Σημαντική διάκριση της Huawei με το iF Design Award

Δύο βασικά προϊόντα από τη σειρά προϊόντων Huawei FusionSolar Residential Smart PV, o SUN2000 έξυπνος PV controller και το LUNA 2000, το Έξυπνο Σύστημα Αποθήκευσης (ESS), διακρίθηκαν πρόσφατα με τα iF Design Awards 2021.

Το iF Design Award διοργανώνεται από το 1953, από το iF International Forum Design GmbH, το παλαιότερο ινστιτούτο βιομηχανικού σχεδιασμού στη Γερμανία και αποτελεί ένα από τα τρία πιο διάσημα βραβεία σχεδιασμού στον κόσμο, γνωστό και ως «Design Oscar».

Το πρώτο πρόγραμμα έμμισθης εκπαίδευσης της SUNLIGHT

Η SUNLIGHT παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα έμμισθης εκπαίδευσης και απασχόλησης πτυχιούχων «RISE to the Challenge», μέσα από το οποίο επιδιώκει να στηρίξει νέους μηχανικούς, στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους διαθέτουν πρόσφατο πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ως Ηλεκτρολόγοι, Χημικοί ή Μηχανολόγοι Μηχανικοί. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μιλούν άπταιστα Αγγλικά και Ελληνικά. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 και θα έχει διάρκεια 18 μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτησή τους online εδώ έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2021.

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΣΒΕ & παμακ

Η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η έρευνα σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικολογική καινοτομία, είναι τα κύρια αντικείμενα της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠαΜακ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), με βάση το σύμφωνο που υπογράφτηκε μεταξύ των δυο φορέων.

Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον Πρύτανη του ΠαΜακ, καθηγητή Στυλιανό Δ. Κατρανίδη, όσο και από τον Πρόεδρο του ΣΒΕ, Αθανάσιο Σαββάκη, οι δύο φορείς, έχοντας ήδη αναπτύξει από κοινού μια επιτυχημένη συνεργασία για την παροχή επαγγελματικής κατάρτισης σε θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικολογική καινοτομία, στο πλαίσιο του έργου SMecoMP, θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την επαγγελματική κατάρτιση και θα την επεκτείνουν σε συναφείς εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας είναι πενταετής, με προοπτική τριετών ανανεώσεων στο μέλλον.

Στα 12,6GW εγκατεστημένης ικανότητας το χαρτοφυλάκιο της EDPR

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, συνέχισε να ενισχύει το λειτουργικό χαρτοφυλάκιό της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, αγγίζοντας τα 12,6GW.

Η εταιρεία παρουσιάζει ανάπτυξη της τάξεως των 2,1GW σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους. Από το σύνολο των 12,6GW, τα 11,7GW είναι πλήρως ενοποιημένα και 841MW αποτελούν ενοποιημένα μετοχικά κεφάλαια (μερίδια σε έργα στην Ισπανία, τη Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, καθώς και υπεράκτια έργα). Επίσης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση μεριδίου 68% λειτουργικού χαρτοφυλακίου αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 405MW στις ΗΠΑ (275MW καθαρά).

Συνολικά, η καθαρή μεταβολή του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου της EDPR ανήλθε σε επιπρόσθετα 415MW. Επίσης, από τις 30 Ιουνίου, η EDPR απέκτησε 2,9GW νέας παραγωγικής δυναμικότητας υπό κατασκευή: 2.195MW χερσαίας αιολικής ενέργειας, 421MW ηλιακής ενέργειας και 269MW από συμμετοχές σε υπεράκτια αιολικά έργα. Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 6% ετησίως σε 856 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη, ανήλθαν σε 142 εκατ. ευρώ, 44% λιγότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η FANUC θα προμηθεύσει το εργοστάσιο της Ford με 500 ρομπότ

Ο ειδικός αυτοματισμού και κορυφαίος κατασκευαστής βιομηχανικών ρομπότ παγκοσμίως FANUC, έλαβε άλλη μια σημαντική παραγγελία στον τομέα της ηλεκτρονικής κινητικότητας. Προγραμματισμένη για παράδοση το 2022, η εταιρεία θα προμηθεύσει το εργοστάσιο της Κολωνίας της Ford με περίπου 500 ρομπότ για να βοηθήσει στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η εργοστασιακή μονάδα Ford στην Κολωνία βρίσκεται σε φάση μετάβασης στο Κέντρο Ηλεκτροκίνησης της Ford Cologne, μια τοποθεσία ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά. Το 2023, η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει το πρώτο καθαρά ηλεκτρικό μοντέλο επιβατών μεγάλου όγκου για να ξεδιπλώσει τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.

Η Ford ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα με μπαταρία στην Ευρώπη από το 2030. «Η εταιρεία FANUC έχει μεγάλη εμπειρία στη ρομποτική για εφαρμογές ηλεκτρονικής κινητικότητας», λέει ο Ralf Winkelmann, Διευθύνων Σύμβουλος της FANUC Γερμανίας. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να συνοδεύσουμε τη Ford σε αυτόν τον μελλοντικό μετασχηματισμό».

UNIPAKHELLAS: Δέσμευση στη βιωσιμότητα με συσκευασίες από κυματοειδές χαρτόνι

Η UNIPAKHELLAS, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά του χαρτιού και της συσκευασίας κάτω από την ομπρέλα του Ομίλου της INDEVCO, συνεχίζει να αναβαθμίζει τη δομή της. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Mediterranean Μονοπρόσωπη Α.Ε. και η ΠΑΚΟ Α.Ε., τώρα με τις επωνυμίες UNIPAK HELLAS NORTH και UNIPAK HELLAS CENTRAL αντίστοιχα, υιοθετούν από κοινού «μία ταυτότητα», αντανακλώντας την καινοτομία, καθώς και την περιβαλλοντική τους συνείδηση.
Μέσα από την καινοτομία στην παραγωγή και στα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, όλες οι ανάγκες για συσκευασία από κυματοειδές χαρτόνι ικανοποιούνται αποτελεσματικά, με ανταπόκριση στις ανάγκες όλων των κλάδων.

Όπως διευκρινίζεται, το κυματοειδές χαρτόνι είναι η πιο βιώσιμη λύση όταν πρόκειται για ανάγκες συσκευασίας και η UNIPAKHELLAS ως μία εταιρεία που παράγει και μεταποιεί ανακυκλωμένο χαρτί, δείχνει τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα ακολουθώντας τις αρχές του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Οι σημερινές κυματοειδείς συσκευασίες είναι εντελώς κυκλικές: είναι 100% ανακυκλώσιμες, βιολογικής προέλευσης και βιοδιασπώμενες. Πρακτικά, οι συσκευασίες από κυματοειδές χαρτόνι αποτελούν ένα από τα πιο ανακυκλώσιμα είδη με μία παγιωμένη αγορά για τις δευτερογενείς πρώτες ύλες. Οι αποτελεσματικές διαδικασίες ανακύκλωσης επιτρέπουν την επαναχρησιμοποίηση των ινών για την παραγωγή νέας συσκευασίας.

Σε ελληνική εταιρεία η προμήθεια κάδων απορριμμάτων
στην Β. Μακεδονία
H εταιρεία κοινής ωφέλειας «Proleter» του Δήμου Resen παρέλαβε 100 νέους κάδους απορριμμάτων στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Less Waste» («Λιγότερα Απόβλητα»).
Όπως ανακοίνωσε η «PCE Proleter», οι νέοι κάδοι απορριμμάτων προορίζονται για την αντικατάσταση των παλαιών στην περιοχή του Resen, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια μιας μπουλντόζας και ενός φορτηγού, τα οποία θα βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της εταιρείας κοινής ωφέλειας. Κύριος υπεύθυνος του όλου διασυνοριακού έργου «Less Waste» είναι η ελληνική εταιρεία «Diadima» και εταίροι ο Δήμος Resen και η εταιρεία κοινής ωφελείας «PCE Proleter» από πλευράς Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι Δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρέσπας από πλευράς Ελλάδας. Η συνολική αξία ολόκληρου του έργου για τον Δήμο Resen ανέρχεται σε 233.545 ευρώ.

Το μικρό θαύμα της Αλλαντικά Στρεμμένος

Το πράσινο φως στην υπαγωτή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Ορεινή Αλλαντοποιία ΙΚΕ» με δ.τ. «Αλλαντικά Στρεμμένος», στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου, άναψε στα μέσα Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Η επένδυση αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής αλλαντικών και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους 522.956 ευρώ. Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 2,50 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.). Πέρυσι τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 14.240,19 ευρώ, ο κύκλος εργασιών σε 727.843,99 ευρώ αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2019 και το περιθώριο καθαρού κέρδους κυμάνθηκε σε ποσοστό 43,20% που θεωρείται ικανοποιητικό. Το σύνολο των εξόδων παρουσίασαν οριακή αύξηση και κυμάνθηκαν σε 300.178,44€ το 2020 από 294.645,78.€ που ήταν το 2019.

Η εταιρεία διατηρεί ικανά ταμειακά διαθέσιμα, που υπερβαίνουν το σύνολο της έκθεσης του σε δανεισμό, ενώ προσπαθεί να πραγματοποιήσει νέες πωλήσεις υπηρεσιών έτσι ώστε να αυξήσει το επίπεδο της ρευστότητάς της. Ο συνολικός δανεισμός ήταν 68.498,84, με 100% βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα της 31/12/2020 εμφανίζονται αυξημένα και διαμορφώθηκαν σε 69.922,13€. Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης για το 2021 είναι η συνέχιση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων της, μέσα από την αύξηση των πωλήσεων των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα στο εξάμηνο

Εντυπωσιακή αύξηση καθαρών κερδών και ενισχυμένο κύκλο εργασιών και EBITDA κατέγραψε ο Όμιλος Titan Cement International SA το πρώτο εξάμηνο του 2021, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους. «Βλέπουμε θετικές προοπτικές για αύξηση του κύκλου εργασιών, με βελτίωση τόσο σε όγκους όσο και σε τιμές. Βραχυπρόθεσμα όμως, η εκτίναξη των ναύλων και των τιμών ενέργειας δεν επιτρέπουν τη μετάφραση της αύξησης των πωλήσεων σε βελτίωση των περιθωρίων», δήλωσε σχετικά ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υπερδιπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε €58,0 εκ. έναντι €22,4 εκ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, υποβοηθούμενα από τη σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €821,1εκ., παρουσιάζοντας άνοδο 4,4% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2020, χάρη στη βελτίωση όγκων και τιμών.
Ξεχώρισε για τις επιδόσεις στο ESG

Στα σημαντικά επιτεύγματα του εξαμήνου περιλαμβάνεται η επικύρωση των στόχων του Ομίλου για μείωση εκπομπών CO2 από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), καθιστώντας τον μία από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου διεθνώς που το επιτυγχάνουν. Επιπλέον, ο Τιτάνας εξακολούθησε να αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης ενεργειακής απόδοσης και μηδενικών αποβλήτων προς ταφή σε όλες τις δραστηριότητές του. Μετά την πιστοποίηση των δύο εργοστασίων στην Αίγυπτο, ποσοστό 82% της παραγωγής του Ομίλου καλύπτεται πλέον με πιστοποίηση Συστημάτων Ενεργειακής Διαχείρισης ISO 50001 ή με ενεργειακούς ελέγχους. Επιπλέον, όλα τα εργοστάσια τσιμέντου του Τιτάνα στην Ελλάδα έλαβαν το σήμα Platinum, τον υψηλότερο βαθμό που προβλέπεται σύμφωνα με το πρότυπο «Zero Waste to Landfill» της Eurocert για την αποτροπή των αποβλήτων από την ταφή. Καθώς τα εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Τουρκία έχουν λάβει παρόμοιες πιστοποιήσεις, ποσοστό άνω του 50% της παραγωγής το Ομίλου διαθέτει πλέον σχετική πιστοποίηση μηδενικών αποβλήτων για ταφή.