Η Οικογένεια Στεργίου στην 1η Περιβαλλοντική Δράση ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Ολοκληρώθηκε η 1η Περιβαλλοντική Πανελλαδική Δράση των εταιρειών που συμμετέχουν στην ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Η Οικογένεια Στεργίου σε συνεργασία με την υπηρεσία καθαριότητας και την πολιτική προστασία του Δήμου Κηφισιάς, συμμετείχε με ομάδα εθελοντών. Μαζί στον ίδιο χώρο, συμμετείχε και η εταιρεία Γεωδή ΑΕ, καθώς και εταιρείες που χορήγησαν υλικά, όπως οι Septona, Elcawear και Ευρωχαρτική με πλήθος εθελοντών.

Στόχος της Ηρακλής η προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος

Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της για ένα πιο «πράσινο», καθαρό και αειφόρο μέλλον χωρίς απορρίμματα, η Geocycle Hellas του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ υλοποίησε στις 18 Σεπτεμβρίου από κοινού με το Κέντρο Διανομής της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Ρίο, περιβαλλοντική δράση για την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ομάδα δυτών «We Dive We Clean», με στόχο τον καθαρισμό του βυθού του λιμανιού στο Ρίο, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας των ελληνικών θαλασσών.

ΛΑΡΚΟ: Προς νέα παράταση ο διαγωνισμός

Προς νέα αναβολή οδεύει ο διαγωνισμός μίσθωσης του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι, που είναι προγραμματισμένος από το ΤΑΙΠΕΔ για τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021. Οι δύο βασικές εκκρεμότητες αφορούν στους περιβαλλοντικούς όρους αλλά στους εργαζομένους της βιομηχανίας. Ως προς το περιβαλλοντικό κομμάτι, το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ετοιμάσει το σχέδιο της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων προκειμένου ο νέος ιδιοκτήτης να λειτουργήσει το εργοστάσιο στη Λάρυμνα. Η ΑΕΠΟ αναμένεται να ανέβει σύντομα στο VDR ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Ως προς το εργασιακό, με βάση τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχει υποχρέωση για επαναπρόσληψη των 1.080 εργαζομένων από το νέο επενδυτή. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να μελετά σχέδιο μετάταξης μέρους του προσωπικού που ενδεχομένως η νέα διοίκηση δεν θα θελήσει να διατηρήσει στις θέσεις εργασίας. Δεδομένων των παραπάνω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τους διεκδικητές (Mytilineos, Γεκ Τέρνα – AD Holdings AG και Commodity & Mining Insight Ireland Limited) να μελετήσουν τα νέα δεδομένα.

ΕΛΣΤΑΤ: +25,2% ο τζίρος της βιομηχανίας τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Στα δύο «σπάει» η εταιρεία, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 25,2% έναντι μείωσης 16,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς, αυξήθηκε κατά 36,7% τον μήνα Ιούλιο 2021, σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,9%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 6,5%, έναντι μείωσης 9,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ χτυπά τη βιομηχανία και την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ιαπωνία

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ημιαγωγών έχει τεράστιο αντίκτυπο στον ιαπωνικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στη μεταποιητική βιομηχανία στο σύνολό της. Μια έρευνα της Teikoku Databank αποκάλυψε ότι η παραγωγή και η προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών 115 εισηγμένων εταιρειών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τον Απρίλιο του 2021 λόγω αυτής της έλλειψης. Αυτό περιελάμβανε 81 εταιρείες που αναγκάστηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο ήταν η μεταποίηση με 86 εταιρείες. Μέσα σε αυτόν τον κλάδο, υπήρξε ορατός αντίκτυπος στους τομείς που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα, όχι μόνο για ανταλλακτικά αυτοκινήτων αλλά και για τις κατασκευές αυτοκινήτων, καθώς και για προϊόντα σφράγισης μετάλλων και συστήματα κίνησης οχημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να κάνουν προσαρμογές στην παραγωγή λόγω περικοπών από εγχώριους και ξένους κατασκευαστές αυτοκινήτων ως απάντηση στην έλλειψη ημιαγωγών. Η βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών – η οποία περιλαμβάνει κατασκευαστές εξαρτημάτων smartphone, οικιακών συσκευών και κονσολών παιχνιδιών – επηρεάστηκε επίσης σημαντικά.

ΕΛΒΕ: Επιστροφή κεφαλαίου €0,30 ανά μετοχή

Την Α.Μ.Κ. με μεταβολή της ονομαστικής αξίας της μετοχής, χωρίς έκδοση νέων μετοχών και επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ανακοίνωσε η ΕΛΒΕ. Από τις 30 Νοεμβρίου 2021, οι μετοχές της ΕΛΒΕ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία 0,21 ευρώ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού ευρώ 0,30 ανά μετοχή.

Σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση, από την ίδια ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης των μετοχών της ΕΛΒΕ στο ΧΑ θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΧΑ όπως ισχύει. Διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου είναι οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της 1-12-2021 για την εν λόγω εισηγμένη.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις του ομίλου στη χρήση 2020 ανήλθαν σε 33,95 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 27,80 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση ποσού 6,15 εκατ. ευρώ η ποσοσού 22,13%, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εσόδων της μητρικής εταιρείας, καθώς η θυγατρική ΛΗΤΩ Α.Ε. παρουσίασε πτώση πωλήσεων κατά 13,8%.

 

Το επόμενο βήμα στη συμφωνία Chipita – Mondelez

Έκτακτη Γενική Συνέλευση είχαν τη Δευτέρα οι μέτοχοι της Chipita, προκειμένου να δώσουν το τελικό «πράσινο» φως για τη διάσπαση της εταιρείας, μέσω της σύστασης δύο νέων εταιρειών, με τις ονομασίες Chipita Foods Ανώνυμη Εταιρεία και της Chipita Global Ανώνυμη εταιρεία.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί το «επόμενο βήμα» στο πλαίσιο ης συμφωνίας εξαγοράς της ελληνικής βιομηχανίας Chipita από τη Mondelez International. Ο πολυεθνικός κολοσσός θα αποκτήσει τη δραστηριότητα της Chipita Global, ενώ ο έλεγχος της Chipita Foods θα παραμείνει στους σημερινούς μετόχους της ελληνικής εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, κάθε μέτοχος της Chipita θα αποκτήσει, για κάθε μια μετοχή της Chipita που κατείχε, 0,855241298736051 μετοχές στην Chipita Foods και 9,41951574207308 μετοχές στη Chipita Global.

Η αξία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που θα μεταβιβαστούν στην Chipita Foods θα διαμορφώσει μετοχικό κεφάλαιο 85.397.691 ευρώ διαιρούμενο σε 85.397.691 ονομαστικές μετοχές, ενώ δεν θα μεταφερθούν κέρδη εις νέον και λοιπά αποθεματικά στην Chipita Foods. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων που θα μεταβιβαστούν στην Chipita Global θα διαμορφώσουν το μετοχικό της κεφάλαιο σε 1.057.760.080 ευρώ. Στη διαχείριση της Chipita Global, θα περάσουν όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της Chipita, όλα τα δικαιώματα, όλος ο βιομηχανικός εξοπλισμός, καθώς επίσης και οι μετοχές, πλην όσων μεταβιβασθούν στην Chipita Foods.

Παλίρροια: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γ. Σκλήκας

Ο Γρηγόρης Σκλήκας ανέλαβε από τις 20 Σεπτεμβρίου 2021, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου (CEO) στην ελληνική εταιρεία έτοιμων γευμάτων Παλίρροια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σκλήκας είναι στέλεχος με διεθνή εμπειρία στη βιομηχανία τροφίμων, με θέσεις διοίκησης σε πολυεθνικές εταιρείες ηγέτιδες στα γαλακτοκομικά, αρτοποιεία, ροφήματα, παγωτά.

Πιο πρόσφατα ήταν CEO της Europe ARYZTA με έδρα το Δουβλίνο, στον τομέα των κατεψυγμένων αρτοπαρασκευασμάτων, ενώ προηγουμένως, εργάστηκε 11 χρόνια για τη Royal FrieslandCampina.

 

Foodrinco: Πιστοποιήθηκε από την TÜV AUSTRIA Hellas

H Foodrinco, που διαθέτει πανελλαδικά και σε όλα τα κανάλια διανομής καταναλωτικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά (κρασιά, μπίρα και αποστάγματα), μη αλκοολούχα ποτά (ενεργειακά, βιταμινούχα, χυμούς, ice tea) και συστήματα καφέ και χυμών για επαγγελματικούς χώρους, πιστοποιήθηκε από την TÜV AUSTRIA Hellas σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2015 & ISO 22000:2018. Ειδικότερα, πιστοποιήθηκαν οι τρεις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής (κεντρικά γραφεία), στην Αυλώνα Αττικής (αποθήκη) και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης (υποκατάστημα) και οι πιστοποιήσεις αφορούν:

• Την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015 για την αποθήκευση, εμπορία & τη διακίνηση τροφίμων και ποτών, για τις υπηρεσίες logistics, υποστήριξη πωλήσεων & τεχνική υποστήριξη επαγγελματικών συστημάτων και μηχανών καφέ, ζύθου και χυμών.
• Την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης για την Ασφάλεια των Τροφίμων, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22001: 2018 για τις υπηρεσίες logistics, αποθήκευση, εμπορία & διακίνηση τροφίμων & ποτών.
Ο Όμιλος έχει συνάψει επαγγελματικές συνεργασίες με πολυεθνικές ηγέτιδες εταιρείες, όπως η Nestlé, η Jacobs Douwe Egberts, η W.R. Grace, Gruppo Lunelli, Vitamin Well και αρκετούς άλλους εθνικούς αλλά και πολυεθνικούς παραγωγούς.

Συνεργασία Liebherr – Gizelis S.A. για νέα εγκατάσταση στην Ταϊλάνδη

Η Liebherr (Thailand) Co. Ltd. του ομίλου Liebherr Group με δεκάδες εργοστάσια ανά τον κόσμο είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Ταϊλάνδη, παραγωγής σκυροδέματος που εδρεύει στη Rayong.

Σε συνέχεια της δυναμικής της ανάπτυξης και στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των παραγωγικών της δυνατοτήτων επέλεξε την εταιρεία Gizelis S.A. για τη προμήθεια και εγκατάσταση μιας υπερσύγχρονης Υδραυλικής Στραντζόπρεσσας G- BEND PLUS 4290 με ικανότητα 290 τόνων, μήκος κάμψης 4.400mm και ελεύθερη απόσταση μεταξύ πλαϊνών 4050mm. Επιπρόσθετα, διαθέτει οπίσθιο οδηγό 5 αξόνων, με δυνατότητα στραντζαρίσματος και κωνικών προφίλ, αυτόματη αντιστάθμιση του βέλους κάμψης και σύστημα ψύξης στον ηλεκτρικό πίνακα.

Εφαλτήριο για επέκταση της συνεργασίας

Η συνεργασία της Liebherr με την Gizelis S.A. στο εργοστάσιο της Ταϊλάνδης αποτελεί το εφαλτήριο της επέκτασης της συνεργασίας και στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου. H Gizelis S.A. προσφέρει δυναμικές λύσεις, τόσο στη παγκόσμια όσο και στην εγχώρια αγορά και εργάζεται με συνέπεια ώστε η G- BEND PLUS 4290 να αξιοποιηθεί παραγωγικά και να αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.