Business Forum Ελλάδας-Λιθουανίας από ΣΕΒ, ΕΒΕΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Business Forum Ελλάδας – Λιθουανίας, που διοργανώθηκε τη από το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒ και την Enterprise Greece, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Λιθουανίας στην Αθήνα και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Βίλνιους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, συνομίλησαν για τις ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί για την επιχειρηματικότητα, παρά τη συγκυρία της πανδημίας και για τα βήματα που έχουν γίνει σε κάθε μία από τις χώρες για την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

 

 

ΕΛΕΤΑΕΝ: Νέος Πρόεδρος ο Παναγιώτης Λαδακάκος

Συγκροτήθηκαν τα νέα όργανα διοίκησης που θα υπηρετήσουν για τα επόμενα δυο χρόνια την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ. Πρόεδρος ορίστηκε ο Παναγιώτης Λαδακάκος, αντιπρόεδροι οι Μανώλης Περράκης και Γιάννης Καρύδας, Γενικός Γραμματέας ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και Γενικός Διευθυντής ο Παναγιώτης Παπασταματίου.

Μετά την συγκρότησή του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο απηύθυνε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Καθηγητή Δημήτρη Λάλα, ο οποίος ύστερα από 31 έτη συνεχούς παρουσίας στο ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος να μην είναι υποψήφιος.

Καμπανάκι από τους Ορκωτούς για την Αγροτικός Οίκος Σπύρου

Την πιθανότητα ο Όμιλος και η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων, επισημαίνει στην έκθεση του ο ορκωτός ελεγκτής της Αγροτικός Οίκος Σπύρου. Όπως αναφέρει το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου ποσό 26,532 εκατ. ευρώ και της εταιρείας 27,181 εκατ. ευρώ, υπερβαίνει σημαντικά τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών τους στοιχείων κατά 13,694 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 12,768 εκατ. ευρώ για την εταιρεία.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ποσού 14,827 εκατ. ευρώ, που διαχειρίζονται από «ειδικές εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων» και κατέχουν το 98% των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου και της εταιρείας, κατά την 30/6/2021.

Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση του χρηματοοικονομικού κόστους που απορρέει από τις ανωτέρω υποχρεώσεις ανήλθε σε ποσό 563 χιλ. ευρώ.Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των δανείων ποσού 14,827 εκατ. ευρώ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Damco: Σύμβαση με General Electric για τη Μονάδα Αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις μεταξύ της εταιρείας του Ομίλου Κοπελούζου Damco Energy Α.Ε. και της General Electric, για την προμήθεια και τη μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού για τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 MW.

Η Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, είναι ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, η οποία θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2024.

Το έργο πρόκειται να τονώσει την τοπική οικονομία, αφού κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν περί τα 600 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι εν συνεχεία θα δημιουργηθούν 90 μόνιμες θέσεις εργασίας καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας του.

Επιπρόσθετα και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα του Ομίλου, η μονάδα θα καταστήσει ενεργειακό κόμβο την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.

 

Ινδική βιομηχανία πρωτοπορεί με τρόφιμα… βιοφωταύγειας

Η εταιρεία Rexofa Food Technology με έδρα την Ινδία έχει αναπτύξει ένα παγωτό και ένα γλειφιτζούρι που λάμπουν στο σκοτάδι όταν γλείφονται. Η αντίδραση βασίζεται σε ένα ένζυμο τη λουσιφεράση, που όταν γλείφεται από τη γλώσσα σε ουδέτερο pH αντιδρά με το υπόστρωμα και δημιουργεί μια βιοφωταυγή αντίδραση.

Η βιοφωταύγεια είναι η διαδικασία με την οποία οι ζωντανοί οργανισμοί εκπέμπουν φως που είναι ορατοί σε άλλους οργανισμούς και η αντίδραση βρίσκεται συνήθως στις πυγολαμπίδες, σε ένα είδος μανιταριού και στις μέδουσες.

Σύμφωνα με τον Sapan Purani, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, τα τρόφιμα βιοφωταύγειας διαφέρουν από τα προϊόντα φθορισμού που λάμπουν κάτω από το υπεριώδες φως. Η βιοφωταύγεια δεν απαιτεί καθόλου υπεριώδη ακτινοβολία επομένως συνιστάται η κατανάλωση τους ενώ τα προϊόντα της ινδικής εταιρείας είναι κατασκευασμένα από τα τυπικά συστατικά με τα οποία παράγεται ένα παγωτό και ένα γλειφιτζούρι.

Το ένζυμο προέρχεται από την Aequorea μια πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη που συναντάνται συνήθως στις μέδουσες. Ενώ για την παρασκευή ενός κιλού παγωτό ή γλειφιτζουριού απαιτεί 10 γραμμάρια αυτής της πρωτεΐνης. Το κόστος της κυμαίνεται στα 800 δολάρια το 1 mg ενώ για να γίνει εμπορεύσιμο το προϊόν της Ινδικής εταιρείας προσέλαβε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που βρήκε λύση και μείωση το κόστος παραγωγής.

Epsilon Net: Διεθνής Αναγνώριση για την Γενική Διευθύντρια Β. Αναγνώστου

Διεθνή αναγνώριση ως «World Woman Leader of Information Technology» έλαβε η Γενική Διευθύντρια και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Epsilon Net, κα Βασιλική Αναγνώστου, από την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στα βραβεία Who is Who International Awards. Η εκδήλωση των βραβείων, με τίτλο «Ελλάδα, ο Κόσμος Όλος», πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, με την υποστήριξη ισχυρών Θεσμικών Συνεργατών όπως η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και η Britishpedia.

Πρόκειται για μια διάκριση που αποτελεί αναγνώριση της προσωπικής φιλοσοφίας, του οράματος και της συνολικής πορείας της κας Αναγνώστου στον κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής, καθώς στόχοι του θεσμού είναι η ανάδειξη των διαπρεπών απανταχού Ελλήνων και ανθρώπων που αποτελούν έμπνευση και συμβάλουν στην ενίσχυση της δημιουργίας, της ικανότητας και του ήθους στην επιχειρηματικότητα, την ηγεσία, την επιστήμη, την τέχνη και τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και η αναπτέρωση του ηθικού και του επαναπροσδιορισμού της παγκοσμιότητας του Ελληνισμού.

ΕΤΜΕΑΡ: Άνοιξαν οι αιτήσεις για μειωμένες χρεώσεις στην ενεργοβόρο βιομηχανία

Από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου άρχισε η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 2021 για την ενεργοβόρο βιομηχανία, τον τουριστικό κλάδο και τους αγρότες.

Όπως έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, ο ΔΑΠΕΕΠ επανεκκινεί την πρόσβαση δυνητικών δικαιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ 2021. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και η ενεργοβόρος βιομηχανία, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις για να εξασφαλίσουν μειωμένες χρεώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.

Ειδικά για τις αγροτικές παροχές, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που πρόσφατα επικαιροποίησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει υλοποιήσει μία απλή και γρήγορη διαδικασία σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας από τους αγρότες που είναι χρήστες αυτών των παροχών.
Εκτός από την ενεργοβόρο βιομηχανία, δυνητικοί δικαιούχοι για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ είναι και οι καταναλωτές με Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας.

Ο ΔΑΠΕΕΠ, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, προέβη σε εξ’ αρχής επικαιροποίηση των πινάκων των δυνητικών
δικαιούχων με Ρήτρα Κεκτημένης Επιλεξιμότητας με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχει λάβει από τους Διαχειριστές, έτσι ώστε ακόμη και οι καταναλωτές που δεν υπέβαλαν αίτηση για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2020 να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις
για το 2021, εφ’ όσον το επιθυμούν και το δικαιούνται.

 

ELVAL: Εγκαινιάζει το πρόγραμμα Engineers of tomorrow

Η Elval εγκαινιάζει το πρόγραμμα Engineers of tomorrow, με το οποίο δίνει την ευκαιρία σε 12 νέους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στη βιομηχανία, μέσα από τη διαδικασία της έμμισθης πρακτικής άσκησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες και νέους αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία υψηλού επιπέδου με εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες και να αναλάβουν συγκεκριμένα projects στα επιμέρους τμήματα του εργοστασίου, καθώς και να αποκτήσουν εξειδικευμένη εκπαίδευση ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους αντικείμενο.

Entersoft: Νέος Οικονομικός και Διοικητικός Διευθυντής

Καθήκοντα Οικονομικού και Διοικητικού Διευθυντή (Finance and Administration Director) της Entersoft ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου ο κ. Γρηγόριος Τσούρτος. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, ο κ. Τσούρτος έχει πολυετή εμπειρία σε διάφορες θέσεις της Οικονομικής Διεύθυνσης σε εταιρείες όπως οι Upstream, HUAWEI και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τα τελευταία επτά χρόνια κατείχε τη θέση του Finance Manager και Transaction Advisory Manager στην ιταλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας ENEL επιβλέποντας τις χώρες της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης και μετέπειτα χώρες της Κεντρικής Αμερικής, Αφρικής, Ασίας και Αυστραλίας.

Η Entersoft Α.Ε. ειδικεύεται στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Προσφέρει ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας σε όλα τα προϊόντά της, ERP, CRM, Retail, Mobile, WMS, e-Commerce & B.I. Είναι σχεδιασμένα στην πιο σύγχρονη πλατφόρμα .ΝΕΤ της Μicrosoft και διαθέσιμα για εγκατάσταση σε τοπική υποδομή ή στο Cloud, με άδεια χρήσης ή και ως υπηρεσία Software as a Service (SaaS).

Στον στόλο του Τιτάνα το πρώτο φορτηγό όχημα μεγάλων αποστάσεων με LNG

Τον πρώτο τράκτορα LNG (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) αποκτά ο ΤΙΤΑΝ για τις μεταφορές τσιμέντου εντός Ελλάδας, μία πιλοτική δράση σε συνεργασία με την εταιρεία BlueFuel και τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη, με σημαντικά οφέλη τόσο για την ανταγωνιστικότητα όσο και για το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επιπλέον της μείωσης κόστους λειτουργίας και συντήρησης, μέσω της χρήσης LNG σε βαρέα οχήματα επιτυγχάνεται μείωση έως 25% στις εκπομπές CO2 και ταυτόχρονα εξαλείφονται κατά 100% οι εκπομπές SΟx (οξείδια του θείου) και μικροσωματιδίων, ενώ οι εκπομπές ΝΟx (οξείδια του αζώτου) μειώνονται κατά 80%.

Ένα ακόμα όφελος, ιδιαίτερα σημαντικό στο αστικό περιβάλλον, είναι η μείωση του θορύβου σε ποσοστό 50%. Ο τράκτορας Volvo FH LNG της VOLVO TRUCKS, της οποίας αποκλειστικός Εισαγωγέας και Διανομέας στην Ελλάδα από το 1950 είναι ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, προσφέρει υψηλές αποδόσεις και αξιοπιστία σε μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη, όπου η χρήση του LNG στις μεταφορές προχωρά με ταχείς ρυθμούς: εντός Ε.Ε., κυρίως σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, κινούνται σήμερα με LNG 12.000 βαρέα οχήματα, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 280.000 βαρέα οχήματα μέχρι το 2030.

Για την προμήθεια του LNG, ο Τιτάνας θα συνεργαστεί με την BlueFuel, η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία της Blue Grid στην προμήθεια και διανομή LNG, με την εμπειρία, τη γεωγραφική παρουσία μέσω του δικτύου πρατηρίων «ελίν» και την οργανωτική ισχύ της ΕΛΙΝΟΙΛ, επιδιώκοντας να αποκτήσει ηγετική θέση στον ανεφοδιασμό οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πανελλαδικό επίπεδο. Η BlueFuel θα είναι σε θέση, μέσα από το δίκτυο πρατηρίων «ελίν», να αρχίσει τους ανεφοδιασμούς με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) το 2022.