Νέο σχήμα πιστοποίησης κατά της σπατάλης τροφίμων από την TÜV Hellas

Η TÜV AUSTRIA Hellas σε συνέχεια της συμμετοχής της στη Συμμαχία κατά της Σπατάλης Τροφίμων, παρουσιάζει το ιδιωτικό Σχήμα Πιστοποίησης «No Food Waste», σε συνεργασία με το μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «ΜΠΟΡΟΥΜΕ», το οποίο αφορά στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιπέδων σπατάλης τροφίμων ενός Οργανισμού που προκύπτει ή δύναται να προκύψει σε αυτόν. Απευθύνεται σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων και παίρνει θέση στον αγώνα για την εξοικονόμηση φυσικών και οικονομικών πόρων, εξασφαλίζοντας την επιχειρησιακή συνέχεια και το θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.
Ίδρυμα Κλέων Τσέτης: Δίνει πνοή στη νέα γενιά φαρμακοποιών
Στη δωρεά ενός νέου, σύγχρονου και τεχνολογικά άρτιου αμφιθεάτρου 100 θέσεων, προϋπολογισμού ύψους 120.000 ευρώ για τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, προχώρησε το Ίδρυμα ΑΜΚΕ ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη. Η δωρεά του αμφιθεάτρου -που έχει όλες τις δυνατότητες διαδικτυακής και διαδραστικής εκπαίδευσης των φοιτητών- πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και φέρει το όνομα «Ίδρυμα Κλέων Τσέτης», προς τιμήν του εμπνευστή και δημιουργού των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma & InterMed.

 

 

ElvalHalcor: Πιστοποιήθηκε με το πρότυπο ASI Chain of Custody Standard

Η ElvalHalcor ανακοίνωσε την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής του τομέα έλασης αλουμινίου – «Elval» στα Οινόφυτα, σύμφωνα με το πρότυπο ASI Chain of Custody Standard. Η επιθεώρηση διενεργήθηκε από την DNV Business Assurance Services UK LTD.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ElvalHalcor είναι πλέον η πρώτη ελληνική εταιρεία που πιστοποιεί τις εγκαταστάσεις της παραγωγής αλουμινίου σύμφωνα με το Πρότυπο ASI Chain of Custody Standard της Aluminium Stewardship Initiative, ενώ από πέρυσι παραμένει η μόνη στην Ελλάδα που έχει πιστοποιήσει τις εγκαταστάσεις της σύμφωνα και με το πρότυπο ASI Performance Standard. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που λαμβάνουμε την πιστοποίηση ASI Chain of Custody Standard, ένα σημαντικό επίτευγμα για το πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης που εφαρμόζουμε» δήλωσε ο κ. Βαρούχας, γενικός διευθυντής του τομέα έλασης αλουμινίου.

 

Apivita: Πτώση πωλήσεων το 2020, αισιοδοξία για το 2021

Το παρατεταμένο lockdown στο λιανεμπόριο, ειδικά στην τοπική αγορά, στοίχισε πτώση πωλήσεων 8,1% στην Apivita το 2020, ελληνική εταιρεία καλλυντικών που έχει περάσει στον ισπανικό όμιλο Puig, ο οποίος υλοποιεί σχέδιο αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων. Για το 2021, αν και επηρεάστηκαν τα κανάλια διανομής των προϊόντων από τα lockdown, ειδικά στο α’ τρίμηνο, η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί.

Με την πρόοδο του εμβολιαστικού κινήματος και την επανεκκίνηση της οικονομίας ανέκαμψαν τα μεγέθη της εταιρείας, η οποία έχει πλέον επανέλθει σε θέση ανάπτυξης έναντι του 2020 και αρκετά κοντά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας φαίνεται να είναι πίσω μας και εκφράζει αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στα εταιρικά μεγέθη.

Rolls-Royce: Πουλάει την ισπανική της μονάδα έναντι 1,7 δισ. ευρώ

Η Rolls-Royce ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει την ισπανική της μονάδα ITP Aero σε μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Bain Capital Private Equity έναντι 1,7 δισ. ευρώ, φέρνοντας τη βρετανική εταιρεία κινητήρων κοντά στον στόχο για έσοδα 2 δισ. ευρώ από την πώληση μονάδων.

Η πώληση έστειλε τη μετοχή της Rolls-Royce σε άνοδο 10%, και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Η πώληση των 2 δισ. στερλίνων ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2020, με στόχο να βελτιωθεί ο ισολογισμός που επλήγη από τα χρέη της πανδημίας. Το δ.σ. της Rolls-Royce είχε εγκρίνει τη συμφωνία, η οποία υπόκειται και στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα πωλήσεων μας, καθώς εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τον ισολογισμό μας, προς υποστήριξη των μεσοπρόθεσμων φιλοδοξιών για επιστροφή σε ένα πιστωτικό προφίλ με επενδυτική βαθμίδα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Warren East. Η ITP θα παραμείνει προμηθευτής της Rolls-Royce και μετά την πώληση της.

 

Σημαντική αύξηση μεγεθών κατέγραψε στο α΄ εξάμηνο η Καρέλιας

Αύξηση μεγεθών κατέγραψε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Καπνοβιομηχανία Καρέλια, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής εταιρείας. Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 561,8 εκατ. ευρώ έναντι 515,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 45,4 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 51,5 εκατ. ευρώ από 42 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 41,2 εκατ. ευρώ από 24,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε στα 379 εκατ. ευρώ από 354,8 εκατ., με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 40 εκατ. από 31 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, ο όγκος πωλήσεων σημείωσε αύξηση κατά 4,8%, ενώ στην ελληνική αγορά, η εταιρεία σημείωσε αύξηση του καθαρού Κύκλου Εργασιών της κατά 8,2%. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην αύξηση του όγκου πωλήσεων των πούρων του οίκου κατά 177%, έπαιξε η επέκταση της συνεργασίας της στην ελληνική αγορά με την εταιρεία Villiger, μέσω του λανσαρίσματος της οικογένειας St Louis Blues.

 

Καμπανάκι για τις αυξήσεις στις Α’ ύλες από το Κτήμα Λαζαρίδη

Οι συνέπειες της πανδημίας έχουν επιφέρει αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει στις οικονομικές του καταστάσεις το Κτήμα Λαζαρίδη. Η διοίκηση διαχειρίστηκε σε σημαντικό βαθμό την απότομη αυτή αύξηση κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, χρησιμοποιώντας αποθέματα πρώτων υλών για τα οποία είχε συμφωνήσει, με τους βασικούς προμηθευτές, σε τιμές χαμηλότερες του 2021. Η τυχόν όμως συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και η αύξηση του κόστους ενέργειας ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου.
Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στα 6,601 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 21,34%, τα μικτά κέρδη των μη βιολογικών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 10,93% και ανήλθαν σε 2,554 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε στο 38,68% (έναντι 42,31% πέρσι).

Η μείωση αυτή προέρχεται αποκλειστικά από αύξηση στο κόστος πωληθέντων και όχι από αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 962 χιλ. ευρώ έναντι ποσού 911 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Όμιλος συνέχισε τις αναγκαίες επενδύσεις σε ενσώματα πάγια και στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων αφορά στην εγκατάσταση νέων αμπελώνων και την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σημαντικές χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις του τουρισμού και η άρση των μέτρων στον χώρο της εστίασης. Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για το τελευταίο τρίμηνο, ως προς την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και πόσο αυτό θα επηρεάσει τον κλάδο της εστίασης και κατά συνέπεια τα έσοδα του Ομίλου.

Εξετάσεις πιστοποίησης σε Klark της Jungheinrich

Διενεργήθηκαν πρόσφατα στο Ναύπλιο, εξετάσεις πρακτικού σκέλους για την πιστοποίηση γνώσεων & δεξιοτήτων χειριστών περονοφόρων σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC/17024. Οι εξετάσεις διεξήχθησαν από τον διαπιστευμένο από τη Eurocert ΑΕ, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας Δήμας ΑΕΒΕ.

Την πρακτική άσκηση των χειριστών περονοφόρων καθώς και το πρακτικό σκέλος της πιστοποίησης, υποστήριξε με τη διάθεση σύγχρονων μηχανημάτων και εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού η εταιρεία Jungheinrich, κορυφαίος πάροχος Material Handling & Intralogistics Solutions.

Πολύπλευρη αύξηση κερδοφορίας για τη ΝΙΚΑΣ

Την κερδοφορία του σε όλα τα επίπεδα αύξησε ο Όμιλος ΝΙΚΑΣ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2021, συνεχίζοντας τη θετική πορεία του και διατηρώντας σταθερό το μερίδιο στην αγορά αλλαντικών. Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 28.086 ευρώ, παραμένoντας στα επίπεδα του 2020, ακολουθώντας την τάση της αγοράς αλλαντικών.

Τα Μικτά Κέρδη αυξήθηκαν κατά 37,3% σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώθηκαν σε 8.134 ευρώ. Το EBITDA του Ομίλου αυξήθηκε κατα 1.601 ευρώ σε σχέση με αυτό του 2020 και διαμορφώθηκε 2.382 ευρώ σε σχέση με 78.000 ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 999.000 ευρώ και ανήλθαν σε 160.000 ευρώ, έναντι ζημιών 839.000 ευρώ κατά την προηγούμενη περίοδο.

«Εστιάσαμε στην περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων μας, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση όλων των δεικτών κερδοφορίας. Προσδοκούμε ότι η θετική μας πορεία θα συνεχιστεί, εφαρμόζοντας συνεπώς την στρατηγική μας να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές», σχολίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Αγγελική Οικονόμου.

Με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης θα κλείσει το 2021 η Green Cola

Σημαντική αύξηση στον καθαρό κύκλο εργασιών της είδε το 2020 η Green Cola Hellas, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 15,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 13% σε σχέση με το 2019 (13,4 εκατ. ευρώ). Βασικές παράμετροι για την ενίσχυση των πωλήσεων της εταιρείας, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ήταν η διεύρυνση του προϊοντικού της portfolio, με την είσοδο στην αγορά των Green Mocktails, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των Green Flavors.

Η εταιρεία αναμένει οι πωλήσεις της, για το σύνολο της χρονιάς του 2021, να «τρέξουν» εκ νέου με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, βασιζόμενη σε ένα πολύ καλό πρώτο οκτάμηνο πωλήσεων που έκλεισε στο +15% σε σχέση με το αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς, παρουσιάζοντας πολύ καλές επιδόσεις τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε εξαγωγές σε χώρες που δεν διαθέτει ακόμη τοπική παραγωγή.

Στο δεύτερο πυλώνα ανάπτυξής της, η Green Cola ενισχύει σημαντικά την παρουσία της στην αμερικανική αγορά, όπου διαθέτει και τοπική παραγωγή σε εγκαταστάσεις συνεργάτη της έξω από τη Βοστώνη. Έχοντας ήδη από το 2020 παρουσία σε 3 μεγάλες αλυσίδες λιανικής, η Green Cola τοποθετήθηκε μέσα στο 2021 σε άλλα τρία σημαντικά δίκτυα, τη Stop & Shop του ομίλου Ahold, τη Meijer αλλά και την United του ομίλου Albertson’s.

Παράλληλα, επέκτεινε την παρουσία της στο online κανάλι πωλήσεων.
Παράλληλα, συνεχίζει να υλοποιεί το πλάνο ανάπτυξής της σε αγορές του εξωτερικού, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση πωλήσεων στις Βαλκανικές χώρες και στη Μέση Ανατολή, για τις οποίες η παραγωγή πραγματοποιείται από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ορεστιάδα.

Στα σκαριά τέσσερις νέες επενδύσεις

Το «πράσινο» φως ένταξής τους στον Αναπτυξιακό νόμο και συγκεκριμένα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας των άρθρων 37 έως 41, έλαβαν τέσσερις νέες επενδύσεις, στους κλάδους των επίπλων, των τροφίμων, του οίνου και των δομικών στοιχείων.

Η πρώτη επένδυση αφορά την εταιρεία «ΞΥΛΕΙΑ ΜΠΕΣΙΟΣ» που αναφέρεται στην επέκταση μονάδας παραγωγής επίπλων και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 907.741,52 ευρώ.
Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο αφορά την επιχείρηση ΜΟΚΙΑΣ Γ. ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο αναφέρεται στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ξηρών καρπών και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.201.417,80 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.201.417,80 ευρώ.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΓΑΣ Ο.Ε.». Η επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής οίνου και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 909.344 ευρώ. Τέλος στον Αναπτυξιακό νόμο υπήχθη το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΑΡΜΟΣ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΕ», με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Η επένδυση αφορά στην επέκταση μονάδας παραγωγής προκατασκευασμένων δομικών στοιχείων συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.053.500 ευρώ.