Ο Όμιλος Σαράντη στη λίστα «Most Admired Companies 2021»

Ο Όμιλος Σαράντη βρίσκεται στη λίστα των Most Admired Companies 2021, η οποία καταρτίσθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά από το περιοδικό Fortune σε συνεργασία με τη διεθνή εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, KPMG.

Η ανάδειξή του Ομίλου στις 20 Most Admired Companies, και συγκεκριμένα στην 18η θέση, επιβραβεύει την σταθερότητα και τη συνέπεια που επέδειξε. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Σαράντη έχει κατορθώσει τη τελευταία δεκαετία να διπλασιάσει τις πωλήσεις του και να επιτυγχάνει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδών, με σημείο αναφοράς το ρεκόρ δεκαετίας που σημείωσε στο περιθώριο EBITDA το 2020. H κα Ελένη Παππά, Ιnvestor Relations and Corporate Communications Director, δήλωσε: «Αυτή η βράβευση έχει ιδιαίτερη αξία γιατί προέρχεται από την ίδια την αγορά, από στελέχη που αντιλαμβάνονται τις καθημερινές προκλήσεις στον χώρο του επιχειρείν και γνωρίζουν εκ των έσω τις δυσκολίες».

Νέος κύκλος επαγγελματικής εκπαίδευσης στελεχών αποθήκης

Στις 4 Οκτωβρίου 2021 ξεκινά ο 10ος κύκλος του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος στελεχών αποθήκης από το Supply Chain Institute. Το πρόγραμμα παρέχει τις γνώσεις για πιστοποίηση στις ειδικότητες «Διευθυντής Αποθήκης» και «Προϊστάµενος Αποθήκης», σύµφωνα µε το πρότυπο ISO/IEC 17024:2012 (Σύστηµα Πιστοποίησης Προσωπικού ως προς την επαγγελµατική τους επάρκεια).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Η Infineon θα επενδύσει $1,9 δισ. σε νέο αυστριακό εργοστάσιο chip

Η Infineon Technologies AG θα δαπανήσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) για έξι χρόνια για να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στην Αυστρία, στοιχηματίζοντας στην αυξανόμενη ζήτηση για ημιαγωγούς που καλύπτουν τα πάντα, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως ανεμογεννήτριες.

Η Infineon θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας στη νέα τοποθεσία στο Villach της νότιας Αυστρίας, όπου η παραγωγή λεπτών γκοφρετών 300 χιλιοστών πρόκειται να ξεκινήσει το 2021. Το εργοστάσιο βρίσκεται δίπλα σε μια υπάρχουσα εταιρεία και έχει τη δυνατότητα να παράγει 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στις ετήσιες πωλήσεις.

Η εταιρεία επιδιώκει να προσλάβει προσωπικό από όλο τον κόσμο και η αυστριακή κυβέρνηση συμφώνησε να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και έρευνας στην περιοχή της Καρινθίας για να βοηθήσει τα αναπτυξιακά σχέδια της Infineon. Η Infineon, η οποία ανταγωνίζεται τους NXP Semiconductors NV και STMicroelectronics NV, προωθείται στην αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρέχει νέες ροές εσόδων, καθώς η ζήτηση για ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε smartphone και tablet επιβραδύνεται.

Η FAMAR επιλέγει τη SARMED για τη μεταφορά των προϊόντων της

Μία νέα στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξής της και στον κλάδο των φαρμάκων ανακοινώνει η SARMED με την εταιρεία FAMAR Α.Β.Ε. (μέλος της FAMAR Group), για τη μεταφορά προϊόντων πελατών της, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία, σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο περιλαμβάνει απευθείας δρομολόγια μεταφοράς και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και διανομή καλλυντικών σε διάφορες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, με άμεσους χρόνους παράδοσης, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ πραγματοποιείται σύμφωνα με τις «Ορθές Πρακτικές Διανομής» (GDP) με αυτοκίνητα διανομής των οποίων οι προδιαγραφές ελέγχονται και επικυρώνονται από τον Ποιοτικό έλεγχο της FAMAR.

Η FAMAR αποτελεί μία από τις κορυφαίες Ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης και παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων με τεχνογνωσία περισσότερων από 70 ετών. Με 6 παραγωγικά κέντρα και 2 μονάδες R&D σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία καθώς και το μεγαλύτερο δίκτυο αποκλειστικής διανομής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων στην Ελλάδα -που καλύπτει το 60% της συνολικής αγοράς, η Famar παράγει ετησίως 1700 μοναδικούς κωδικούς προϊόντων για περισσότερους από 120 πελάτες- φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών προϊόντων. Όπως σημειώνει η διοίκηση της SARMED, η συνεργασία με τη FAMAR αποτελεί ορόσημο στις υπηρεσίες διανομής ελεγχόμενης θερμοκρασίας και προσθέτει μία ακόμη ηγέτιδα εταιρεία στο ευρύ πελατολόγιό της.

2η Εθελοντική Αιμοδοσία του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες»

Ιδιαίτερα επιτυχημένη υπήρξε και η 2η Εθελοντική Αιμοδοσία για την Τράπεζα Αίματος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω COVID-19 -και κατά συνέπεια το καθεστώς της τηλεργασίας- καθώς σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ συγκεντρώθηκαν 45 φιάλες αίμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Και αυτή τη φορά τα στελέχη του Ομίλου ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο κάλεσμα -όχι μόνο όσοι κατάφεραν να δώσουν αίμα, αλλά και αυτοί, που δεν κρίθηκαν κατάλληλοι τη δεδομένη χρονική στιγμή ή εκείνοι, που οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τους κράτησαν μακριά από τη Θεσσαλονίκη.

World Hydrogen Leaders: Project του μήνα το «White Dragon»

Το «World Hydrogen Leaders» ανακήρυξε το «White Dragon» project του μήνα για τον Ιούλιο, σε ένα βήμα αναγνώρισης της σημασίας του έργου για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Το έργο «White Dragon», που συντονίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, έχει συμπεριληφθεί στα σημαντικά έργα ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI) και μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της δυτικής Μακεδονίας.

Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Σε πρώτο πλάνο το brand «Ελληνικό Μάρμαρο»

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ), στο πλαίσιο της πάγιας θέσης του για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής branding για την υποστήριξη της προώθησης των εξαγωγών του κλάδου, υλοποίησε, σε συνεργασία με την ICAP και την DK Marketing, την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου δράσεων για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου στο εξωτερικό, με τριετή χρονικό ορίζοντα.

Αποτελεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση ανάδειξης του brand «Ελληνικό Μάρμαρο» σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό περιλαμβάνονται παραδοσιακές δράσεις επικοινωνίας και προώθησης, όπως η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές, αλλά και εκτεταμένη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εργαλείων marketing, που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού brand name και στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού μαρμάρου διεθνώς.

 

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τη διαχείριση συσκευασιών

Στις 20 Ιουλίου ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο ενσωματώνει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 στο εθνικό δίκαιο, τροποποιώντας τις Οδηγίες 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ).

Στο Νομοσχέδιο (που περιλαμβάνει 173 άρθρα σε 176 σελίδες), τροποποιήθηκαν επίσης ορισμένα άρθρα του Ν 4736 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και αναπτύχθηκε ένα σύστημα bonus-malus για τη διαβάθμιση των εισφορών των πλαστικών συσκευασιών. Ως πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης θεωρούνται όσες κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από πλαστική ύλη κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4736/2020.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι η εισφορά μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) για τις πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν τουλάχιστον εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) ανακυκλωμένο υλικό (σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN 15343), με την εξαίρεση των πλαστικών σακουλών για τις οποίες το ποσοστό αυτό ορίζεται σε τριάντα τοις εκατό (30%). Στον ίδιο Οδηγό αναφέρεται ότι η βασική εισφορά προσαυξάνεται κατ’ ελάχιστον κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για τις έγχρωμες φιάλες «PET». Η λεπτομερής ανάλυση των σημαντικών αλλαγών για τον κλάδο, πραγματοποιείται στην κλειστή Επιτροπή του ΣΥΒΙΠΥΣ για την αειφόρο ανάπτυξη.]\

Επιπλέον €37,8 εκατ. από το fund Καραμούζη σε παραγωγικές επιχειρήσεις

Επιπρόσθετα 37,8 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη στη δεύτερη -και τελική- φάση άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων. Το ποσό αυτό διαμορφώνει τα συνολικά κεφάλαια που βρίσκονται υπό τη διαχείριση του πρώτου ελληνικού επενδυτικού Ταμείου Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων στα 142,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν σε μεσαίου μεγέθους ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο ταμείο συμμετέχουν 42 επενδυτές, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι Έλληνες και διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές και τραπεζικές εταιρείες και σημαντικά οικογενειακά επενδυτικά γραφεία. Στη νέα αύξηση κεφαλαίων συμμετέχει για πρώτη φορά το European Investment Fund, καθώς και υφιστάμενοι επενδυτές, οι οποίοι αύξησαν τη συμμετοχή τους.

Όπως επισημαίνεται, στόχος του ταμείου παραμένει να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακή προοπτική, «ξεκλειδώνοντας» την αξία και την πραγματική δυναμική τους και αναβαθμίζοντας την παραγωγή και εξαγωγική δυνατότητά τους. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη επένδυση στον αγροτικό τομέα και σύντομα θα ανακοινώσει νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Επενδύοντας στη «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας»
Ο εκτελεστικός πρόεδρος Νίκος Καραμούζης τονίζει ότι «το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap επικεντρώνει το επενδυτικό του ενδιαφέρον, κυρίως στις μεσαίου μεγέθους ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Κύριο επενδυτικό στόχο αποτελούν εκείνες οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν, λόγω της ελληνικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και της πρόσφατης πανδημίας, έλλειψη ρευστότητας, μικρό μέγεθος και κύκλο εργασιών, τεχνολογική και διαχειριστική υστέρηση, περιορισμένη πρόσβαση στη διεθνή αγορά και επιχειρησιακή στασιμότητα, αλλά διαθέτουν δυνητικά σημαντικές αναπτυξιακές και εξαγωγικές δυνατότητες, ικανές να αποκτήσουν το άριστο μέγεθος, να αξιοποιήσουν το νέο δυναμικό οικονομικό, αναπτυξιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ελλάδα».