ΕΚΕΤΑ: Ιδρύει Κέντρο Ικανοτήτων για την Βιομηχανία 4.0

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ανακοινώσει την έγκριση χρηματοδότησης από τη ΓΓΕΚ για τη σύσταση του Ι4byDESIGN, του μεγαλύτερου Κέντρου Ικανοτήτων στην Ελλάδα για την Βιομηχανία 4.0.

Πρόκειται για έναν Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας ο οποίος, αποτελούμενος από έναν ερευνητικό οργανισμό, το ΕΚΕΤΑ και 22 ακόμη επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Βιομηχανίας 4.0 και των Logistics 4.0, έρχεται για να παρέχει τεχνογνωσία αιχμής στους συγκεκριμένους τομείς και να αποτελέσει σημείο συνάντησης μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και των επιχειρήσεων.

Η Siemens υιοθετεί βιώσιμη πολιτική για τα εταιρικά οχήματά της

Τον Ιανουάριο του 2022, η Siemens θα παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο για τη χρήση εταιρικών οχημάτων από τα στελέχη της. Το νέο μοντέλο, που επί του παρόντος βρίσκεται σε πιλοτική φάση, πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη τη Γερμανία μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο στόχος είναι να παρέχει στους εργαζόμενους καλύτερη πρόσβαση σε αυτοκίνητα με φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα οδήγησης, ώστε να τους προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο ΣΕΒΤ προωθεί την αειφορία στο επιχειρείν

Ο ΣΕΒΤ, θέλοντας να συνδράμει ουσιαστικά στη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία και την ανάδειξη της υπεύθυνης και βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμμετέχει σε δυο νέα ευρωπαϊκά έργα. Το PEFMED PLUS (Sharing and transferring Product Environmental Footprint experiences and methods to neighbouring countries of the Adriatic agrifood sector) αποτελεί τη συνέχεια του επιτυχημένου έργου PEFMED και έχει στόχο τη διεύρυνση της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη λεκάνη της Αδριατικής.

Το NEWFEED (Turn Food Industry By-products into secondary Feedstuffs via Circular-Economy Schemes) αποτελεί μέρος του προγράμματος PRIMA και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του είναι η ανάπτυξη και υιοθέτηση εναλλακτικών ζωοτροφών μετατρέποντας τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων σε δευτερογενείς, υψηλής αξίας, ζωοτροφές μέσα από μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας.

 

Συνεργασία EDP Renewables – AWS για PPAs ανανεώσιμης ενέργειας

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Amazon Web Services (AWS), πιο συγκεκριμένα για διμερές συμβόλαιο (PPA), για μελλοντικά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και την παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών. Μέσω της ως άνω συνεργασίας, η EDPR και η AWS σκοπεύουν να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε δύο βασικούς τομείς.

Ο ένας αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων από πλευράς της EDPR, που θα ανατεθούν μέσω PPAs με την AWS, και προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή κατά την περίοδο 2023-25, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ο δεύτερος τομέας συνεργασίας θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού από πλευράς της AWS, η οποία αποτελεί και την προτιμώμενη υπηρεσία παροχής cloud για την EDPR.

General Motors: επενδύει $71 εκατ. στην ίδρυση πανεπιστημιούπολης ως εργαστήρι καινοτομίας

Η General Motors δήλωσε ότι θα επενδύσει 71 εκατομμύρια δολάρια για να ιδρύσει μια νέα πανεπιστημιούπολη στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, για να επεκτείνει την ικανότητά της σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως ιπτάμενα αυτοκίνητα και οχήματα σεληνιακού rover. Η πανεπιστημιούπολη θα χρησιμοποιηθεί για προηγμένες λειτουργίες και ως κέντρο σχεδίασης της GM που εστιάζει στην ανάπτυξη ιδεών και μελλοντικών έργων κινητικότητας που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων προγραμμάτων οχημάτων παραγωγής.

Η General Motors είπε ότι η πανεπιστημιούπολη θα περιλαμβάνει εργαστήριο καινοτομίας και συναρπαστικές δυνατότητες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας. Η GM παρουσίασε τον Ιανουάριο ένα φουτουριστικό ιπτάμενο Cadillac – ένα αυτοκινούμενο όχημα που απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα και μεταφέρει τον επιβάτη πάνω από τους δρόμους και μέσω του αέρα. Οι άλλες πρόσφατες καινοτόμες εξελίξεις της αυτοκινητοβιομηχανίας περιλαμβάνουν την εμπορική επιχείρηση van, το BrightDrop και την ιδέα σεληνιακού rover που αναπτύχθηκε με την Lockheed Martin.

Μνημόνιο συνεργασίας της EAB με την Airbus Helicopters

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΑΒ και της Airbus Helicopters που αφορά στη συντήρηση των ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, NH-90 του Στρατού Ξηράς και Dauphin του Λιμενικού Σώματος υπογράφηκε στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας & Ασφάλειας «DEFEA 2021», στις εγκαταστάσεις του εκθεσιακού χώρου Metropolitan Expo στα Σπάτα.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Δημήτριος Παπακώστας και ο αντιπρόεδρος Βιομηχανικών Συνεργασιών της Airbus Helicopters Michel Carzan. Με την εν λόγω συμφωνία η EAB προσβλέπει στην ανάδειξή της σε εξουσιοδοτημένο κέντρο συντήρησης της Airbus Helicopters εμπλουτίζοντας σημαντικά την τεχνογνωσία της. Τα οφέλη και για τις δύο εταιρείες είναι μεγάλα καθώς αυτή η συνεργασία θα επεκτείνει τη δυνατότητα διείσδυσής τους στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, επισημαίνεται περαιτέρω στην ανακοίνωση της ΕΑΒ.

TITAN: Η SBTi επικυρώνει τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2

O Όμιλος TITAΝ είναι μία από τις πρώτες εταιρείες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), μετά από μια ενδελεχή και ανεξάρτητη διαδικασία, ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι στόχοι αφορούν στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (scope 1 και 2) των δραστηριοτήτων του Τιτάνα και είναι σύμφωνοι με τις μειώσεις εκπομπών που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2°C. Η πρωτοβουλία SBTi αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του οργανισμού Carbon Disclosure Project (CDP), του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, του Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute – WRI) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία επικύρωσε τη δέσμευση του Τιτάνα για:
• Μείωση των συνολικών (gross) εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (scope 1) κατά -20,7% ανά τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Αυτός ο στόχος εναρμονίζεται με τον στόχο του Τιτάνα για μείωση των καθαρών (net) εκπομπών CO2 κατά -35% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.• Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (scope 2) κατά -42,4% ανά τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Αυτός ο στόχος εναρμονίζεται με τον στόχο του Τιτάνα για μείωση των εκπομπών κατά -45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, που ανακοινώθηκε στις αρχές του έτους.

«κλειδί» Το Additive Manufacturing στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην ψηφιοποίηση της βιομηχανίας και στην εξέλιξη της βιομηχανικής διαδικασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη της HP σε συνεργασία με την 3dbpm Research. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανέλυσε τις βασικές τάσεις της ψηφιακής κατασκευής μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών βιομηχανικών ανταλλακτικών στην Ευρώπη, το 96% των ερωτηθέντων συμφώνησαν ότι το additive manufacturing (AM) τους βοηθά να λανσάρουν προϊόντα στην αγορά ταχύτερα, με το 100% να αναγνωρίζουν τη σημασία της ολοένα και μεγαλύτερης ψηφιοποίησης της ροής εργασίας στην παραγωγή τους. Επιπλέον, το 63% των ευρωπαίων κατασκευαστών ανταλλακτικών που συμμετείχαν στην έρευνα θα επενδύσουν από 100.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 1 εκατ. στην ψηφιοποίηση τους επόμενους 12 μήνες.

Η έκθεση έδειξε ότι η βιωσιμότητα επηρεάζει την απόφαση ψηφιοποίησης της ροής εργασιών παραγωγής, με το 61% των ερωτηθέντων να συμφωνούν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Το 91% σημείωσε ότι η ικανότητα παραγωγής εξαρτημάτων κατ’ απαίτηση ήταν ένα σημαντικό όφελος, με το 79% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι το ΑΜ τους βοηθά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παραγωγής – όπως η ικανότητα προσαρμογής στην μεταβαλλόμενη ζήτηση.

Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 83% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν το ΑΜ για την παραγωγή εξαρτημάτων και εργαλείων στην πράξη, δημιουργώντας εμπορικά σήματα, με τα μισά από αυτά (52%) να αποτελούν ολοκληρωμένα τελικά προϊόντα, που είναι ο απώτερος στόχος.

Αυξάνει τη δυναμικότητά της η ΔΕΑΣ ΑΕ

Στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε η επένδυση της εταιρείας «ΔΕΑΣ Α.Ε.», με απόφαση του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης).
Η επένδυση 4.835.329 ευρώ και 4.123.500 ευρώ, αφορά στην επέκταση της μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ελιάς, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας στη Γερακινή Χαλκιδικής.
Η ΔΕΑΣ Α.Ε. είναι μια οικογενειακή επιχείρηση αφοσιωμένη στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με ηγετική θέση στην ελληνική ελαιοβιομηχανία. Τα κτίρια των γραφείων και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της, επιφάνειας 40.000 m2, βρίσκονται στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2020 η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις 53,035 εκατ. ευρώ από 50,522 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2019 και κέρδη 4,3 εκατ. ευρώ από 3,39 εκατ. ευρώ.

Από τον έλεγχο του Ορκωτού ελεγκτή προέκυψαν τα εξής θέματα:
1. «Στις εμπορικές απαιτήσεις» από πελάτες περιλαμβάνονται επισφαλείς επίδικες απαιτήσεις καθώς και απαιτήσεις σε καθυστέρηση από την προηγούμενη χρήση καθώς και από προηγούμενες χρήσεις, συνολικού ποσού ευρώ 2.200.000 ευρώ περίπου.
2. Στις «προκαταβολές για αποθέματα» περιλαμβάνονται ακίνητα υπόλοιπα από την προηγούμενη χρήση καθώς και από προηγούμενες χρήσεις, συνολικού ποσού ευρώ 1.600.000 ευρώ περίπου.
3. Κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, που προβλέπονται από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, δεν έχει διενεργηθεί απομείωση αποθεμάτων λογιστικής αξίας ευρώ 1.000.000 ευρώ. Λόγω του γεγονότος αυτού η αξία των αποθεμάτων, τα αποτελέσματα χρήσεως και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται ισόποσα αυξημένα.
4. Επίσης κατά παρέκκλιση των λογιστικών αρχών, δεν σχηματίζεται πρόβλεψη για αποζημίωση προσωπικού λόγω εξόδου από την υπηρεσία. Κατά την 30η Ιουνίου 2020, το συνολικό ύψος της μη σχηματισθείσας πρόβλεψης ανέρχεται σε 390.000 ευρώ.