-->

ΣΥΒΙΠΥΣ: Διαδικτυακό Σεμινάριο Εργαλείων Περιβαλλοντικής Λογιστικής

Ο ΣΥΒΙΠΥΣ και η εταιρεία EVOTROPIA Ecological Finance Architectures P.C., διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου (12.00 – 13.30 μ.μ.) διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: «Product Environmental Footprint (PEF) για τον κλάδο των Υλικών Συσκευασίας». Δηλώσεις συμμετοχής στο: [email protected].

 

 

 

ABB: Προωθεί την ηλεκτροκίνηση με τον εορτασμό της World EV Day 2021

Συμμετέχοντας ως κύριος χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλεκτροκίνησης (World EV Day) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Σεπτεμβρίου, η ABB αναγνωρίζει ότι η επιτυχής μετάβαση στην αειφόρο ηλεκτρική κινητικότητα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Ο εορτασμός της World EV Day προσφέρει έναν διασκεδαστικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή σε λύσεις e-mobility. Φέτος, η εκπαίδευση, η προσβασιμότητα και η αειφορία θα είναι τα κύρια θέματα της καμπάνιας για την World EV Day 2021.

Με αυτό το σκεπτικό, ολοκληρώθηκε ήδη ο διαγωνισμός με τίτλο «EVmoji» που αφορά στη δημιουργία ενός emoji ηλεκτρικού οχήματος. Ο διαγωνισμός τοποθέτησε την επόμενη γενιά κατόχων ηλεκτρικών οχημάτων στη θέση του οδηγού, αφού κάλεσε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών από όλον τον κόσμο, να υποβάλλουν την ιδέα τους για το EVmoji. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδεικνύεται σήμερα η εντεκάχρονη Lucía από την Κεντρική Ευρώπη.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Με κοινό θέμα «Κοινότητες Κυκλικής Οικονομίας», οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα και ευαισθητοποιημένοι πολίτες καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή καμπάνια του είδους, που θα λάβει χώρα στις 20-28 Νοεμβρίου.

Ο ΕΟΑΝ είναι ο εθνικός συντονιστής των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που υλοποιούνται μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας EWWR. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να οργανώσουν συγκεκριμένη δράση, η οποία θα εστιάζει στο τρίπτυχο «Mείωση, Eπαναχρησιμοποίηση, Aνακύκλωση».

ΔΕΔΑ: Προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για το Φυσικό Αέριο

Στον «αέρα» βρίσκονται οι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ που θα φέρουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα. Οι πρώτες πόλεις στις οποίες θα αναπτυχθούν υποδομές διανομής φυσικού αερίου είναι η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος, όπου θα κατασκευαστούν συνολικά 208 χιλιόμετρα δικτύου, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες τουλάχιστον 11.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών έως το 2025.

Στόχος είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν προς το τέλος του 2021 και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023. Τα έργα ανάπτυξης υποδομών διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 48% προέρχεται από κεφάλαια της ΔΕΔΑ και το υπόλοιπο 52% από εθνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και κοινοτικούς (ΕΣΠΑ 2014-2020) πόρους.

 

Η Ford «παγώνει» την κατασκευή αυτοκινήτων στην Ινδία

Ακολουθώντας το παράδειγμα μιας σειράς άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, η Ford θα σταματήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα στην Ινδία και θα κλείσει και τα δύο εργοστάσια της στη χώρα. Σύμφωνα με το Reuters, η Ford πήρε την απόφαση καθώς δεν ήταν επικερδές για αυτούς να συνεχίσουν, είπε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα συνεχίσει να πουλά ορισμένα αυτοκίνητά της στη χώρα μέσω εισαγωγών, δήλωσε η δεύτερη πηγή, προσθέτοντας ότι θα παρέχει επίσης υποστήριξη στους εμπόρους για την εξυπηρέτηση υπαρχόντων πελατών. Η Ford είναι η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία που σταμάτησε την παραγωγή της στην Ινδία, μετά από εταιρείες όπως η General Motors και η Harley Davidson που αποχώρησαν από μια αγορά που κάποτε υποσχόταν εκθετική ανάπτυξη.

Το όραμα της Hyundai για επέκταση της χρήσης του υδρογόνου

Παρουσιάζοντας τα σχέδιά της για τη διάδοση του υδρογόνου έως το 2040 στο παγκόσμιο διαδικτυακό φόρουμ Hydrogen Wave, η Hyundai Motor Group δεσμεύεται να επενδύσει στη βιώσιμη ενέργεια για όλους τους τύπους οχημάτων. Στο φόρουμ, η ομάδα αποκάλυψε το σχέδιό της να ηλεκτροδοτήσει όλα τα νέα μοντέλα επαγγελματικών οχημάτων έως το 2028, τα οποία θα διαθέτουν ηλεκτρικά συστήματα κυψελών καυσίμου ή ηλεκτρικού ρεύματος μπαταρίας και εφαρμογές συστημάτων κυψελών καυσίμου.

Η τελευταία στρατηγική της Hyundai θα θέσει τον όμιλο στην πρώτη γραμμή του κλάδου των εμπορικών οχημάτων, καθιστώντας την πρώτη παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που πραγματοποιεί τέτοια φιλόδοξα στρατηγικά πλάνα για τις μεταφορές επαγγελματικών οχημάτων, βοηθώντας στην αναδιαμόρφωση της βιομηχανίας και πραγματοποιώντας τις υποσχέσεις της για ένα βιώσιμο μέλλον. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία για τη Hyundai καθώς εδώ και πολλά χρόνια ο όμιλος προσπαθεί να μειώσει το κόστος των συστημάτων κυψελών καυσίμου για μαζική εφαρμογή. Η ομάδα έχει κάνει σημαντικά άλματα στην έρευνα και ανάπτυξη (Ε & Α) σε αυτόν τον τομέα.

Bayer Ελλάς: Στηρίζει την καινοτομία μέσω των Elevate Greece και Level Up

Η συζήτηση για το τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα ώστε να προλάβει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης έχει αρχίσει εδώ και καιρό, με τις πρόσφατες εξελίξεις κατά την περίοδο της πανδημίας να τροφοδοτούν με νέα δεδομένα τον δημόσιο διάλογο. Το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων στη χώρα αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία, ενώ και οι δομικές δαπάνες σε

Έρευνα και Καινοτομία αυξάνονται επίσης. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλά που απομένουν να γίνουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, η χώρα μας συναντά στο πρόσωπο της Bayer έναν σύμμαχο, καθώς η εταιρεία στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις, προωθεί την καινοτομία. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η ανακοίνωσή της σχετικά με την υποστήριξή της στο Elevate Greece, την ηλεκτρονική πύλη για τις ελληνικές startups.

Παράλληλα, η Bayer Ελλάς επέκτεινε τη στήριξή της στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και μέσα από το πρόγραμμα Level Up, το οποίο προσδίδει μια ολιστική προσέγγιση στον πυλώνα της καινοτομίας και συνεισφέρει στην περαιτέρω αύξησή και ώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η σημασία της στήριξης σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του κ. Andreas Pollner: «η καινοτομία και η δημιουργικότητα είναι ο πραγματικός πλούτος για τα έθνη και τις κοινωνίες στην αυγή του 21ου αιώνα». «Η σημασία της προσέλκυσης και εκπαίδευσης νέων ερευνητών και επιστημόνων, η αναγκαιότητα επενδύσεων σε καινοτόμες λύσεις τηλεϊατρικής, αλλά και η συνεχώς δυναμική επένδυση τόσο στον τομέα των κλινικών μελετών, όσο και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας αποτελούν κομβικά σημεία της στρατηγικής μας», συμπληρώνουν στελέχη της εταιρείας.

Με 35,1% στην Ideal Group ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Σε 35,11% περιορίστηκε η συμμετοχή του Virtus South European Fund (VSEF) στον Ομιλο Ideal, μετά τη διάθεση πακέτων μετοχών (12,67%) σε θεσμικούς επενδυτές με ιδιωτική τοποθέτηση. Όπως διευκρινίσει η εισηγμένη, το Virtus South European Fund ελέγχεται από τον Λάμπρο Παπακωνταντίνου, μέσω εταιρειών που εδρεύουν στα νησιά Κέιμαν και στην Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το VSEF είχε αποκτήσει το 47,78% της Ideal Group μέσω ΑΜΚ στην οποία εισέφερε μετοχές των εταιρειών SICC (Astir Vitogiannis AE) και ESM Three Cents. Μετά τη μεταβίβαση του 12,67% σε θεσμικούς επενδυτές και τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του σε 35,11%, το fund παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ideal Group. Ο όμιλος εμφανίζει μεγάλη αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας του μετά την ενσωμάτωση των εταιρειών SICC (Astir Vitogiannis AE) και ESM Three Cents που εισφέρθηκαν στην ΑΜΚ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Συνεπεία γνωστοποίησης που έλαβε η Εταιρεία στις 08.09.2021, από τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και την κυπριακή εταιρεία Virtueco Limited, για λογαριασμό της ιδίας και των λοιπών παρακάτω αναφερόμενων νομικών προσώπων, το επενδυτικό κεφάλαιο Virtus South European Fund (εφεξής: «VSEF»), μέτοχος της Εταιρείας, προέβη στις 06.09.2021 σε συναλλαγή πώλησης μέσω πακέτου, 3.987.625 κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών της Εταιρείας, με συνέπεια το ποσοστό του να κατέλθει από το 47,78% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας στο 35,11%».

 

EDPR: Ανάδοχος αιολικού έργου 120 MW στη Χιλή

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, εξασφάλισε 15ετή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω της δημοπρασίας ανανεώσιμων πηγών της Χιλής, για την πώληση πράσινης ενέργειας 120 MW, που θα παράγει το αιολικό πάρκο του San Andres, αποφεύγοντας τις εκτιμώμενες ετήσιες εκπομπές άνω των 90 χιλιάδων τόνων CO2.

Το αιολικό έργο του San Andres, που βρίσκεται στη La Araucania της Χιλής, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Μετά την επιτυχή είσοδο στην αγορά της Χιλής, τον Μάιο του 2021, η EDPR κατέχει πλέον 0,2 GW εξασφαλισμένης ισχύος για ανάπτυξη στη Χιλή έως το 2025.

Ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDPR, δήλωσε: «Το έργο που κερδίσαμε στη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών της Χιλής αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας στη συγκεκριμένη αγορά, καθώς και στις υπόλοιπες αγορές της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες έχουμε παρουσία. Αποδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητά μας και τη φιλοδοξία μας για συνεχή ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την παγκόσμια ηγετική μας θέση και να συμμορφωνόμαστε με το επιχειρηματικό μας πλάνο. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση της θέσης μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ενεργή συμμετοχή στην ενεργειακή μετάβαση».

Προώθηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων από HDB – ΣΕΒ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB με τον ΣΕΒ, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού κ. Γιάννη Τσακίρη, με στόχο την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και την έμπρακτη στήριξη της ικανότητας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης να καινοτομεί, μέσα από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η σύμπραξη των δύο οργανισμών ενισχύει την ελληνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, μέσα από τον κοινό σχεδιασμό και την προώθηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων και αντιμετωπίζουν το χρηματοδοτικό κενό της αγοράς. Επιπλέον, κοινός στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας, όπως και η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία, ενώ επιδιώκεται η διαμόρφωση προϋποθέσεων επιτάχυνσης των συνεργασιών ελληνικών εταιρειών με διεθνή οικοσυστήματα για τη δημιουργία ανταγωνιστικών σχημάτων, καθώς και η αμοιβαία συμμετοχή σε δράσεις mentoring και networking. Η συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB και του ΣΕΒ σηματοδοτεί την έναρξη μιας συστηματικής προσπάθειας για βελτίωση της πρόσβασης όλων των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμούς χρηματοδοτικών εργαλείων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.