 2,65 δισ. στερλινών εξασφαλίστηκαν στα υπεράκτια έργα της Ocean Winds, Moray East και Moray West, με σχέδια για πρόσθετες επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. στερλινών στο Moray West κατά τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Η Ocean Winds αναμένει, επίσης, το αποτέλεσμα του ScotWind, του γύρου υπεράκτιων μισθώσεων στα ύδατα της Σκωτίας, όπου έχει υποβάλει προσφορές για δυναμικότητα έως και 9 GW, τόσο για σταθερά όσο και για πλωτά έργα. Η εταιρεία στοχεύει σε τουλάχιστον 3,9 GW μεταξύ ενός σταθερού και ενός πλωτού έργου. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) και για τα δύο έργα θα ανέλθουν σε 10 δισ. στερλίνες.

Η Pitco ενοποιεί ΚΑΙ επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή φριτέζων

Η Pitco Frialator προχωρά με σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής 356.000 τετραγωνικών μέτρων που θα επεκτείνει δραματικά την ικανότητά της να εξυπηρετεί παγκόσμιους πελάτες. Η εταιρεία σκοπεύει να ενοποιήσει και τις τρεις υπάρχουσες τοποθεσίες παραγωγής της σε μια ενιαία, αποτελεσματική διάταξη που ενσωματώνει χώρο γραφείων, παραγωγής και αποθήκης.

Ο κατασκευαστής εμπορικών φριτέζων με την πολυετή εμπειρία έλαβε έγκριση για να ξεκινήσει την κατασκευή ενός εργοταξίου στο Κόνκορντ των ΗΠΑ, το οποίο θα υποστηρίξει 400 θέσεις εργασίας. Ο Karl Searl, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Pitco, είπε ότι η διατήρηση της επιχείρησης στο κράτος είναι σημαντική για να διατηρήσει την κουλτούρα της ποιοτικής κατασκευής και τις πελατοκεντρικές αξίες της.

ΥΔΑΤΩΡ: Εξλιση της ενεργειακής λειτουργίας του «Radisson Blu Zaffron Resort»

Την τεχνογνωσία και τα συστήματα για να υλοποιηθούν οι απαιτητικές προδιαγραφές του νέου, πολυτελέστατου ξενοδοχείου «Radisson Blu Zaffron Resort» στη Σαντορίνη, αναφορικά με τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ενεργειακής εξοικονόμησης, προσέφερε η ΥΔΑΤΩΡ σε συνεργασία με την ΕΜΜΕΤΡΟΝ, η οποία είχε τη διεύθυνση κι επιστασία της κατασκευής. Ένας από τους τομείς στους οποίους δόθηκε ιδιαίτερη σημασία ήταν αυτός της πυρασφάλειας. Το κεντρικό σύστημα πυρασφάλειας αποτελείται από αντλίες της XYLEM LOWARA που προμήθευσε η εταιρεία ΥΔΑΤΩΡ ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του ξενοδοχείου και για την εξοικονόμηση ενέργειας σε όσες περισσότερες από τις καθημερινές εφαρμογές.

Στα πλαίσιο αυτό, εγκαταστάθηκαν πιεστικά αντλητικά συγκροτήματα και κυκλοφορητές συστημάτων ψύξης-θέρμανσης της XYLEM LOWARA, οι οποίοι περιορίζουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη και συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό μέχρι και 50%, ενώ πολύ σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση παίζει και η επαναχρησιμοποίηση της εκλυόμενης ενέργειας από τις καθημερινές λειτουργίες για την θέρμανση του νερού μέσω του συστήματος κλιματισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πελάτες που μπορούν να αξιολογήσουν την υψηλή ποιότητα κατασκευής και τα λειτουργικά οφέλη που προκύπτουν από την επένδυση σε υψηλής απόδοσης αντλητικά συστήματα. Η χρήση των συστημάτων της εταιρείας μας σε έργα υψηλών προδιαγραφών όπως αυτό του Radisson Blu Zaffron Resort, αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση», σημειώνει ο Γιώργος Κοζής, μηχανικός του τμήματος Κτιριακών Εφαρμογών της ΥΔΑΤΩΡ.

Swixx BioPharma: Ο Γ. Μπίθας αναλαμβάνει τη νέα θυγατρική στην Ελλάδα

Την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση της δραστηριότητάς της στη νοτιοανατολική Ευρώπη ανακοίνωσε η Swixx BioPharma SA, με την ίδρυση μιας νέας θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα, της Swixx Biopharma ΜAΕ. Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας αναλαμβάνει ο Γιώργος Μπίθας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποστολή του Γιώργου Μπίθα είναι να αναπτύξει στην περιοχή έναν οργανισμό πιστό στα πρότυπα της Swixx, ο οποίος, με έδρα την Αθήνα, θα παρέχει όλες τις δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των συνεργατών, ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα πάντα σύμφωνα με το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπει κάθε χώρα.

Η Swixx Biopharma MAE θα επικεντρωθεί στους θεραπευτικούς τομείς των σπάνιων νοσημάτων, της ογκολογίας-αιματολογίας και σε άλλους ειδικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της νεφρολογίας-ηπατολογίας.

 

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Καλύπτει τις απώλειες με φόντο την αναπροσαρμογή των επενδύσεων

Ρυθμό ανάπτυξης 24,64% κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2021 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 190,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 152,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 94,29% στα 42,8 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε όσον αφορά τα κέρδη μετά φόρων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 99,78% στα 32,99 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να καλύπτει τις απώλειες, ωστόσο οι δυσκολίες που γνώρισε όλη η αγορά το 2020, έχουν οδηγήσει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία στην απόφαση να προχωρήσει σε προσαρμογές στο επενδυτικό της σχέδιο.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια πρόσφατης παρουσίασης της έκθεσης βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, για την τριετία 2019-2021 οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 38 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού 43 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Διευκρίνισε ότι η προσαρμογή στο επενδυτικό πλάνο έγινε κυρίως το 2020, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. «Έπρεπε να διαχειριστούμε μια κατάσταση πρωτοφανή και δύσκολη με κλειστό τον κλάδο HORECA και έτσι για το 2020 αναπροσαρμόσαμε τις επενδύσεις μας» ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της SILCIO

Πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους, η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας και η τήρηση των όρων της απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3299/2004 επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «SILCIO S.A.». Το σχέδιο αφορά στην εγκατάσταση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών: 1) ισχύος 1Χ99,33 kWp που βρίσκεται στη θέση «ΛΑΓΚΩΝΑ» του ΔΔ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ, του Δήμου Ρόδου, του Νομού Δωδεκανήσου και 2) ισχύος 1Χ79,98 kWp που βρίσκεται στη θέση «ΜΙΣΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ» στην Κτηματική Περιφέρεια Τζερεμιάδου, του Δήμου Οροπεδίου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, με τους εξής όρους: «Με την απόφαση αυτή εγκρίνεται η καταβολή της επιχορήγησης ποσού 182.104,50 ευρώ στην επένδυση με την υπό στοιχεία 11822/ΥΠΕ/5/0358/ Ν.3299/2004/13.03.2014 (Β’ 702) απόφαση υπαγωγής.

Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του ν. 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις». Στη χρήση του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η εταιρεία είχε καθαρά αποτελέσματα (ζημίες) χρήσεως προ φόρων 13.300.242,92 ευρώ έναντι κερδών 8.124.322,56 ευρώ το 2018, το οποίο οφείλεται στο δυσμενές οικονομικό κλίμα της χώρας που συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, η επιχειρηματική «στροφή» που έχει αποφασίσει η διοίκηση να πάρει τα τελευταία χρόνια και να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στη κατασκευή έργων ΑΠΕ φιλοδοξεί να έχει θετικά αποτελέσματα τις επόμενες χρήσεις.

Mytilineos: Σε φάση ολοκλήρωσης εισέρχονται οι επενδύσεις σε αλουμίνιο και ΑΠΕ

Η MYTILINEOS καταγράφει φέτος νέα ιστορικά επίπεδα κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, ενώ παράλληλα επιταχύνει την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος προετοιμάζοντας τη μετάβαση σε ακόμη πιο αυξημένα οικονομικά μεγέθη τα αμέσως επόμενα έτη, σε ευθυγράμμιση με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Η εταιρεία έχει λάβει στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, που αφενός διασφαλίζουν την επίτευξη νέας ιστορικά υψηλής κερδοφορίας το 2021, αλλά επιπλέον θέτουν τη βάση για αλλαγή επιπέδου των οικονομικών επιδόσεών της από το επόμενο έτος.

Σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης σημαντικές επενδύσεις, αναφορικά με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας Αλουμινίου και Αλουμίνας στους 250.000 τόνους (project NEW ERA 250) -εκ των οποίων το 26% θα προέρχεται από ανακυκλωμένο Αλουμίνιο- και κατά 25 χιλ. τόνους αντίστοιχα, με την ολοκλήρωση της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826MW καθώς και με την ολοκλήρωση ανάπτυξης και την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος πάνω από 2,5GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.698,1 εκατ. έναντι €1.341,0 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €241,2 εκατ. έναντι €234,5 εκατ. κατά το Εννεάμηνο του 2020, επωφελούμενα από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας.

Στη μεταλλουργία το 28,4% του τζίρου
Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανήλθαν σε €115,2 εκατ. για το Εννεάμηνο του 2021, αυξημένα κατά 13% σε σύγκριση με τα €101,8 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας της Μεταλλουργίας στο Εννεάμηνο κατέγραψε κύκλο εργασιών €482,3 εκατ., που αντιστοιχεί σε 28,4% του συνολικού κύκλου εργασιών, γεγονός που αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου.