Στο «τιμόνι» της Δέλτα ο Θ. Παπανικολάου

H Vivartia ανακοινώνει ότι μετά την παραίτηση του κ. Μιχάλη Φυτά, καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΛΤΑ θα ασκεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia κ. Θανάσης Παπανικολάου. Η στρατηγική επιλογή της Vivartia για την ανάπτυξη του κλάδου των Γαλακτοκομικών παραμένει βασική προτεραιότητα του Ομίλου για τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η ανακοίνωση.

Dixan: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Καθάρισε σε βάθος»

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος» συνεχίζει την αποστολή του για καθαρές θάλασσες και προαγωγή της κυκλικής οικονομίας. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Dixan, σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Λάμπρου και την εθελοντική του ομάδα «Beach Cleaning» πραγματοποίησε καθαρισμούς σε Ρόδο, Μαρίνα Φλοίσβου, Αλεποχώρι, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Λεγραινά, Σούνιο, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Σητεία, Βούλα, και Ραφήνα το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου του 2021.

Ανασύρθηκαν συνολικά 13,6 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων οι 3 τόνοι είναι πλαστικό. Στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με το εξειδικευμένο Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας CEEII, τα πλαστικά αντικείμενα που ανασύρθηκαν θα προωθηθούν για περαιτέρω επεξεργασία με στόχο να επανενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία.

ELPEN: Σε εξέλιξη επενδυτικό πλάνο €120 εκατ.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Medicines for Europe Adrian Van Den Hoven επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της ELPEN στο Πικέρμι και το υπό κατασκευή Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας της εταιρείας στα Σπάτα Αττικής, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου της Medicines for Europe και της IGBA Conference.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι κ.κ. Σχοινάς και Van Den Hoven περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της νέας επένδυσης και συναντήθηκαν με στελέχη της ELPEN και Έλληνες επιστήμονες που απασχολούνται στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας. Το νέο Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας αποτελεί μέρος του επενδυτικού πλάνου της ELPEN, ύψους 120 εκατ. ευρώ που αναπτύσσεται σε βάθος τετραετίας, και έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα από τα πιο διακεκριμένα κέντρα στον κόσμο στις επιστήμες της Υγείας με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την εκπαίδευση.

ΣΕΒ: «Κλειδί» η κατάρτιση στον παραγωγικό μετασχηματισμό

Τη δυναμικότητα των επαγγελμάτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) -κυρίως στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας- αναδεικνύει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι παρέχουν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και αμοιβές. Μεταξύ 2013-2019, η απασχόληση στη μεταποίηση, τα logistics, τις ΤΠΕ, την ενέργεια και την εξόρυξη αυξήθηκε ταχύτερα από ότι η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας.

Το 2019, το 68% των εργαζομένων στους κρίσιμους παραγωγικούς κλάδους απασχολούνταν σε επαγγέλματα ΕΕΚ, όταν για το σύνολο της οικονομίας, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 37%. Μεταξύ των επαγγελμάτων ΕΕΚ, πολυπληθέστερες κατηγορίες είναι οι «Χειριστές», οι «Τεχνίτες» και τα «Επαγγέλματα Διοίκησης και Οικονομίας». Το 2019 η απασχόληση αντιστοιχούσε στο 17% του συνόλου.

Σύμφωνα με το ΣΕΒ, καθώς οι παραγωγικοί κλάδοι απορροφούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού, εντείνεται η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του συστήματος ΕΕΚ και περαιτέρω διασύνδεσής του με τις προκλήσεις του παραγωγικού μετασχηματισμού, ώστε να προσφέρει τις συγκεκριμένες, σύγχρονες, γνώσεις και δεξιότητες που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να βρουν δουλειά, και στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες.

Sidenor: Αναστέλλει την παραγωγή σε μονάδα της λόγω κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος

Την αναστολή της παραγωγής της μονάδας κοντά στο Μπιλμπάο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021 ανακοίνωσε η ισπανική χαλυβουργία Sidenor. Αιτία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, είναι τα «απαγορευτικά» επίπεδα τα οποία έχουν αγγίξει οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τιμή του ηλεκτρικού έχει καταστήσει τη λειτουργία του εργοστασίου μη βιώσιμη από χρηματοοικονομική άποψη, σημειώνει η εταιρεία. Η Sidenor τονίζει σχετικά ότι η τιμή την οποία αναγκάζεται πλέον να πληρώνει ανά μεγαβατώρα έχει τετραπλασιαστεί εντός ενός έτους, αυξάνοντας έτσι τα παραγωγικά κόστη κατά 25%. Υπογραμμίζει δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε shutdown και σε άλλες μονάδες της.

Η Emerson σχεδιάζει συγχώνευση δύο μονάδων της με την AspenTech

Η Emerson Electric, εταιρεία κατασκευής συστημάτων βιομηχανικής αυτοματοποίησης, σχεδιάζει να συγχωνεύσει δύο από τις μονάδες δραστηριοτήτων λογισμικού με τη μικρότερη ανταγωνιστική Aspen Technology, σε μια συμφωνία ύψους 11 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η συναλλαγή θα αποτιμά την AspenTech’s στα περίπου 160 δολάρια ανά μετοχή, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη της εταιρείας. Η τιμή υποδηλώνει premium 27% στην τιμή κλεισίματος της AspenTech’s στις 6 Οκτωβρίου, προτού υπάρχουν δημοσιεύματα για συνομιλίες μεταξύ των δύο εταιρειών, και περίπου 13% από το τελευταίο κλείσιμο της εταιρείας.

Η Emerson θα κατέχει το 55% της συγχωνευμένης εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της AspenTech’s θα κατέχουν το υπόλοιπο, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η νέα εταιρεία θα διατηρήσει το όνομα AspenTech’s και επικεφαλής θα είναι ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος, Antonio Pietri.
Οι μέτοχοι της AspenTech θα λάβουν 87 δολάρια και 0,42 δολάρια ανά μετοχή της συγχωνευμένης εταιρείας για κάθε μία μετοχή που κατέχουν τώρα, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί άμεσα.

Εξετάζουν να ενώσουν δυνάμεις TSMC και Sony

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του Reuters, οι TSMC και Sony σχεδιάζουν από κοινού τη δημιουργία ενός εργοστασίου μικροτσίπ στην Ιαπωνία, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πληρώσει ένα μέρος της επένδυσης που υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια.
Οι ημιαγωγοί θα χρησιμοποιηθούν κατά βάση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων όπως οι κάμερες. Το εργοστάσιο υπολογίζεται να είναι σε θέση να ξεκινήσει την παραγωγή το 2024.

Σημειώνεται ότι η TSMC αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή μικροτσίπ στον κόσμο και έχει έδρα στην Ταϊβάν. Θα έχει τον έλεγχο του νέου εργοστασίου το οποίο όμως θα δημιουργηθεί σε έκταση ιδιοκτησίας της Sony, κοντά σε εργοστάσιο της ιαπωνικής εταιρείας το οποίο παράγει φωτογραφικούς αισθητήρες. Βέβαια, μέχρι στιγμής καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει επιβεβαιώσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αν και η TSMC είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «επανεξετάζει ενεργά» σχέδια για ένα τέτοιο εγχείρ

Έρχεται το Samsung Developer Conference 2021

Η Samsung Electronics διοργανώνει στις 26 Οκτωβρίου το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών Samsung Developer Conference 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά και θα φέρει κοντά προγραμματιστές και δημιουργούς για να διαμορφώσουν το μέλλον της εμπειρίας καταναλωτών. Στο συνέδριο, η Samsung σχεδιάζει να μοιραστεί τις τελευταίες ενημερώσεις σε λογισμικό, υπηρεσίες και πλατφόρμες.

Οι παρευρισκόμενοι θα ανακαλύψουν ευκαιρίες για δημιουργία λύσεων τελευταίας τεχνολογίας για εκατομμύρια ανθρώπους, αξιοποιώντας το οικοσύστημα της Samsung. Το SDC21 θα χαιρετήσει ο DJ Koh, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IT and Mobile Communications Business Division στη Samsung Electronics, ο οποίος θα αναφερθεί στην κατεύθυνση της στρατηγική της εταιρείας για καινοτομία στην εμπειρία του καταναλωτή.

Νέα μονάδα παραγωγής φαγητού

Το πράσινο φως στην επένδυση της εταιρείας «ΤΟ ΤΑΨΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε.» άναψε με απόφαση του ο Προϊσταμένος Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Η επένδυση αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής έτοιμου φαγητού, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5.260.705,96 ευρώ και αντίστοιχου συνολικού ενισχυόμενου κόστους.

Η εταιρεία, σκοπός της οποίας είναι η παρασκευή και πώληση έτοιμων γευμάτων (ζεστών και κρύων), οι υπηρεσίες γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου και το χονδρικό εμπόριο μαγειρεμένων ζυμαρικών, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2017. Στη χρήση του 2018 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η εταιρεία εμφάνισε τζίρο 435.261 ευρώ από 6.441 ευρώ. Το πάγιο ενεργητικό ανήλθε σε 21.203 ευρώ, το κυκλοφορούν ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 365.069 ευρώ, οι υποχρεώσεις της στα 360.869 ευρώ, και τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως διαμορφώθηκαν σε ζημιά 27.803 ευρώ από ευρώ ζημιά 1.793 ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Στο 5,16% το ποσοστό του Victor Pisante

Η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική ανακοίνωσε, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3556/2007 και του άρθρου 19 του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και μετά από σχετική γνωστοποίηση που έλαβε, ότι:
(α) στις 8.10.2021 ο κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΣΣΕΡ ΠΙΖΑΝΤΕ (ANDREAS ASSER PISANTE) προέβη σε διάθεση 695.256 άυλων, κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών εκδόσεως της Εταιρείας, ήτοι 5,12%
(β) στις 8.10.2021 ο κ. ΒΙΚΤΩΡ ΠΙΖΑΝΤΕ (VICTOR PISANTE), Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, απέκτησε συνολικά 695.256 άυλες, κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές εκδόσεως της εταιρείας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με εξωχρηματιστηριακή πράξη, όπου η μέση τιμή ανά μετοχή ήταν 1,55 ευρώ. Το ποσοστό που κατέχει μετά τη συναλλαγή ο κος Βίκτωρ Πιζάντε ανέρχεται σε 5,16 %, δηλαδή συνολικά 700.277 μετοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διανύει μια εξαιρετικά καλή περίοδο, καθώς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου, το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαμορφώθηκε στα 106,5 εκατ. ευρώ ή 73,8% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 130,3 εκατ. ευρώ από 75,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 71,7% σε σχέση με πέρυσι.