UNIPAKHELLAS: Στο επίκεντρο η κυκλική οικονομία

Η UNIPAKHELLAS συμμετείχε στην 85η ΔΕΘ, ενημερώνοντας τους επισκέπτες του περιπτέρου της για τη σημασία της χρήσης κυματοειδούς συσκευασίας στη βιομηχανία, για την εφαρμογή πρακτικών που υπηρετούν την Κυκλική Οικονομία σε όλα τα στάδια της λειτουργίας της, αλλά και για τη φιλοσοφία καινοτομίας που υιοθετεί.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε μια νέα οπτική για την επόμενη ημέρα του επιχειρείν, στην οποία η Κυκλική Οικονομία, η ανακύκλωση και η καινοτομία τοποθετούνται στο επίκεντρο, όπως και το ευρύ φάσμα προϊόντων που διαθέτει σε 13 κλάδους της αγοράς.

Η Mantis παρουσιάζει τις αναδυόμενες τεχνολογίες στα logistics

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών παρουσίας της Mantis στην αγορά λογισμικού Εφοδιαστικής Αλυσίδας & διαχείρισης Αποθηκών, προσκαλεί το κοινό στο περίπτερό της στη Διεθνή Έκθεση Logistics Εφοδιαστική Αλυσίδα, στις 2-4 Οκτωβρίου, στο Metropolitan Expo. Στο πλαίσιο της έκθεσης και των συνεδρίων Logi.C, οι άνθρωποι της Mantis θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις με θέματα όπως «Planning/SCISCE: Εκσυγχρονισμός & Παραγωγικότητα στην Αποθήκη 2022-2025» και «Optilog: Αναδυόμενες τεχνολογίες και εφαρμοσμένες καινοτομίες στις σύγχρονες Εφοδιαστικές Αλυσίδες: τάσεις, προκλήσεις και ο δρόμος προς τα εμπρός».

 

Πάνω από €200 εκατ. στις ΒΙΠΕ Βορείου Ελλάδος

Στις ΒΙΠΕ Βορείου Ελλάδας αναμένεται να καταλήξει πάνω από το 50% των πόρων του επενδυτικού προγράμματος, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, που η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ σχεδιάζει να υλοποιήσει ως το 2026-2027, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ίδια κεφάλαια και δανεισμό.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να προσεγγίσει τελικά ακόμα και το 60%, καθώς οι ΒΙΠΕ της Βόρειας Ελλάδας με προεξάρχουσα τη Θεσσαλονίκη, προσελκύουν αυξημένες ζητήσεις για βιομηχανικά οικόπεδα, μεταξύ άλλων και από ξένες επιχειρήσεις, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών, όπως επισημαίνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ, Αθανάσιος Ψαθάς. Μάλιστα, σχεδιάζει επέκταση της ΒΙΠΕ Σίνδου και έχει ήδη εντοπίσει πέντε εκτάσεις σε διάφορες περιοχές στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ εντός του 2021 δεν αποκλείεται να έχει καταλήξει στην απόκτηση τουλάχιστον της μίας.

Όπως εξηγεί ο κ. Ψαθάς, «τα βιομηχανικά οικόπεδα εκτιμάμε πως θα είναι διαθέσιμα περίπου 1,5 χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών. Εμείς είμαστε έτοιμοι, γιατί η ΕΤΒΑ είχε πάντα θεσμικό ρόλο σε αυτό το πεδίο, άρα τα σχέδια και οι μελέτες υπάρχουν σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης».

ΑS Company: Τι οδήγησε στην πτώση του κύκλου εργασιών

Πτώση 6,9% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της ΑS Company σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκε στα €7,447 εκατ.
Τα προϊόντα της εταιρείας διατέθηκαν σε περιορισμένα κανάλια διανομής, ενώ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία της, συνέχισε να τιμολογεί πελάτες που δεν ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανταποκρινόμενη σε ζήτηση σαφώς χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα.

Η επίδραση της μείωσης των πωλήσεων στη συνολική κερδοφορία, αντισταθμίσθηκε από την αύξηση του συντελεστή μικτού κέρδους, την αύξηση των λοιπών εσόδων εκμετάλλευσης, την περιστολή των λειτουργικών δαπανών και το κέρδος από την διαχείριση των χρεωγράφων του ομίλου. Το ύψος των διαθεσίμων και βραχυπρόθεσμων επενδύσεων του ομίλου ανήλθε σε €17,431 εκατ.

 

 

Nissan: Τιμητική διάκριση για εργοστάσιό της στην Ταϊλάνδη

Το εργοστάσιο επαγγελματικών οχημάτων της Nissan, στην Ταϊλάνδη, απέσπασε το Green Industry Award Επιπέδου 4 από το Υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, για τη δέσμευσή του να βελτιώνει συνεχώς τις διαδικασίες παραγωγής και την περιβαλλοντική διαχείριση.

Το βραβείο αναγνωρίζει τις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δραστηριότητες της Nissan, την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού, όπως και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα της κατάκτησης του βραβείου Green Industry Επιπέδου 4, το εργοστάσιο επαγγελματικών οχημάτων της Nissan καθίσταται ένα από τα δύο εργοστάσια παραγωγής και συναρμολόγησης στην Ταϊλάνδη που έχουν επιτύχει αυτό το επίπεδο.

Το εργοστάσιο εξοπλίζεται με στέγη από ηλιακά πάνελ, καθώς και με συστήματα διαλογής απορριμμάτων, διαχείρισης της ρύπανσης των υδάτων και διαχείρισης της ρύπανσης από τα βιομηχανικά απόβλητα. «Το βραβείο αυτό, υπογραμμίζει την παγκόσμια δέσμευσή μας να εμπλουτίσουμε τη ζωή των ανθρώπων και να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα σε όλες τις δραστηριότητές μας και τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας έως το 2050», δήλωσε ο πρόεδρος της Nissan Thailand.

Δυο καινούργιες παραγωγικές επενδύσεις με κρητικό άρωμα

Κρητικό gin και οργανικά αμπελόφυλλα. Αυτές είναι οι δύο επενδύσεις από αντίστοιχες υπό σύσταση επιχειρήσεις που εντάχθηκαν πρόσφατα στον Αναπτυξιακό Νόμο. Συγκεκριμένα, στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων υπήχθη το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ORGANIC LEAVES ΜΟΝ. ΙΚΕ» με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης.

Η επένδυση αφορά στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας βιολογικών αμπελόφυλλων. Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στο Ρουκάνι Τεμένους του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, συνολικού κόστους ίσου με 545.543,10 ευρώ.

Η δεύτερη επένδυση που ενέκρινε ο Περιφερειάρχης Κρήτης αφορά το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ – ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ Ι.Κ.Ε.» με δ.τ. «Lake distillery Private Company». Η επένδυση αφορά στην ίδρυση πρότυπης μονάδας Παραγωγής GIN (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 11.01, Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών). Το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται στη θέση «Καλός Λάκκος» Λιμνών του Δήμου Αγ. Νικολάου Κρήτης, και είναι συνολικού κόστους ίσου με 357.957,36 ευρώ.

Ανοίγοντας τον δρόμο της Ηλεκτροκίνησης στις επιχειρήσεις

Τη νέα εποχή που διαμορφώνει η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις, σηματοδότησε το 2ο Electric Vehicle Conference, που διοργανώθηκε με ψηφιακή και φυσική παρουσία, στο Αμφιθέατρο της OTE Academy, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου. Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει τις βάσεις ώστε οι υποδομές στη χώρα μας να μπορούν να υποστηρίξουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων από τα 80.000, τον αριθμό δηλαδή που έχει τεθεί ως στόχο για την αγορά νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, το 2030.

Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για νέες εγκαταστάσεις υποστήριξης των ηλεκτρικών οχημάτων παρουσίασε από την πλευρά της η Αleksandra Klenke από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και την DG MOVE. Για την επένδυση στην Ελλάδα που ετοιμάζει η γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Next e.GO, μίλησε ο Μartin Somer, αντιπρόεδρος της εταιρείας, τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε κυψέλη καινοτομίας για την ηλεκτροκίνηση.

Εκπρόσωποι κορυφαίων οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η Hellastron (Ένωση Αυτοκινητοδρόμων) και ο ΔΑΠΕΕΠ ανέλυσαν τα σχέδιά τους για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να αποκτήσουν νέα ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα, στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι παράγοντες του ευρωπαϊκού κλάδου των οχημάτων, όπως ο Thomas Neumann από την AVERE και ο Gent Grinvalds από την Copenhagen Electric, αλλά και καινοτόμοι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα, όπως ο Αντώνης Κλαδάς από το ΕΜΠ, ο οποίος περιέγραψε πώς μπορεί ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο να μετατραπεί σε ηλεκτρικό.
Το 2ο Electric Vehicle Conference διοργανώθηκε με τη συμβολή του Μεγάλου Χορηγού, της εταιρίας ΚΑΥΚΑΣ, τους Χορηγούς Intracom, ΔΕΗ Blue, Schneider Electric και με υποστηρικτή την ERGO.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το www.electricvehicleconference.gr

Χάρτινοι Δίσκοι για Συσκευασία Skin (Skin Boards) από την Kapelis Packaging

H Kapelis Packaging, με γνώμονα την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της, διαθέτει χάρτινες καρτέλες (δίσκους – skin boards), με ειδική επίστρωση στη μία πλευρά για συσκευασία VSP (Vacuum Skin Packaging). Με ποικιλία στάνταρ διαστάσεων και δυνατότητα παραγωγής διαστάσεων κατά παραγγελία, επιλογή πάχους χαρτονιού αναλόγως των αναγκών της συσκευασίας, φραγή αερίων. Με δυνατότητα κατά παραγγελία ποιοτικής, εντυπωσιακής εκτύπωσης σε όλη την επιφάνεια εμπρός – πίσω και προσθήκης eurohole.

Με χαρτόνι από 1η ύλη προερχόμενη από βιώσιμες πηγές, επίστρωση χωρίς χρήση κόλλας και δυνατότητα «peel off to recycle», για εύκολο διαχωρισμό της πλαστικής επίστρωσης από τη χάρτινη βάση, ώστε μετά τη χρήση τα δύο μέρη να απορρίπτονται ξεχωριστά προς ανακύκλωση, επιτυγχάνουν 100% ανακυκλωσιμότητα και καθίστανται μία οικολογική, οικονομική λύση που αναβαθμίζει την εμφάνιση του προϊόντος.

Η OLYMPIA ELECTRONICS στη Διεθνή Έκθεση ENERGETAB

H OLYMPIA ELECTRONICS A.E., η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, συμμετείχε επιτυχώς για ακόμη μία φορά στην Διεθνή Έκθεση ENERGETAB 2021. H ENERGETAB είναι η σημαντικότερη διεθνής έκθεση σύγχρονου εξοπλισμού, συσκευών και τεχνολογιών για την ενεργειακή βιομηχανία στην Πολωνία. Σύμφωνα με την Κική Γλυκού, της OLYMPIA ELECTRONICS, πρόκειται για τον τόπο των σημαντικότερων συναντήσεων με τους κορυφαίους εκπροσώπους του τομέα ενέργειας, καθώς και με σχεδιαστές και παρόχους υπηρεσιών, τόσο από την Πολωνία όσο και από το εξωτερικό.

Η ENERGETAB 2021 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Bielsko Biala, από τις 14 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της ZIAD Bielsko-Biala SA. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν πάνω από 270 εκθέτες, οι εκθέσεις των οποίων έλαβαν χώρα σε 4 εκτάρια περίπου μίας περιοχής στους πρόποδες του βουνού Szyndzielnia, και παράλληλα σε μία πολυλειτουργική αίθουσα, σε τέσσερις αίθουσες σκηνών και σε ανοιχτούς χώρους.

Στο stand της OLYMPIA ELECTRONICS A.E. παρευρέθηκε ο CEO της OLYMPIA ELECTRONICS POLSKA, κ. Γιώργος Αθανασιάδης, ο οποίος παρουσίασε στους επισκέπτες την πορεία της εταιρείας στην Πολωνία και τα μελλοντικά σχέδιά της. Ο κ. Αθανασιάδης και όλο το στελεχιακό δυναμικό της Olympia Electronics Polska είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν τις προσωπικές τους σχέσεις με τους πελάτες της εταιρείας και να αναζητήσουν από κοινού ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των εταιρειών τους.

Έλαστρον: Βελτιωμένος κατά 66% ο κύκλος εργασιών το εξάμηνο

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της Έλαστρον κατά το 1ο εξάμηνο της χρήσης και ανήλθε σε 78,3 εκατ. ευρώ από 47,3 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 66%. Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε ευρώ 18,5 εκατ. ή 23,6% επί των πωλήσεων, έναντι 5,3 εκατ. ευρώ ή 11,3% επί των πωλήσεων το 1ο εξάμηνο του 2020. Τέλος, τα αποτελέσματα πριν από φόρους διαμορφώθηκαν σε κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,8 εκατ. το αντίστοιχο περσυνό διάστημα.

Το επίπεδο δραστηριότητας του ομίλου σημείωσε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης οδηγούμενο κυρίως από επιμέρους τομείς απορρόφησης χαλυβουργικών ειδών και κυρίως αυτούς των ΑΠΕ, του τουρισμού και των μεταλλικών κατασκευών, οι οποίοι σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη έναντι του περυσινού εξαμήνου.

Η θετική πορεία του ομίλου συνεχίζεται και στο 3ο τρίμηνο της χρήσης έως τώρα, στο οποίο αναμένεται να διατηρηθούν τα περιθώρια κερδοφορίας που σημειώθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο. Για το 4ο τρίμηνο, καθώς και για το σύνολο του έτους ωστόσο, προβλέψεις είναι δύσκολο να γίνουν λόγω των εξαιρετικά ευμετάβλητων συνθηκών της αγοράς καθώς και της εν εξελίξει πορεία πανδημίας.

Για τα επόμενα έτη, ο κλάδος των χαλυβουργικών προϊόντων και ειδικότερα ο χαλυβουργικός τομέας του ομίλου αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την έναρξη έργων υποδομών, ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην αγορά.