«Automation Club Day» από τη Schneider Electric

Η Schneider Electric διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά το Automation Club Day, μια ολοήμερη «υβριδική» εκδήλωση όπου αναδείχθηκαν νέες λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα της εταιρείας, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις συνεργασίες της, αλλά και τα λογισμικά και τα νέα στη βιομηχανία των Τροφίμων και Ποτών.

Στο πλαίσιο του Automation Club Day, η εταιρεία παρουσίασε τη νέα πολυλειτουργική σειρά ελέγχου συστημάτων αυτοματισμού TeSys island, καθώς και τη νέα ασύρματη βοηθητική επαφή Harmony ZBRT χωρίς μπαταρία.

Αμφιγάλ: Πιστοποιήθηκε από την TÜV HELLAS

Την εταιρεία Αμφιγάλ πιστοποίησε η TÜV HELLAS, με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα IFS Food και BRC Food και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008t, για την παραγωγή και εμπορία Βιολογικών τυροκομικών προϊόντων.

Η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από επιθεωρήσεις του Φορέα στο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος της εταιρείας που βρίσκεται στην Κεχρινιά Αμφιλοχίας, επιβεβαιώνοντας την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά τη διανομή των προϊόντων.

ΕΕ: δωδεκατη η Ελλάδα στις κρατικές δαπάνες R&D

Κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα ως προς τις κρατικές δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη (Research & Development-R&D). Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με κρατικές δαπάνες €148 ανά άτομο για R&D το 2020 κατατάσσεται στη 12η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη, όταν ο αντίστοιχος Κοινοτικός μέσος όρος είναι €225 ανά άτομο.

Ωστόσο, η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη με βάση τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρατικά κονδύλια ανά άτομο για R&D τη δεκαετία 2010-2020. Για το 2019, οι αντίστοιχες δαπάνες της Ελλάδας ήταν €120 ανά άτομο, το 2018 είχαν διαμορφωθεί σε €104, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το 2017, μόλις που έφθαναν τα €82. Τα στοιχεία δείχνουν συνεπώς μια σταθερή αύξηση των κρατικών κονδυλίων, που διαθέτει η Ελλάδα κατά κεφαλήν για τον κρίσιμο τομέα του R&D.

Αν και συνεχίζει να υστερεί, η Ελλάδα κατάφερε τη δεκαετία 2010-2020 να έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των κρατικών κονδυλίων για R&D ανά άτομο στην Ε.Ε.: από €62 το 2010 σε €148 το 2020. Πρώτη ως προς τις χώρες που έχουν αυξήσει τις κατά κεφαλήν δαπάνες R&D την τελευταία δεκαετία βρίσκεται η Λετονία: από €14 το 2010 σε €42 το 2020, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Εσθονία: από €77 το 2010 σε €141 το 2020.

Flexopack: Μείωση 25,78% στα EBITDA το εξάμηνο

Μικρή μείωση 2,74% σημείωσε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Flexopack στο α’ εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα κέρδη μετά φόρων (EAT) του ομίλου ανήλθαν σε 4,322 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,80%, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Τα EBITDA ανήλθαν σε επίπεδο Ομίλου σε 8,465 εκατ. ευρώ, έναντι 11,405 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25,78% και σε εταιρικό επίπεδο σε 7,725 εκατ. ευρώ έναντι 9,471 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,44%.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 36,2% στα 5,418 εκατ. ευρώ λόγω των συνεχιζόµενων αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και στην αύξηση των εξόδων διάθεσης λόγω της µεγάλης αύξησης του µεταφορικού κόστους.

Άξια αναφοράς είναι η ίδρυση θυγατρικής στην Ιρλανδία τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Flexopack για τη διεύρυνση και εκσυγχρονισµό του δικτύου διανοµής και διάθεσης των προϊόντων της.

Συμφωνία BASF – CATL για την επιτάχυνση της επίτευξης των παγκόσμιων στόχων ουδετερότητας άνθρακα

Η BASF SE και η Contemporary Amperex Technology Co., Limited (CATL) ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία για λύσεις υλικών μπαταριών, συμπεριλαμβανομένων ενεργών υλικών καθόδου (CAM) και ανακύκλωσης μπαταριών.

Η συνεργασία στοχεύει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης αξίας στην αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών, αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας της CATL στην Ευρώπη, ενώ συμβάλλει και στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ουδετερότητας άνθρακα και των δύο εταιρειών. Η CATL είναι παγκόσμιος ηγέτης στις καινοτόμες νέες τεχνολογίες ενέργειας.

Έχει δεσμευτεί να παρέχει κορυφαίες λύσεις καθώς και υπηρεσίες για νέες εφαρμογές ενέργειας παγκοσμίως. Ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής χημικών στην αυτοκινητοβιομηχανία, η BASF έχει καθιερώσει μια ισχυρή θέση στην αγορά CAM, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμιου αποτυπώματος στην κατασκευή αλλά και στο τμήμα Ε & Α, ενώ διαθέτει και ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο CAM από μεσαίο έως υψηλό νικέλιο, πλούσιο σε μαγγάνιο, χωρίς κοβάλτιο. Στην Ευρώπη, η BASF εισάγει την παραγωγή CAM με κορυφαίο βιομηχανικό αποτύπωμα άνθρακα μέσω των διεργασιών της προηγμένης τεχνολογίας της.

AstraZeneca: 360 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη μονάδας στην Ιρλανδία

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή μέσω του εμβολίου της για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 360 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη μιας προηγμένης μονάδας παραγωγής στην Ιρλανδία, η οποία θα παράγει βασικά συστατικά για φάρμακα.

Η Άγγλο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, ολοκλήρωσε την εξαγορά 39 δισ. δολαρίων της κατασκευάστριας εταιρείας φαρμάκων σπάνιων ασθενειών Alexion τον Ιούλιο, έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο για θεραπείες κατά του καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ένα φάρμακο κατά του κορονοϊού, ενώ αρκετά φάρμακα βρίσκονται υπό δοκιμή.

Epsilon Net: Αύξηση +111% στον Κύκλο Εργασιών του Ομίλου

Ο Όμιλος Εταιριών Epsilon Net σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2021 ιδιαίτερα σημαντική αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών του, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της Διοίκησης για έτος ορόσημο στις επιδόσεις του Ομίλου.

Ειδικότερα, ο Όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 17,8 εκατ. ευρώ από 8,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση, κέρδη EBITDA 6,2 εκατ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και κέρδη προ φόρων 4,9 εκατ. ευρώ από 0,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα υψηλά ποσοστά ανόδου των οικονομικών μεγεθών απεικονίζουν, τόσο τη συνεχιζόμενη δυναμική στην οργανική ανάπτυξη, όσο και την παράλληλη σημαντική συνεισφορά των εξαγορών των τελευταίων 12 μηνών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα αποτελέσματα αυτά έχει ενοποιηθεί πλήρως η Data Communication, ενώ η Technolife ενοποιείται μόνο για περίοδο περίπου ενός μήνα.

Όσον αφορά στη συμμετοχή της εξαγοράς της Singular Logic και τη θετική επίδρασή της στα στοιχεία του Ομίλου, στη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2021, ενοποιούνται τα αποτελέσματα της νεοϊδρυθείσας Epsilon SingularLogic, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται σημαντικό τμήμα των εσόδων της δραστηριότητας των έργων ιδιοπαραγώμενου λογισμικού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η διαδικασία της διάσπασης και εισφοράς του αντίστοιχου κλάδου από την Singular Logic στην Epsilon SingularLogic, ολοκληρώθηκε στις 14/07/2021. Παρά τις σημαντικές εξαγορές, η ρευστότητα της εταιρείας κινείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά και συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα, διασφαλίζοντας το στόχο της διοίκησης για την απρόσκοπτη εκτέλεση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων επέκτασης.

SABO: Ολοκλήρωσε σημαντικό έργο στη Ρωσία

Το εργοστάσιο TULSKY BRICK PLANT στη Ρωσία, αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σειρά αναβαθμίσεων στον παραγωγικό εξοπλισμό που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό, ανέθεσε στη SABO να σχεδιάσει και να εγκαταστήσει ένα νέο αυτόματο πακεταδόρο, ικανό να δημιουργήσει πακέτα που μπορούν να μεταφερθούν απευθείας σε φούρνο Hoffman μέσω ενός συμβατικού περονοφόρου οχήματος.

Η γραμμή παραγωγής τούβλων σχεδιάστηκε και εγκαταστάθηκε κατά το διάστημα Δεκέμβριος- Ιανουάριος 2021 με τη στενή συνεργασία του τοπικού προσωπικού, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα ασφαλείας των τεχνικών.

Ο θαυμαστός νεος κόσμος του αυτοκινήτου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με ιδιαίτερα σημαίνοντες ανθρώπους του χώρου του Αυτοκινήτου – Μετακίνησης στον κόσμο, έρχεται στις 4 Οκτωβρίου στη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για ένα Επιχειρηματικό Forum, στο οποίο θα μεταφέρουν τον παλμό των εξελίξεων και τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το μέλλον, τρεις εξέχοντες καλεσμένοι από τη Γερμανία: ο Jürgen Stackmann, πρώην CEO και μέλος του Δ.Σ. του VW Group & Ford Motor Germany, ο Ralf Meunzel, διοικητικό στέλεχος του AUTOHAUS, Springer Automotive Media και ο Patrick Fruth, CEO του TÜV SÜD Auto Service, στρατηγικός συνεργάτης της αυτοκινητοβιομηχανίας από το ξεκίνημά της.

Με κεντρικό ομιλητή τον πρώην ισχυρό άνθρωπο της Νο 1 εταιρείας Αυτοκινήτου στον κόσμο και δίπλα του ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στο τραπέζι των στρατηγικών αποφάσεων για τις εξελίξεις που ήδη έχουν ή σύντομα πρόκειται να δρομολογηθούν, επιδίωξη του Forum είναι να δώσει στους παραβρισκόμενους το μέγεθος, το όραμα και τις αλλαγές που φέρνει η επόμενη μέρα.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την εταιρεία diaplous s.s.d.a. Ltd και τελεί υπό την Αιγίδα και Υποστήριξη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Χρυσοί χορηγοί και πολύτιμοι παραστάτες της εκδήλωσης οι ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Toyota και Lexus. Διασφάλισε τη θέση σου εδώ.

Νέα παραγωγική επένδυση από τον ΕΛΑΙΟΜΥΛΟ ΚΑΡΓΑΚΗ

Στην υλοποίηση νέας επένδυσης προχωρά η επιχείρηση «ΕΛΑΙΟΜΥΛΟΣ ΚΑΡΓΑΚΗΣ ΑΕ». Ειδικότερα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά σε εκσυγχρονισμό και επέκταση μονάδας ελαιουργείου. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος αγγίζει τα 502.767,33 ευρώ.

Σκοπός της εταιρείας είναι: α) η ίδρυση και λειτουργία ελαιουργείου, ως και μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και πρωτογενών υλικών και β) η εμπορία, συσκευασία, τυποποίηση, εισαγωγή εξαγωγή ελαίων, παραγώγων ελαίου, λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων και αγροτικών προϊόντων γενικά.

Το καταβλημένο εταιρικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των 725.000 ευρώ και οι επενδύσεις σε ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία (Γήπεδα, Κτίρια, Μηχανολογικό και Λοιπό εξοπλισμό) την 31.12.2019 ανέρχονται σε 1.074.268.56 ευρώ, οι συσσωρευμένες αποσβέσεις αυτών σε 107.452,30 ευρώ και η αναπόσβεστη αξία σε 966.816,26 ευρώ. Στη χρήση του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο τζίρος της ξεπέρασε τα 4.030.838,48 ευρώ από 1.023.960 ευρώ το 2018, ενώ εμφάνισε κέρδη προ φόρων 59,337,29 ευρώ από ζημιές 25.949,96 ευρώ το 2018.