ΕΛΠΕ: Αισιοδοξία Σιάμισιη για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης

Για τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη βασική δραστηριότητα των Ελληνικών Πετρελαίων κάνει λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, με φόντο τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα Β’ τριμήνου και Α’ εξαμήνου 2021.

Σημειώνεται ότι τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA των ΕΛΠΕ σημείωσαν αύξηση κατά 26%, στα €79 εκατ., ενώ τα αντίστοιχα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν στα €10 εκατ. Η αύξηση στη λειτουργική κερδοφορία προήλθε κυρίως από τον κλάδο Πετροχημικών, ο οποίος σημείωσε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών, με το 67% των προϊόντων πετρελαιοειδών να κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Παράλληλα, προχωρά το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65% και προβλέπεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον 1 GW έργων ΑΠΕ βρίσκεται υπό εξέταση, ενώ ο όμιλος έχει υποβάλει αιτήσεις και για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 125 MW.

Viohalco: 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών

Η Viohalco εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα συνεισφέρει, μέσω θυγατρικών εταιρειών της, 1 εκατ. ευρώ.

Η συνεισφορά αφορά τόσο σε δράσεις και υλικά για την αποκατάσταση των υποδομών και του περιβάλλοντος, όσο και σε εξοπλισμό και μέσα για την πυροπροστασία, σε συνεργασία με τις δημόσιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα θα συνεισφέρουν η ElvalHalcor 500.000 ευρώ, η Cenergy Holdings 300.000 ευρώ και η Σιδενόρ 200.000 ευρώ.

Η Sabo παρέδωσε νέα μονάδα επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων

Παραδόθηκε από τη SABO σε πλήρη και αποδοτική λειτουργία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών δοκιμών, μονάδα επεξεργασίας επικινδύνων αποβλήτων.

Η μονάδα στοχεύει στην αδρανοποίηση επικινδύνων αποβλήτων και την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου (RDF).

Η SABO ανέλαβε την παράδοση του έργου με το κλειδί στο χέρι, περιλαμβάνοντας το σχεδιασμό, την κατασκευή του εξοπλισμού, των συστημάτων αυτοματισμού και ισχύος, την εγκατάσταση, τις δοκιμές άνευ και υπό φορτίο.

Αυξητικές τάσεις για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Αύξηση 13% κατέγραψε ο γενικός δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιουλίου 2020, έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, προμηνύοντας ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου, ο δείκτης Τιμών Παραγωγού παρουσίασε αύξηση 1,1% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Τέλος, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, σε σύγκριση με του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2019 – Ιουλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι μείωσης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Υψηλές επιδόσεις από την PELOPAC

Στην ανάπτυξη 562 δειγμάτων νέων συνταγών και προϊόντων και στην παραγωγή και πώληση 57 νέων κωδικών -τύπου spreads και ειδικά μικρές συσκευασίες κατάλληλες για μικρά γεύματα (σνακς)- προχώρησε την περασμένη χρονιά η βιομηχανία PELOPAC.

Ένα από τα προϊόντα, για τη βελτίωση του οποίου συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι η διάρκεια ζωής προϊόντων ελιάς τυποποιημένων σε σακουλάκια. Τα προϊόντα της βιομηχανίας κατευθύνονται κυρίως στο εξωτερικό.

Οι κυριότεροι εξαγωγικοί προορισμοί είναι οι Η.Π.Α. η Μ. Βρετανία, η Αυστραλία και άλλες χώρες της Ε.Ε, στις οποίες η εταιρεία προμηθεύει σειρά επώνυμων προϊόντων της και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Τα κύρια προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνουν ελιές, σάλτσες, spreads, antipasti και είναι συσκευασμένα σε βάζα, πλαστικά σακουλάκια και δισκάκια για τις ανάγκες των αγορών λιανικής και εστίασης.

Πηγή ανάπτυξης οι διεθνείς αγορές
Από τις διεθνείς αγορές ήρθε και η σημαντική ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που πωλεί έχουν ως βάση την ελιά, την πιπεριά και το τουρσί, πολύ μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στην Αμερική και πολύ λιγότερο στην Ευρώπη, ενώ στην Ελληνική αγορά οι πωλήσεις αφορούν κυρίως πωλήσεις πρώτων υλών.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 25,466 εκατ. ευρώ, από 18,804 εκατ. ευρώ το 2019, δηλαδή σημείωσαν αύξηση κατά 35%. Τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 1.045.905 ευρώ στο ποσό των 1.614.415,99 ευρώ, τα EBITDA παρουσιασαν αύξηση κατά 93% στα 2,986 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 51% αυξήθηκε το μικτό αποτέλεσμα ανερχόμενο στα 3,583 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η PELOPAC είναι πιστοποιημένη κατά ISO 22000 & BRC Global Standard Food, Classification: A+ από την TUV Nord, όπως επίσης και κατά SMETA για την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.

Στην τελική ευθεία η επένδυση της Εύρηκα

Την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της επένδυσης της ΕΥΡΗΚΑ έως τις 31/12/2021, αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από αίτημα της εταιρείας. Επίσης εγκρίθηκε η τροποποίηση της επένδυσης ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Σημειώνεται πως το κόστος της ενισχυόμενης επένδυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.046.072 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων, ήτοι το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό, και 340.935 ευρώ τεχνικά έργα και έργα υποδομής στις εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία είναι εγκατεστημένη στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 22.500 τμ και δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στις αγορές της Κύπρου και Ρουμανίας. Η πανδημία του COVID 19 δημιούργησε νέες ανάγκες στους καταναλωτές σε απολυμαντικά και καθαριστικών προϊόντα και αυτό με την σειρά του οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, στις σχετικές κατηγορίες.

Δρομέας: παραγγελία ύψους 5 εκατ. ευρώ από το γερμανικό στρατό

Νέα παραγγελία ύψους € 5.000.000 έλαβε η εταιρεία Παπαπαναγιώτου Α.Β.Ε.Ε.Α. «Δρομέας» από το Γερμανικό Στρατό, μετά από διαγωνιστική διαδικασία. Τα έπιπλα θα παραδοθούν σταδιακά εντός του 2022.

Όλα τα είδη συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας, υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γερμανικού Στρατού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα σκαριά 6 νέες παραγωγικές επενδύσεις

Έξι νέες παραγωγικές επενδύσεις έλαβαν το «πράσινο φως» της ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο το τελευταίο διάστημα. Οι επενδύσεις που προχωρούν είναι οι εξής:

  • Η πρώτη επένδυση αφορά την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΠΕΤΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ELAEA», που αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ελαιολάδου και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 785.820 ευρώ.
  • Στον Αναπτυξιακό Νόμο εντάσσεται η ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας για την παραγωγή αυγών πουλερικών βιολογικής εκτροφής, επιλέξιμου κόστους 515.728,27 ευρώ.
  • Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «ΖΑΝΝΗΣ Μ. ΚΟΚΟΛΙΑΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.» με δ.τ. «TOOLHOUSE/ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ ΓΗ/RODKOK/ ΜΥΡΟΒΟΛΟΣ ΧΙΟΣ» αφορά στην ίδρυση μονάδας παροχής υπηρεσιών logistics στη θέση Ταμπάκικα του Δήμου Χίου και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους 1.014.359,88 ευρώ.
  • Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΚΕ» αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής και επεξεργασίας ελιάς και πάστας ελιάς, στη Πευκάρα ή Δράλια ΔΔ Σκοπέλου ΔΕ Γέρας στη Λέσβο, επιλέξιμου κόστους 851.105,12 ευρώ. 
  • Η επένδυση της ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ ΑΒΕΕ, αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ζωοτροφών, που βρίσκεται στη θέση «ΜΠΙΝΙΑΣ» Αγροτικής Περιφέρειας Δ.Δ. Αρίσβης της Δ.Ε. Καλλονής Δ. Λέσβου και είναι επιλέξιμου κόστους 524.638,38 ευρώ.
  • Το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» αφορά στην ίδρυση μονάδας παραγωγής ζωοτροφών, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 299.400 ευρώ.

Οδεύοντας προς μία εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη

Βήματα προς την εδραίωση μιας εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει η Ελλάδα, ακολουθώντας στα χνάρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ειδικότερα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρά στη διακήρυξη Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού, για την Ανάδειξη Αναδόχου στο πλαίσιο του Έργου «Μελέτη ωρίμανσης έργου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Μέσω της εν λόγω μελέτης, θα καθοριστούν οι μηχανισμοί σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων τεχνητής νοημοσύνης στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, οι τρόποι προσέλκυσης επενδύσεων και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) σε ώριμους τομείς πολιτικής. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των €120.000 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ αγγίζει τα €148.800), ενώ η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε πέντε μήνες. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τις 13/09/2021, ώρα: 13:00.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη αναμένεται να εκκινήσει από τα βασικά κείμενα στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης που σχετίζονται με τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κράτους προκειμένου -μεταξύ άλλων- να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης ΕΣΠΑ υπό το πρίσμα των στόχων και επιδιώξεων σχετικά με την ΤΝ, να προτείνει τρόπους βελτίωσης υπό το πρίσμα των ιδιαιτεροτήτων, που παρουσιάζει το οικοσύστημα εταιρειών που αναπτύσσει τέτοιες τεχνολογίες, και να αναδείξει νέους τρόπους συμβασιοποίησης έργων στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, όπως π.χ. συμβάσεις καινοτομίας, οι οποίες να αποτελούν πιο κατάλληλα εργαλεία για έργα ΤΝ.