CSE: Διοργανώνει workshop για τα ESG

Διαδικτυακή εκδήλωση-workshop για τα ESG διοργανώνει το Κέντρο Αειφορίας (CSE) με τίτλο «Η σημασία των Δεικτών και Κριτηρίων ESG και πώς βελτιώνονται. Η σημασία τους στην προσέλκυση επενδυτών και τη χρηματοδότηση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 22/9, στις 4μμ. Έχει ως στόχο να ενημερώσει σχετικά με τα σημαντικά θέματα ESG τα στελέχη αυτά, που τα τελευταία χρόνια καλούνται να ανταποκριθούν στο διευρυμένο ρόλο τους, στις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς καθώς και στις νέες νομοθετικές τάσεις.

Τα βραβεία του 13ου Διαγωνισμού Ecotrophelia

Στις 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Διαγωνισμός Οικολογικών – Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής ECOTROPHELIA 2021, με την υποστήριξη του ΣΕΒΤ. Μετά από μία δύσκολη διαδικασία επιλογής, στην τελική φάση του Διαγωνισμού έφτασαν 10 ομάδες φοιτητών, οι οποίες παρουσίασαν με πραγματικό επαγγελματισμό τα προϊόντα τους στην Εθνική Κριτική Επιτροπή. Το 1ο βραβείο κατέκτησε η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Σχολή Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Nutri Salad Bars, αλμυρή μπάρα δημητριακών με άρωμα Μεσογείου, που προσφέρει μια νέα γευστική εμπειρία.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Το 2ο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν OLIVENA, vegan προϊόν βρώμης & πρωτεΐνης αρακά, το οποίο συνοδεύεται από ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο. Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, για το προϊόν MυροβλήΤeas, έναν καινοτόμο κύβο βιολογικών βοτάνων και μελιού, που διαλύεται εύκολα στο νερό για παραγωγή ροφήματος.

Στο προσκήνιο Ηλεκτροκίνηση & Βιώσιμη Κινητικότητα

Ημερίδα, με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον», διοργάνωσε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ στο εκθεσιακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Αναφορικά με την βιώσιμη κινητικότητα, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου κ. Γιουρέλης, ανέφερε ότι «εστιάζουμε στο e-mobility για τους στόλους των εταιρειών, στην ηλεκτροκίνηση και στα εναλλακτικά καύσιμα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η υποστήριξη της ΔΕΗ με τη θυγατρική της ΔΕΗ blue».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΙΝΕΟ κ. Μαρκάκης, επεσήμανε ότι η μικροκινητικότητα είναι η μεγαλύτερη ελπίδα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους. Στην ενότητα «Ηλεκτροκίνηση: Το Μέλλον των Μετακινήσεων», ο κ. Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στις Αστικές Συγκοινωνίες, επεσήμανε ότι «οι Αστικές Συγκοινωνίες ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της πράσινης ενέργειας με την ανανέωση του στόλου με ένα ικανό μείγμα καθαρών οχημάτων. Η ηλεκτροκίνηση σχετίζεται με μια ολιστική διαδικασία, αφορά σε νέο σχεδιασμό, νέες υποδομές και μια νέα συνολική αντίληψη».

SUSTCHEM: Συνεργασία με ΛΑΒΑ για το EPD στην ελαφρόπετρα

Η SustChem S.A., σε συνεργασία με τη ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική, μέλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, ανέλαβε την οργάνωση και διεκπεραίωση των λειτουργικών διαδικασιών καθώς επίσης και την περισυλλογή των απαραίτητων δεδομένων, για τη δημοσίευση EPD για την ελαφρόπετρα στο παγκοσμίως αναγνωρίσιμο πρόγραμμα International EPD System. Ειδικότερα, ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης Αξιολόγησης του Κύκλου Ζωής (Life Cycle Assessment), τα αποτελέσματα της οποίας επιβεβαίωσαν το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ελαφρόπετρας.

Ola Futurefactory: Το μεγαλύτερο «γυναικείο» εργοστάσιο στον κόσμο

Αποκλειστικά γυναικείο εργατικό δυναμικό θα διαθέτει το νέο εργοστάσιο της Ola Electric στην Ινδία. Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της Ola Electric, Bhavish Aggarwal, το Ola Futurefactory θα γίνει το «μεγαλύτερο εργοστάσιο μόνο για γυναίκες στον κόσμο» και επίσης «το μόνο εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων από γυναίκες παγκοσμίως». Μόλις το εργοστάσιο φτάσει στην πλήρη δυναμικότητά του, υπολογίζεται ότι θα διαθέτει πάνω από 10.000 γυναίκες υπαλλήλους.

Η Ola Electric εργάζεται πάνω στην εκπαίδευση και την εξειδίκευση των γυναικών σε «βασικές δεξιότητες κατασκευής», έτσι ώστε να είναι πλήρως υπεύθυνες για τη διαδικασία παραγωγής κάθε οχήματος που κατασκευάζεται στο Futurefactoryl. «Μελέτες δείχνουν ότι μόνο η παροχή ισοτιμίας των γυναικών στο εργατικό δυναμικό μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ινδίας κατά 27%. Αλλά αυτό απαιτεί ενεργές και συνειδητές προσπάθειες από όλους μας, ειδικά στη μεταποίηση όπου η συμμετοχή παραμένει η χαμηλότερη σε μόλις 12%», τόνισε.

Η Coloplast επενδύει σε νέο εργοστάσιο στην Κόστα Ρίκα

Η Coloplast άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της εργοστάσιο στην Κεντρική Αμερική για να υποστηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία παράγει ιατρικές συσκευές. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Καρτάγκο της Κόστα Ρίκα και αρχικά θα κατασκευάζει τα προϊόντα οστομίας της εταιρείας. Η συγκεκριμένει επένδυση υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Coloplast να επιτύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7-9% έως το 2025.

«Το νέο μας εργοστάσιο στην Κόστα Ρίκα είναι ένα άλλο μεγάλο ορόσημο για την εταιρεία. Ο σκοπός του εργοστασίου είναι να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση με την παραγωγή και τον εφοδιασμό προϊόντων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως », λέει ο Kristian Villumsen, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Coloplast. Το εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε μία από τις βασικές αγορές της Coloplast, τις ΗΠΑ. Είναι το πρώτο από τα δύο προγραμματισμένα εργοστάσια στην Κόστα Ρίκα.

Το επόμενο εργοστάσιο αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Και τα δύο εργοστάσια θα συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο της Κόστα Ρίκα, το οποίο τροφοδοτείται από σχεδόν 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συγκεκριμένη επένδυση ανταποκρίνεται στην πολιτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί 100% ΑΠΕ στη δική της παραγωγή έως το 2025.

 

Pandora: Αύξηση της παραγωγής κατά 80 εκατ. κοσμήματα ετησίως

Την ενίσχυση της παραγωγικής του ικανότητας κατά 80 εκατ. τεμάχια ετησίως ανακοίνωσε ο δανέζικος κολοσσός κοσμημάτων Pandora, με απώτερο στόχο την αύξηση των πωλήσεων. Ειδικότερα, η εταιρεία στοχεύει τώρα σε αύξηση εσόδων 6-8% κατά την περίοδο 2021-2023 και περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας 25-27% το 2023.

Για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, θα επενδύσει 1 δισ. κορόνες (159 εκατ. δολάρια) στην επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας κατά 60% σχεδόν ή 80 εκατ. κοσμήματα ετησίως, κατασκευάζοντας νέο εργοστάσιο στο Βιετνάμ και επεκτείνοντας το υφιστάμενο εργοστάσιο στην Ταϊλάνδη.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ενδιαφέρον ειδικά για τους νεότερους καταναλωτές, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων παγκοσμίως με βάση την παραγωγική ικανότητα, προσπάθησε να ανανεώσει την εικόνα της και να αυξήσει τις πωλήσεις στις ΗΠΑ και στις αγορές της Κίνας. Μακροπρόθεσμα σχεδιάζει να διπλασιάσει τα έσοδα στις ΗΠΑ και να τριπλασιάσει τα έσοδα στη μεγαλύτερη αγορά κοσμημάτων παγκοσμίως, την Κίνα, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Συμφωνία με τη Subsea 7 Νορβηγίας

Κορίνθου: Συμφωνία με τη Subsea 7 Νορβηγίας Η Σωληνουργεία Κορίνθου, θυγατρική της Cenergy Holdings, υπέγραψε συμφωνία με την Subsea 7 Νορβηγίας για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα υψίσυχνης συγκόλλησης, για τη σύνδεση των υφιστάμενων κοιτασμάτων Kobra East & Gekko της Aker BP με το υπάρχον FPSO Alvheim, στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα.

Η ανάθεση αυτή, στη CPW, προέρχεται από την συμμαχία των Aker BP, Aker Solutions και Subsea 7 και βασίζεται στην επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών, όπως στα έργα Skogul, Aerfugl I & II και Hod. Οι σωλήνες HFW 9 χιλιομέτρων και 16’’ του έργου KEG, θα κατασκευαστούν και θα επενδυθούν εξωτερικά σε μεγάλα μήκη σωλήνων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θίσβη Βοιωτίας και θα παραδοθούν απευθείας στη Subsea 7 στη Βίγκρα Νορβηγίας για προετοιμασία και επακόλουθη πόντιση με τη μέθοδο reel-lay.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η ανάθεση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ορόσημο που επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στα υποθαλάσσια έργα, καθώς τόσο οι τελικοί χρήστες όσο και οι εργολάβοι, εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την τελευταία τεχνολογία σωλήνων συγκόλλησης σε κρίσιμες υποθαλάσσιες εφαρμογές.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ιστορικό έργων υποθαλάσσιων αγωγών σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε πως οι τεχνολογικές λύσεις, σε ανταγωνιστικό κόστος που προσφέρει το εργοστάσιό μας στην Ελλάδα, επιτρέπει σε διασυνδέσεις νέων κοιτασμάτων σε υπάρχουσες μονάδες εξόρυξης, όπως το KEG, να είναι βιώσιμες και να συνεχίσουν να προσφέρουν στο ενεργειακό μείγμα».

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξυ Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ΣΒΕ

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τον συντονισμό και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων που θα συμβάλουν στην προώθηση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αναγνωρίζοντας σήμερα τη συνεργασία για την προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δύο πλευρές ενώνουν τις δυνάμεις τους με κοινές δράσεις και στόχο τη διαμόρφωση προϋποθέσεων επιτάχυνσης των συνεργασιών ελληνικών εταιρειών με διεθνή οικοσυστήματα για τη δημιουργία ανταγωνιστικών σχημάτων, καθώς και την αμοιβαία συμμετοχή σε δράσεις mentoring και networking.

Η Κα. Χατζηπέτρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας συνεργάζονται στενά με την HDB και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία όπως:
• Η Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνει σχεδόν το 20% της αξίας των δανείων των προγραμμάτων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
• Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορρόφησε το 77% των χρηματοδοτήσεων.

 

Επεκτείνει το οινοποιείο της η ZOINOS WINERY

Στην επέκταση του οινοποιείου της προχωρά η ZOINOS WINERY. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό σχέδιο της το οποίο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο, αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής του οινοποιείου και του αποστακτηρίου που εδράζεται στο Δήμο Ζίτσας και αφορά την αύξηση δυναμικότητας της γραμμής παραγωγής αποστάγματος (εμφιαλωμένο τσίπουρο) και οίνου με την αγορά και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για την παραγωγή αποστάγματος (παραδοσιακό τσίπουρο). Καθώς επίσης και στην κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων» στο Δήμο Ζίτσας ως προς το φυσικό αντικείμενο και τις δαπάνες ανά κατηγορία, του επενδυτικού σχεδίου.

Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε ύψος 411.387,17 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 38,5% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης, δηλαδή ποσό επιχορήγησης 158.384,06 ευρώ. Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2019, ανήλθαν σε 5.969.759,10 € από 4.963.615,81 € το 2018, αυξημένες κατά ποσοστό 20% περίπου και το αποτέλεσμα μετά φόρων σε 455.547,68 € έναντι 251.254,65 €.

Τα ακίνητα τα οποία ανήκουν, κατά πλήρη κυριότητα, στην εταιρεία, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα οικόπεδο 15.468,44 τ. μ. στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Ζίτσας Ν. Ιωαννίνων όπου στεγάζεται το οινοποιείο της, ένα κτίριο εργοστασίου, συνολικής επιφάνειας 1.002,18 τ. μ. και ένα κτίριο αποστακτηρίου, συνολικής επιφάνειας 198 τ. μ.