-->

Σε ισχύ ο νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου τίθενται σε πλήρη ισχύ οι διατάξεις του Ν. 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλες τις εισηγμένες εταιρείες «να προσαρμοστούν όχι μόνον στο γράμμα αλλά στην ουσία του νέου νομοθετικού πλαισίου με στόχο να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας νομοθεσίας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω εδραίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις εισηγμένες εταιρείες». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναρτήσει στον ιστότοπο της πληροφόρηση σε σχέση με την νομοθεσία της εταιρικής διακυβέρνησης και με θέματα εφαρμογής της.

Προκήρυξη για 333 προσλήψεις στην ΕΑΒ

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, 333 ατόμων για την υλοποίηση συμβάσεων έργου που συνάπτονται μεταξύ της εταιρείας και αλλοδαπών εταιρειών ή φορέων συνδεδεμένων με την εθνική άμυνα και ασφάλεια του κράτους, προκήρυξε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η προκήρυξη αφορά στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών της γενικής διεύθυνσης Παραγωγής και της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του εργοστασίου της ΕΑΒ στην Τανάγρα (Σχηματάρι Βοιωτίας).

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αβάσιμες οι καταγγελίες για την ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν σχετικής εισήγησης, για να εξετάσει εάν συντρέχει παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού από τη ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής: «Σύμφωνα με την εισήγηση, μετά από ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων που προσκόμισαν οι καταγγέλλουσες, των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατά τον επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΣΑΡΑΝΤΗΣ, σειρά ερωτηματολογίων στη ΣΑΡΑΝΤΗΣ, στις καταγγέλλουσες και σε επιλεγμένες ανταγωνίστριες της ΣΑΡΑΝΤΗΣ προτείνεται να απορριφθούν ως αβάσιμες οι εν θέματι καταγγελίες για παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 3959/2011 (όπως ισχύει) και να διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω δράσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως προς την εφαρμογή των άρθρων 101 και 102 ΣΛΕΕ στην υπό κρίση υπόθεση. Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της διαδικασίας και τις απόψεις των μερών».

Είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη ΜΕΒΓΑΛ

Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μετά το πρόσφατο deal πώλησης της Chipita στη Mondelez, εισέρχεται ως μέτοχος στη γνωστή γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, αγοράζοντας μέρος της συμμετοχής του 43% που κατείχε η Vivartia. Ουσιαστικά, μετά την απόκτηση της Vivartia από την εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων CVC, η πρώτη καλείται τώρα να πουλήσει τη συμμετοχή της στη ΜΕΒΓΑΛ, αφού το CVC εξαγόρασε και τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτά το 21,5% της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ η Μαίρη Χατζάκου, υφιστάμενη μέτοχος και διευθύνουσα σύμβουλος, ενισχύει τη συμμετοχή της στην εταιρεία της, με ένα 15% να παραμένει στην αδελφή της. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν μάλιστα το deal να ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες, με πωλήσεις 113,667 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,855 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2019.

 

Απόβαση της ελληνικής βιομηχανίας στη Ρουμανία

Στην 8η θέση των κυριότερων επενδυτών στην Ρουμανία και στην 9η θέση όσον αφορά στον αριθμό των εταιρειών βρίσκεται η Ελλάδα, όπως καταγράφει σε μελέτη του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι. Μάλιστα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Εμπορικού Μητρώου της Ρουμανίας (Μάρτιος 2021), ήταν εγγεγραμμένες 7.904 εταιρείες με ελληνική συμμετοχή, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 και παρά την πανδημία, 256 νέες εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ενεγράφησαν στο Μητρώο.

Παρότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, με 545 επιχειρήσεις, ο τομέας της βιομηχανίας έρχεται 5ος στην κατάταξη, με 184 επιχειρήσεις. Επιπλέον, έρχεται δεύτερος σε αριθμό εργαζομένων, καθώς απασχολεί 3.071 υπαλλήλους.Πάντως, όπως σημειώνεται, τα αναφερόμενα ελληνικά επενδεδυμένα ονομαστικά ποσά στη Ρουμανία είναι μικρότερα από τα πραγματικά, καθώς ελληνικές εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό ή θυγατρική στο εξωτερικό από την οποία έγινε η επένδυση στην Ρουμανία, εμφανίζονται ως εταιρείες από χώρες από τις οποίες προήλθε το επενδεδυμένο κεφάλαιο, όπως π.χ. οι Coca Cola HBC, Steelmet, ICME ECAB, SIDMA, ETEM / Ομίλου Βιοχάλκο, Kleeman , Chipita, Vista Bank, ALPLA PACKAGING, Maillis, ELGEKA-FERFELIS, INFORM LYKOS SA, ALPHA LEASING ROMANIA, K-BOX CONSTRUCTION κ.α. Σημειώνεται παράλληλα ότι ο κύκλος εργασιών μόνο των παραπάνω προαναφερομένων εταιρειών κατά το 2019 στη Ρουμανία, υπερέβη το 1 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων υπερβαίνει τους 2.500.

 

Νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ ο Νίκος Χιωτάκης

Ανακοινώθηκε η νέα διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα. Ειδικότερα, τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Νικόλαος Χιωτάκης, ενώ Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίστηκε ο κ. Γεώργιος Βρεττάκος, μηχανολόγος μηχανικός.

Με την ίδια απόφαση ορίστηκε ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. ο κ. Νικόλαος Ασλάνογλου, μέλος της επταμελούς γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ. Η νέα διοίκηση του ΕΟΑΝ ορίστηκε από το ΥΠΕΝ μεταβατικά, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται στα άρθρα 20, 21 και 22 του ν. 4735/2020, όπως ισχύουν, για την επιλογή και τον ορισμό νέου Προέδρου του ΔΣ.

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της Πρότυπης Συσκευασίας Δυτικής Μακεδονίας

Δυτικής Μακεδονίας Ι.Κ.Ε.» που είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο. Η επένδυση αφορούσε στην ίδρυση παραγωγικής μονάδας με σκοπό την παραγωγή χαρτοκιβωτίων και χαρτοτελάρων από κυματοειδές χαρτόνι στη θέση Μελίτης, (στη ΒΙΠΕ Φλώρινας), του Δήμου Φλώρινας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης οριστικοποιήθηκε στο ποσό των 2.936.000 ευρώ και η συνολική ενίσχυση ορίστηκε στο ποσό του 1.321.200 ευρώ, ήτοι ποσοστό 45,00% επί του ενισχυόμενου κόστους και χορηγείται με τη μορφή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Το επενδυτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε ως προς το φυσικό αντικείμενο στις 14-04-2021. Ως προς το οικονομικό αντικείμενο η επένδυση εξοφλείται σταδιακά σύμφωνα με τους όρους της υπ’ αρ. 0056/04- 04-2019 σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, μεταξύ των εταιρειών «ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ι.Κ.Ε.» και της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Α.Ε.». Το τελευταίο μίσθωμα θα καταβληθεί την 22-05-2026.

Νέα επένδυση από την Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών

Εγκρίθηκε η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών ΑΒΕΕ στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου. Η επένδυση αφορά στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας μονάδας κοπής, μορφοποίησης και τελικής επεξεργασίας πλακών μαρμάρου και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 265.000 ευρώ.

Η Ελληνική Εταιρεία Γρανιτών ιδρύθηκε το 1989 και έκτοτε πρωταγωνιστεί σε μεγάλα και μικρά έργα, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Με πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001 και καλύπτοντας τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής σήμανσης CE, η εταιρεία εισάγει, επεξεργάζεται και διαθέτει σττην αγορά υψηλής ποιότητας προϊόντα γρανίτη και μαρμάρου.

Οι ξεχωριστές ποικιλίες από φυσικά και τεχνητά πετρώματα σε πλάκες, τυποποιημένα προϊόντα και ειδικές διαστάσεις, το ισχυρό δίκτυο πωλήσεων και τα έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη της.
Η εταιρεία διαθέτει το εργοστάσιό της στη Θήβα, τα υποκαταστήματά της στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης και τις διεθνείς συνεργασίες της, όπως η αποκλειστική διάθεση στην ελληνική αγορά των προϊόντων Hanstone της φημισμένης νοτιοκορεατικής HANWHA αλλά και των χαλαζιακών επιφανειών της Τουρκικής εταιρείας COANTE.