20-21 Ιουλίου επενδύουμε στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση

Επιστημονικό-επενδυτικό φόρουμ με τίτλο «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση» θα πραγματοποιηθεί στις 20 & 21 Ιουλίου 2021, στο Ξενοδοχείο Athens Divani Caravel. Διοργανωτής είναι το φόρουμ Α-Energy Investments, με τη συνεργασία -μεταξύ άλλων- του ΥΠΕΝ και της ΡΑΕ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.a-energy.gr.

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

Η φαρμακευτική εταιρεία CSL Behring Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης που υλοποιεί, υποστήριξε τη συμμετοχή της φοιτητικής ομάδας iGEM Αthens 2020 στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2020.

Η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών κατέκτησε το Αργυρό μετάλλιο για το project MORPHÆ, καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Βίντεο Προώθησης στον Διαγωνισμό. Στόχος του project ήταν η παραγωγή ενός καινοτόμου χρωματισμένου και βιοδιασπώμενου υλικού που θα μπορεί να αντικαταστήσει τα υλικά που επικαλύπτονται με τοξικές, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, βαφές.

Διάκριση για την πατρινή MED FRIGO

Για τρίτη χρονιά η πατρινή εταιρεία Διεθνών Μεταφορών και Logistics MED FRIGO διακρίθηκε ως ένα από τα «Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας 2021». Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο της 18ης Συνάντησης Επιχειρηματικής Αριστείας.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Διεθνών Μεταφορών και Logistics MED FRIGO βραβεύθηκε για τις εξαιρετικές επιδόσεις της, βάση οικονομικών αποτελεσμάτων και συγκεκριμένων κριτηρίων που πιστοποιούν την υγιή επιχειρηματικότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρεφή δράση της, την ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών της, την υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της και την συνεισφορά της στην απασχόληση, αλλά και την δραστηριότητά της σε θέματα εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα αυτή τιμητική διάκριση αποτελεί ακόμα μία αναγνώριση της σταθερά ανοδικής πορείας της, αλλά και μία επιβράβευση των στοχευμένων ενεργειών της και της επιτυχημένης δράσης της σε μία περίοδο πρωτόγνωρων υγειονομικών και οικονομικών προκλήσεων. Το βραβείο, για λογαριασμό της MED FRIGO, παρέλαβε ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

Άνοδος 22,1% το Μάιο για το δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον Μάιο σημείωσε άνοδο 22,8% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 15,1% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019 σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,4% έναντι αύξησης 5,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020, παρουσίασε μείωση 1,1% έναντι μείωσης 3,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ο Uwe Hochgeschurtz νέος CEO της Opel από τον Σεπτέμβριο

Ο Uwe Hochgeschurtz, ο οποίος κατέχει τη θέση του CEO της Renault στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, αναλαμβάνει CEO της μάρκας Opel με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2021. Θα αντικαταστήσει τον Michael Lohscheller που αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα πρόκληση εκτός της Stellantis, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο κ. Hochgeschurtz αναλαμβάνει σε μια εποχή που η γερμανική μάρκα της Stellantis επεκτείνει τις εμπορικές της δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μπαίνοντας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, όπως ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα ο Michael Lohscheller.

Ο άνθρωπος που επανέφερε την Opel στην κερδοφορία, μετά την εξαγορά της Opel / Vauxhall από το PSA Group, που μέχρι τότε ανήκε στην General Motors. Ο Michael Lohscheller ανέλαβε CEO της Opel Automobile GmbH το 2017. Πριν αναλάβει αυτό το αξίωμα, ήταν υπεύθυνος χρηματοοικονομικών υποθέσεων της εταιρείας. Πριν προσχωρήσει στην Opel το Σεπτέμβριο του 2012, ο Michael Lohscheller διετέλεσε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και CFO του Volkswagen Group of America, όπου ηγήθηκε μιας επιτυχημένης ανάκαμψης.

 

Η υψηλή καθετοποίηση «κλειδί» για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το νέο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε στο γεγονός ότι, ανταποκρίνεται στις τάσεις της αγοράς – την ενεργειακή μετάβαση, τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 75 TW το 2025, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού – οι οποίες ευνοούν τις εταιρείες με υψηλή καθετοποίηση. «Στην απελευθερωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η υψηλή καθετοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενόψει μάλιστα αποκρατικοποίησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο κλειδί που ενέχει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση. Με την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση να αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, εισέρχεται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αναπτύσσοντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας.

Επίσης, εξασφάλισε άδεια εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500 MW, ετοιμάζεται να μπει στην αγορά διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας – PPA’s, πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών «καθαρών» καυσίμων, όπως το υδρογόνο και επεκτείνει τις δραστηριότητες λιανικής (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα), μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία αυξάνει διαρκώς το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά.

Τέλος, τους πρώτους καρπούς του αποδίδει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη προ λίγων μηνών ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στη χώρα μας. Το κέντρο θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και στην κατάρτιση στελεχών σε κρίσιμους τομείς όπως η παραγωγή, η εξοικονόμηση και η αποθήκευση ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, οι ΑΠΕ, αλλά και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων (φυσικό αέριο, υδρογόνο κ.α.).

Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων επενδύει στον ψηφιακό της μετασχηματισμό

Τη λύση Cloud ERP της SoftOne, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Olympia, επέλεξε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της καθημερινής της λειτουργίας η Polyeco ΑΕ, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στη ΝΑ Ευρώπη. Η υλοποίηση πραγματοποιήθηκε από τον πιστοποιημένο συνεργάτη της SoftOne, Daskar Technology, ενοποιώντας την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της Polyeco αλλά και τη διαχείριση CRM σε μία σύγχρονη λύση μηχανογράφησης. Με τις καινοτόμες λειτουργίες του Soft1 Cloud ERP Series 5, η εταιρεία αυτοματοποιεί πλήθος καθημερινών χρονοβόρων εργασιών όπως η αγορά υλικών συσκευασίας και πρώτων υλών ή οι εγκρίσεις δαπανών, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Πλήρως προσαρμοσμένο στα δεδομένα της νέας νομοθεσίας, το Soft1 Cloud ERP Series 5 διασυνδέει την Polyeco με την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο, υποστηρίζοντας όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την υποχρεωτική διαβίβαση δεδομένων και την τήρηση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων myData.
Ενσωματώνοντας σύγχρονα εργαλεία reporting και πλήθος έτοιμων εκτυπώσεων, η εφαρμογή καλύπτει όλες τις ανάγκες πληροφόρησης της Διεύθυνσης Λογιστηρίου καθώς και των υπόλοιπων τμημάτων της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας -σε ελάχιστο χρόνο- σύνθετων φορμών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων.
Ο κ. Ιωάννης Κορομηλάς, ERP Consultant/Programmer στην Polyeco, επεσήμανε σχετικά: «Ήδη, από τους πρώτους μήνες χρήσης της εφαρμογής, έχουμε ελαχιστοποιήσει το χρόνο καταχωρήσεων κατά 60%, εξοικονομώντας πολύτιμες εργατοώρες».

Το ηχηρό «παρών» της αμυντικής βιομηχανίας

Συνολικά 315 εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, οπλικών συστημάτων και άλλων αμυντικών κλάδων βρίσκονται αυτές τις μέρες στο εκθεσιακό κέντρο «Metropolitan Expo» και τη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου, την οποία εγκαινίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την ως ευκαιρία να «αναδειχθούν οι σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και να προκύψουν συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε «σύγχρονες λύσεις και τεχνολογικές εξελίξεις».
«Το όραμά μας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι τριμερές: Πρώτα από όλα, επιχειρησιακό.

Πρέπει να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Δεύτερον, απαιτείται να είναι προσανατολισμένο στις επιχειρήσεις. Η αμυντική μας βιομηχανία πρέπει να είναι ανταγωνιστική, στοχεύοντας σε εξαγωγές, ώστε να συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Τέλος, θεωρούμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως γεωπολιτικό κεφάλαιο», τόνισε από πλευράς του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η έκθεση αποτελεί αφορμή για πλήθος B2B συναντήσεων, με τον κατάλογο των ελληνικών συμμετεχόντων να περιλαμβάνει εταιρείες όπως η HELLENIC AEROSPACE INDUSTRY S.A., η INTRACOM DEFENSE – IDE, η HELLENIC DEFENCE SYSTEMS S.A. και η THEON SENSORS. Μεταξύ των ξένων συμμετεχόντων ξεχωρίζουν ο αμερικανικός κολοσσός LOCKHEED MARTIN, οι γαλλικές DASSAULT AVIATION και NAVAL GROUP, η BOEING, η βρετανική BABCOCK και η ιταλική FINCANTIERI.

Ελληνικό «άρωμα» σε νέο ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η ολοκλήρωση μιας υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος European Defence Industrial Development Program (EDIDP), ανέδειξε ως προτεινόμενη επιλογή τη λύση USSPS. Η λύση αναπτύχθηκε από Ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη καινοτόμο ελληνική εταιρεία ΕΤΜΕ, με δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικού υλικού της ΕΕ, τη Naval Group και τη Navantia.