Schneider Electric Learning series webinars για μελετητές

Στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των συνεργατών της, η Schneider Electric έχει ξεκινήσει μια σειρά διαδικτυακών προγραμμάτων, ειδικά για μελετητές. Το επόμενο διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου με θέμα τις προηγμένες τεχνολογίες για τα UPS και συγκεκριμένα για το τριφασικό Modular UPS Galaxy VL. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να εγγραφούν στο διαδικτυακό σεμινάριο εδώ.

Νέες επενδύσεις από την Provil

Η Provil, εταιρεία που παράγει βοηθητικές ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, ανακοίνωσε την αύξηση των εν εξελίξει επενδύσεών της, ύψους των 4,5 εκατ. ευρώ, κατά ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία θα επενδύσει 6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας σε βιομηχανικό οικόπεδο, δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Στη νέα γραμμή παραγωγής θα δημιουργούνται καινοτόμα προϊόντα, χάρη στη συμφωνία της με το ΑΠΘ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Επίσης προγραμματίζει για το φθινόπωρο και την κυκλοφορία νέας σειράς προϊόντων, καθώς και τη σταδιακή διείσδυση σε τρεις νέες αγορές (ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία).

Κώδωνας κινδύνου από τις βιομηχανίες για τις υψηλές τιμές ρεύματος

Επιστολή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον πρόεδρο της Αρχής Αθ. Δαγούμα, έστειλε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), κάνοντας αναφορά σε στρεβλώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές που συντελούν στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς. Η ΕΒΙΚΕΝ διερωτάται γιατί καθυστερεί η διαδικασία έγκρισης του μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, ενώ σημειώνει ότι η πίεση, ειδικά στις βιομηχανίες μέσης τάσης, λόγω της εκρηκτικής ανόδου του κόστους ενέργειας είναι μεγάλη.

Σύμφωνα, επίσης με την ΕΒΙΚΕΝ «το μέτρο του περιορισμού του 20% στα διμερή συμβόλαια, που επιτρέπεται να συνάπτουν οι προμηθευτές με μερίδιο αγοράς υψηλότερο του 4%, είναι μια ρύθμιση η οποία δεν κινείται στην ορθή κατεύθυνση. Θα πρέπει να εξεταστεί η υποχρεωτική προσφορά από μέρους των παραγωγών μια ελάχιστης ποσότητας διμερών συμβολαίων, ως προσφορότερο μέτρο».

EODH: Deal 100 εκατ. ευρώ με την Krauss-Maffei Wegmann

Σύμβαση για την προμήθεια συλλογών και απαρτίων θωράκισης τεθωρακισμένων οχημάτων υπέγραψε η ελληνική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας EODH SA με την Krauss-Maffei Wegmann. Η δεύτερη αποτελεί μέλος της κοινοπραξίας KNDS, ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους παραγωγής χερσαίου αμυντικού υλικού.

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA 2021, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Όπως ανακοινώθηκε, κύριο αντικείμενο της σύμβασης είναι η παραγωγή συλλογών θωράκισης για το βρετανικό πρόγραμμα προμήθειας τροχοφόρων τεθωρακισμένων BOXER, αλλά και συλλογών θωράκισης για άρματα μάχης όπως LEOPARD 2 και τροχοφόρα DINGO 2. Σημειώνεται ότι η σύμβαση περιλαμβάνει και επέκταση στην περίπτωση που προκύψουν νέα συμβόλαια πώλησης κύριου υλικού. Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της EODH SA Ανδρέα Μιτσή και του αντιπροέδρου και οικονομικού διευθυντή της KMW, Heinz Oestervoss.

 

Η Toyota επενδύει στην ενίσχυση της τεχνολογίας χωρίς οδηγό

Το ερευνητικό σκέλος της Toyota Motor Corp δήλωσε ότι απέκτησε την εταιρεία Carmera με έδρα τις ΗΠΑ, έναν πάροχο χαρτών και δεδομένων για οχήματα χωρίς οδηγό, σηματοδοτώντας την τελευταία επένδυση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε αυτόνομη τεχνολογία. Η αγορά, μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής Woven Planet για ένα μη γνωστό ποσό, υπογραμμίζει την ώθηση της Toyota να αυξήσει το οπλοστάσιό της, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες ανταγωνίζονται τις αυτόνομες φιλοδοξίες τεχνολογικών γιγάντων όπως η Apple και η Amazon.

Η αγορά της Carmera θα δώσει στην Toyota πρόσβαση σε χάρτες υψηλής ευκρίνειας σε πραγματικό χρόνο και εισόδους πλήρους πηγής που είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό και την πλοήγηση των αυτόνομων οχημάτων. Το Woven Planet ιδρύθηκε τον Ιανουάριο για να επενδύσει και να αναπτύξει κινητικότητα με τεχνητή νοημοσύνη. Νωρίτερα φέτος, η Toyota αγόρασε τη μονάδα αυτοκινούμενης υπηρεσίας Lyft Inc της υπηρεσίας Ly-Inc για 550 εκατομμύρια δολάρια και επένδυσε στο Ridecell που παρέχει αυτοματοποίηση για επιχειρήσεις στόλου.

Νέα συνεργασία SARMED με τη Famiglia di Pasta

H SARMED, γνωστοποίησε ότι προχωρά σε νέα συνεργασία με την εταιρεία Famiglia di Pasta ABEE, για το έργο διανομής των προϊόντων της στη Ρόδο. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Famiglia di Pasta ΑΒΕΕ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1992 από τον Γιώργο Γιαννόπουλο με κύρια δραστηριότητά της την παραγωγή Ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων ζύμης.

Με ισχυρή θέληση για επέκταση, ο Γιώργος Γιαννόπουλος προχώρησε στην επένδυση κατασκευής ιδιόκτητου εργοστασίου παραγωγής 6.500τ.μ. στη Μεσσηνία. Έτσι, δημιούργησε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των πελατών της. Το σημαντικό αυτό έργο συνέβαλε στην επέκταση της εταιρείας, ωθώντας τη στην έναρξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε 10 χώρες στον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να χτίσει ένα δυνατό brand name χάρη στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της.

«Μηχανικοί στην Πράξη» από την MYTILINEOS

Η πρωτοβουλία «Μηχανικοί στην Πράξη» εισέρχεται στον 5ο κύκλο της, δίνοντας την ευκαιρία σε αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών να ξεκινήσουν την καριέρα τους στη MYTILINEOS. Πρόκειται για το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής εργασίας της MYTILINEOS, διάρκειας ενός έτους, που ήδη αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς προσφέρει εργασιακή εμπειρία υψηλού επιπέδου, με μαθητεία σε πραγματικές συνθήκες και έργα. Οι Μηχανικοί, ανάλογα με την ειδικότητά τους, απασχολούνται σε έργα των Τομέων Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Εταιρείας (Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας), καθώς και στις Κεντρικές Υπηρεσίες και Λειτουργίες.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2014 από το ΤΕΔ Μεταλλουργίας και στη συνέχεια διευρύνθηκε σε όλη τη MYTILINEOS. Στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος συμμετείχαν 28 μηχανικοί, 14 άνδρες και 14 γυναίκες, με το 82% να έχει ήδη ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια της MYTILINEOS, ενώ σχεδόν όλοι εντάχθηκαν άμεσα στην αγορά εργασίας. Έχει μεταξύ άλλων ως στόχο τη μείωση της νεανικής ανεργίας και της αποφυγής του brain drain, εμπλουτίζοντας τη θεωρία της εκπαίδευσης που παρέχουν οι Πολυτεχνικές σχολές με τις ικανότητες και εμπειρίες στην εργασία.
Οι αιτήσεις για τον 5ο κύκλο του Προγράμματος «Μηχανικοί στη Πράξη» έχουν ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν το βιογραφικό τους έως την Κυριακή 25 Ιουλίου, στην ιστοσελίδα.
Όπως σημειώνει η εταιρεία, στο πλαίσιο της δέσμευσης της ως υποστηρικτής του προγράμματος G.E.F.Y.R.A. (Greek Enterprises For Youth Reinforcement Acceleration) από το 2017, συνδυάζει σε μια ενιαία πρωτοβουλία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μαθητεία EU Talent και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία European Pact4Youth.

Αναγκαίο ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που να ευνοεί τις ξένες επενδύσεις

Στη σημασία θέσπισης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου που να ευνοεί τις ξένες επενδύσεις, στον κρίσιμο ρόλο των ψηφιακών μέσων για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του παραεμπορίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JTI στην Ελλάδα, κ. Victor Crespo στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο 4ο InvestGR Forum 2021 με τίτλο «Reforming the Greek Economy».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, υπογράμμισε τον ρόλο της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης ως καταλυτών για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, «η φαρμακευτική καινοτομία, με την ανακάλυψη των εμβολίων, έχει αποδείξει την ουσιαστική συμβολή της στην οικονομία και στην κοινωνική ευημερία. Η φαρμακευτική καινοτομία και οι επενδύσεις, όπως η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να αποτελούν εθνική στρατηγική και οδηγό για την μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας».

Μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OTIS Ελλάδας και Κύπρου, κ. Παναγιώτης Ζήκος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του κανονιστικού πλαισίου στον κλάδο του advanced vertical mobility (ανελκυστήρες και κυλιόμενες κλίμακες), μέσω της δημιουργίας ενιαίου ψηφιακού μητρώου καταγραφής και παρακολούθησης των μηχανημάτων που λειτουργούν στην χώρα μας, καθώς και στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης και πιστοποίησης του «γερασμένου» πλέον εξοπλισμού, αξιοποιώντας προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επεκτείνεται με νέες επενδύσεις η ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ ΦΟΥΝΤΣ

Στην υλοποίηση μιας ακόμη επένδυσης προχωρά η εταιρεία «ΙΝΤΕΡΚΟΜΜ ΦΟΥΝΤΣ Α.Ε.». Το νέο επενδυτικό της σχέδιο εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Η νέα επένδυση επιλέξιμου κόστους 3 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση μονάδας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (όπως παραγωγή μαρμελάδας, κομπόστας, γλυκών κουταλιού και παρόμοιων ειδών, από φρούτα και άλλους καρπούς). Από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες εξαγωγών

Η βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1988 βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας και είναι μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου και από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες εξαγωγών με κύκλο εργασιών το 2019 86,1 εκατ. ευρώ. Εξάγει το 98% των προϊόντων της σε 60 χώρες και σε περισσότερους από 450 πελάτες σε όλο τον κόσμο. Έχει μεγάλη εμπειρία σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ενώ αναπτύσσει παράλληλα την κύρια μάρκα της με την ονομασία Δελφοί.

Συνεχής επέκταση
Η βιομηχανία διαθέτει 4 εργοστασιακές μονάδες, μεταξύ αυτών το εργοστάσιο Ελιά και το Εργοστάσιο φρούτων. Η εταιρεία εισήλθε στον κλάδο της ελιάς το 1999 και μέσα από συνεχείς επενδύσεις, με την τελευταία το 2018 ύψους 8,67 εκατ. ευρώ, έχει καταφέρει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον τομέα επεξεργασίας ελιάς στην Ελλάδα. Διαθέτει δε 500 μόνιμους εργαζόμενους και 1.050 επιπλέον εποχικούς, στην καλοκαιρινή καμπάνια φρούτου.

Επίσης, πριν από λίγα χρόνια προχώρησε στην αγορά εργοστασίου στον Ευαγγελισμό Λάρισας από την ΕΑΣ Λάρισας, κάτι που θα της επιτρέψει να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα και να μειώσει την εξάρτηση της από προμηθευτές που αναλαμβάνουν την παραγωγή των προϊόντων της φασόν. Η απόκτηση του ελαιουργείου, κτισμένο στη δεκαετία του ΄80, σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, έγινε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της βιομηχανίας, με κριτήριο και το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά κοντά με τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της.