Από Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου σε Motor Oil Renewable Energy

H Motor Oil ανακοίνωσε την τροποποίηση της επωνυμίας της κατά 100% θυγατρικής Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Μονοπρόσωπη Α.Ε. Παραγωγής και Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Motor Oil Renewable Energy Μονοπρόσωπη Α.Ε. (MORE).

Στη MORE θα συγκεντρωθούν οι δραστηριότητες του Ομίλου Motor Oil που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού και την εμπορία & διανομή προϊόντων πετρελαίου. Ενδεικτικά: οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ηλεκτροπαραγωγή, ο πλωτός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου – FSRU, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας & φυσικού αερίου.

Απεβίωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ, Ορέστης Παπαδόπουλος

Απεβίωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Ορέστης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της σοκολατοποιΐας ΑΣΤΟΡ. Ο επιχειρηματίας στον κλάδο σοκολατοποιίας και εκπρόσωπος της βιομηχανίας Αττικής μέσω του ΣΒΑΠ Ορέστης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950.

Διέθετε μακρά ιστορία στην προώθηση θέσεων και σχεδίων για την εκβιομηχάνιση, την ορθή χωροταξική λειτουργία της βιομηχανίας και την παραπέρα βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ και επισήμως «Great Place to Work»

Η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι απέκτησε την Πιστοποίηση του Great Place to Work®, (CERTIFIED by Great Place to Work®) μετά από μια μεθοδική και διεξοδική αξιολόγηση η οποία πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Great Place to Work® Hellas. Η Πιστοποίηση αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο, στην άμεση, ανώνυμη και εμπιστευτική αξιολόγηση, την οποία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της εταιρείας σχετικά με την εμπειρία τους από το εργασιακό τους περιβάλλον.

«Από την αρχή, η CMA ξεκίνησε να χτίζει μια υπέροχη κουλτούρα, βασισμένη σε ισχυρές βασικές αξίες. Η κατάταξή μας στο Great Place to Work® μας βοηθά να κατανοήσουμε το πόσο επιτυχημένοι είμαστε. Εκτιμούμε τους ανθρώπους μας και θέλουμε να τους δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία», σημειώνουν οι Ιωάννης & Νικόλαος Αργουδέλης, Διευθύνοντες Σύμβουλοι.

Προμήθεια απινιδωτή για τον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες»

Ο Όμιλος «Σαμαράς & Συνεργάτες», με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα στελέχη, τους συνεργάτες και τους πελάτες του, προχώρησε στην αγορά και τοποθέτηση αυτόματου απινιδωτή στις κεντρικές εγκαταστάσεις των γραφείων του, στη Θεσσαλονίκη. Η ενέργεια, συνυφασμένη με την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του Ομίλου, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και στο πλαίσιο του Συστήματος Διαχείρισης Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία κατά ISO 45001 -με το οποίο είναι πιστοποιημένος- υλοποίησε την απόφαση του ΔΣ του Ομίλου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Σαμαράς εξηγεί: «Σε συνδυασμό με ανάλογες εκπαιδεύσεις Α’ Βοηθειών, που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν για τα στελέχη μας, η αγορά του απινιδωτή, είναι μια προσπάθεια στο ευρύτερο πλαίσιο εξασφάλισης των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας, αλλά και στη λογική υιοθέτησης μιας κουλτούρας πρόληψης».

Ταχύτατη ανάκαμψη το 2021 για τον χημικό κολοσσό BASF

Ταχύτατη ανάκαμψη το 2021 για τον κολοσσό χημικων BASF Καθαρά κέρδη καλύτερα του αναμενόμενου ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών παγκοσμίως, BASF στο β΄ τρίμηνο. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αύξηση των όγκων πωλήσεων, καθώς και τις τιμές, χάρη στην ισχυρή ζήτηση.

Οι χαμηλές τιμές εμπορευμάτων στη διάρκεια της πανδημία επηρέασαν τα κέρδη της BASF στο προηγούμενο έτος, αλλά η γερμανική εταιρεία κατέγραψε ταχύτατη ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2021, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

«Πετύχαμε αύξηση των όγκων και των τιμών σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα τμήματα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2020», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος σε ανακοίνωση του. Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 1,4 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές. Η εταιρεία επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα προσαρμοσμένα ΕΒΙΤ του β΄ τριμήνου καθώς και τις εκτιμήσεις για το 2021 που ανακοινώθηκαν στις 9 Ιουλίου.

 

Εξαγορά της Engie Hellas από το fund του Ν. Καραμούζη

Σε συμφωνία για νέα στρατηγική επένδυση, μέσω της απόκτησης του συνόλου των μετοχών (100%) της εταιρείας ENGIE Hellas κατέληξε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη. Η ENGIE Hellas αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο χώρο του facility management στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, προσφέροντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο των ενεργειακών υπηρεσιών.

Τόσο το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap, όσο και η Διοίκηση της ENGIE Hellas, δεσμεύονται ότι θα συνεργαστούν στενά και παραγωγικά για την ομαλή μεταβίβαση της εταιρείας στους νέους μετόχους. Βασικός επιχειρηματικός στόχος της ανωτέρω επένδυσης αποτελεί η δημιουργία, ενός ηγετικού οργανισμού που θα παρέχει ολοκληρωμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του facility management, μέσω οργανικής ανάπτυξης και νέων επενδύσεων και συνεργασιών.

 

EPEXYL: Νέα έργα, επενδύσεις και τεχνητή νοημοσύνη

Δύο σημαντικά νέα έργα ανέλαβε η ξυλουργική κατασκευαστική βιομηχανία EPEXYL, η οποία υλοποιεί αυτή την περίοδο και ένα φιλόδοξο business plan, με νέες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, υποδομές και νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το πρώτο αφορά στο κτήριο των νέων κεντρικών γραφείων της ιταλικής εταιρείας πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου ΕΝΙ, στο Μιλάνο. Πρόκειται για ένα κτήριο 65,000 τετραγωνικών μέτρων με τρεις διασυνδεδεμένους πύργους που σχεδιάστηκαν από το παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Morphosis και τον βραβευμένο Thom Mayne. Το κτήριο θα καλύπτει τις ανάγκες 4600 εργαζομένων και το συνολικό κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 171 εκατομμύρια ευρώ. Κατασκευάζεται με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές LEED.
Το δεύτερο έργο της EPEXYL αφορά στο διπλό hub της πολυεθνικής Pfizer στη Θεσσαλονίκη 6.500 τετραγωνικών μέτρων που θα καλύπτει τις ανάγκες 400 εργαζομένων στο Ψηφιακό Κέντρο και το Κέντρο Εσωτερικών Λειτουργιών & Υπηρεσιών.

Ο μοντέρνος χώρος γραφείων, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Edge με το ξύλο να συμβάλει στη διαμόρφωση της αισθητικής των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων. Πρόκειται για μέρος της επένδυσης 100 εκατομμυρίων ευρώ που κάνει στη Θεσσαλονίκη η φαρμακευτική εταιρεία.
Και στα δύο έργα, η EPEXYL ανέλαβε όλο το ξυλουργικό κατασκευαστικό μέρος συμβάλλοντας στην επιτυχή υλοποίηση της κατασκευής με τα λειτουργικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του ξύλου.

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Πτώση των τιμολογίων 56% στη βιομηχανική χρήση

Οι επενδύσεις του α’ εξαμήνου της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό, ξεπερνώντας τα 14,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 15,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Έως το τέλος του έτους, αναμένεται η πλήρης υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος. Τα παραπάνω μαρτυρούν -μεταξύ άλλων- την ισχυρή πορεία της εταιρείας το πρώτο μισό του 2021, σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 36,8 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τον προϋπολογισμό κατά 7,9% ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το α’ εξάμηνο άγγιξαν τα 26,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, διαμορφώθηκαν στα 13,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,9% συγκριτικά με τα επίπεδα του προϋπολογισμού.

Στο διάστημα αυτό υπεγράφησαν 9.970 νέες συμβάσεις σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, που ήταν αυξημένες κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Σημαντική ήταν και η αύξηση στους διανεμηθέντες όγκους φυσικού αερίου, οι οποίοι ανήλθαν σε 313,2 εκατ. κυβικά μέτρα, αυξημένοι κατά 12,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της καταναλωτικής βάσης και της σύνδεσης μεγάλων καταναλωτών και ενεργοβόρων βιομηχανιών. Σημειώνεται ακόμη ότι η πτώση των τιμολογίων χρήσης του δικτύου, για το 2021 άγγιξε το 21% στην οικιακή χρήση και το 56% στη βιομηχανική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το α΄ εξάμηνο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ «πέτυχε εξορθολογισμό στα κόστη, πάντοτε σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τη ΡΑΕ δαπάνες χωρίς να επιβαρύνει την τιμή διανομής για τους τελικούς καταναλωτές».

Νέα μεγάλη επένδυση από τους Μύλους Σόγιας

Σε «θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας» προχωρά η «ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Ειδικότερα, το «πράσινο φως» στην υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, του Αναπτυξιακού Νόμου, άναψε με απόφαση του ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η επένδυση αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας της υφιστάμενης μονάδας, μέσω εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού και αναβάθμισης τμήματος των βιομηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων, στην περιοχή Καλαμάκι – Ίσθμια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 5.725.840 ευρώ.
Στη χρήση του 2019 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός- η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 219,485 εκατ. ευρώ από 206,3 εκατ. ευρώ το 2018, δηλαδή αύξηση 6,39%.

Η πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας σογιοσπόρου στην Ελλάδα
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά δύο δεκαετίες πριν την ίδρυση της. Ήταν το 1950 όταν δύο πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ο Ηλίας Ηλιάδης και ο Αριστοτέλης Οφλούδης, έμπειροι στο χώρο των δημητριακών, ιδρύουν στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία «Ελαιουργία & Βαμβακουργία Θεσσαλονίκης», μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου.

Το 1970, πετυχημένοι πλέον επιχειρηματίες, αντιλαμβάνονται εγκαίρως τις απαιτήσεις της αγοράς και ιδρύουν την πρώτη βιομηχανία επεξεργασίας σογιοσπόρου στην Ελλάδα, με την επωνυμία «Μύλοι Σόγας Α.Ε.». Το 1974 εγκαινιάζεται η λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας στην περιοχή Καλαμάκι Κορινθίας, με υπερσύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία αρχίζει την τυποποίηση και διάθεση στην ελληνική και διεθνή αγορά του συσκευασμένου σογιελαίου με την επωνυμία «το Λαμπερό». Το 1990 η εταιρεία προσθέτει στον κατάλογο των προϊόντων της και άλλα σπορέλαια, αλλά και δημητριακά. Το 2005 ολοκληρώνεται στη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης η νέα επένδυση, που αφορά μονάδα συγκέντρωσης, αποθήκευσης και διάθεσης δημητριακών, αλεύρων και ελαίων και το 2006 δημιουργείται θυγατρική εταιρεία συλλογής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων στη Βουλγαρία με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.