-->

Εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ καθάρισαν τον Αξιό ποταμό

Πάνω από 130 σακούλες με απορρίμματα συνέλεξαν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ, μαζί με τις οικογένειές τους, από τον υδροβιότοπο του ποταμού Αξιού, σε συνεργασία με τον δήμο Χαλκηδόνος που υπέδειξε το σημείο δράσης, στο πλαίσιο της 1ης πανελλήνιας περιβαλλοντικής δράσης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Samsung: Παρουσίασε το Knox Capture σε εταιρείες logistics

Η Samsung Electronics Hellas διοργάνωσε workshop για εταιρείες με δραστηριότητα στον τομέα των logistics. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της GLOBALSAT. Κατά τη διάρκεια του workshop, εκπρόσωποι εταιρειών είδαν τις δυνατότητες σκαναρίσματος των επαγγελματικών ανθεκτικών συσκευών Samsung μέσω του Knox Capture, καθώς και τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης των συσκευών, σε συνδυασμό με τον τεχνολογικό εξοπλισμό της KOAMTAC

Με την υποστήριξη του ασφαλούς οικοσυστήματος Knox, το Knox Capture της Samsung αποτελεί μια εύχρηστη λύση, που προσφέρει ταχύτερη, ασφαλέστερη και ευκολότερη σάρωση barcode για επαγγελματικές εφαρμογές, με το πάτημα ενός κουμπιού.

A+A 2021: Ρομποτικοί εξωσκελετοί στην «καρδιά» του H&S

Μια ψηφιακή «πρώτη γεύση» με αποκλειστικές πληροφορίες για το τι θα παρουσιαστεί φέτος στην Α+Α 2021, με το ποικίλο υποστηρικτικό της πρόγραμμα και τις διαθέσιμες υπηρεσίες έδωσε η διοργάνωση της κορυφαίας εμπορικής έκθεσης για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, η οποία θα λάβει χώρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, από τις 26 έως και τις 29 Οκτωβρίου.

Σχετικά με τις τάσεις που θα απασχολήσουν τη φετινή, υβριδική έκθεση, η ψηφιακή αποδοτικότητα και η βιωσιμότητα καθορίζουν την τρέχουσα συζήτηση και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν έντονα το μέλλον της εργασίας. Άλλα trends που θα παρουσιαστούν στις παράλληλες εκδηλώσεις της A+A 2021 είναι τα Future Solutions, η νέα εργασιακή πραγματικότητα και η υγιεινή στην πανδημία.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση θα διαθέτει τμήμα «Robotics Park & Selfexperience Space», στο οποίο οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές βιομηχανικών εξωσκελετών, μαζί με το Fraunhofer IPA (Institute for Manufacturing Engineering and Automation), θα μπορούν να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους εν δράσει. Μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε τρεις προσομοιωμένες καταστάσεις εργασίας σχετικές με τους βιομηχανικούς εξωσκελετούς (εφοδιαστική αλυσίδα, συναρμολόγηση και συγκόλληση). Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.aplusa-online.com/.

Νέο site για το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος

Η RDC Informatics ολοκλήρωσε με επιτυχία το νέο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πλαστικών Ελλάδος, που λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ahpi.gr. Το περιεχόμενο του νέου δικτυακού τόπου οργανώθηκε σε επιμέρους θεματικές ενότητες, απαραίτητες για να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης υφιστάμενων & νέων συνεργατών του Συνδέσμου. Ο επισκέπτης του νέου δικτυακού τόπου έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για:

• Το προφίλ του Συνδέσμου (πληροφορίες, μέλη, δίκτυο, εταιρικές ανακοινώσεις, κλπ.)
• Δράσεις και πληροφορίες του Συνδέσμου σχετικά με το πλαστικό και την χρήση του (νομοθετικό πλαίσιο, κλάδοι του συνδέσμου, βιωσιμότητα κλπ.)
• Ενημερωτικές πληροφορίες για συνεργάτες του Συνδέσμου (επικοινωνία, προκηρύξεις, εκδηλώσεις κλπ.)
Εκτός από την ανάπτυξη του νέου δικτυακού τόπου, η RDC Informatics ανέλαβε υπηρεσίες φιλοξενίας, συντήρησης & υποστήριξης λειτουργίας του δικτυακού τόπου, όπως επίσης και τη σωστή δεικτοδότηση περιεχομένου του νέου site στις μηχανές αναζήτησης μέσω SEO Services.

Βρετανία: Συμφωνία με CF Industries για επανεκκίνηση των εργοστασίων της

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση Τζόνσον με την CF Industries για την επανεκκίνηση λειτουργίας των δύο μεγάλων εργοστασίων της επί βρετανικού εδάφους, με αποτέλεσμα αυτά να αρχίσουν πάλι να διοχετεύουν στην αγορά διοξείδιο του άνθρακα. Λόγω του σημαντικά αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής, η αμερικανική εταιρεία λιπασμάτων είχε διακόψει τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής στις πόλεις Μπίλινγκχαμ και Ινς.

Τα εργοστάσια αυτά παράγουν τουλάχιστον το 60% του διοξειδίου του άνθρακα που χρησιμοποιεί η βρετανική βιομηχανία τροφίμων -το οποίο αποτελεί υποπαράγωγο της βιομηχανικής παραγωγής λιπάσματος και αέριο απαραίτητο για την επεξεργασία και συσκευασία κρεάτων και άλλων προϊόντων- και η διακοπή λειτουργίας τους είχε οδηγήσει σε προειδοποιήσεις περί έλλειψης τροφίμων ακόμα και από το τέλος αυτής της εβδομάδας. Παρά τις προειδοποιήσεις μεγάλων εταιρειών του τομέα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά τροφίμων. Ωστόσο σημείωσε, ότι τα προβλήματα δικαιώνουν την προσπάθεια της Βρετανίας για μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το νεο έργο της Acmon για την Alchimica

Οι μονάδες χημικής επεξεργασίας χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνολογία στην παραγωγική τους διαδικασία, για να ανταπεξέλθουν στις πολύ υψηλές απαιτήσεις και στις αυστηρές λειτουργικές συνθήκες. Ο όμιλος εταιρειών Acmon αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις διεργασιών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αποκτώντας εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα της χημικής βιομηχανίας, παρέχοντας μεμονωμένες γραμμές επεξεργασίας, καθώς και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις «με το κλειδί στο χέρι».

Τα χημικά δομικών κατασκευών, ένας από τους σημαντικότερους επιμέρους τομείς χημικών προϊόντων, φέρνει τις δικές του εξειδικευμένες προκλήσεις τόσο στις υγρές όσο και στις ξηρές μονάδες παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοστασίου ξηρής παραγωγής που τέθηκε με επιτυχία σε λειτουργία είναι το έργο για την Alchimica (εταιρεία παραγωγής χημικών με βάση την πολυουρεθάνη).

Μια πλήρης μονάδα επεξεργασίας που περιλαμβάνει παραλαβή πρώτων υλών με ποικίλους τρόπους όπως μεγασάκους, σακιά 25 κιλών και φυσικά σιλό. Επίσης το έργο περιλαμβάνει επεξεργασία της πρώτης ύλης σε ποικίλες κοκομετρίες, μεταφορά τους καθώς επίσης γραμμή συσκευασίας και παλετοποίησης.

 

Το κουτί μπύρας με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα

Πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την παραγωγή κουτιού μπύρας με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα μέχρι σήμερα ξεκινά η Budweiser Brewing Group, σε συνεργασία με την ElvalHalcor Α.Ε. (Τομέας Έλασης Αλουμινίου – «Elval»), τη Rusal και την Canpack.
Μέσω του εν λόγω πιλοτικού προγράμματος θα προκύψει η παραγωγή πέντε εκατομμυρίων κουτιών μπύρας Budweiser χωρητικότητας 440 ml, με ιδιαίτερα χαμηλές απαιτήσεις σε άνθρακα με τη χρήση της τελευταίας τεχνολογίας αδρανούς ανοδίου, το οποίο θα παράγεται με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τα κουτιά που θα παραχθούν, θα έχουν το χαμηλότερο μέχρι σήμερα αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα κουτιά της AB InBev και αναμένεται να είναι διαθέσιμα στα καταστήματα λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου από το φθινόπωρο του 2021. Τα κουτιά θα παραχθούν από την Canpack UK, η οποία θα αξιοποιεί 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενώ βασικό υλικό της παραγωγής θα είναι ελάσματα αλουμινίου της Εlval.

Για την παραγωγή του μετάλλου των κουτιών, το πρωτογενές αλουμίνιο που συνήθως χρησιμοποιείται αντικαταστάθηκε από το Allow Inerta -αλουμίνιο ιδιαίτερα χαμηλών απαιτήσεων σε άνθρακα- το οποίο παράγεται από την Rusal με την χρήση της πρωτοποριακής και μηδενικών ρύπων τεχνολογίας αδρανούς. Η πλήρωση των κουτιών θα γίνει στα εργοστάσια ζυθοποιίας της Budweiser Brewing Group UK&I στο Magor της Νότιας Ουαλίας καθώς και στο Samlesbury του Lancashire στη Μ. Βρετανία, αξιοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές.

Στις 14 Οκτωβρίου το Procurement Conference 2021

H Boussias και οι εκδόσεις Finance Pro και Manufacturing διοργανώνουν στις 14 Οκτωβρίου το Procurement Conference 2021, Live & Online. Το συνέδριο θα παρουσιάσει αποτελεσματικές πρακτικές και στρατηγικές προμηθειών, που υποστηρίζουν και μετασχηματίζουν τις διαδικασίες λειτουργίας του εφοδιασμού επιχειρήσεων και βιομηχανιών και τη συνεργασία με τους προμηθευτές. Επιπλέον, θα αναδείξει τις τάσεις της αγοράς και τις τεχνολογίες αιχμής, που προάγουν την ευελιξία, τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα του κλάδου.

Παρακολουθήστε ζωντανά world-class ομιλητές σε έναν γόνιμο διάλογο για τις προκλήσεις του κλάδου στην Covid και μετά-Covid εποχή, και τις ευκαιρίες δράσης με γνώμονα την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Χρυσός Χορηγός του συνεδρίου είναι η εταιρεία cosmoONE. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο
https://www.procurementconference.gr/.

Οι βιομηχανικές καινοτομίες που ξεχώρισαν στο Enterprise Europe Network Award 2021

Mερικές από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στην ΕΕ, σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, ανακηρύχθηκαν φιναλίστ για το βραβείο Enterprise Europe Network Award 2021, το οποίο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και ΜΜΕ (EISMEA).

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές που έφτασαν στους φιναλίστ είναι αυτή της ιταλικής Comau, η οποία σε συνεργασία με τη γαλλική COBO4YOU επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση λύσεων «κομποτικής» στην αυτοματοποιημένη βιομηχανία.

Η γερμανική Enviplan, εφαρμόζει την τεχνολογία μικροψεκασμού στην επεξεργασία βιομηχανικών και αστικών λυμάτων. Η RBX Creations ειδικεύεται στη χρήση ινών κάνναβης για την κατασκευή διαφόρων υλικών, όπως βιοπλαστικά, χαρτί και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η Resortecs, στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, προσφέρει παγκόσμιες, κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, λύσεις που επιτρέπουν την ανακύκλωση των ρούχων – χάρη στην αυτόματη αποσυναρμολόγηση ενδυμάτων σε βιομηχανική κλίμακα.

Ανάμεσά τους είναι και η ελληνική εταιρεία Biomimetic, η οποία, μέσα από πολυετή έρευνα στο Εργαστήριο Μικρο- και Νανοεπεξεργασίας Υπερήχων Λέιζερ του IESL, προσφέρει ειδική επεξεργασία με λέιζερ στο γυαλί, βιοεμπνευσμένη από τα φτερά ορισμένων εντόμων όπως τα τζιτζίκια, με πεδίο εφαρμογής τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης.

Cenergy: Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη καλωδίων για πλωτά αιολικά έργα

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε ότι το FLOTANT -έργο που χρηματοδοτείται από το EU Horizon 2020- ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανάπτυξη καλωδίων που προορίζονται για πλωτά αιολικά έργα (Floating Offshore Wind farms – FOW) μεγάλου βάθους, δίνοντας τη δυνατότητα για μεγαλύτερη αξιοποίηση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας με χαμηλότερο κόστος.
Τα πάρκα αυτά βασίζονται σε πλωτές και όχι σταθερές πλατφόρμες και προσφέρουν νέες ευκαιρίες, καθώς επιτρέπουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις με μεγάλο βάθος και υψηλότερο αιολικό δυναμικό και αναμένεται να επεκτείνουν την παγκόσμια αγορά, καθώς το 80% των πιθανών περιοχών για υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε βάθη μεγαλύτερα των 60 μέτρων.

Επιπλέον, χρησιμοποιούν μεγαλύτερους στροβίλους 15-20 MW, επιτυγχάνουν υψηλότερη παραγωγή ενέργειας με χαμηλότερο κόστος και γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από την κοινωνία.
Η κοινοπραξία του έργου στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανικών μεθόδων, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, για ένα πλωτό αιολικό πάρκο φτιαγμένο από υβρίδιο πλαστικού και σκυροδέματος, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για συστήματα αγκύρωσης και πρόσδεσης αλλά και δυναμική καλωδίωση, και συμπεριλαμβάνει δοκιμές απόδοσης.
Το έργο γίνεται στα πλαίσια εφαρμογής των στόχων της ΕΕ, ως προς την επίτευξη οικονομίας ουδέτερου άνθρακα έως το 2050.