Ο Γιώργος Λακκοτρύπης νέο μέλος του ΔΣ

Την εκλογή του Γεωργίου Λακκοτρύπη ως προσωρινού ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, μέχρι την πρώτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ανακοίνωσε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. O κ. Λακκοτρύπης θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Νικόλαο Γαλέτα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης πληροί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια ανεξαρτησίας που προβλέπονται.

Έρχεται εργοστάσιο χαλουμιού κόστους 8 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων έδωσε η περιβαλλοντική αρχή της Κύπρου. Η αρχή έθεσε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου εργοστασίου της εταιρείας Εnak Dairy Ltd, στo δήμο Αθηένου.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €8 εκατ., η οποία θα είναι μέγιστης δυναμικότητας επεξεργασίας 60 τόνων γάλακτος την ημέρα και θα βρίσκεται 80 μέτρα από δασύλλιο κρατικής γης, 550 μέτρα από προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000 «Κόσιη – Παλλουρόκαμπος και 2,8 τ.χ. από την πλησιέστερη οικιστική περιοχή. Η αιτούμενη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- χώρους παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης γάλακτος και χαλουμιού.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πέμπτη διοργάνωση των Packaging Awards

Στην πέμπτη διοργάνωση των Packaging Awards της BOUSSIAS σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας, βραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να αποδώσουν την πραγματική αξία της συσκευασίας στο branding των προϊόντων μέσω της καινοτομίας τους στο σχεδιασμό συσκευασίας, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, την τεχνολογία που αξιοποιήθηκε και τις διαδικασίες, που προσδίδουν αξία σε ολόκληρη την αλυσίδα της συσκευασίας ενός προϊόντος.

Οι νικητές είχαν την ευκαιρία σε κλίμα χαράς, αλλά και τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα κατά της Covid-19, να παραλάβουν τα βραβεία τους, να συζητήσουν και να φωτογραφηθούν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2021, στο Ηouse 124. Όσοι ξεχώρισαν μέσω των Packaging Awards 2021 έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στον κορυφαίο παγκόσμιο θεσμό World Star Packaging Awards 2022, που διοργανώνεται από τον World Packaging Organization.
Μπορείτε να δείτε όλες τις βραβευμένες εταιρείες στο www.packagingawards.gr.

Η Toyota ξεκίνησε την παραγωγή του νέου compact SUV Yaris Cross

Το σήμα της έναρξης έδωσε η Toyota Motor Manufacturing France για την παραγωγή του Yaris Cross, του νέου compact SUV πόλης που θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη τον Αύγουστο. Απαιτήθηκε σημαντική πρόσθετη επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ για να καταστεί δυνατή η παραγωγή δύο μοντέλων στην ίδια γραμμή του εργοστασίου (του Toyota Yaris 4ης γενιάς και του νέου Yaris Cross) αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική ικανότητα της TMMF στα 300.000 οχήματα. Σχεδιασμένο και ανεπτυγμένο για τις ανάγκες των ευρωπαίων πελατών των SUV κατηγορίας Β, ο προβλεπόμενος συνδυασμός κινητήρα του νέου Yaris Cross θα αποτελείται πρωτίστως από την υβριδική έκδοση χαμηλών εκπομπών CO2, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας για μείγμα ηλεκτροκίνησης 90% έως το 2025.

Η Toyota έχει επίσης επενδύσει για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και εκσυγχρονισμό του εργοστάσιο της Toyota Motor Manufacturing Τσεχίας (TMMCZ) στο πλαίσιο της προετοιμασίας έναρξης παραγωγής του Yaris, που χρήσθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021, προς κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Η έναρξη παραγωγής του Yaris Cross αύξησε τη συνολική απασχόληση στην TMMF σε σχεδόν 5.000 εργαζόμενους.

Τα ΕΛΠΕ και το «διυλιστήριο του μέλλοντος»

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχεδιάζει τη στρατηγική του ενεργειακού μετασχηματισμού του σε εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί το «διυλιστήριο του μέλλοντος», όπου με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών θα αναπτύσσει και θα παράγει προϊόντα χαμηλού άνθρακα.

Θέτει έτσι τις βάσεις και για την παραγωγή πράσινων καυσίμων, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς των Μεταφορών. Όπως επισημαίνει ο Όμιλος, φιλικά προς το περιβάλλον, τα πράσινα καύσιμα θα αξιοποιούν νέες πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως βιομάζα, ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, πλαστικά απορρίμματα, εξελιγμένα βιοκαύσιμα, μπλε και πράσινο υδρογόνο ή ακόμη και συνθετικά καύσιμα από δεσμευμένο CO₂. Το διυλιστήριο του μέλλοντος, θα γίνει ο κόμβος όπου τα καύσιμα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, θα υφίστανται επεξεργασία, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές τόσο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και των μεταφορών στο σύνολό τους.

Έτσι, θα παρέχουν στο άμεσο μέλλον μια συμπληρωματική λύση σε σύγκριση με τις εναλλακτικές τεχνολογίες, μειώνοντας την πίεση και το κόστος που ενέχει η πλήρης αντικατάσταση στόλων για την εξασφάλιση της κλιματικής ουδετερότητας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη δίκαιη μετάβαση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη υπάρχουν διαθέσιμα υγρά καύσιμα χαμηλού άνθρακα σε μικρή και βιομηχανική κλίμακα, καθώς και σε πιλοτικές εγκαταστάσεις, έχοντας ξεπεράσει το στάδιο του εργαστηρίου. Ένας συνδυασμός τεχνολογιών σε πολλές μονάδες παραγωγής ανά την Ευρώπη θα καταστήσει σύντομα δυνατή την παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα.

Διαχείριση αποβλήτων: Νέο σχέδιο νόμου από το ΥΠΕΝ

Κατατέθηκε στη βουλή το νέο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ, το οποίο για πρώτη φορά ενοποιεί τις διατάξεις για τη διαχείριση των αποβλήτων με εκείνες της ανακύκλωσης, σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου, η πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων, η αύξηση της ανακύκλωσης και η μείωση της υγειονομικής ταφής, όπως τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίαση της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, θεσπίζεται μεταξύ άλλων στόχος μείωσης των αποβλήτων τροφίμων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2022, ιδίως με την ενθάρρυνση της χρήσης αδιάθετων τροφίμων κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση, με την παροχή κινήτρων για τη δωρεά τους ή περαιτέρω με την προώθηση της χρήσης τους ως ζωοτροφής. Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων (όπως αποβλήτων κήπων, πάρκων και τροφίμων) υποχρεούνται να τα συλλέγουν χωριστά, προκειμένου με δική τους ευθύνη να οδηγηθούν προς ανακύκλωση με παράλληλη ελάφρυνση των δημοτικών τελών.

Επίσης, προωθείται η υποχρεωτική αξιοποίηση κτηνοτροφικών αποβλήτων σε μονάδες βιοαερίου ή κομποστοποίησης, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες στην περιοχή. Αναβαθμίζονται ακόμα υποχρεωτικά οι εγκαταστάσεις των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με προσθήκη σύγχρονου εξοπλισμού και θέσπιση των προδιαγραφών των ανακτώμενων υλικών και με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά, ενώ γίνεται υποχρεωτικό για μια σειρά εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων να διαθέτει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης (όπως EMAS ή ISO 14001).

Νέες επενδύσεις από τα μπισκότα Παπαδοπούλου

Στην υλοποίηση νέων επενδύσεων προχωρά η Ε.Ι. Παπαδοπούλου, που τα προηγούμενα χρόνια για την αναβάθμιση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων διέθεσε 27,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει υποβάλει επενδυτικά πλάνα στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2016 συνολικού ύψους την 31/12/2020 11,086 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου 2,197 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθεί με τη χρήση αφορολόγητων αποθεματικών του εν λόγω Νόμου. Το ποσό της επένδυσης θα καλυφθεί με ίδια συμμετοχή κατά 100%. Από το ανωτέρω επενδυτικό πρόγραμμα ο Όμιλος έχει υλοποιήσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 το ποσό των 7,286 εκατ. ευρώ (31/12/2019 6,487 εκατ. ευρώ).

Εν τω μεταξύ, στις 23/03/2021, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανικής & Επιχειρηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της επένδυσης και η αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών ύψους 8.820.310 ευρώ, που αφορούσαν τις επιχορηγήσεις. Την ίδια ημερομηνία εγκρίθηκε η ολοκλήρωση της ανωτέρω επένδυσης και η καταβολή της επιχορήγησης ύψους 1,53 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη 6,4% το 2020

Πέρυσι οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 2,8% στα 179,128 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 14,934 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σημείωσαν ανάπτυξη 6,4% στα 11,571 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές -τα προϊόντα πωλούνται σε 61 χώρες- αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με τη διοίκηση, στην αγορά των μπισκότων παρατηρήθηκε αύξηση στην εγχώρια κατανάλωση λόγω των lockdown, η οποία αντιστάθμισε τη μείωση που προκάλεσε η μειωμένη τουριστική κίνηση, με αποτέλεσμα η συνολική κατανάλωση να αυξηθεί το 2020 κυρίως στα γλυκά μπισκότα.

Μοναδική παραφωνία το τμήμα ITR (International Travel Retail) όπου σε σχέση με το 2019 εμφάνισε μείωση πωλήσεων 81% λόγω της πανδημίας COVID και της επίδρασης της στον εν λόγω κλάδο. Η βιομηχανία, που λειτουργεί τέσσερα εργοστάσια σε Ταύρο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα και τρία κέντρα διανομής σε Ασπρόπυργο, Θεσσαλονίκη και Βόλο, αύξησε πέρυσι κατά 6,24% το απασχολούμενο προσωπικό της στα 1.463 άτομα από 1.377 το 2019.
Αλεξάνδρα Γκίτση