Εξαγορά του Πάρκου Παναχαϊκού από την Cubico Sustainable Investments

Η Cubico Sustainable Investments (Cubico), η οποία είναι ηγέτιδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ολοκλήρωσε την εξαγορά της Αιολική Παναχαϊκού ΑΕ από την Enora, στην οποία ανήκαν 2 λειτουργικά χερσαία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.

Τα αιολικά πάρκα έχουν συνολική ισχύ 48,5 MW και βρίσκονται στα βουνά του Παναχαϊκού. Η Enora και η θυγατρική της Enteka Services θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα πάρκα, διασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση της ιδιοκτησίας. Η Cubico κατέχει πλέον σχεδόν 100 MW λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη επέκτασης 12 MW σε μία από τις τοποθεσίες της.

Virtual Summit της Huawei για την αποθήκευση ενέργειας

Σήμερα, 22 Ιουλίου και ώρα 16:00-17:30 πραγματοποιείται το FusionSolar SmartPV Large Scale Energy Storage Global Virtual Summit της Huawei, όπου η εταιρεία θα μοιραστεί τις τελευταίες τεχνολογίες, εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για φωτοβολταϊκά συστήματα μεγάλης κλίμακας (large scale).

 

Το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας υποδέχθηκε τους ROBONERDS

Τη Θεσσαλονίκη και το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι ROBONERDS, η νικήτρια ομάδα στην κατηγορία Robot Design του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ρομποτικής και Καινοτομίας FIRST LEGO League. Η ομάδα των 7 μαθητών ηλικίας 11 έως 13, είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά το πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο τσιμέντου και να ενημερωθεί για την ιστορία και τις βασικές δραστηριότητές του.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του εργοστασίου Ευκαρπίας έβαλε σε εφαρμογή μια άσκηση προσομοίωσης με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν τη σημασία του αυτοματισμού σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Η άσκηση παρουσίαζε στους ROBONERDS τα βήματα που απαιτούνται από την λήψη μιας πληροφορίας για δυσλειτουργία, την αξιολόγηση και κατανόησή της μέχρι την τελική αποκατάσταση της βλάβης, καλώντας τους να πάρουν πρωτοβουλίες και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που αντιμετώπισαν.

 

Είσοδος της EDPR στην onshore αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχωρά στην απόκτηση αιολικού και ηλιακού χαρτοφυλακίου συνολικής ισχύος 544MW στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τις εταιρείες ΑΠΕ Vento Ludens και Wind2 συνολικού ύψους έως 71 εκατ. λίρες, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς επίτευξης προκαθορισμένων ορόσημων για κάθε έργο.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από ένα λειτουργικό αιολικό πάρκο ισχύος 5MW, που ανατέθηκε το 2012 με σταθερή τιμή πώλησης (feed in tariff) για 20 χρόνια, από αιολικά έργα ισχύος 192MW σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, τα οποία θα συμμετάσχουν στους επερχόμενους γύρους CfD και στην ιδιωτική αγορά PPA του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025. Αποτελείται επίσης από 347MW έργων υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων 229MW αιολικής ενέργειας και 118MW ηλιακής ενέργειας. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαμηλό προφίλ κινδύνου και αποτελεί μία αγορά ενέργειας σημαντικού μεγέθους, της τάξεως των c.325 TWh, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

 

Διχάζει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αποθήκευση ενέργειας

Αντιδράσεις από διεθνείς συνδέσμους ΑΠΕ προκαλεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται οι διεθνείς φορείς, το νέο σχέδιο νόμου βάζει «στον πάγο» όλα τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ, έως τις 31/12/2021. Πιο συγκεκριμένα, η WindEurope, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ανοιχτή επιστολή έστειλε η SolarPower Europe στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας εκφράζει έντονη ανησυχία για το σχέδιο νόμου και ζητά την απόσυρση του. Ο EASE (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας) με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία του για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι τα έργα αποθήκευσης που οδηγούνται σε πάγωμα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο επικαλείται ως στόχους των νέων παρεμβάσεων τη διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την υποστήριξη της λήψης επενδυτικών αποφάσεων για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου. Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε ημερίδα της ΡΑΕ για το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς (market reform plan) που θα υποβληθεί στην ΕΕ και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα (για 2 χρόνια) ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας «ως προστατευτικό δίχτυ για έκτακτες συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν την επάρκεια του συστήματος», με την αποζημίωση κατόπιν διαγωνισμού μονάδων που θα βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας τους, έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες που είναι
υπό κατασκευή.

Αναβάθμιση μεταφορικής ταινίας για τη LAFARGE BETON

Το τμήμα Βαριάς Βιομηχανίας που διαθέτει η SABO εκτελεί εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού για την μετατροπή της ταινίας φόρτωσης πλοίων στις εγκαταστάσεις της Lafarge Beton στο Μηλάκι. Η LAFARGE BETON στα πλαίσια της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της και προκειμένου να εξασφαλίσει τη δυνατότητα φόρτωσης μεγαλύτερων πλοίων, συνεργάζεται με τη SABO S.A. για τις απαραίτητες κατασκευές και εργασίες.

Πιο συγκεκριμένα, τo αρμόδιο τμήμα της SABO έχει αναλάβει:
• την κατασκευή των απαραίτητων μεταλλικών ικριωμάτων,
• τις αναγκαίες μετατροπές στην μεταφορική ταινία και
• τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού.
Οι εργασίες πραγματοποιούνται από κατάλληλα εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό που κατέχει άρτια τεχνογνωσία, ακολουθώντας τα υψηλότερα
πρότυπα ασφάλειας.

 

Το ESG εισέρχεται και επισήμως στο Χρηματιστήριο

Με 35 εισηγμένες θα κάνει «πρεμιέρα» στις 2 Αυγούστου ο νέος δείκτης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο δείκτης ATHEX ESG θα παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, το λεγόμενο ESG (Environmental Social, and Governance).

Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιρειών και κατά συνέπεια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς να σηματοδοτήσουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG, καθώς το κανονιστικό περιβάλλον της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα εξελίσσεται.

Ο νέος δείκτης σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α., ενώ ο υπολογισμός του θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου με τιμή εκκίνησης τις 1,000 μονάδες. Η πρώτη σύνθεση του δείκτη – εκτός των λοιπών κριτηρίων – προσδιορίζεται με βάση το ESG score που προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019.

Στην αρχική σύνθεση του δείκτη θα συμμετέχουν 35 εταιρείες, με την πρώτη δεκάδα να περιλαμβάνει τις παρακάτω: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, Eurobank Holdings, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO και Πειραιώς Financial Holding.

Η σύνθεση του δείκτη θα αναθεωρείται κάθε χρόνο και η πρώτη αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 (ταυτόχρονα με τις αναθεωρήσεις των λοιπών δεικτών που υπολογίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών) με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την χρήση του 2020.

Η FOOD AGENCY επενδύει στις μπάρες δημητριακών

Το πράσινο φως στην υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «ΤΡΙΜΑΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» με δ.τ. «FOOD AGENCY» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας άναψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Η επένδυση της εταιρείας, η έδρα της οποίας είναι στα Τρίκαλα, αφορά στη δημιουργία μονάδας παραγωγής μπαρών δημητριακών και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.611.992,32 ευρώ.

Η αγορά των τροφίμων που προωθούν την υγεία και την ευεξία γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση. Πολλοί καταναλωτές στρέφονται προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής, οδηγώντας έτσι τους παραγωγούς στο να προσαρμόσουν αναλόγως και τα προϊοντικά τους χαρτοφυλάκια.
Οι απαιτητικοί ρυθμοί που επικρατούν σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάδειξη προϊόντων που καταναλώνονται γρήγορα, είναι εύκολα διαθέσιμα και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι μπάρες δημητριακών.

Τα τελευταία χρόνια, ο ισχυρισμός «on-the-go» (εν κινήσει) σε προϊόντα έχει αυξηθεί κατά 54%, γεγονός που καταδεικνύει πως τα συγκεκριμένα προϊόντα ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες των καταναλωτών και τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν ακόμα περισσότερο. Η συγκεκριμένη τάση βρίσκεται, ακόμη, σε πρώιμο στάδιο σε όλο το πλανήτη δίνοντας το χρόνο στις βιομηχανίες να αναπτύξουν μία σειρά νέων προϊόντων τέτοιου είδους.

Το τελευταίο κεφάλαιο στη συνεργασία της Αλουμίνιον με τη ΔΕΗ

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος», του Τομέα Μεταλλουργίας ανακοίνωσε η MYTILINEOS. Η διάρκεια της σύμβασης καλύπτει το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23.

Στροφή σε ΑΠΕ ως το 2030
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η MYTILINEOS έχει δεσμευθεί – στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη – να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Ειδικότερα για τον Τομέα Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%. Μέχρι το 2030, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η συνεργασία των δύο εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στο πλαίσιο της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Μια νέα «πράσινη» εποχή
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία, που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την MYTILINEOS. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο “Αλουμίνιον της Ελλάδος”: μία εποχή “πράσινη” και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».