-->

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Νέα HR Director η Αλίκη Γκοβόσδη

Τη θέση της Human Resources Director στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου η Αλίκη Γκοβόσδη, στέλεχος με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιρειών και οργανισμών στη χώρα μας.

Πριν την Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η Αλίκη Γκοβόσδη είχε εργαστεί στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας της Ελλάδος, της Δ.Ε.Η. και της Coca-Cola Hellenic AG. Ανήκει στο δυναμικό της εταιρείας από το 2013.

Energean: Νέα Country Manager στην Ελλάδα η Κ. Σάρδη

Η Κατερίνα Σάρδη, που μετρά ήδη 25 χρόνια στον χώρο της ενέργειας με προηγούμενο σταθμό της πορείας της την Grant Thornton Greece, όπου ήταν επικεφαλής του τομέα της ενέργειας, αναλαμβάνει Διευθύνουσα Σύμβουλος & Country Manager της Energean στην Ελλάδα.

Τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου & Country Manager της Energean στην Ελλάδα ασκούσε από τον Απρίλιο του 2020 ο Άγγελος Μαστραντώνης, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής του τομέα Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού στον όμιλο για τις 9 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Με δυναμική ελληνική συμμετοχή το Έργο EIFFEL

Με ελληνικό άρωμα ξεκίνησε τις εργασίες του το ευρωπαϊκό έργο EIFFEL, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μοχλό για την προσαρμογή και την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, συλλέγοντας και αξιοποιώντας τα δεδομένα του Παγκόσμιου Δικτύου Συστημάτων Γεωσκόπησης.

Στο έργο συμμετέχουν 19 εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει με συντονιστικό ρόλο η ομάδα ISENSE του ΕΠΙΣΕΥ της ΣΗΜΜΥ του ΕΜΠ και ακόμα πέντε εταίροι: το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Αττικής και οι εταιρείες ΔΡΑΞΙΣ Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Α.Ε., LIBRA AI Technologies και EDGE IN EARTH OBSERVATION SCIENCES.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν διαλειτουργικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με τη βοήθεια εργαλείων που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης και Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας και θα υλοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψιν τους στόχους της Αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τη Συμφωνία του Παρισιού και το πλαίσιο Sendaï για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών.

 

Eunice: Παρουσίασε στη ΔΕΘ έργα ενεργειακής καινοτομίας

Παρουσιάστηκαν τα έργα ενεργειακής καινοτομίας και αναδείχθηκε η συμβολή των επενδύσεων του Ελληνικού ενεργειακού Ομίλου Eunice στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, σε διεθνείς ενεργειακές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε το τεχνολογικό επίτευγμα παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας στην Τήλο, το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που η εφαρμογή του εξελίσσεται μέσω του «Aftonomo by Eunice», σε συστήματα αυτονομίας και ανεξαρτησίας σε όλες τις κλίμακες ισχύος.

Παρουσιάστηκε επίσης η ανάπτυξη δύο μεγάλης κλίμακας έργων ενεργειακών διασυνδέσεων, του Southern Aegean Interconnector (SAI) και της διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa Power Interconnector (GAP). Τέλος, τα σημαντικά έργα ενεργειακής αποθήκευσης Ptolemaida BESS & Arcadia BESS, σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη αντίστοιχα, συνολικής ισχύος 500MW και συνολικής χωρητικότητας 2GWh, του ομίλου Eunice.

«Πράσινο» φως στη GE για μονάδα παραγωγής αιολικών πτερυγίων

Οι τοπικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκριναν την υπεράκτια μονάδα παραγωγής αιολικών πτερυγίων της General Electric (GE) Renewable Energy στο Teesside. Η GE Renewable Energy αναμένει ότι η κατασκευή του εργοστασίου θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021.

Η νέα εγκατάσταση θα λειτουργεί από την LM Wind Power, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην παραγωγή πτερυγίων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, μήκους 107 μέτρων. Τα εν λόγω πτερύγια θα είναι ένα βασικό κομμάτι της «Haliade-X» της GE, η οποία θεωρείται η πιο ισχυρή υπεράκτια ανεμογεννήτρια που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την κατασκευή και το μελλοντικό άνοιγμα της εγκατάστασης.

Είμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή που θα έχουμε στην αναζωογόνηση αυτού του βιομηχανικού συμπλέγματος, βοηθώντας το να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μέλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Olivier Fontan, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της LM Wind Power (της GE Renewable Energy). Η GE σχεδιάζει να ξεκινήσει τις προσλήψεις για το εργοστάσιο στα μέσα του 2022, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν 750 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον 1.500 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν για την υποστήριξη ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού.

Νέες επενδύσεις από την TRADE LOGISTICS του Φουρλή

Ο όμιλος Φουρλή έχει ενισχύσει τις υποδομές του τόσο σε ό,τι αφορά τα πληροφοριακά συστήματα όσο και τη λειτουργία των logistics centers, προκειμένου η επιχειρησιακή και εμπορική του λειτουργία όχι μόνο να συνεχίζεται απρόσκοπτα αλλά και να ενισχύεται περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις από τη θυγατρική TRADE LOGISTICS AEBE για την επέκταση των κτιρίων αποθήκευσης και διαχείρισης παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου και την αυτοματοποίηση της παροχής των σχετικών υπηρεσιών. Επίσης, ο όμιλος επιδιώκει τον αρμονικό συνδυασμό του e-commerce με το «παραδοσιακό» μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας στο έπακρο τα ψηφιακά μέσα και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσφέρει μια omnichannel εμπειρία τόσο σε offline όσο και σε online επίπεδο.

H TRADE LOGISTICS, εταιρεία του Ομίλου FOURLIS, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το Μάρτιο του 2008 με έδρα το Σχηματάρι Βοιωτίας και είναι η πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη στην Ελλάδα. Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης 50.000 παλετών. Η Εταιρεία έχει δημιουργήσει υπερσύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 35.000 τ.μ. σε οικόπεδο περίπου 100 στρεμάτων, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το σιδηροδρομικό δίκτυο για την μεταφορά εμπορευμάτων, τόσο από το εξωτερικό όσο και απο το λιμάνι του Πειραιά και έχουν την δυνατότητα να στοιβάζουν σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο πάνω από 500 containers.

Ενθαρρυντικά μηνύματα για οικονομικές ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ. Αττικής, προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κορκίδης ανέφερε ότι: «στα αποκαλυπτήρια του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ακούσαμε συνετά μέτρα ανακούφισης, με κοινωνική ευαισθησία και οικονομική λογική. Ο “λογαριασμός παροχών” της ΔΕΘ, μετά τις οικονομικές εξαγγελίες, απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού, με τον ρυθμό ανάπτυξης του β’ τριμήνου και τις ευοίωνες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του φετινού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από 3,6% σε 5,9% και δημιούργησε πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ελάφρυνσης και ανάσχεσης της ακρίβειας.

Θεωρώ ενθαρρυντικά τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο η πίεση, που παρέχει η παρούσα συγκυρία, δημιουργεί εδραία άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι ελαφρύνσεις και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2022. Η δυναμική και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, μέχρι ώρας επιτυχώς, την ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί και τις ισχυρότερες οικονομίες, επαληθεύεται από την αδιάψευστη “αλήθεια των αριθμών” της οικονομίας».
Ο κ. Κορκίδης έκλεισε τις δηλώσεις του τονίζοντας την αναγκαιότητα για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει μέχρι το 2023 όλο το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και εξαγγείλει από το 2019 και που έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας.

Στο περίπτερο του ΕΒΕΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκο, επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου το περίπτερο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέες και νέους επιχειρηματίες επιχειρηματίες νεοφυών επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στη θερμοκοιτίδα του κέντρου ανάπτυξης επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ, ενώ παράλληλα συναντήθηκε και με μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ. Η ΘΕΑ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και εστιάζει στην υποστήριξη πρωτοπόρων επιχειρηματικών ιδεών με ισχυρή εξωστρέφεια. Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε επίσης με τη Διοίκηση του ΕΒΕΑ για τις δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας και την προοπτική ανάπτυξης της χώρας.

Από την συζήτηση ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τον τεράστιο ρόλο που διαδραματίζει ο ΕΒΕΑ, ως ένας ισχυρός τομέας υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης του οικοσυστήματος καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Τέλος, ο κ. Μπρατάκος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις υπηρεσίες που παρέχει η θερμοκοιτίδα αλλά και για τις δυνατότητες που διαθέτει, ενώ τόνισε το όραμα του ΕΒΕΑ αναφορικά με την μετεξέλιξή της σε ένα ολοκληρωμένο hub, που θα προωθεί την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Βιομηχανική Ιδιοκτησία: Από την εφαρμοσμένη έρευνα στην επιχειρηματική πράξη

«Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για την πρόοδο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, της πατέντας, της επιστημονικής έρευνας και της αξιοποίησης της σε εμπορικές εφαρμογές».

Τα παραπάνω σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΒΙ στην 85η ΔΕΘ για την «Καινοτομία και Ανάπτυξη από Αξιοποίηση Επιτευγμάτων της Έρευνας στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ένα διαχρονικό αίτημα του Οργανισμού, η μεταφορά των σημάτων στις αρμοδιότητές του έγινε πράξη κι ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

«Θα είμαστε μαζί σε όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, που είναι η οικονομική πρόοδος της χώρας μας που στηρίζεται ολοένα και περισσότερο στην βιομηχανική παραγωγή, στη μεταποίηση, στην έρευνα, στην τεχνολογία και λιγότερο στον τουρισμό, λιγότερο στην κατανάλωση», τόνισε ο υπουργός.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι για να κατανοήσουμε τι σημαίνει βιομηχανική ιδιοκτησία «ας αναλογιστούμε μέσα στην πανδημία πόσο μεγάλη αξία είχαν οι ευρεσιτεχνίες πως άλλαξαν τη ζωή μας, πως προστάτευσαν και θωράκισαν την υγεία μας». «Η καινοτομία η έρευνα και η ευρεσιτεχνία βρίσκονται στην πυρήνα της δουλειάς που θέλουμε να κάνουμε», κατέληξε.

Άνοδος τζίρου 36,7% για τις ελληνικές βιομηχανίες το β΄ τρίμηνο

Την ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της εγχώριας βιομηχανίας το β’ τρίμηνο κατά 36,7%, έναντι μέσου όρου 32% στην ΕΕ, καταγράφει το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο του Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία για το Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, παρατηρήθηκε άνοδος της τάξεως του 10,1%.

Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία του Δελτίου:
• Άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 114,6 μον. τον Αύγουστο από 112,3 μον. τον Ιούλιο
• Συνεχίζεται η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 2,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Σημαντική άνοδος 7,7% (y-o-y) στην Ελλάδα.
• Αισθητή ενίσχυση των εξαγωγών βιομηχανίας 22,1% τον Ιούνιο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,5 δισεκ. από €1,8 δισεκ. ένα χρόνο πριν.
Εντός των κλάδων βιομηχανίας, η υψηλότερη ενίσχυση του κύκλου εργασιών το β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν σημειώνεται στα Δερμάτινα Είδη (63,1%) και στον Ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (58,2%). Έπονται, σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και τα Είδη ένδυσης, με άνοδο 56,6% και 52%, αντίστοιχα. Βελτίωση του κύκλου εργασιών σημειώνεται στα Έπιπλα και στα Προϊόντα ξύλου, κατά 48,7% και 44,9%, αντίστοιχα το β’ τριμ. του 2021 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, υποχώρηση σημειώνεται στα Προϊόντα καπνού (-10,8%).