Eurimac: 1.500 κιλά ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ για τους πυρόπληκτους

Στην ανακούφιση των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου συνεισέφερε με τον τρόπο της η Eurimac. Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (περιφερειακή ενότητα Κιλκίς), η εταιρεία απέστειλε συνολικά 1.500 κιλά ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ.

 

 

 

Η αυστριακή Biogest στην ελληνική αγορά ενέργειας από βιομάζα

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ανακοίνωσε η αυστριακή Biogest, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή αντίστοιχων μονάδων με περισσότερες από 160 εγκαταστάσεις σε 20 χώρες του κόσμου.

Η αυστριακή εταιρεία ανακοίνωσε πως έλαβε δύο παραγγελίες για την κατασκευή των δύο πρώτων μονάδων της στην Ελλάδα. Η πρώτη, ισχύος 500 kW θα λειτουργήσει στη Ρόδο και θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη υποπροϊόντα ελαιοτριβείων, κ.α. Η δεύτερη μονάδα, ισχύος 1 MW, θα εγκατασταθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας και θα χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων. Στην ανακοίνωση της αυστριακής εταιρείας προστίθεται πως προχώρησε σε νέα συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική «Break Even» προκειμένου η τελευταία να λειτουργήσει ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Συνάντηση ΣΒΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κλάδος της μεταποίησης αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνάντησης της Διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης ανέπτυξε τέσσερις δέσμες προτάσεων καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Αυτές είναι: 1. Μείωση λειτουργικού κόστους, 2. Παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, 3. Αγορά εργασίας, 4. Καινοτομία – ψηφιακός μετασχηματισμός – «πράσινη» μετάβαση. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ επανέφερε προς τον Πρωθυπουργό το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου – (καθαρές τιμές).

ΔιαΝΕΟσις: 12 προτάσεις για την ενδυνάμωση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο κλάδος των υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics), που θεωρείται κρίσιμος για την υποστήριξη ενός ισχυρού, ευέλικτου και αποτελεσματικού παραγωγικού μοντέλου αποτελεί αντικείμενο ανάλυσης στο κείμενο πολιτικής, που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις. Το κείμενο καταλήγει σε μια σειρά προτάσεων για την ενδυνάμωση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας:
1. Δημιουργία διοικητικού κυβερνητικού κόμβου
2. Θεσμική οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στη δημόσια διοίκηση
3. Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός διαδικασιών αδειoδότησης εταιρειών Logistics
4. Χωροταξικός σχεδιασμός που να επιτρέπει την ανάπτυξη παραγωγικών εγκαταστάσεων
5. Δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης
6. Διευκόλυνση διαδικασιών διαχείρισης διερχόμενων φορτίων
7. Προώθηση & εξωστρέφεια των ελληνικών Logistics
8. Δημιουργία προώθησης ελληνικών Logistics
9. Ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας
10. Προώθηση των green & city Logistics
11. Εκπαίδευση, σύνδεση με την αγορά, έρευνα και τεχνολογία
12. Δημιουργία Παρατηρητηρίου Logistics.

Η LG Display αυξάνει τις επενδύσεις στο εργοστάσιο του Βιετνάμ κατά $1,4 δισ.

Το Βιετνάμ έχει χορηγήσει άδεια στην LG Display της Νότιας Κορέας που θα αυξήσει τις επενδύσεις της στο λιμάνι Haiphong στη βόρεια Κορέα κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε την Τρίτη η Λαϊκή Επιτροπή της πόλης.

Η επένδυση θα αυξήσει την παραγωγή OLED της εταιρείας στο εργοστάσιο Haiphong σε 13 εκατομμύρια δηλάδή έως 14 εκατομμύρια μονάδες το μήνα, από τα σημερινά 9,6 εκατομμύρια σε 10,1 εκατομμύρια μηνιαίες μονάδες, ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωση. Τα επιπλέον 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια θα αυξήσουν την επένδυση της LG Display στα 4,65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η πρόσθετη επένδυση θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσει έσοδα από εξαγωγές 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Viohalco: Νέος επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης ο Νικόλαος Μαρίου

Τη θέση του Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης των εταιρειών της Viohalco ανέλαβε από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 ο κ. Νικόλαος Μαρίου, μέχρι σήμερα επικεφαλής του κλάδου χάλυβα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.Μέσω του νέου του ρόλου, ο κ. Μαρίου θα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της στρατηγικής επιχειρηματικής ανάπτυξης των εταιριών της Viohalco.

Ο κ. Μαρίου, κατά τη μακρά θητεία του στη Διοίκηση του κλάδου χάλυβα, συνέβαλε σημαντικά στην καθιέρωση της Σιδενόρ ως ηγέτη στην αγορά χάλυβα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα ο κ. Γεώργιος Μίχος, με πολυετή εμπειρία στον βιομηχανικό κλάδο, θα αντικαταστήσει τον κ. Μαρίου, αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του κλάδου χάλυβα. Ο κ. Μίχος είναι πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος πτυχίου MBA από το Harvard Business School, ενώ έχει περισσότερα από 17 χρόνια ανώτερης διοικητικής εμπειρίας στον Όμιλο Lafarge/ Holcim στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Agrino: Οι πωλήσεις επιταχύνουν την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος

Ενισχυμένα μεγέθη παρουσιάζει για τη χρήση του 2020 η Agrino, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει αύξηση
της τάξεως του 14,5% στα 33,5 εκατ. ευρώ από τα 29,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, τόσο η λειτουργική κερδοφορία όσο και η καθαρή κερδοφορία της Agrino εμφάνισαν αξιοσημείωτη άνοδο, με τα απόλυτα νούμερα τους να είναι τα υψηλότερα των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, το EBITDA ανήλθε στα 4,49 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 2,78 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η βιομηχανία τροφίμων, αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία δεν συνετέλεσαν στην υλοποίηση των αναπτυξιακών της πλάνων, ωστόσο τα πρώτα θετικά στοιχεία του 2021 προμηνύουν σημαντικές προσδοκίες ανάπτυξης των εξαγωγών της σε χώρες-στόχους κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ για τα προσεχή έτη.

Επιπλέον, πάρα τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, επιταχύνεται η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, ύψους περί τα 12 εκατ. ευρώ, του υψηλότερου στην εξηνταπεντάχρονη ιστορία της. Το πλάνο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023 και θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική τόσο στην παρουσία της Agrino στην ελληνική αγορά, κυρίως όμως στις αγορές του εξωτερικού.
Τα αποτελέσματα του πρώτου οκταμήνου του 2021 είναι ενθαρρυντικά και τα πλάνα της εταιρείας για το υπόλοιπο της χρονιάς περιλαμβάνουν λανσάρισμα νέων προϊόντων ενώ έχει τεθεί ο στόχος περαιτέρω ενίσχυσης του μεριδίου αγοράς σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συμφωνία με Siemens για τον σταθμό φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

Υπεγράφη η ανάθεση της κατασκευής του Αεριοστροβιλικού  Σταθμού Συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους Ομίλους ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη κατασκευής του έργου. Η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, εταιρεία στην οποία συμμετέχουν από κοινού με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil Renewable Energy (MORE) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέθεσε την κατασκευή του Σταθμού στην ΤΕΡΝΑ A.E., η οποία με τη σειρά της υπέγραψε σύμβαση προμήθειας με τη Siemens για το βασικό εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής δυναμικότητας 877 ΜW.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ. Στο στάδιο κατασκευής του Σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την περίοδο λειτουργίας. Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της μονάδας προγραμματίζεται για τις αρχές του 2024.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου Σταθμού είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα δημιουργηθούν εξαιτίας της σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής. Αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

 

SUNLIGHT: Οι πρόσθετες επενδύσεις €50 εκατ. και το «giga-factory» της Ξάνθης

Σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους €50 εκατ. προχωρά η SUNLIGHT, με στόχο την ενίσχυση εξοπλισμού και μηχανημάτων στα εργοστάσιά της, καθώς και τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής-συναρμολόγησης προϊόντων μολύβδου-οξέος και προϊόντων ιόντων λιθίου. Οι επενδύσεις θα οδηγήσουν στην αύξηση της ετήσιας παραγωγικής δυναμικής της εταιρείας σε 7GWh.

Πώς κατανέμονται οι πόροι
Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης, συγκεκριμένα τα €30 εκατομμύρια, αφορά στην ενίσχυση του υπάρχοντος εξοπλισμού στο εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου-οξέος της SUNLIGHT στην Ξάνθη με υπερσύγχρονα αυτόματα μηχανήματα, και στην επέκταση των εργοστασίων συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας και στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Η αναβάθμιση αυτή θα αυξήσει την ετήσια παραγωγική δυναμική προϊόντων μολύβδου-οξέος από 4GWh σε 5,3GWh σταδιακά ως το τρίτο τρίμηνο του 2022 και θα καταστήσει τη μονάδα παραγωγής στην Ξάνθη τη μεγαλύτερη στον κόσμο για βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος. Επιπλέον €20 εκατομμύρια επενδύονται στην ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρεις αυτοματοποιημένες γραμμές συναρμολόγησης για συστάδες στοιχείων (modules) λιθίου και ολοκληρωμένα συστήματα μπαταριών λιθίου, καθώς και μία γραμμή συναρμολόγησης για Έρευνα & Ανάπτυξη modules και μπαταριών λιθίου.

Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει έως το τρίτο τρίμηνο του 2022, η εκτιμώμενη απόδοση ανέρχεται σε 1,7GWh κατ’ έτος, κι έχει ήδη δεσμευτεί επιπλέον χώρος στις εγκαταστάσεις με δυνατότητα υπερδιπλάσιας χωρητικότητας έως και 4GWh.
«Στη SUNLIGHT επιθυμούμε να καλύψουμε τόσο την τρέχουσα όσο και τη μελλοντική ζήτηση σε λύσεις εκτός δρόμου κινητικότητας και αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμική μας και καθιστώντας τη βιομηχανική μας μονάδα στην Ξάνθη ένα πραγματικό giga-factory», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT, Λάμπρος Μπίσαλας.