CMA D.ARGOUDELIS: Στη «μάχη» ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και της επιθυμίας της CMA D.ARGOUDELIS & CO S.A. να συμβάλλει στη «μάχη» ενάντια στον καρκίνο του μαστού, συμμετείχε σαν εταιρεία στον αγώνα του Greece Race For The Cure. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» στις 3/10, για τρέξιμο ή περπάτημα 3χλμ., ακολουθώντας πάντα τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από τον COVID-19.

HeidelbergCement: Πουλάει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία

Η HeidelbergCement πουλάει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου της και της βελτίωσης του περιθωρίου. Η γερμανική εταιρεία τσιμέντου ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνίες για την πώληση των περιφερειακών της δραστηριοτήτων έτοιμου σκυροδέματος στην Καταλονία, στη Μαδρίτη, στην Αστούρια και στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες ούτε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές και σημειώνει πως θα συνεχίσει να προμηθεύει τους πελάτες της στις υπόλοιπες ισπανικές περιοχές με προϊόντα από όλες τις γραμμές παραγωγής της, το τσιμέντο και το έτοιμο σκυρόδεμα.

Πίνδος: Νέο εργοστάσιο και συνολικές επενδύσεις 27 εκατ. ευρώ έως το 2024

Στη δημιουργία δύο ενεργειακών κοινοτήτων σε Ιωάννινα και Κέρκυρα με σκοπό την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτροδότησης προχωράει ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Πίνδος. Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης για την κατασκευή του πρώτου από τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 18 KW με έδρα τα Ιωάννινα και έως το τέλος του 2021 αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η αδειοδότηση για την κατασκευή του δεύτερου πάρκου επίσης 18 KW με έδρα την Κέρκυρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λαμπίρη από το Food Reporter, o Συνεταιρισμός έχει προγραμματίσει την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ για τα έτη 2020- 2024. Εξ αυτών ολοκλήρωσε ήδη το νέο εργοστάσιο προψημένων προϊόντων από κοτόπουλο, επένδυση η οποία ανήλθε στα 9,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική έκταση του οικοπέδου που φιλοξενεί το εργοστάσιο ανέρχεται στα 80 στρέμματα, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 7.000 τ.μ.. Περιλαμβάνει ακόμα πέντε γραμμές παραγωγής καθώς και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Mytilineos: Εξασφάλισε σύμβαση με την ιταλική GSE για φωτοβολταϊκό

Η Mytilineos ενισχύει τη θέση του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) στην ιταλική ενεργειακή αγορά, διασφαλίζοντας μία 20ετή χρηματοπιστωτική σύμβαση επί διαφορών με την ιταλική κρατική εταιρεία GSE, με τιμή 65.17€/MWh.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση αυτή αναφέρεται σε ένα φωτοβολταϊκό 52,8MW με την ονομασία Porto Torres, το οποίο βρίσκεται στη Βορειοδυτική Σαρδηνία, μια περιοχή που η MYTILINEOS κατατάσσει ως κόμβο για την ιταλική αγορά. Το Porto Torres έχει αναπτυχθεί πλήρως από τον Τομέα RSD και είναι έτοιμο για κατασκευή. Επιπλέον, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που συμμετείχε στην 6η ιταλική δημοπρασία για έργα ΑΠΕ.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD δήλωσε: «Η εξέλιξη για το Porto Torres είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της ομάδας του Τομέα RSD στην Ιταλία, που ανέπτυξε το έργο από την αρχή. Η MYTILINEOS κατακτά ένα ακόμα ορόσημο και εδραιώνει τη θέση της στην Ιταλική αγορά ενέργειας».

Πλαστικά Κρήτης: Μείωση των περιθωρίων κέρδους λόγω Α’ υλών

Οι επιπτώσεις εξαιτίας της εκτόξευσης στις τιμές πρώτων υλών και στο κόστος μεταφοράς, καθώς και της σημαντικής ανόδου του κόστους ενέργειας, αποτυπώνονται στα αποτελέσματα εξαμήνου της Πλαστικά Κρήτης. Τα περιθώρια κέρδους μειώθηκαν ενώ ο όμιλος ξόδεψε 20,5 εκατ. ευρώ για αποθέματα όταν την ίδια περίοδο πέρσι είχε δώσει 6,8 εκατ. ευρώ. Έτσι οι εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν σε 1,55 εκατ. ευρώ φέτος από 12,87 εκατ. ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 175,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,8%, με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί στο 26,9% από 28,76% το Α εξάμηνο του 2020. Η μείωση στα περιθώρια ήρθε κυρίως από την κινεζική θυγατρική Shanghai HiTeC Plastics. Αντίθετα, οι θυγατρικές σε Ρουμανία (Romcolor 2000) και Τουρκία (Senkroma) εμφάνισαν βελτίωση στα περιθώρια κέρδους.

Τα ενοποιημένα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν κατά 8,2%, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται στο 21,5% από 23,03%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11,6 %, ενώ τα κέρδη μετά από τους φόρους αυξήθηκαν κατά 12,1%, στα 27,6 εκατ. ευρώ.

 

Samsung: Στο τελικό στάδιο σχεδιασμού το εργοστάσιο των $17 δισ.

Σύμφωνα με πηγές, η εταιρεία ηλεκτρονικών συσκευών Samsung έφτασε στα τελευταία στάδια του σχεδιασμού για την κατασκευή ενός εργοστασίου ημιαγωγών αξίας 17 δισ. δολαρίων στο Τέξας, καθώς η κορεατική εταιρεία δήλωσε ότι συνεχίζει να καταβάλλει την απαραίτητη προσπάθεια σε πολλές τοποθεσίες και δεν έχει πάρει τελικές αποφάσεις ακόμα.

Το νέο εργοστάσιο θα κατασκευάζει προηγμένα τσιπ ημιαγωγών και θα δημιουργήσει περίπου 1.800 θέσεις εργασίας, και παρόλο που δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση, τα προάστια του Όστιν της κομητείας Williamson θεωρούνται τα καλύτερα για το εργοστάσιο λόγω της κρατικής υποστήριξης εκεί και των σταθερών πηγών ηλεκτρικής ενέργειας και νερού

Κατά το πρώτο τρίμηνο, μια χειμωνιάτικη καταιγίδα έκλεισε το πρώην εργοστάσιο τσιπ της Samsung στο Όστιν, προκαλώντας ζημιά που εκτιμάται σε 300-400 δισεκατομμύρια γουόν (254-339 εκατομμύρια δολάρια) στη βιομηχανία τσιπ. Η Samsung είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή του νέου της εργοστασίου σε νέο χώρο 557.418 τετραγωνικών μέτρων τον Ιανουάριο και θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή μέχρι το τέλος του 2024.

Παπουτσάνης: Σε σταθερά ανοδική πορεία ο τζίρος το 9μηνο

Σταθερά ανοδική πορεία παρατηρείται στον κύκλο εργασιών της Παπουτσάνης, ο οποίος αυξήθηκε κατά 24% κατά το εννεάμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, το σύνολο των πωλήσεων της Παπουτσάνης για τη συγκεκριμένη περίοδο, ανήλθε σε 38,2 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ που κατέγραψε την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Οι κύριοι λόγοι που συνέβαλλαν στην αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν οι υψηλές επιδόσεις που σημείωσε η εταιρεία στις κατηγορίες των επώνυμων προϊόντων, εξαιρουμένων των αντισηπτικών, παραγωγών για τρίτους και στις πωλήσεις σαπωνόμαζας.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η έστω μερική ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το 22% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 11% από πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά, το 51% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 16% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Οι εξαγωγές της Παπουτσάνης ανήλθαν σε 22,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, που αντιπροσωπεύει το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 55% με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, σχολίασε: «Η σταθερή ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων της Παπουτσάνης, δημιουργεί αισιοδοξία για την περαιτέρω αναπτυξιακή της πορεία. Για το τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμούμε ότι θα επιτύχουμε περαιτέρω σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, χάρη στις νέες συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη αλλά και τη βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της ξενοδοχειακής αγοράς στην Ελλάδα και εξωτερικό».

OLYMPIA ELECTRONICS: Δυναμική παρουσία στο Συνέδριο του ΣΕΓΜ

H OLYMPIA ELECTRONICS A.E. συμμετείχε επιτυχώς ως χορηγός στο Συνέδριο του ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών) που πραγματοποιήθηκε από 30 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου. Το Συνέδριο έγινε με σκοπό να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος του κλάδου στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Σκοπός της συμμετοχής της ήταν η συνεργασία της με τον ΣΕΓΜ αλλά και η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής των εξαγωγών, λόγω της πολύ μεγάλης ανταποδοτικής προστιθέμενης αξίας του μελετητικού – συμβουλευτικού κλάδου στην οικονομία, με στόχο την υγιή και ανθεκτική τους ανάπτυξη.

Νέο Σχήμα Πιστοποίησης της TÜV Οδηγεί την Αειφόρο Ανάπτυξη

Το OK Recycled, σχήμα πιστοποίησης της TÜV AUSTRIA αντιμετωπίζει τα ζητήματα που τίθενται στην Οδηγία της ΕΕ 2019/904 για τον περιορισμό των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Από το 2025, οι φιάλες ποτών κάτω από 3 λίτρα οι οποίες κατασκευάζονται από “PET” πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένο πλαστικό, και από το 2030 όλες οι πλαστικές φιάλες πρέπει να αποτελούνται κατά τουλάχιστον 30% από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Ο στόχος του σχήματος OK Recycled είναι να ενθαρρύνει τη χρήση πλαστικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και να παρέχει αξιοπιστία στους περιβαλλοντικούς Ισχυρισμούς προωθώντας προϊόντα σε μια περιβαλλοντικά ενημερωμένη αγορά. Το Σχήμα πιστοποίησης OK Recycled Content καθορίζει τις απαιτήσεις για τον υπολογισμό του ανακυκλωμένου περιεχομένου των προϊόντων. Το πλαίσιο για το Σχήμα πιστοποίησης καθορίζεται από τις απαιτήσεις των προτύπων ΕΝ 15343 και ISO 14021. Η πιστοποίηση OK Recycled Content μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη την Αλυσίδα αξίας (Supply Chain) του ανακυκλωμένου πλαστικού, προτού τα τελικά προϊόντα φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Θετικά αποτελέσματα για τη μεταποίηση

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία της 39ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, κατατέθηκαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Εύβοιας, Γιώργο Κελαΐδίτη επίκαιρα στοιχεία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της μεταποίησης, όπως επίσης και για τη Βιομηχανία της Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Εθνικής Βιομηχανικής Πολιτικής, καθώς και της νέας επικαιροποιημένης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία. Από την πλευρά του ΣΕΒ την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, υπενθυμίζοντας την συνεχή και καλή συνεργασία του ΣΕΒ με τον ΣΒΣΕ.

Από τις επίκαιρες ομιλίες, λόγω περιορισμένου χώρου σταχυολογήσαμε και μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας πολύ συνοπτικά τις παρακάτω διπαιστώσεις: Η ελληνική μεταποίηση πάει καλά σύμφωνα με τα θετικά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2021 που έδωσαν και ο κ. Παπαθανάσης και ο κ. Σταϊκούρας, ότι οι εξαγωγές αυξάνονται και ότι η ρύθμιση για το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή θα αξιοποιηθεί ως πρότυπο και για άλλες βιομηχανικές περιοχές.