Συνάντηση Δήμα – ΣΕΒΠΕ&ΔΕ

Τη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών επισκέφθηκε την Πέμπτη 22 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με εκπροσώπους των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕ&ΔΕ) σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του τοπικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού οικοσυστήματος επιχειρήσεων με σκοπό το μετασχηματισμό του σε ισχυρό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία της περιοχής και της χώρας βασισμένο στη νέα γνώση και την καινοτομία.

 

 

Δέλτα: Παράδοση ψυκτικών θαλάμων από την Titan Containers

Τρεις ψυκτικούς θαλάμους μήκους 12 μέτρων και έναν θάλαμο θερμής αποθήκευσης μήκους 6 μέτρων παρέλαβε πρόσφατα η γαλακτοβιομηχανία Δέλτα από την Titan Containers, μεταδίδει το Food Reporter.

Οι τρεις ψυκτικοί θάλαμοι Arctic Store Tropical, θα διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της Δέλτα, ακόμα και στις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα απομακρυσμένης παρακολούθησής τους. Οι ψυκτικοί θάλαμοι είναι κατασκευασμένοι με 30% αυξημένη μόνωση, η οποία συνεισφέρει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες.

Η βιομηχανία στους «Χρυσούς Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»

Ηχηρή παρουσία είχε ο βιομηχανικός κλάδος στα βραβεία «ΧΡΥΣΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2010-2020», που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επιβραβεύουν τις εταιρείες που ξεχώρισαν για τις οικονομικές επιδόσεις τους την εν λόγω δεκαετία. Η COSMOS ALUMINIUM A.E., η ΘΕΟΝΗ Α.Ε. και οι Uni-pharma & InterMed του ΟΦΕΤ, βραβεύτηκαν στην κατηγορία «Greek Business Champions», ενώ απέσπασαν έκαστη από ένα Solidarity Excellence Award για την αλληλεγγύη που επέδειξαν έμπρακτα με την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19.

Ο Α.Π.Σ.Ι. «ΠΙΝΔΟΣ» βρέθηκε επίσης ανάμεσα στους «Greek Business Champions», με αφορμή την ταυτόχρονη αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών προ φόρων, πάνω από 50%. Στις κατηγορία Πρωταγωνιστές Κλάδων της Δεκαετίας 2010-2020 ξεχώρισε η Barilla Hellas, ενώ παρέλαβε και το Solidarity Excellence Award για τις ενέργειες που πραγματοποίησε την περίοδο της πανδημίας.

«Άλμα» 136% τα καθαρά κέρδη της ABB

Η ABB ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 136% στα 752 εκατ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 661 εκατ. δολάρια. Ειδικότερα, το περιθώριο των λειτουργικών EBITDA αυξήθηκε κατά 440 μονάδες βάσης στο 15%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι περικοπές κόστους και η μείωση των ταξιδιωτικών δαπανών αύξησαν την κερδοφορία.

Η ABB αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές για την κερδοφορία, δηλώνοντας πως αναμένει έναν «ισχυρό» ρυθμό βελτίωσης προς την επίτευξη του στόχου για 13%-16% μέχρι το 2023. Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως έκανε λόγο για «σταθερή» βελτίωση. Επίσης, η ABB διπλασίασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις, κάνοντας λόγο για βελτίωση στους τομείς πετρελαίου και αερίου στο β΄ εξάμηνο. Οι βελτιωμένες προοπτικές ήρθαν μετά από τη διψήφια αύξηση των παραγγελιών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης της ABB στο β΄ τρίμηνο. Στο β΄ εξάμηνο, τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν 21% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, στα 7,45 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 7,24 δισ. δολάρια.

 

Στον αναπτυξιακό νόμο επένδυση της Χήτος ΑΒΕΕ ύψους 5,7 εκατ. ευρώ

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα επενδυτικό σχέδιο της Χήτος ΑΒΕΕ, συνολικού επιλέξιμου κόστους 5.729.239,30 ευρώ.
Η ενίσχυση που θα λάβει η εταιρεία για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 1.568.029,85 ευρώ ως επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και σε 306.042,73 ευρώ ως επιχορήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Λαμπρινού, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στην επέκταση δυναμικότητας κατά 8.000 λίτρα ανά ώρα της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού σε γυάλινες φιάλες που διαθέτει
η Χήτος ΑΒΕΕ.

Η «στροφή» της Philip Morris προς τη φαρμακοβιομηχανία

Καθώς οι πωλήσεις των παραδοσιακών τσιγάρων μειώνονται και οι κυβερνητικοί περιορισμοί, είτε μέσω απαγορεύσεων είτε μέσω αυξημένης φορολόγησης γίνονται αυστηρότεροι, οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται σε νέες πηγές εσόδων. Ένας από τους διεθνείς κολοσσούς, η Philip Morris International, αποκομίζει το 25% των πωλήσεών της, συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από προϊόντα χωρίς καπνό και στοχεύει να αυξήσει
το ποσοστό αυτό πάνω από το 50% έως το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η PMI συμφώνησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Vectura plc τους όρους της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας στην αξία των 852 εκατομμυρίων βρετανικών στερλινών (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Με την ενδεχόμενη απόκτηση της Vectura η PMI θα προχωρήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καινοτόμων προϊόντων «πέρα από τη νικοτίνη», επιταχύνοντας την είσοδό της στη θεραπευτική κατηγορία των εισπνεόμενων προϊόντων.

Η εν λόγω πρόταση εξαγοράς έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη συμφωνία της PMI για την απόκτηση της Fertin Pharma, δίνοντάς της τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων (εισπνεόμενα προϊόντα και προϊόντα
που λαμβάνονται από το στόμα), στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της και σύμφωνα με τις βασικές δεσμεύσεις της για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι, στην Ελλάδα, η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη και στόχο 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025.

Αιολική ενέργεια: Ποιοι μοιράζονται την «πίτα» των €260,5 εκατ.

Σημαντική ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας για το Α’ Εξάμηνο 2021 καταγράφει η στατιστική που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο διάστημα αυτό συνδέθηκαν στο δίκτυο 97 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 260,5 MW, που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 260 εκατ. ευρώ περίπου. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η αιολική ισχύς έφθασε τα 4.374 MW, σημειώνοντας αύξηση αύξηση 6,3% σε σχέση με το τέλος του 2020.

Επιπλέον κατά το τέλος του Ιουνίου 2021 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 550 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε επίπεδο Περιφερειών, η

Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 1775 MW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 490 MW (11%). Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής «πίτας», στην κορυφή κατατάσσονται:
η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (16,1%)
ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (11,0%)
η ENEL Green Power με 368 MW (8,4%)
η EREN με 283 MW (6,5%) και
η Iberdrola Rokas με 271 MW (6,2%)
Ακολουθούν η EDF, η νεοεισερχόμενη στον κλάδο Motor Oil, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy κ.α. Στα αξιοσημείωτα του Α’ εξαμήνου 2021 είναι ότι ολοκλήρωσαν νέα αιολικά πάρκα πάνω από 12 διαφορετικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

ΤΙΤΑΝ: Πώς βελτιστοποίησε τη γραμμή παραγωγής αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη

Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές ευκαιρίες που δημιουργεί η χρήση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών στη βιομηχανική παραγωγή, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ συνεχίζει να επενδύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενισχύοντας την αποδοτικότητα της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας του.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργεί το έξυπνο εργοστάσιο τσιμέντου του μέλλοντος, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνουν τη χρήση αυτόνομων αλγορίθμων για τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της γραμμής παραγωγής, σε πραγματικό χρόνο.

Η επαναστατική χρήση των αλγορίθμων ξεκίνησε στον Τιτάνα ήδη από το 2017 στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Pennsuco των ΗΠΑ. Η μέθοδος ξεκινά να εφαρμόζεται τώρα και σε εργοστάσια τσιμέντου του Ομίλου στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στον αστερισμό των big data
Όπως εξηγεί η εταιρεία, η χρήση αυτών των αλγορίθμων, επιτρέπει την καταγραφή, οργάνωση, μελέτη και αξιοποίηση μεγάλου όγκου λειτουργικών δεδομένων (big data) που προέρχονται από χιλιάδες ειδικούς αισθητήρες ενσωματωμένους στον εξοπλισμό των εργοστασίων και αποφέρει ήδη σημαντικά οφέλη, όπως: ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, μείωση των εκπομπών CO2 και βελτίωση της παραγωγικότητας έως και 10%.

Ευέλικτη εφαρμογή
Η ανάπτυξη αυτών των ψηφιακών λύσεων είναι δυνατή μέσω της αξιοποίησης των υποδομών λήψης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data) του Ομίλου και αποτελούν μια μοναδική πειραματική προσέγγιση για τη δημιουργία προγνωστικών λύσεων, βάσει των αλγορίθμων που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά της διαδικασίας παραγωγής του τσιμέντου. Επίσης, η ταχεία υλοποίηση των λύσεων σε όλα τα εργοστάσια του Oμίλου επιτυγχάνεται μέσω μιας διαδικασίας ευέλικτης εφαρμογής και προσαρμογής των ψηφιακών εργαλείων στις ιδιαιτερότητες κάθε εργοστασίου.