Η νανοτεχνολογία καταλύτης της βιομηχανικης ανάπτυξης

«Η νανοτεχνολογία είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους στον κόσμο και η κινητήρια δύναμη πίσω από μία νέα βιομηχανική επανάσταση». Αυτό επεσήμανε ο Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής επιχειρηματικής αποστολής τσεχικών εταιρειών νανοτεχνολογίας. Στην εκδήλωση αναδείχθηκαν οι δυνατότητες της χώρας να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις.

 

 

Όμιλος Ηρακλής: Δώρισε 110 κράνη στους διανομείς καταστημάτων της Εύβοιας

Ο Όμιλος Ηρακλής ενώνει τις δυνάμεις του με το Σωματείο Εστίασης, Διασκέδασης και Αναψυχής Ευβοίας ο «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας άθλος ακόμα».

Ως Μέγας Χορηγός στήριξε σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας από την εξειδικευμένη Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης» και με αφορμή την επέτειο των 110 ετών ιστορίας, προχώρησε σε δωρεά 110 κρανών μοτοσυκλέτας τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία διατέθηκαν στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου κατόπιν κλήρωσης.

Hengas: Έτοιμο τέλη φθινοπώρου το δίκτυο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη

Με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη της Μεγαλόπολης. Η HENGAS, πιστή στις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας, έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή:
1,8 χιλιομέτρων χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης
6 χιλιομέτρων δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης
250 παροχών – service lines για την τροφοδότηση 500 τελικών καταναλωτών

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και την προσεχή ολοκλήρωση της εξόδου του ΔΕΣΦΑ στα «Περιβόλια», στο τέλος του φθινοπώρου θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με αέριο σημαντικό μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της Μεγαλόπολης. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της HENGAS προβλέπει την κάλυψη του 100% της πόλης από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκκινήσει η κατασκευή του δικτύου διανομής στην Τρίπολη, ενώ ολοκληρώνονται οι τελευταίες διεργασίες για να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί και για την πόλη της Κορίνθου.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Θα λάβει προμήθεια 25 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Για τρίτη συνεχή πενταετία ο ΔΡΟΜΕΑΣ ανακηρύχθηκε αποκλειστικός Προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από διεθνή Διαγωνισμό «Προμήθειας επίπλων γραφείου σχεδιασμένων με βιώσιμο και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Το ύψος των προμηθειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 22-25 εκατομμύρια ευρώ.
Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική.

Οι τεχνικές προδιαγραφές απαιτούσαν αυστηρή και λεπτομερή τήρηση των προδιαγραφών και των προτύπων ΕΝ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρώτες ύλες, την εργονομία, την αντοχή, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί μετά την παρέλευση της δεκαήμερης προθεσμίας υποβολής ενστάσεων που τυχόν θα υποβληθούν.

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο

Με πιο χαμηλό ρυθμό τρέχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αντανακλώντας την κορύφωση της ζήτησης το δεύτερο τρίμηνο, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ανησυχίες για την πανδημία.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ δείκτης υπεύθυνων προμηθειών υποχωρεί απότομα αυτόν τον μήνα, από τις 59,0 μονάδες του Αυγούστου στις 56,1.
Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα βρίσκεται υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό συρρίκνωση.
O δείκτης που αφορά τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό 4 μηνών και στις 56,3 μονάδες από 59,0 τον Αύγουστο. Ο δείκτης που αφορά τη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό 7 μηνών και στις 58,7 μονάδες, από 61,4 τον Αύγουστο. Η Γερμανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο, ενώ η Γαλλία -μετά την κορύφωση του Ιουνίου- βρίσκεται στο πιο χαμηλό από τον Απρίλιο.

ΕΔΑ Αττικής: Δημοπράτηση νέων έργων για την επέκταση του δικτύου

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου της ΕΔΑ Αττικής στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού € 4.960 εκατ. με χρηματοδότηση ιδίων πόρων. Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής προχώρησε στη δημοπράτηση δύο νέων έργων μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ) που αφορούν στην επέκταση του δικτύου της στην Περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, τα δύο νέα έργα αφορούν την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης (έως 4 bar) και χαλύβδινου δικτύου μέσης πίεσης (έως 19 bar) και παροχετευτικών αγωγών, καθώς και εργασίες λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου διανομής.

Τα δύο νέα έργα, προϋπολογισμού € 2.480 εκατ/ έκαστο, υλοποιούνται με χρηματοδότηση ιδίων πόρων της εταιρείας. Τα νέα έργα αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή στην αύξηση του ποσοστού διείσδυσης του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Αττικής, στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου και στην αύξηση του ποσοστού νέων συνδέσεων.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αυξημένος κατά 6,5% ο κύκλος εργασιών το εξάμηνο

H βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ ΚΡΙ δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις ά εξαμήνου 2021, σύμφωνα με τις οποίες ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €70,23, εκατ., έναντι €65,92 εκατ. το 2020 (αυξημένος κατά 6,5%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε €24,57 εκατ., τα λειτουργικά σε €14,65 εκατ., τα κέρδη προ φόρων σε €12,58 εκατ., ενώ τα καθαρά μετά από φόρους ανήλθαν σε €10,05 εκατ., έναντι €22,76 εκατ. €13,80 εκατ., €11,94 εκατ. και €9,09 εκατ. αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις ανήλθαν σε €14,15 εκατ. από €12,18 εκατ., αυξημένες κατά 16,2%. Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις εμφανίζουν μικρή μείωση -2,1%, αγγίζοντας τα €24,8 εκατ. Όσον αφορά στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ανάπτυξη συνολικά +9,9%. Η αξία των εξαγωγών γιαουρτιού ξεπέρασε τα €27 εκατ., αγγίζοντας το 52% της δραστηριότητας των γαλακτοκομικών. Αναφορικά με τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, διατηρείται επιφυλακτική στάση.

Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι στη χρήση 2021 θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση των συνολικών πωλήσεων με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και μικρή υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας, λόγω των ανατιμήσεων σε μεταφορικά κόστη, ενέργεια, πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Τέλος, σχετικά με τις επενδύσεις της εταιρείας, αυτές αφορούν σε πάγιο μηχανολογικό εξοπλισμό και κτίρια και ανήλθαν σε 5,9€ εκατ. Στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των εργοστασίων γιαουρτιού και παγωτού, καθώς επίσης και στην εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής βιοαερίου.

Η συμμετοχή της COMBATT στην 85η ΔΕΘ

Στην 4η χρονιά παρουσίας της COMBATT στη ΔΕΘ, το περίπτερό της ήταν αφιερωμένο στην Ενέργεια, την Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία. Οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το πανελλαδικό δίκτυο της COMBATT που υλοποιεί με περιβαλλοντικά ορθό, σύννομο και αποτελεσματικό τρόπο την διαχείριση των αποβλήτων συσσωρευτών.

Ενημερώθηκαν επίσης για τις δράσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις της εταιρείας που σκοπό έχουν την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και την εξοικονόμηση πόρων. Το περίπτερο επισκέφτηκε με την παρουσία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Big business της GOLDAIR CARGO στην Κρήτη

Στον Αναπτυξιακό νόμο υπήχθη το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης GOLDAIR CARGO A.E. με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης. Η νέα επένδυση αφορά στην ίδρυση νέας μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας – LOGISTICS, στη ΒΙ.ΠΕ.

Ηρακλείου, και είναι επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.372.497 ευρώ. H GOLDAIR CARGO, παρά το γεγονός ο τζίρος της μειώθηκε πέρυσι 8,01% στα 45,366 εκατ. ευρώ τα Ταμειακά της Διαθέσιμα και Ισοδύναμα της 31/12/2020 εμφανίζονται αυξημένα κατά 26,99% στα 15,193 εκατ. ευρώ.

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν μείωση κατά 19,11%, τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 2,848 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κόπηκαν στο μισό υποχωρώντας στα 1,8 εκατ. ευρώ. H εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 και έχει εμφανίσει σημαντική και γρήγορη ανάπτυξη.

Πρωτοπορώντας για την εποχή της, η GOLDAIR CARGO πραγματοποίησε σταθερά και μελετημένα βήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελεί έναν ισχυρό όμιλο ταυτισμένο με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών και logistics, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά.

Elton: «Αντανακλαστικά» στην πανδημία με +8% στις πωλήσεις

Αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 8,11% πέτυχε η Elton το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αξιοσημείωτες επιδόσεις και επιδεικνύοντας αντανακλαστικά απέναντι στις δύσκολες συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Elton, o ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε 70,74 εκατ. ευρώ από 65,43 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,11%. Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 45,11 εκατ. ευρώ από 41,41 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 8,95%. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 12,49 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 17,56% ενώ τα μικτά κέρδη της μητρικής ανήλθαν σε 7,70 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20,10%.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, η πανδημία επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα και τις λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου κατά την περίοδο αναφοράς. Στο έτος 2020 και σε σύγκριση με το έτος 2019 οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, ειδικότερα στην Εταιρεία είναι η μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας σε απόλυτους αριθμούς με βελτίωση όμως επιμέρους δεικτών. Ο Όμιλος οχύρωσε τη ρευστότητά του με τη σύναψη δανειακών συμφωνιών με ανταγωνιστικότερους όρους.

Ο Όμιλος σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία υλοποίησης δράσεων για την παρακολούθηση και τη συγκράτηση του κόστους. Διατηρώντας ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα, η Διοίκηση αναμένει ότι ο Όμιλος θα είναι σε θέση να καλύψει τα χρηματοοικονομικά κόστη και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και δεν θα επηρεαστεί η αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.

Elton: «Αντανακλαστικά» στην πανδημία με +8% στις πωλήσεις

Αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων κατά 8,11% πέτυχε η Elton το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφοντας αξιοσημείωτες επιδόσεις και επιδεικνύοντας αντανακλαστικά απέναντι στις δύσκολες συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Elton, o ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε σε 70,74 εκατ. ευρώ από 65,43 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,11%.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανήλθε σε 45,11 εκατ. ευρώ από 41,41 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 8,95%. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 12,49 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 17,56% ενώ τα μικτά κέρδη της μητρικής ανήλθαν σε 7,70 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 20,10%.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση, η πανδημία επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα και τις λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου κατά την περίοδο αναφοράς. Στο έτος 2020 και σε σύγκριση με το έτος 2019 οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, ειδικότερα στην Εταιρεία είναι η μείωση των εσόδων και της κερδοφορίας σε απόλυτους αριθμούς με βελτίωση όμως επιμέρους δεικτών. Ο Όμιλος οχύρωσε τη ρευστότητά του με τη σύναψη δανειακών συμφωνιών με ανταγωνιστικότερους όρους.

Ο Όμιλος σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία υλοποίησης δράσεων για την παρακολούθηση και τη συγκράτηση του κόστους. Διατηρώντας ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα, η Διοίκηση αναμένει ότι ο Όμιλος θα είναι σε θέση να καλύψει τα χρηματοοικονομικά κόστη και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και δεν θα επηρεαστεί η αρχή της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.