Το 2022 η ολοκλήρωση της επένδυσης της Σαράντης στη Ρουμανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό σχέδιο της εισγημένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας Γρ. Σαράντης στη Ρουμανία. Το έργο που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία Polipak, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 25 εκατ. ευρώ περίπου.
Η νέα παραγωγική μονάδα της Polipak θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, βελτιωμένων από άποψη οικολογικού προφίλ, ανθεκτικότητας και λειτουργικότητας. Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες παραγωγής που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα και αυξημένη απόδοση. Για την ολοκλήρωση αυτής της νέας επένδυσης χορηγήθηκε επενδυτικό δάνειο ύψους 6,6 εκ. ευρώ από την BNP PARIBAS στην θυγατρική της Γρ. Σαράντης στη Ρουμανία.

Σημειώνεται πως το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 195,24 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,29%. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2021 και σε ολόκληρη την γεωγραφική του περιοχή, η ανάπτυξη του ομίλου τροφοδοτήθηκε από κατηγορίες που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και σχετίζονται με την προσωπική φροντίδα και υγιεινή και την οικιακή φροντίδα, ενώ η σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς που ήταν κλειστή, ειδικά του καναλιού της επιλεκτικής διανομής, ωφέλησε κατηγορίες όπως είναι τα αρώματα, τα αποσμητικά και τα προϊόντα αντηλιακής φροντίδας.

Οι πωλήσεις του ομίλου στην Ελλάδα, παρουσίασαν ανάπτυξη κατά 2,38% κατά το Α’ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το περυσινό Α’ εξάμηνο και διαμορφώθηκαν σε 69,25 εκατ. ευρώ με την αγορά της ευρείας διανομής να οδηγεί την αύξηση και τα Καλλυντικά Επιλεκτικής Διανομής να παρουσιάζουν βελτίωση λόγω του ανοίγματος του συγκεκριμένου καναλιού.
Οι χώρες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύουν 64,53% του συνόλου των πωλήσεων του ομίλου, σημείωσαν άνοδο κατά 8,56% στα 125,99 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2021 από 116,05 εκατ. ευρώ.

Η 3αλφα στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων»

Η 3αλφα, με στόχο την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων, προχώρησε στην υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου δεσμεύεται να συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφορίας και γνώσης, καθώς και στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας.

Παράλληλα θα συμβάλλει στην διευκόλυνση και προώθηση της δωρεάς πλεονασμάτων τροφίμων για κοινωφελή σκοπό αλλά και στην διαμόρφωση και εφαρμογή δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα.

 

KRAFT Paints: Παρέχει χρώματα για την ανακαίνιση σχολείων

Η KRAFT Paints δηλώνει τη στήριξή της προς τους νέους και τα παιδιά για την επιστροφή τους στο σχολείο, δίνοντας χρώματα για την ανανέωση σχολικών αιθουσών σε σχολεία που το έχουν ανάγκη, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Προσφέροντας πάνω από 800 λίτρα χρώματος εσωτερικού χώρου, από την παλέτα «Colors of Greece», έχουν ήδη ανανεωθεί οι αίθουσες σε 8 σχολεία της επικράτειας. Ακόμα, παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες συμβουλές σε όλους τους γονείς για την ανανέωση του παιδικού δωματίου, μέσω ειδικής φόρμας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της.

Συνεργασία Κουλουράδων – Kapelis Packaging για οικολογική συσκευασία Halopack

Η εταιρεία «Κουλουράδες» επέλεξε να επενδύσει ακολουθώντας την πρώτη παγκόσμια οικολογική πατέντα του Συστήματος Halopack, που η Kapelis Packaging φέρνει στη χώρα σε αποκλειστικότητα, με τα «Τραγανάκια Κουλουράδες» τα οποία βρίσκονται στην αγορά, ανοίγοντας έμπρακτα τον δρόμο προς τη βιωσιμότητα και στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «από κοινού δουλέψαμε με πάθος για μια ελληνική εφαρμογή συσκευασίας εξοικονόμησης πλαστικού κατά 90%, επιτυγχάνοντας επιπλέον άψογα αποτελέσματα διατηρησιμότητας. Ευχαριστούμε τους Κουλουράδες που εμπιστεύτηκαν το προϊόν τους στο Σύστημα Halopack και την ειδικά διαμορφωμένη για αυτό, αντίστοιχη κλειστική μηχανή από την Kapelis Packaging».

Πρόκειται για το πρώτο αεροστεγές σκεύος από ανακυκλωμένο χαρτί για τροποποιημένη ατμόσφαιρα (MAP), το οποίο έρχεται σε αποκλειστικότητα στην Ελλάδα. Το φιλμ επικάλυψής του μπορεί εύκολα να διαχωριστεί από το χαρτί μετά τη χρήση, επιτρέποντας την ξεχωριστή συλλογή των δύο μερών προς ανακύκλωση.

ΔΕΠΑ Υποδομών: Στην Italgas έναντι €733 εκατ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ITALGAS SpA, για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».

Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. Tο ΔΣ του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ITALGAS SpA ως Προτιμητέο Επενδυτή. Το ΔΣ της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκρισή του.

Υπό κατασκευή το πρώτο εργοστάσιο κινεζικών εμβολίων στην Ευρώπη

Ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης μονάδας παραγωγής κινεζικών εμβολίων COVID-19 στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σερβία. Το εργοστάσιο θα παράγει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ετησίως από τον Απρίλιο του 2022 και αναμένεται να προμηθεύσει τη Σερβία και αρκετές χώρες της περιφέρειας και της Ευρώπης με τα κινεζικά εμβόλια του Sinopharm. Ο θεμέλιος λίθος για το νέο εργοστάσιο τέθηκε από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς παρουσία της Κινέζας πρέσβειρας Τσεν Μπο.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η Σερβία ξεκίνησε μια μαζική κίνηση εμβολιασμού με το εμβόλιο του Sinopharm, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στους Σέρβους πολίτες μαζί με προϊόντα άλλων κατασκευαστών. Τον Ιούνιο, η Σερβία άρχισε να παράγει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V COVID-19 στο Ινστιτούτο Ιολογίας, Εμβολίων και Ορών Αίματος Torlak στο Βελιγράδι.

Φουλάρει τις μηχανές της η Γερμανική βιομηχανία

Η γερμανική παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες, υποδεικνύοντας ότι ο κλάδος της παραγωγής της χώρας δύναται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συμφόρησης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχοντας παρεμποδίσει τη παραγωγή για μεγάλο μέρος του έτους. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1% το μήνα Ιούλιο τ.έ. σε σχέση με τον Ιούνιο, τερματίζοντας μια πτωτική πορεία της παραγωγής που διήρκεσε τρείς μήνες. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η παραγωγή παρέμεινε 5,5% κάτω από τα επίπεδα πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την υγειονομική κρίση, οι περισσότερες των γερμανικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν μία εφοδιαστική κρίση που έχει διαταράξει τις προμήθειες βασικών εισροών, απειλεί την οικονομική ανάκαμψη μετά τη κρίση της πανδημίας και ενισχύει τον πληθωρισμό. Η καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής για την γερμανική βιομηχανία ήρθε μια μέρα μετά την δημοσίευση παρόμοιων αισιόδοξων αριθμών για παραγγελίες στον κλάδο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3,4% φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούλιο τ.έ., ενισχυμένες από τις μεγάλες ξένες παραγγελίες πλοίων.

Holcim: Πουλά στη CSN τις δραστηριότητές της στην Βραζιλία για $1 δισ.

Σε συμφωνία πώλησης των δραστηριοτήτων της στην Βραζιλία, στην Companhia Siderúrgica Nacional (CSN), έναντι τιμήματος 1,025 δισ. δολαρίων, κατέληξε η Holcim. Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική αλλαγής εστίασης που εφαρμόζει η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο.

«Η εκποίηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη διαδικασία μετασχηματισμού μας προκειμένου να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις κατασκευών, καθώς μας διασφαλίζει την ευελιξία να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Holcim, Jan Jenisch, την Παρασκευή.

Η ελβετική εταιρεία αναδιοργανώνει την επιχειρηματική δομή της, διαδικασία που περιλαμβάνει και ορισμένες εκποιήσεις δραστηριοτήτων, καθώς προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την κύρια δραστηριότητά της στον τομέα του τσιμέντου και των αδρανών υλικών, για να επικεντρωθεί περισσότερο στην τεχνολογία κτιρίων, καθώς δίνει περισσότερη έμφαση στη βιωσιμότητα.

Όπως ανακοίνωσε η Holcim, η πώληση στην CSN θα μειώσει σημαντικά τον λόγο χρέους της, βοηθώντας την να επανεπενδύσει στον επιχειρηματικό τομέα της τεχνολογίας κτιρίων που ενισχύθηκε μετά την εξαγορά της Firestone.

Sarmed: Πιστοποίηση Διαχείρισης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων της SARMED, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 13485:2016. Η ένταξη των απαιτήσεων του προτύπου αυτού στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης της SARMED, το οποίο ήδη καλύπτει τις απαιτήσεις πλήθους προτύπων και κανονισμών (ISO 9001, ISO 22000, ISO 45001, ISO 14001, ISO 50001, YA 1348, EK 834/2007, AEOF), επιθεωρήθηκε από τον διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης TÜV Austria Hellas.

Στο πεδίο πιστοποίησης του ISO 13485:2016 εντάχθηκε η ανασυσκευασία ιατροτεχνολογικών προϊόντων αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη τη δέσμευση της SARMED για τήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και στα External – Value Added Services που προσφέρει στη αλυσίδα εφοδιασμού. Η SARMED εκτός από τις υπηρεσίες αποθήκευσης και διανομής είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες και σε συναφείς με τις κύριες δραστηριότητες τομείς π.χ ανασυσκευασίας, διαχείρισης και ψηφιοποίησης εγγράφων κλπ. Ειδικά στον τομέα της ανασυσκευασίας, η SARMED έχει εξοπλιστεί πλήρως με μηχανήματα εκτυπώσεων, θερμοσυρρίκνωσης και συσκευασίας.

online Webinar: Βελτίωση της ανίχνευσης μεταλλικών ρύπων Το διαδικτυακό σεμινάριο της METTLER TOLEDO Safeline με τίτλο «How to Improve Detection of Real World Metal Contaminants», στις 21 Σεπτεμβρίου, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους κατασκευαστές τροφίμων να κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορούν να βελτιστοποιήσουν την απόδοση του εξοπλισμού επιθεώρησης των προϊόντων τους. Εγγραφείτε εδώ για να βελτιώσετε την ανίχνευση μη σφαιρικών ρύπων μετάλλων στο προϊόν σας.

Τεχνολογία δέσμευσης CO2: Από το εργαστήριο στη βιομηχανική κλίμακα

Μία διεθνώς πρωτοποριακή τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με τη χρήση καινοτόμων διαλυτών αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Για μια δεκαετία, οι ερευνητές αξιοποιώντας τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη κατάφεραν να ανακαλύψουν ένα νέο μίγμα αμινών, που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα πολύ πιο αποδοτικά, με φιλικότερες στο περιβάλλον διεργασίες, με μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις και με κατά 40% μικρότερο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με την βέλτιστη υπάρχουσα τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν έως σήμερα οι μονάδες δέσμευσης CO2.

Η μεταφορά της τεχνολογίας από το εργαστήριο στη βιομηχανική κλίμακα, που θα προσφέρει μια άμεση λύση στις ελληνικές βιομηχανίες σε ό,τι αφορά του στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, δρομολογείται ήδη, καθώς διερευνάται η δυνατότητα σχεδιασμού και κατασκευής μονάδας δέσμευσης δυναμικότητας 5 τόνων CO2 ημερησίως.

Διεθνείς επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι χρειάζεται η άμεση λειτουργία τουλάχιστον 100 μονάδων δέσμευσης CO2 βιομηχανικής κλίμακας, ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου της διατήρησης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2oC. Ωστόσο, η λειτουργία της πρώτης εμπορικής κλίμακας μονάδας δέσμευσης CO2 έγινε το 2014 και σήμερα μόνο ένας εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός αντίστοιχων μονάδων είναι σε λειτουργία.