-->

Τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ πιστοποίησε η TÜV HELLAS

Τις εταιρείες του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙΦΑΣΥΝ) πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) τόσο για το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας που εφαρμόζουν για την εμπορία φαρμακευτικών, καλλυντικών και προϊόντων ειδικής διατροφής, όσο και για τις διαδικασίες Διανομής των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) αξιολόγησε όλες τις διεργασίες που εφαρμόζονται από τον ΠΕΙΦΑΣΥΝ αλλά και τις θυγατρικές του εταιρείες Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Κορινθίας (ΣΥΦΑΚΟ) και Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη Πελοποννήσου (ΣΥΦΑΠΕΛ), σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 9001:2015 το οποίο και αφορά στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, σε επιθεώρηση Πιστοποίησης.

Μουζάκης: Ο Χ. Βασιλακόπουλος νέο μέλος στο ΔΣ

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκης, αποφασίσθηκε ομόφωνα η εκλογή του κ. Βασιλακόπουλου Χρήστου ως Ανεξάρτητου Μη Εκτελεστικού Μέλους.

Το ΔΣ της εταιρείας διαμορφώνεται ως εξής: Εκτελεστικά μέλη η Ελευθερία Μουζάκη, ο Εμμανουήλ Παυλάκης, και ο Δημήτριος Σβεστονώφ. Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά μέλη οι Σπύρος Γκανίας, Γεώργιος Θεοδόσης και Βασιλακόπουλος Χρήστος.

Οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν $4,5 τρισ. στην τεχνολογία το 2022

Οι τεχνολογικές επενδύσεις έχουν πάρει «φωτιά» με φόντο την πανδημία, με τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να σχεδιάζουν για το 2022 τη διάθεση πάνω από $4,5 τρισ. στον τομέα, ποσό αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με το τρέχον έτος. Πάντως και για το 2021 οι τεχνολογικές δαπάνες θα είναι αυξημένες, αγγίζοντας τα $4,2 τρισ. (+9,2% έναντι του 2020).

Σύμφωνα με νεότερο report της Gartner, οι δαπάνες για επιχειρηματικό λογισμικό αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2022, με ρυθμό της τάξης του 11,5%, με τις δαπάνες για business software να φτάνουν το επόμενο έτος τα $670 δισ. από περίπου $600 δισ. φέτος. Στο μεταξύ, αναμένεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων συσκευών για εταιρική χρήση κατά 15,1% για το 2021, ενώ για το 2022 ο κλάδος θα κινηθεί ανοδικά, αν και λιγότερο έντονα, ενισχυόμενος κατά μόλις 2,3%. Ακολουθούν οι δαπάνες για Data Centers, Υπηρεσίες ΙΤ, και διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού που σχετίζονται με τον τομέα των υπηρεσιών.

 

Επενδύσεις σε ΑΠΕ σχεδιάζει η Revoil σε βάθος πενταετίας

Η διοίκηση της Revoil, μιλώντας στους χρηματιστηριακούς αναλυτές στα πλαίσια του συνεδρίου εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης που διοργάνωσε το ΧΑ, αποκάλυψε τους επενδυτικούς της σχεδιασμούς και τους στόχους της για το άμεσο μέλλον. Μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται η απόκτηση μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 60 MW, μέσα στην επόμενη πενταετία. Ήδη, από τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε ανάπτυξη, το πιο ώριμο είναι φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αρκαδία, για το οποίο που αναμένονται κάποιες τελευταίες άδειες, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του (μέσα στο δεύτερο μισό του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει).

Άλλοι σημαντικοί στόχοι της Revoil για τα επόμενα χρόνια αποτελούν: Η ενδυνάμωση της θέσης της στον κλάδο των πετρελαιοειδών με επιλεκτική εξάπλωση του δικτύου των πρατηρίων και ποιοτική αναβάθμισή τους, η αύξηση της κερδοφορίας μέσω της περαιτέρω ανάπτυξης των εμπλουτισμένων καυσίμων της Revolution στο δίκτυο πρατηρίων Revoil, καθώς και η επέκταση στην εμπορία φυσικού αερίου.

 

Micron: Υπό εξέταση νέο εργοστάσιο παραγωγής μικροτσίπ στις ΗΠΑ

Η Micron Technology Inc MU.O δήλωσε ότι εξετάζει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου τσιπ μνήμης στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι θα χρειαστούν κρατικές και ομοσπονδιακές επιδοτήσεις για να αντισταθμιστεί το κόστος που είναι υψηλότερο κατά 45% από τα εργοστάσιά της στην Ασία. Είναι η μόνη αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει και τους δύο βασικούς τύπους τσιπ μνήμης, ανταγωνιζόμενη τις νοτιοκορεατικές Samsung Electronics και SK Hynix, καθώς και την ιαπωνική Kioxia, την πρώην μονάδα τσιπ μνήμης της Toshiba.

Ο Sumit Sadana, επικεφαλής επιχειρήσεων της Micron, δήλωσε στο Reuters ότι τα τσιπ μνήμης αποτελούν περίπου το 30% της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών, αλλά μόνο το 2% κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Σίγουρα θέλουμε να αξιολογήσουμε πολύ σοβαρά την παραγωγή στις ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν περισσότερο από το 2% της συγκεκριμένης παραγωγής για χάρη της εθνικής ασφάλειας και για χάρη της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Sadana σε συνέντευξή του.

Πετρόχειλος (kIEFER): Στόχος ανάπτυξης το 1 GW μέχρι το 2024

Την σταθερή προσήλωση της kIEFER TEK ΕΠΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταγράφοντας χρόνο με τον χρόνο ισχυρότερη αναπτυξιακή τροχιά, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Χρήστος Πετρόχειλος, μιλώντας στα πλαίσια του 4ου Athens Investment Forum.

H εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 150 MW ενώ αναμένεται η περαιτέρω μεγέθυνσή του κατά 140 MW με την ολοκλήρωση του 2021.
Αναλύοντας το «τεχνολογικό» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, ο κ. Πετρόχειλος αναφέρθηκε εκτενώς στον τομέα του βιοαερίου, επισημαίνοντας την σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρεία τόσο ως κατασκευαστής μονάδων βιoαερίου όσο και ως developer τέτοιων έργων.

H εταιρεία θέτει στόχο ανάπτυξης έργων συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το 2024. Τον Δεκέμβριο μάλιστα του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 110 MW. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την επόμενη χρονιά, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίων για την κατασκευή 300 MW έργων ΑΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης και της Αττικής, ενώ στις προθέσεις της είναι η δραστηριοποίηση και στον τομέα της αποθήκευσης.

Οικονομικής Συγκυρίας ΕΒΕΘ: Προβλέπει αύξηση τιμών και εξαγωγών στη βιομηχανία

Ο “Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τη Βιομηχανία” στο Νομό Θεσσαλονίκης περνάει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, συνεχίζοντας την αλματώδη βελτίωση σε σχέση με τον “Μάρτιο 2021”, για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Έτσι, το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών εκτιμήσεων του “Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών της Βιομηχανίας” βρίσκεται πλέον στις +6 μονάδες και πρέπει να σημειωθεί ότι βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο από την καθιέρωση των μετρήσεων του “Βαρόμετρου ΕΒΕΘ”, ακολουθώντας αντίστοιχη πορεία των δεικτών τόσο σε Εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ειδικότερα, οι απόψεις των βιομηχανιών του Νoμού Θεσσαλονίκης συνοψίζονται στα εξής: Αρχικά, ανατρέπονται εντυπωσιακά κατά το τελευταίο εξάμηνο οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για την εξέλιξη τις παραγωγής που είχαν παρατηρηθεί επί ένα έτος, ενώ οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον ενισχύονται περαιτέρω σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Δεύτερον, ανεβαίνουν σε έντονα θετικό έδαφος οι εκτιμήσεις για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, ωστόσο προβλέπεται σημαντική άνοδος των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα (ακολουθώντας τις τάσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο), όπως επίσης και πιθανή μικρή ανάκαμψη για την απασχόληση στο επόμενο διάστημα. Η περιορισμένη ζήτηση δεν αποτελεί πλέον τον κυρίαρχο περιοριστικό παράγοντα για την παραγωγή των μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς αναφέρεται από το 30% των επιχειρήσεων έναντι 60% τον Μάρτιο του 2019. Αντιθέτως, η έλλειψη πρώτων υλών ή/και εξοπλισμού και η έλλειψη εργατικού δυναμικού αναφέρονται πιο έντονα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.

Προ των πυλών το Thessaloniki Summit 2021

Η 6η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Porto Palace και στις νέες εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Την εκδήλωση αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους ανώτατοι πολιτειακοί και πολιτικοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, υψηλόβαθμα Στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, ειδικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από ευρωπαϊκά think tanks. Το INDUSTRY θα βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thessalonikisummit.gr/.

 

Κεφαλάς (ΣΜΕ): Σε πρώτο πλάνο η βιώσιμη ανάπτυξη

Τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης αναγνώρισαν έγκαιρα οι εταιρείες-μέλη του ΣΜΕ (που παράγουν πάνω από το 85% του όγκου της εγχώριας εξορυκτικής βιομηχανίας), τόνισε ο κ. Αθανάσιος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, σε ομιλία του στο Olympia Forum που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετούν ανελλιπώς από το 2006 τον «Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης» με ταυτόχρονη δημοσίευση των «Δεικτών Βιώσιμης Ανάπτυξης». Αξιολογώντας τις επιδόσεις στον τομέα αυτόν, ο κ. Κεφαλάς ανέφερε συνοπτικά: «Έχουμε διασφαλίσει ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της ελληνικής οικονομίας το πλούσιο φάσμα ορυκτών που υπάρχει στην ελληνική γη.

Στον τομέα του περιβάλλοντος εφαρμόζονται βέλτιστες πρακτικές για μείωση του αποτυπώματος τόσο στην ανάλωση των φυσικών πόρων όσο και της γης. Ειδικά για το τελευταίο, η εξόρυξη καταλαμβάνει στην Ελλάδα λιγότερο από το 0.2% της συνολικής έκτασής της και έχουν ήδη αποκατασταθεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, φυτεύοντας πάνω από δύο εκατομμύρια δενδρύλλια και θάμνους, αλλά και εγκαθιστώντας και άλλες μετα-μεταλλευτικές χρήσεις όπως πάρκα αναψυχής, τεχνητές λίμνες, αμπελώνες κ.λπ.».

Gizelis Robotics: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιώργος Μπραΐμης

Η Gizelis Robotics ανακοινώνει ότι ο κ. Γιώργος Μπραΐμης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, από 04/10/2021. Ο κ. Μπραΐμης διαθέτει μακρά και ευρεία εμπειρία στον βιομηχανικό τομέα στη χώρα μας, έχοντας αναλάβει υψηλές, τεχνικές και διοικητικές, θέσεις ευθύνης σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία ΦΑΓΕ του Ομίλου Φιλίππου, από τη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Συντήρησης (1994-2000). Εργάστηκε στην εταιρεία FRIGOGLASS αναλαμβάνοντας επικεφαλής της τεχνικής υποστήριξης για τα υαλουργεία και τις λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου στην Νιγηρία (2001-2004).

Επανήλθε στον Όμιλο Φιλίππου, αναλαμβάνοντας Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία συσκευασιών ΜΟΡΝΟΣ, και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΕΒΓΑ (2004-2011). Ο κ. Μπραΐμης ανέλαβε στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος στον κλάδο συσκευασίας στον όμιλο Πλαστικά Θράκης, με ευθύνη τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία, Σουηδία, Νορβηγία και Ιρλανδία, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε Group Chief Operating Officer και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του Ομίλου (2011-2020), έχοντας στην ευθύνη του το σύνολο των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του Ομίλου, τόσο στις προαναφερθείσες αγορές όσο και στις ΗΠΑ. Πριν αναλάβει στη Gizelis Robotics διετέλεσε πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην G4S (Secure Solutions).