-->

JTI Hellas: Νέα CEO η Lili Zigoslu

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Lili Zigoslu, αμερικανικής εθνικότητας, αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στη JTI Hellas, έχοντας παράλληλα, με βάση την Αθήνα, την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Victor Crespo, μετακινείται σε επιτελική θέση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στη Γενεύη. «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά που αναλαμβάνω μια τόσο νευραλγική θέση ευθύνης για τη JTI Hellas στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν η εταιρεία έχει διαγράψει σημαντική πορεία και έχει αφήσει ένα σημαντικό επενδυτικό αποτύπωμα τα τελευταία χρόνια» δηλώνει η νέα CEO.

 

 

Η SMIC θα επενδύσει $8,87 δισ. για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στη Σαγκάη

Καθώς η έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να επιβαρύνει τη βιομηχανία αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών, η επένδυση της Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) σε ένα νέο εργοστάσιο τσιπ, είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη που ευελπιστεί ότι θα περιορίσει τα τρέχοντα ζητήματα.

Μετά την επέκταση της παραγωγής ημιαγωγών της Foxconn και της GlobalFoundries, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ της Κίνας ανακοίνωσε τα επενδυτικά του σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου τσιπ ημιαγωγών 8,87 δισ. Δολαρίων στη Σαγκάη. Το νέο εργοστάσιο θα επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας και θα ενισχύσει την πίεση του Πεκίνου να ανεξαρτητοποιηθεί στον τομέα. Η SMIC συμφώνησε να κατασκευάσει μια γραμμή παραγωγής με μηνιαία χωρητικότητα 100.000 γκοφρέτες 12 ιντσών. Το εργοστάσιο θα βρίσκεται στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Lingang (FTZ) στην περιοχή Pudong του επιχειρηματικού κόμβου της Κίνας.

ΜΕΓΑ: Δωρίζει ιατρικό εξοπλισμό σε παιδιατρικές κλινικές

Για όγδοη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», η ΜΕΓΑ προσφέρει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό σε Παιδιατρικές Κλινικές Δημοσίων Νοσοκομείων στην Ελλάδα, με κύριο μέλημα την έμπρακτη λειτουργική και τεχνική αναβάθμισή τους.

Κύριος στόχος του προγράμματος παραμένει η Υγεία των βρεφών και των παιδιών, αλλά και η θωράκιση των παιδιατρικών δομών υγείας του δημόσιου συστήματος υγείας. Οι δωρεές στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων περιλαμβάνουν σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, καθώς και αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό και ιατρικό εξοπλισμό.

 

 

 

 

 

Μονάδα παραγωγής δημιουργεί η CVBtech HELLAS

Το πράσινο φως στην ένταξη της επένδυσης της CVBtech HELLAS στον Αναπτυξιακό Νόμο άναψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Η νέα επένδυση αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων από πολυμερή και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 3.000.000 ευρώ.

Η εταιρεία, μοναδικός εταίρος της οποίας είναι η εταιρεία με την επωνυμία CONVEYOR BELT TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, συστήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 2019. Το αρχικό μετοχικό της κεφάλαιο της ορίσθηκε στα 400.000 ευρώ, ενώ δεν υπάρχουν εξωκεφαλαιουχικές ή εγγυητικές εισφορές. Το συνολικό ποσό του κεφαλαίου έχει εισφερθεί από την εταίρο «CONVEYOR BELT TECHNOLOGIES LIMITED». Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στον Δήμο Βόλου Μαγνησίας, τα δε γραφεία της βρίσκονται στην Α ́ΒΙΠΕ Βόλου.

IPCEI «Υδρογόνο»: Ελληνική συμμετοχή με 5 έργα

Με κοινή απόφασή τους, οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Σκρέκας, ενέκριναν τη συμμετοχή πέντε ελληνικών έργων στο πρώτο κύμα Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προ-κοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι τα προκρινόμενα έργα έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στη στήριξή τους από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συμμετοχή τους στην αναδυόμενη ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Τα 5 έργα που προκρίθηκαν μετά από αξιολόγηση είναι τα Blue Med, Green HIPo, White Dragon, Η2CAT TANKS και H2CEM – ΤΙΤΑΝ. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των συντονιστών, τα έργα Green HIPo, White Dragon και Η2CAT Tanks εντάσσονται στην υποκατηγορία του IPCEI «Τεχνολογίες υδρογόνου» και το Blue Med και το H2CEM στην υποκατηγορία «απανθρακοποίηση μέσω υδρογόνου».

Η ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Σε εγχώριο επίπεδο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας και στην ομαλή ενεργειακή μετάβαση με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ηλεκτρική ενέργεια σε φορτηγά από εναέριες γραμμές

Η Siemens Mobility και η Continental Engineering Services (CES) θα συνεργαστούν μελλοντικά για την ανάπτυξη και την κατασκευή παντογράφων για φορτηγά.

Η τεχνολογία eHighway της Siemens Mobility τροφοδοτεί φορτηγά με ηλεκτρική ενέργεια μέσω εναέριων γραμμών. Η συνεργασία στοχεύει στην ηλεκτροδότηση βασικών τμημάτων του δικτύου αυτοκινητόδρομων της Γερμανίας με εναέριες γραμμές και, συνεπώς, στη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 από τα φορτηγά.

Η νέα συνεργασία συνδυάζει τεχνογνωσία από δύο τεχνολογικούς κόσμους: η Siemens Mobility είναι ειδικός στην ηλεκτροκίνηση σιδηροδρόμων, ενώ η Continental Engineering Services είναι πάροχος υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής για τεχνολογίες αυτοκινήτων. Στον eHighway, τα φορτηγά μπορούν να λειτουργούν πλήρως με ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα να φορτίζουν τις μπαταρίες τους χωρίς να χρησιμοποιούν καύσιμο.

Η ειδοποιός διαφορά με τον eHighway είναι ότι δεν χρειάζεται να ηλεκτροδοτηθούν ολόκληροι οι αυτοκινητόδρομοι. Η «Εθνική Πλατφόρμα για το Μέλλον της Κινητικότητας», συνιστά έως το 2030 να εξοπλιστούν 4.000 χιλιόμετρα συστημάτων τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια μέσω εναέριων γραμμών.

 

Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις: Επενδύσεις €345 εκατ. το χρόνο

Η βαθιά γνώση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ορυκτών πόρων, η σταδιακή μετατροπή των ελληνικών εταιρειών σε «παρόχους λύσεων» από «παραγωγούς ορυκτών και μεταλλευμάτων» και η εφαρμογή υψηλής τεχνολογίας και καινοτόμων μεθόδων έρευνας, αποτελούν τα σημεία – «κλειδιά», χάρη στα οποία σημειώνεται διαρκής ανάπτυξη του κλάδου.

Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου RawMat2021. Παράλληλα, όλες οι εταιρείες του ΣΜΕ στηρίζουν τη μετάβαση στο μοντέλο κυκλικής οικονομίας, καθώς θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Ταυτόχρονα, θέματα όπως η επίλυση της εξάρτησης της Ευρώπης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, η σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα που οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση σε μέταλλα και ορυκτά, η ανάγκη για πιο αξιόπιστες και φθηνές αλυσίδες εφοδιασμού καθώς και η εύρεση νέας χρήσης του λιγνίτη ως πηγή εσόδων, οφείλουν να καταστούν στρατηγικές προτεραιότητες για το κράτος σε συνεργασία με τις εταιρείες του εξορυκτικού κλάδου.

Εν αντιθέσει με την πολυεπίπεδη σημαντικότητα του κλάδου, όπως η ουσιαστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, η εργασιακή απασχόληση, η καινοτομία και το εμπόριο, τονίζεται ότι η δημιουργία αξίας από τα βεβαιωμένα αποθέματα ενέχει σημαντικά εγγενή ρίσκα και υψηλά κόστη, όπως η περιορισμένη γνώση για το αποθεματικό δυναμικό γεωλογικών στοιχείων, το υψηλό κόστος έρευνας και εκμετάλλευσης, οι υπάρχουσες υποδομές και φυσικά οι ελλείψεις στον χωροταξικό σχεδιασμό, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο και η ασυνέπεια δημόσια διοίκησης και δικαίου.

«Οι επενδύσεις συνεχίζονται και αγγίζουν περίπου τα €345 εκατ. το χρόνο. Για να μπορέσει όμως η εξορυκτική βιομηχανία να αποτελέσει παράδειγμα και οδηγό ανάπτυξης, είναι αναγκαίο να συμβάλλουμε όλοι, πολιτεία και εκπρόσωποι του κλάδου, στην αποδοχή και υποστήριξη από την κοινωνία της υπεύθυνης και βιώσιμης εξόρυξης», υπογράμμισε ο κ. Κεφάλας.

Στις 8 Οκτωβρίου έρχεται το Sustainability Forum 2021

Για δέκατη συνεχή χρονιά η Global Sustain διοργανώνει το Sustainability Forum, ένα event για την εταιρική υπευθυνότητα και αειφορία.

Το Sustainability Forum 2021 – A training, networking and professional development event, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου 2021, στo NJV Athens Plaza στην Αθήνα. Θα συμμετάσχουν κορυφαίοι ομιλητές και ειδικοί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, από οργανισμούς όπως: ΔΕΣΦΑ, MOTOROIL, DAIKIN, THE COCA-COLA COMPANY κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το: http://sustainabilityforum.gr/.

O CEO της PAPPAS Elevators στους «40 UNDER 40 2021»

Ο κ. Ιωάννης Παππάς, CEO της εταιρείας PAPPAS Elevators, εντάχθηκε στη λίστα «40 UNDER 40 2021» του περιοδικού Fortune Greece, μαζί με επιχειρηματίες που διαπρέπουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο κ. Παππάς ανέλαβε μαζί με τα αδέλφια του, Γιώργο και Μαργαρίτα, την επιχείρηση, η οποία από το 1979 δραστηριοποιείται στην αγορά παροχής υπηρεσιών ανελκυστήρων και κυλιόμενων κλιμάκων, και δρομολόγησε άμεσα ένα επενδυτικό πρόγραμμα που συνδυάζεται με μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή και ψηφιακή μετάβαση σε όλα τα επίπεδα.

Έχοντας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την υψηλή τεχνογνωσία, η εταιρεία PAPPAS Elevators παρουσίασε στην ελληνική και διεθνή αγορά την καινοτόμα σειρά Proton, η οποία είναι η μοναδική True Plug & Play Modular σειρά προσυναρμολογημένων ανελκυστήρων διεθνώς, ενώ το 2013 ολοκλήρωσε το Πρότυπο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας για Ανελκυστήρες (PAPPAS Innovation Center – PiC), με σκοπό την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την εξέλιξη των εργαζομένων.

Ο CEO δήλωσε σχετικά: «Είναι τιμή μου που το Fortune Greece επέλεξε να με εντάξει στη λίστα “40 UNDER 40 2021”, η οποία αποτελεί θεσμό του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τις καθημερινές προσπάθειες όλων των ανθρώπων της PAPPAS Elevators».

 

Αύξηση ορίων ισχύος net metering σε όλη την επικράτεια

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αυξάνεται το όριο ισχύος για την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering),στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και στην Κρήτη από 1 MW σε 3 ΜW. Με την αύξηση του ορίου ισχύος δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες καθώς και νοικοκυριά, να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3971/Β/30-08-2021) προβλέπει τα εξής:
Αυξάνονται τα όρια από 1 MW σε 3 MW σε όλη την Επικράτεια.
Αυξάνονται τα όρια και στην Κρήτη από 1MW σε 3 MW, αφού πλέον εντάχθηκε στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ρόδου αυξάνονται τα όρια ισχύος από 500 kW σε 1 ΜW για σταθμούς που εγκαθίστανται από Ενεργειακές Κοινότητες.
Αυξάνονται τα όρια ισχύος από 300 kW στα 500 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.