ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ: Με ανανεωμένη διοίκηση προχωρά σε επενδύσεις €25 εκατ.

Η τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – ΖΑΓΟΡΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ, επανεξέλεξε ομόφωνα τον κ. Νίκο Χήτο Πρόεδρο Δ.Σ., για 6η συνεχόμενη χρονιά.

«Η ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στον κλάδο της υλοποιώντας επενδυτικό πλάνο ύψους 25 εκατ. ευρώ, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επανεκλεγείς Πρόεδρος.

Παράλληλα, έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Βασίλη Χήτου από τη θέση του Αντιπροέδρου και Μέλους του ΔΣ. Τέλος, το ΔΣ για πρώτη φορά διευρύνεται με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή κ. Γιάννη Σώτου, του Διευθυντή Εσωτερικής Λειτουργίας κ. Δημήτρη Κασκάνη και του Εμπορικού Διευθυντή κ. Περικλή Κατριβάνου.

Η εταιρική διακυβέρνηση στον πυρήνα της στρατηγικής ESG της ΔΕΠΑ

Στην επιτυχημένη ενσωμάτωση της φιλοσοφίας ESG στο νέο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας, αναφέρθηκε ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διοικητικών Υπηρεσιών κος Ευάγγελος Κοσμάς, συμμετέχοντας στο πρώτο -διαδικτυακό- Athens ESG Forum, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου από την BOUSSIAS και το περιοδικό FinancePro.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΠΑ Εμπορίας το οποίο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία ESG, o κ. Κοσμάς περιέγραψε ότι η εταιρεία μετασχηματίζεται σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση, προχωρώντας σε στοχευμένες κινήσεις όπως η τροφοδοσία βιομηχανιών και απομακρυσμένων πελατών εκτός δικτύου, η οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον αεριοκίνηση, η προώθηση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, η επένδυση για τη δημιουργία ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου άνω των 200 MW και η δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Παράλληλα, πρωτοστατεί στον νέο Πλωτό Τερματικό Σταθμό LNG (FSRU) που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

 

ΔΕΔΑ: Επενδύσεις €300 εκατ. στην πενταετία

Την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας σηματοδοτεί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ξάνθη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έναρξη της επέκτασης του δικτύου στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας, στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρεία ετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίου από βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ τον σχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα. Το έργο είναι προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023. Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

KLEEMANN: Αναγνώριση της συνεχούς δέσμευσης για καινοτομία και ανάπτυξη

Ο Ιωάννης Σανιδιώτης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου KLEEMANN, έδωσε live συνέντευξη στους Άκη Παυλόπουλο και Δώρα Κουτροκόη, με αφορμή τα τρία βραβεία, εκ των οποίων δύο Gold, που απέσπασε η εταιρεία στα Manufacturing Excellence Awards από την BOUSSIAS το 2020.

Η Ελληνική πολυεθνική εταιρεία, με έδρα το Κιλκίς και εργοστάσια σε Σερβία και Κίνα, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κατασκευαστές ανελκυστήρων, με δυναμική παρουσία στην παγκόσμια αγορά και 1060 υπαλλήλους μόνο στην Ελλάδα. Ο κ. Σανιδιώτης χαρακτήρισε τη βράβευση «ηθική ανταμοιβή» για τους εργαζομένους του Ομίλου και «αναγνώριση» της συνεχούς δέσμευσης για καινοτομία και ανάπτυξη.

Τέλος, μίλησε για το όραμα της KLEEMANN, την εξέλιξη ανθρώπων και εταιρείας, τη συνεχή επένδυση στον Ανθρώπινο Παράγοντα με ειδικά προγράμματα coaching και τη Γεωγραφική Εξωστρέφεια. #BOUSSIASAWARDS

Αλλαγή τοπίου για το βιομηχανικό ρεύμα

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας, με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβάσεων που θα ρυθμίζουν το καθεστώς ηλεκτροδότησης των μονάδων από την υψηλή και τη μέση τάση να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ΔΕΗ φέρεται να στοχεύει στην υπογραφή συμφωνιών που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής ρεύματος μέχρι το τέλος του 2022, εφόσον στη συνέχεια θα υιοθετήσει λογική τιμολόγησης με όρους αγοράς. Πλέον τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια, τα λεγόμενα ΡΡΑs, θα αποτελούν το βασικό εργαλείο τροφοδοσίας με ρεύμα των βιομηχανιών και των μεγάλων καταναλωτών, στο «μοντέλο» της Mytilineos.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα είναι τελευταία μετά από 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου. Μετά το 2023 το εργοστάσιο θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας.

Ενόψει των εξελίξεων, οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας εξετάζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των μονάδων τους με ανταγωνιστικό κόστος μετά το 2023, είτε ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με παραγωγούς ΑΠΕ για την υπογραφή διμερών συμβάσεων αγοράς ενέργειας (ΡΡΑs), είτε αναπτύσσοντας δικές τους μονάδες φυσικού αερίου ή/και ΑΠΕ, είτε εξετάζοντας έναν συνδυασμό και των δύο.

ABB: νεα ψηφιακή υπηρεσία για ορυχεία

Μια προηγμένη ψηφιακή υπηρεσία λανσάρει η ABB, που επιτρέπει στο προσωπικό των ορυχείων να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την ταχύτητα, την εσφαλμένη ευθυγράμμιση, τη ζημιά, το πάχος και τη φθορά, την ολίσθηση και τη θερμοκρασία των ταινιόδρομων και επομένως να προβλέπεται πιθανή ανάγκη συντήρησης, να αποφεύγεται η μη προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας λειτουργίας και της διάρκειας ζωής τους.

Ζημιές σε ταινιόδρομους μπορεί να προκαλέσουν σημαντική απώλεια χρόνου παραγωγής στα ορυχεία και στα εργοστάσια επεξεργασίας με επί τόπου επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται συνήθως για τον προσδιορισμό της κατάστασης των ταινιόδρομων.

Η υπηρεσία ABB Ability™ Condition Monitoring for belts προσφέρει μια πλήρη επισκόπηση της κατάστασης των ταινιόδρομων μέσω της συνεχούς παρακολούθησης της λειτουργίας τους, στέλνοντας προειδοποιήσεις σε περίπτωση φθοράς. Εστιάζοντας στην πρόβλεψη αντί για την πρόληψη, επιτρέπει στους χειριστές να αποφύγουν δαπανηρές βλάβες λειτουργίας που μπορούν να προκύψουν μεταξύ των επιθεωρήσεων και το προσωπικό μπορεί πλέον να απομακρυνθεί από επικίνδυνες περιοχές.

Η λύση μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή να ενσωματωθεί σε οποιοδήποτε σύστημα ελέγχου, διαλειτουργικό με υπάρχοντα εργαλεία συντήρησης και υποδομής, ενώ οι Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPI) μπορούν να προσαρμοστούν.

Επέκταση δυναμικότητας για τη βιομηχανία ΜΑΞΙ

Στην υλοποίηση νέας επένδυσης προχωρά η βιομηχανία ΜΑΧΙ Α.Β.Ε.Ε., η οποία έλαβε το πράσινο φως από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τ. Μακεδονίας και Θράκης).

Η νέα αυτή επένδυση εντάσσεται στον Αναπτυξιακό Νόμο, ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας. Αφορά στην υλοποίηση τμήματος επεξεργασίας ως επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας της κύριας δραστηριότητάς της που είναι η κατασκευή χαρτιού υγείας, χαρτομάντιλων, μαντιλιών και πετσετών καθαρισμού προσώπου, τραπεζομάντιλων και πετσετών φαγητού από χαρτοπολτό, χαρτί, χαρτοβάμβακα ή επίπεδες επιφάνειες ινών κυτταρίνης. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι 4,821 εκατ. ευρώ.

Εξαγωγές σε 13 χώρες
Σήμερα η ΜΑΞΙ Α.Β.Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή και επεξεργασία χαρτιού, παράγοντας 28.000 τόνους Jumbo Rolls ανά έτος (paper mill), διαθέτει 17 γραμμές παραγωγής (paper converting) και εξάγει τα προϊόντα της σε 13 χώρες. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 ως εμπορική επιχείρηση διάθεσης προϊόντων υγιεινής, οικιακής χρήσης με την επωνυμία ΜΑΞΙ. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην πόλη της Κατερίνης, συνολικής έκτασης 18.500m² λειτουργούν τόσο το εργοστάσιο παραγωγής πρώτης ύλης, το εργοστάσιο επεξεργασίας καθώς επίσης αποθηκευτικοί χώροι 8.000 m² και γραφεία. Στο κτήριο της παραγωγής πρώτης ύλης MAXI paper mill, λειτουργεί μηχανολογικός εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών από τον ιταλικό οίκο RECARD SPA.

Υπενθυμίζεται ότι η χρονιά του μεγάλου επενδυτικού άλματος της εταιρείας ήταν το 2001, με την απόκτηση γραμμής παραγωγής χαρτιού υγείας και κουζίνας υψηλής τεχνολογίας (PERINI), γραμμών παραγωγής χαρτομάντιλων τσέπης και χαρτομάντιλων αυτοκινήτου (facial), χειροπετσετών (zig – zag) και τραπεζομάντιλων τύπου εστιατορίου.

Στη χρήση του 2019, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 41,459 εκατ. ευρώ από 39,275 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων ξεπέρασαν τα 758.454 ευρώ, ενώ οι ζημιές περιορίσθηκαν στις 501.341 ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ ζημιές που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2018.
Αλεξάνδρα Γκίτση