-->

ΣΕΕΠΕ: Οι προκλήσεις του κλάδου εμπορίας Πετρελαιοειδών

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) παρουσίασε σε διαδικτυακή εκδήλωση τις προκλήσεις και προοπτικές του κλάδου. Όπως έγινε σαφές, το πλέον κρίσιμο ζήτημα τόσο για τη λειτουργία του Κλάδου, όσο για την προστασία του καταναλωτή και την θωράκιση των δημόσιων εσόδων είναι η παραβατικότητα. Το δεύτερο, είναι η ενεργειακή του μετεξέλιξη, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ενεργειακές ανάγκες του καταναλωτή, αλλά και στις οδηγίες της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και τη μηδενική εκπομπή ρύπων έως το 2050. Και για τα δύο σκέλη απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Καθοριστικής σημασίας είναι και η αλλαγή της εμπορικής στρατηγικής, ώστε ο κλάδος να στραφεί από τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα
στα «πράσινα» καύσιμα και τα καύσιμα νέας γενιάς.

GEP: Εβδομάδα δωρεάν σεμιναρίων βασικών αρχών Υγείας και Ασφάλειας

Η GEP πραγματοποιεί δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία», τα οποία απευθύνονται σε όλους και θα διεξαχθούν δικτυακά από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021.

Στα σεμινάρια, η εταιρεία θα παρέχει στους συμμετέχοντες τις βασικές αρχές πυρασφάλειας, πολύτιμη ενημέρωση για την οριοθέτηση και τη διατήρηση της ψυχικής υγείας, βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, καθώς και τρόπους πρόληψης μυοσκελετικής και οφθαλμικής καταπόνησης στην εργασία. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των σεμιναρίων εδώ.

φυλή: από Χωματερή σε Πάρκο πράσινου & ΑΠΕ

Μιλώντας στην εκδήλωση για την υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της Χωματερής της Φυλής και τη μετατροπή της σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η δρομολόγηση αυτού του έργου αποτελεί μέρα χαράς και εκθείασε το Δήμαρχο Χρήστο Παππού που το πρότεινε βασισμένος στο πρότυπο της Χιρίγια του Τελ Αβίβ.

Από το συγκεκριμένο Πάρκο, πέρα από τη συμβολή του στη βελτίωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος του Δήμου Φυλής με τα έργα πρασίνου, θα παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 10 MW, που ισοδυναμεί με 14,7 εκατ. kwh και η οποία θα διατεθεί σε 5.600 νοικοκυριά του Δήμου Φυλής. Να σημειωθεί ότι για το έργο διατέθηκαν 26 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν διατεθεί από το εν λόγω Πρόγραμμα.

Enel Green Power: Έτοιμο το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βέροια

Η Enel Green Power (EGP), μέρος του Ομίλου Enel, ολοκλήρωσε το νέο της έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 6,5 MW, που βρίσκεται στον «Άγιο Ιωάννη – Βαμβακιές», στην περιοχή της Βέροιας, στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι η πρώτη εγκατάσταση της EGP στη χώρα που περιλαμβάνει 16.000 πάνελ διπλής όψης (bifacial), ενώ η επένδυση άγγιξε τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατασκευαστικές εργασίες ακολούθησαν το μοντέλο του «Βιώσιμου Εργοταξίου», το οποίο μεταξύ άλλων, περιλάμβανε σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις του εργοταξίου και τοποθέτηση αυτόνομης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 6,72kW για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.

Πρόκειται για το 59ο έργο ΑΠΕ της εταιρείας στη χώρα και το οποίο αναμένεται να παράγει 9.568 MWh τον χρόνο, αποτρέποντας τις εκπομπές 6.500 τόνων CO2 ετησίως και συμβάλλοντας στην απολιγνιτοποίηση της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Pyatt: Ενδιαφέρον από ΗΠΑ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πολύ καλό επενδυτικό προορισμό για τις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται στην ηγετική θέση που έχει αναλάβει η χώρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey R. Pyatt, μιλώντας στο πάνελ «Η οπτική των Πρέσβεων – Η διεθνής εμπειρία και οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την κλιματική κρίση».

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιτύχει ο στρατηγικός διάλογος και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και μίλησε επίσης για τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη πραγματοποιούν σημαντικά ονόματα του αμερικανικού επιχειρείν στον ενεργειακό τομέα στην χώρα, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κλάδο αυτό.

Ο κ. Pyatt τόνισε, άλλωστε, ότι έπειτα και από την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται πλέον στην καρδιά των πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, είτε πρόκειται για την ανάκαμψη από την πανδημία, τις επενδύσεις ή την τεχνολογία. Σημειώνοντας τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής και των όσων συμβαίνουν στην Καλιφόρνια, ο κ. Pyatt μίλησε για μελλοντικές συνέργειες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο ζήτημα της κλιματικής μετάβασης.

Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Η «πράσινη» μετάβαση θα φέρει χαμηλότερο κόστος

Την πεποίθηση ότι η ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις της, εξέφρασε από το βήμα των Καθημερινή Summits ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Σημείωσε δε, ότι η ελληνική αγορά έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές ρύπων έναντι 22% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι, σε βάθος χρόνου, το εγχείρημα θα φέρει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο. «Πρέπει να μπορέσουμε να επιταχύνουμε σημαντικά τις επενδύσεις στις τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και να λάβουμε υπόψη την εξάρτηση από το φυσικό αέριο τα αμέσως επόμενα χρόνια», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την παράμετρο της αποθήκευσης ενέργειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε – ευρύτερα για την πορεία των επενδύσεων – ότι η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η χρηματοδότηση αλλά ζητήματα που αφορούν στην απονομή δικαιοσύνης, στις αδειοδοτήσεις κ.ο.κ. Ακόμα, εκτίμησε ότι η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης βρίσκεται σε καλό δρόμο και υπογράμμισε πως οι ελληνικές επιχειρήσεις «δεν περιμένουν το κράτος, προχωρούν και υλοποιούν σχέδια», γι’ αυτό και «έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Χαρακτήρισε δε «μαραθώνιο που θα κρατήσει 10ετίες» το project της «πράσινης» μετάβασης.

PwC: Οι ESG παράγοντες δεν είναι στις προτεραιότητες των Ελλήνων CEOs

Ενώ οι Έλληνες CEOs αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην οικονομική επίδοση μιας εταιρείας, σχεδόν ένας στους τέσσερις έχει συμπεριλάβει αυτές τις προτεραιότητες στη στρατηγική των εταιρειών τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η PwC, τα ευρήματα της οποία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Ψάλτης. Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 81% των CΕΟs αναγνωρίζουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην οικονομική επίδοση μιας εταιρείας, παρόλα αυτά το μόνο το 28% εξ αυτών έχει συμπεριλάβει τα ρίσκα αυτά στη στρατηγική της.

Στο ερώτημα αν θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις σε ESG, ένα 58% των Ελλήνων CEOs απαντάει θετικά, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, το 42% όμως δεν διακρίνει κάποιο λόγο για επιπλέον επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Απεναντίας, διαφορετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς το 65% όσων συμμετείχαν στην έρευνα έχει συμπεριλάβει αυτούς τους παράγοντες στις επενδύσεις τους. Κλείνοντας, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια μόνο στην Ευρώπη θα χρειασθούν 11,9 τρισ. δολάρια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

McKinsey: Μακριά η βιομηχανία από τον στόχο του net-zero

Επενδύσεις 500 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και κατά 100% (net-zero) έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, την οποία παρουσίασε ο Γεώργιος Τσόπελας, Chairman & Managing Partner της εταιρείας. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσόπελας, η Ελλάδα εκπέμπει αυτή τη στιγμή 85,5 εκατ. τόνους CO2, με τον τομέα της ενέργειας να ευθύνεται για το 32% των εκπομπών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της McKisney, ενέργεια, μεταφορές και κτίρια μπορούν να φτάσουν τον στόχο του net zero, όμως δεν ισχύει το ίδιο στη γεωργία και τη βιομηχανία.

ΤΙΤΑΝ, Cenergy & Παπαστράτος θέτουν ψηλά τον πήχη της βιωσιμότητας

Την άποψη πως ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι εναρμονισμένος με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα και πως έχει δεσμευτεί για μείωση 35% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030, εξέφρασε ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Chief Sustainability Officer του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, τονίζοντας πως ο όμιλος στηρίζει την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία και πως ήδη υλοποιεί επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα και πρώτες ύλες.

«Στόχος είναι να μπορέσουμε μέχρι το 2050 να δώσουμε σκυρόδεμα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα στην κοινωνία», σημείωσε. Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μπένος, Οικονομικός Διευθυντής και μέλος της εκτελεστικής διοίκησης της Cenergy Holdings, τόνισε πως στην Σωληνουργεία Κορίνθου, από πέρυσι, όλη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ ανέφερε πως οι δύο θυγατρικές του ομίλου, θα πρέπει να βοηθούν ώστε τα προϊόντα που παράγουν να ενισχύουν και τις υπόλοιπες εταιρείες, την κοινωνία και τις χώρες ώστε να πετύχουν και εκείνοι τους στόχους τους.

Τον λόγο έλαβε και ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ο οποίος τόνισε πως η Παπαστράτος συνδέει τον δανεισμό που έχει σε ετήσια βάση με το κατά πόσον πετυχαίνει τους ESG στόχους. «Οι στόχοι πρέπει να είναι δημόσιοι, διάφανοι και δεσμευτικοί», ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως «το 98% του R&D πηγαίνει σε νέα καπνικά προϊόντα , με αποτέλεσμα τα τελευταία 10 χρόνια άνω των 8 δισ. Δολ. να διοχετεύονται σε R&D και πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης».

Κάλεσμα Κ. Μητσοτάκη για επενδύσεις στην καινοτομία

Κάλεσμα προς την επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσουν στην καινοτομία με στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 1st Athens ESG & Climate Crisis με την υπογραφή της Καθημερινής.

 

Στο fireside chat του πρωθυπουργού με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Jeffrey Sachs, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι η απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσαν με ορυκτά καύσιμα ελήφθη πριν υιοθετήσει η Κομισιόν τους ανανεωμένους στόχους της για το περιβάλλον. Αναφερόμενος στον στόχο για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο για τις περιοχές, όπου ο άνθρακας είναι βασική πηγή εισοδήματος.

«Έχουμε προϋπολογισμό 5 δισ. ευρώ για να διασφαλίσουμε το καλύτερο για αυτές τις περιοχές, για να δημιουργήσουμε εκεί βιώσιμες θέσεις εργασίας» εξήγησε. Αναφορικά με τα αιολικά πάρκα, σημείωσε ότι: «Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση που θα αφορά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο για την ανάπτυξή τους. Θέλουμε να ηγηθούμε στο πλαίσιο για τα offshore αιολικά πάρκα, γιατί θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρούμε γη για αιολικά πάρκα».