kIEFER: Συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του τμήματος Χημικών Μηχανικών, ανακοίνωσε η kIEFER ΤΕΚ ΕΠΕ. Η εταιρεία προσφέρει υποτροφίες σε όσους επιλέγουν να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ οι εγκαταστάσεις της αναμένεται να αποτελέσουν το εργαστήρι των φοιτητών, όπου και θα έχουν την δυνατότητα μέσα από οργανωμένες επισκέψεις να γνωρίσουν από κοντά πως εφαρμόζεται ο συνδυασμός «Ενεργειακές επενδύσεις και Περιβάλλον».

Rivian Automotive LLC: Ετοιμάζεται να κατακτήσει την αγορά ηλεκτρικών SUV
Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων, Rivian Automotive LLC, που υποστηρίζεται από την Amazon, έχει ήδη καταθέσει εμπιστευτικά έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την αρχική δημόσια προσφορά της. Μάλιστα, αναμένεται να επιδιώξει αποτίμηση περίπου 70-80 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στοχεύει να ανταγωνιστεί την Tesla, καθώς σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την παραγωγή pickup φορτηγών. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία συζητάει ακόμα για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Τέξας, το οποίο αναμένεται να αναπτύσσει και κυψέλες μπαταριών.

 

Πλεόνασμα €63,39 εκατ. στη χρηματοδότηση ΑΠΕ

Πλεόνασμα 63,39 εκατ. ευρώ αναμένεται να παρουσιάσει το 2021 ο λογαριασμός χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). Ωστόσο, η αντίστοιχη εκτίμηση τον προηγούμενο μήνα ξεπερνούσε τα 337 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση. «Εξακολουθεί να παραμένει θετική η εικόνα του Ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, παρά τη μείωση των δικαιωμάτων ρύπων. Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του Market Stability Reserve, μειώθηκαν τα δημοπρατούμενα δικαιώματα από 23,6 εκ. στα 19 εκ.

Παρά τη μείωση μένει η αισιόδοξη εικόνα. Το ισοζύγιο είναι θετικό αλλά δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία», σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Βέβαια», προσθέτει, «η συνεχιζόμενη αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, εξισορροπεί τη θετική επίδραση της αγοράς και την ανοδική πορεία των ρύπων». Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΑΠΕΕΠ, οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς.

 

διαΝΕΟσις: Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων προχωρά πολύ αργά

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από δαπανηρές, χρονοβόρες υπηρεσίες, πολύπλοκες διαδικασίες, γραφειοκρατία και αδιαφάνεια, σημειώνει ΔιαΝΕΟσις, στο νέο κείμενο πολιτικής με τίτλο «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα στη Μετά- Κορωνοϊό Εποχή».

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής
Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI, 2020):
• Στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλές. Η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων προχωρά πολύ αργά, με ποσοστό πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
• Στη συνδεσιμότητα, η Ελλάδα προχωρεί στον τομέα των ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (NGA), έχοντας σημειώσει πρόοδο κατά 15% το προηγούμενο έτος (το 2018), καταλαμβάνοντας τη 10η θέση.
• Στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο και βελτίωσε τις επιδόσεις. Για πρώτη φορά, το ποσοστό των ατόμων που έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες φτάνει στο 51% (έναντι 58% της ΕΕ).
Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες,
σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο έτος (το 2018), αλλά η βαθμολογία της Ελλάδας εξακολουθούσε να είναι χαμηλή.

Γερμανία: Μήνας ρεκόρ ο Ιούλιος για τις εργοστασιακές παραγγελίες

Kατά 3,4% αυξήθηκε ο αριθμός των εργοστασιακών παραγγελιών της Γερμανίας τον Ιούλιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που αναμενόταν, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενισχύθηκε κατά 24,4%.

Οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες έφτασαν στο πιο υψηλό από τότε που άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, ήτοι από το 1991. Έκαναν επίσης άλμα 15,7% έναντι του Φεβρουαρίου του 2020, που ήταν ο μήνας προτού ξεκινήσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν 2,5% ενώ οι διεθνείς κινήθηκαν ανοδικά κατά 8%.

ECOTROPHELIA 2021: Απονομή βραβείων για τον 11ο Εθνικό Διαγωνισμό

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ανακοινώνει στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, σε ειδική εκδήλωση μέσω livestreaming, τα βραβεία του 11ου διαγωνισμού ECOTROPHELIA 2021 για τη δημιουργία νέων οικολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής. Σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να υποστηρίξει νέους Έλληνες φοιτητές, που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και αφετέρου να αποτελέσει ένα φυτώριο καινοτόμων ιδεών για τη Βιομηχανία Τροφίμων. Ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων διατροφής (τροφίμων ή ποτών), τα οποία θα παρουσιάζουν απαραιτήτως στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τελικού προϊόντος, που θα τεθεί σε γευστική δοκιμή. Ο διαγωνισμός ECOTROPHELIA διεξάγεται σε 2 επίπεδα. Πρώτα σε εθνικό, όπου ο κάθε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων διοργανώνει το διαγωνισμό στη χώρα του για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας και στη συνέχεια οι νικητές όλων των χωρών συμμετέχουν στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων της Ελλάδας. Περιλαμβάνει 3 χρηματικά και 2 τιμητικά βραβεία.

Εξαγωγές: Εξαιρετικές οι προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στην αγορά του Καναδά

Σύμφωνα με τον «Οδηγό Επιχειρείν στον Καναδά» που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Οττάβα, «στην αγορά του Καναδά υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών». Οι τομείς με τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι τομείς τροφίμων και πράσινης ενέργειας καθώς και τεχνολογίας. Άλλοι κλάδοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα ελληνικά προϊόντα, όπως αναφέρεται στον οδηγό που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου

Εξωτερικών για τις εξαγωγές, είναι τα καλλυντικά – παραφαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και ο κλάδος των δομικών υλικών, ο οποίος παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως για τους Έλληνες εξαγωγείς μαρμάρου και αλουμινίου. Ιδιαίτερα για τα τρόφιμα σημειώνεται ότι, χάρη στην προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας CETA, έχει διευκολυνθεί το εμπόριο και υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην καναδική αγορά.

Επιβοηθητική θα ήταν η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στον κλάδο τροφίμων. Για την πράσινη ενέργεια και τεχνολογία αναφέρεται ότι «άξιος προσοχής είναι ο κλάδος της πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας, για τον οποίο επιδεικνύεται ενδιαφέρον καναδικών επενδύσεων στη χώρα μας. Έχει πάντως καταγραφεί έντονο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο ΑΠΕ («Webinar Investment Opportunities in the RES Sector in Greece» Ιούνιος 2020)».

Ο τoμέας της τεχνολογίας, όπως σημειώνεται, ευνοήθηκε σημαντικά από την πανδημία και παράλληλα από την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου του Καναδά που ευνοεί τη μεγάλη ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων και νέων επιχειρηματικών ιδεών. Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν, μέσω κατάλληλης δικτύωσης με καναδικές εταιρείες, να εξασφαλίσουν συνεργασίες και χρηματοδότηση.

Ο Jean-Pascal Tricoire της Schneider Electric Top CEO για το 2021

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Schneider Electric, ο Jean-Pascal Tricoire, αναγνωρίστηκε ως Glassdoor Top CEO για την αδιάκοπη δέσμευσή του για την ανάπτυξη μιας ισχυρής κουλτούρας εργαζομένων χωρίς αποκλεισμούς που οδηγεί στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Η Glassdoor, εταιρεία που εξειδικεύεται σε εργασιακά θέματα για τις εταιρείες, παρουσίασε το ετήσιο «Employee Choice Award» αναγνωρίζοντας τους κορυφαίους Διευθύνοντες Συμβούλους σε χώρες σε όλη τη Βόρεια Αμερική και σε περιοχές της Ευρώπης. Ο κ. Tricoire κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη Γαλλία και την όγδοη στον Καναδά με βάση τα ανώνυμα και εθελοντικά σχόλια των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχει, έγκριση της τάξεως 97% από το εργατικό δυναμικό της εταιρείας, 24 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο για τους Glassdoor CEO.

Από τον διορισμό του ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2006, η ηγετική θητεία του κ. Tricoire συνέβαλε στη μετάβαση της Schneider Electric σε έναν παγκόσμιο όμιλο, επεκτείνοντας το πεδίο των δραστηριοτήτων της εταιρείας από πάροχο ηλεκτρικών προϊόντων σε έναν προμηθευτή ψηφιακών συστημάτων και ολοκληρωμένων λύσεων. Η δέσμευση του κ. Tricoire για την βιωσιμότητα, που δημιουργήθηκε με σκοπό να «δώσει σε όλους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ενέργεια και τους πόρους μας», οδήγησε στην αναγνώριση της Schneider Electric ααπό την εταιρεία Corporate Knights ως η πιο βιώσιμη εταιρεία του 2021 παγκοσμίως.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η θητεία του κ. Tricoire στο United Nations Global Compact Board παρατάθηκε για άλλα τρία χρόνια καθώς ολοκλήρωσε το πενταετές του καθήκον ως ένας από τους 10 εταιρικούς πρωταθλητές του ΟΗΕ #HeForShe IMPACT. Τα τελευταία έξι χρόνια έχει οδηγήσει την εταιρεία στην επίτευξη τριών δεσμεύσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του μισθού στο 99,6% του εργατικού δυναμικού παγκοσμίως, πάνω από τον αρχικό στόχο του 95%.

Η Φάρμα Λαμίας εκσυγχρονίζει τη μονάδα της

Το πράσινο φως στην υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΦΑΡΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΙΚΕ» στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου άναψε με απόφαση του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Η επένδυση αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της μονάδας εκτροφής αιγοπροβάτων και είναι επιλέξιμου κόστους 618.802,50 ευρώ.

Η εταιρεία δραστηροποιείται στον κλάδο παραγωγής με βασικό αντικείμενο την εκτροφή αιγοπροβάτων. Στόχοι της είναι η αύξηση του τζίρου, η βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους και η διοίκηση της ασκείται από τον διαχειριστή Τσίγκα Αθανάσιο.

Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2019 στα 37.178,55 ευρώ, έναντι 17.384,16 ευρώ το 2018. Κατά την χρήση η εταιρεία παρουσίασε ζημίες προ φόρων συνολικά -18.360,66 ευρώ, έναντι κερδών 2.586,24 ευρώ το 2018, το μικτό αποτέλεσμα το 2019 ήταν 13.775,44 ευρώ, τα ενσώματα πάγια στοιχεία το 2019 ανήλθαν σε 134.599,16 ευρώ και οι λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις σε 355 ευρώ.

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητά το ΕΒΕΑ από την πολιτεία

Για ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία, ως απάντηση στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Μπρατάκος, σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει της 85ης ΔΕΘ. Το υπόμνημα αναφέρει ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος, μπορεί να είναι υψηλότερος από τις αρχικές προβλέψεις, εφόσον δεν υπάρξουν έκτακτες αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας», ενώ αναγνωρίζει πως η τεχνοκρατική επάρκεια, η κοινωνική ευαισθησία και το φιλοεπενδυτικό πνεύμα της πολιτικής ηγεσίας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει τη σημασία της ορθής διαχείρισης των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, όπως αναφέρει: «στόχος για την Ελλάδα δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη οικονομική μεγέθυνση, ακόμη κι αν αυτή είναι δυναμική, είναι η ανθεκτικότητα και η διάχυση της ανάπτυξης, ώστε να είναι βιώσιμη και να συμπεριλαμβάνει ολοένα και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού».

Στη συνέχεια ο κ. Μπρατάκος παραθέτει τους στόχους και τις δράσεις προτεραιότητας που θα πρέπει να συμμεριστεί η πολιτική ηγεσία προκειμένου «να οικοδομήσουμε μια δυναμική, σύγχρονη και ανθεκτική οικονομία και μία συνεκτική και δίκαιη κοινωνία» και οι οποίες συνοψίζονται: στην ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την περαιτέρω αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε καίριους για τη βιώσιμη ανάπτυξη θεσμούς, την αναμόρφωση της πολιτικής για τη μεταποίηση, την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών, την εφαρμογή στρατηγικής για το περιβάλλον, το σχεδιασμό για την αποκατάσταση της παραγωγικής βάσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές περιοχών και την ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Deal της MYTILINEOS με την Enel Green Power Romania

Συμφωνία με την Enel Green Power Romania SRL (μέλος του Ομίλου Enel) υπέγραψε η MYTILINEOS, για την πώληση χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας ισχύος περίπου 90MW στη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία τέλη του 2022 / αρχές του 2023. Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Renergy Power Plants, μια καθιερωμένη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο Τομέας RSD θα αναλάβει την περαιτέρω ανάπτυξη και κατασκευή των έργων.

Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Περιφέρεια της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο έργο είναι το Calugareni, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε στάδιο «Έτοιμο για Κατασκευή» (Ready to Build-RTB), ισχύος 63 MW, με την κατασκευή του να αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2021. Τα υπόλοιπα 26MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD της MYTILINEOS, δήλωσε: «Είμαστε μία από τις πρώτες εταιρείες που επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια στη χώρα, καθώς η Ρουμανία διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας».