Ολοκλήρωση της επένδυσης της LEONICE

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, πιστοποιήθηκε η τροποποίηση, ολοκλήρωση και έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της βιομηχανικής εταιρείας LEONICE.
Η εταιρεία έχει υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα», του Αναπτυξιακού Νόμου για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της με το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής.

Η επένδυση αφορά στην επέκταση υφιστάμενης μεταποιητικής μονάδας παραγωγής χημικών με τους εξής όρους:
• Το συνολικό οριστικοποιούμενο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των εννιακοσίων ενενήντα τεσσάρων χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα ευρώ και πενήντα τεσσάρων λεπτών (994.890,54 ευρώ).
• Το ύψος της ιδίας συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 294.900,43 ευρώ που αποτελεί ποσοστό 29,642% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
• Το ύψος του μέσο μακροπρόθεσμου δανεισμού ανέρχεται στο ποσό των 699.990,11 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 70,358% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
• Πιστοποιείται ότι οι νέες μόνιμες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που δημιουργήθηκαν από την υλοποίηση της επένδυσης είναι 1 Ε.Μ.Ε. εργαζόμενοι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και συνολικά οι θέσεις απασχόλησης μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου είναι 17,75 Ε.Μ.Ε. λοιποί εργαζόμενοι και 1,00Ε.Μ.Ε. Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Επίσης, εγκρίθηκε η απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους, ποσού 447.700,74 ευρώ.

Η Παλίρροια στο πλευρό των πυρόπληκτων

Σε μια πράξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Β. Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η ελληνική εταιρεία παραγωγής έτοιμων γευμάτων Παλίρροια προχώρησε σε προσφορά 5.000 μερίδων φαγητού. Η διανομή των γευμάτων έγινε σε συνεργασία με διάφορους τοπικούς φορείς. Επιπλέον, η εταιρεία θα προχωρήσει και σε οικονομική στήριξη στο δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, όπου σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες ζημιές.

Ταυτόχρονα, ως ένδειξη αλληλεγγύης και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από τις φωτιές, η Παλίρροια προχώρησε σε προσφορά 2.000 γευμάτων στον Ερυθρό Σταυρό (στις κεντρικές αποθήκες του φορέα).

 

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΑΒ με το ΔΠΘ

Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία υπέγραψε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Το Δημοκρίτειο, μαζί με το Αριστοτέλειο και το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Αρχύτας», το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο και έχει ως αντικείμενο την έρευνα, ανάπτυξη και, στη συνέχεια, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Polygreen και Nestlé Ελλάς «επενδύουν» στο θαλάσσιο οικοσύστημα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το WE SEA MORE II, το πρωτοπόρο πρόγραμμα των Polygreen και Nestlé Ελλάς που βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι εθελοντικές προσπάθειες των στελεχών της Polygreen, της Nestlé Ελλάς και των δημοτών, αλλά και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση από ακτή και βυθό 2.718 κιλών αποβλήτων από την αθηναϊκή ριβιέρα, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο).

 

Ορκίστηκε η νέα γενική γραμματέας Βιομηχανίας

Ορκίστηκε η νέα γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η κυρία Ευτυχίδου είναι απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από όπου απέκτησε και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Εμπορικό Δίκαιο/Δίκαιο Ανταγωνισμού, και είναι κάτοχος MBA.

Έχει διατελέσει Σύμβουλος στο υπουργείο Ανάπτυξης (2011-2012 και 2014) με πεδίο ευθύνης τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του ανταγωνισμού, της αγορανομικής νομοθεσίας και του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος. Το 2019 ανέλαβε σύμβουλος στην Προεδρία της Κυβέρνησης, στο γραφείο του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, με κυριότερα καθήκοντα το διυπουργικό έργο για τη βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και του διεθνούς δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την περίοδο 2013-2014 εργάστηκε ως εμπειρογνώμων του ΟΟΣΑ. Την περίοδο 2015-2019 εργάστηκε ως εμπειρογνώμων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, ως εξειδικευμένη νομικός στο Εμπορικό και Εταιρικό Δίκαιο, όπως και στη διεθνή συμβουλευτική, άσκησε δικηγορία με τη λειτουργία Γραφείου στην Αθήνα.

Η έλλειψη microchip προκαλεί «ντόμινο» διακοπών παραγωγής

Κλιμακώνονται οι διακοπές της παραγωγής σε εργοστάσια της Stellantis στην Ευρώπη, λόγω έλλειψης microchip. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η παραγωγή θα σταματήσει αυτή την εβδομάδα στο εργοστάσιο της PSA στη Rennes της Γαλλίας και στο εργοστάσιο ελαφρών εμπορικών φορτηγών SevelSud της FΙΑΤ στην Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της Rennes, που κατασκευάζει αυτοκίνητα Peugeot και Citroen, είχε διακόψει την παραγωγή και την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, μαζί με το εργοστάσιο της PSA στη Γαλλία και το εργοστάσιο της Opel στο Eisenach στη Γερμανία.

Μία από τις γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο του Sochaux δεν είχε ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ενώ το εργοστάσιο του Eisenach δεν θα παράγει τη Δευτέρα και την Τρίτη, τόνισε ο εκπρόσωπος της Stellantis. Σημειώνεται ότι η πανδημία προκάλεσε μια «μάχη» μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, για τη χρήση των microchip, τα οποία γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στην παραγωγή οχημάτων.

Η PepsiCo επενδύει στο «μεγαλύτερο και πιο βιώσιμο» εργοστάσιο στην Ευρώπη

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή του «μεγαλύτερου και πιο βιώσιμου εργοστασίου τροφίμων στην Ευρώπη» από την PepsiCo. Ο κολοσσός θα επενδύσει 214 εκατ. ευρώ στη λειτουργία νέας παραγωγικής μονάδας σε ευρωπαϊκό έδαφος, και συγκεκριμένα στην Πολωνία, όπου διαθέτει ήδη άλλες 4 μονάδες. Η ανάπτυξη του εργοστασίου θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με την PepsiCo, το νέο εργοστάσιο θα ενισχύσει την παραγωγική της δυναμικότητα σε brands τροφίμων όπως τα Lay’s και τα Doritos. Τα προϊόντα θα προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση και εξαγωγές σε 20 χώρες, όπως η Γερμανία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.

Στον «πυρήνα» των νέων εγκαταστάσεων θα βρίσκεται η βιωσιμότητα, με τη χρήση των πιο σύγχρονων πράσινων τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων, το εργοστάσιο θα είναι ενεργειακά αυτόνομο, βασιζόμενο στην ηλιακή ενέργεια, θα συλλέγει και θα επαναχρησιμοποιεί βρόχινο νερό, ενώ τα απόβλητα από τους φλοιούς πατάτας θα χρησιμοποιούνται ως βιομάζα για την παραγωγή ενέργειας και στη συνέχεια θα παρέχονται ως λίπασμα στους αγρότες της περιοχής.

Sany Heavy Industry Co: +17,16% τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Δυναμική ανάπτυξη παρουσιάζουν οι πωλήσεις της εταιρείας παραγωγής βαρέως μηχανολογικού εξοπλισμού Sany Heavy Industry Co., Ltd., η οποία ανακοίνωσε ότι τα ετήσια καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 17,16% στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν στα 10,1 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 1,6 δισ. δολάρια) στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Sany στην πρώτη οικονομική αναφορά εξαμήνου που κατέθεσε στο Χρηματιστήριο της Σανγκάης. Κατά την ίδια περίοδο, η εταιρεία είχε έσοδα 67,1 δισεκατομμυρίων γουάν, με ετήσια αύξηση 36,47%.

Όσον αφορά στα επί μέρους προϊόντα, οι εκσκαφείς σημείωσαν ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 39,46% στα 26 δισεκατομμύρια γουάν κατά την ίδια περίοδο, ενώ οι πωλήσεις του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 31,05% στα 17,7 δισεκατομμύρια γουάν. Παράλληλα, η Sany Heavy Industry Co., Ltd. διπλασίασε τις επενδύσεις της στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και εξακολουθεί να προωθεί την ψηφιοποίηση και την έξυπνη βιομηχανική παραγωγή.

Gizelis Robotics: O Παύλος Ευθυμίου νέο μέλος του ΔΣ

Η Gizelis Robotics ανακοινώνει ότι ο κ. Παύλος Ευθυμίου συμμετέχει ως νέο ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.
Ο κ. Ευθυμίου είναι σήμερα Γενικός Διευθυντής και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε) με την οποία συνεργάζεται από το 2014. Είναι, παράλληλα, Εκτελεστικός Σύμβουλος Διοίκησης στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, σε θέματα new business, επικοινωνίας και στρατηγικής.

Έχει σπουδάσει οικονομικά, πολιτική και διεθνείς σχέσεις στα Πανεπιστήμια του Bath και του Cambridge στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ έχει προϋπηρεσία σε θέματα επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο. Πριν από τη συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, ο κ. Ευθυμίου διετέλεσε Διευθυντής Πολιτικής στο Ινστιτούτο Quraysh στο Λονδίνο, ενώ ήταν ανάμεσα στους ιδρυτικούς συντελεστές του Συμβουλίου Ανάπτυξης Κίνας – Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες συνεργάστηκε με επιδραστικά Think Tanks, επιχειρήσεις και φορείς, εστιάζοντας στην ανάλυση ρίσκου, και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται ότι η Gizelis Robotics είναι σήμερα ο μεγαλύτερος integrator συστημάτων ρομποτικής και εφαρμογών αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, που απευθύνεται στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Παρέχει τόσο μοναδικές όσο και κατ’ απαίτηση ρομποτικές λύσεις όσο και συνδυαστικές λύσεις ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης στην Ελληνική βιομηχανία και στις αγορές του εξωτερικού.
Ο κ. Ευάγγελος Γκιζελής, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Gizelils Robotics σημειώνει: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συνεισφέρει στην ομάδα μας ένας εκπρόσωπος της νέας επιχειρηματικότητας με τις γνώσεις και το δυναμισμό του Παύλου Ευθυμίου. Πιστεύουμε ότι η παρουσία του στην εταιρεία μας, θα ενισχύσει τη διαμόρφωση της επιχειρηματικής μας στρατηγικής και στόχευσης σε νέες αγορές και κλάδους που αναζητούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις».

Προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου

Η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με κάλυψη από την Εθνική Τράπεζα και η έκδοση ομολογιακών δανείων με κάλυψη από την ALPHA BANK εγκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΒΕΕ, φέρνοντας την επιχείρηση ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της παραγωγής.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν ομόφωνα α) η έκδοση από την Εταιρεία κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως €794.766,71, με κάλυψη από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ, β) η έκδοση κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου ποσού €855.149, με κάλυψη από την ALPHA BANK A.E. και γ) η έκδοση κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, ομολογιακού δανείου ποσού €1.859.610, με κάλυψη από την ALPHA BANK A.E.

Τα παραπάνω ποσά θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, που αφορά στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της παραγωγικής της δραστηριότητάς της στην Αιτωλοακαρνανία κατά 35%. Το επενδυτικό πρόγραμμα, που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η εισηγμένη σκοπεύει να διευρύνει την προϊοντική της γκάμα με την παραγωγή νημάτων compact, να βελτιώσει το προϊοντικό της μίγμα και να εκσυγχρονίσει τον υφιστάμενο μηχανολογικό και κτιριακό εξοπλισμό του κλωστηρίου. Εκτιμάται τέλος πως η νέα επένδυση θα βελτιώσει το ενεργειακό και περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και θα μειώσει το κόστος παραγωγής.