Εκλογή νέου ΔΣ για τη Δάιος Πλαστικά

Σε Σώμα συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ της Δάιος Πλαστικά, το οποίο θα έχει 5ετή θητεία, καθώς και η νέα Επιτροπή Ελέγχου. Συγκεκριμένα, το νέο ΔΣ αποτελούν οι: Αστέριος Δάιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος, Δημήτρης Δάιος, εκτελεστικό μέλος, Γεώργιος Φλωρίδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος, Κωνσταντίνος Γραφιαδέλλης, αντιπρόεδρος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και Ευαγγελία Γεωργαλή, μη εκτελεστικό μέλος

. Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ορίστηκε κατόπιν ψηφοφορίας ο Γεώργιος Φλωρίδης. Στην Επιτροπή μετέχουν επίσης ως μέλη ο Κωνσταντίνος Γραφιαδέλλης και ο Χρήστος Πετρίδης.

Foodlink: Σε συζητήσεις με την Αθηναϊκή ΑΕ

Η εταιρεία Foodlink, μέλος του ομίλου FDL GROUP, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την εταιρεία Γενικές Μεταφορές – Αθηναϊκή ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο των Logistics. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός των συζητήσεων είναι η απόκτηση από την ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Αθηναϊκής, ώστε να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το επαρχιακό δίκτυό της, που περιλαμβάνει Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Λάρισα, Γιάννενα και Ρόδο.

Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές συζητήσεις, προέκυψαν μετά από την πρόσφατη συνεργασία του ομίλου FDL GROUP με την Αθηναϊκή. Ειδικότερα, η FDL εγκατέστησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ρομποτικό σύστημα SORTING, στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής στην περιοχή του Ασπροπύργου, για τις ανάγκες εξυπηρέτησης πολυεθνικού πελάτη.

Ολοκληρώθηκε η απορρόφηση της FITCO από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Το «πράσινο φως» έλαβε η συγχώνευση των εταιρειών ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΑΕ και FITCO ΑΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εγκρίνεται η συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών με την επωνυμία «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «FITCO ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με απορρόφηση της δεύτερης εταιρείας από την πρώτη. Όπως σημειώνεται, η απόφαση θα καταχωρηθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και η ανακοίνωση της καταχώρισης να δημοσιευθεί στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ.

Παράλληλα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοίνωσε ότι ο κος Νικόλαος Γαλέτας, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, υπέβαλε, στις 30.06.2021, την παραίτησή του από την ανωτέρω θέση, για προσωπικούς λόγους, με ισχύ από την 10.07.2021. Όπως αναφέρεται, το επενδυτικό κοινό με επόμενη ανακοίνωση της εταιρείας θα ενημερωθεί για την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την αντικατάσταση του παραιτηθέντος.

Philip Morris International: Γιατί εξαγόρασε δανέζικη φαρμακευτική για 820 εκατ. δολάρια

Την εξαγορά της δανέζικης εταιρείας Fertin Pharma A/S, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων ευεξίας έναντι 820 εκατ. δολάρια (περίπου 685 εκατ. ευρώ) ανακοίνωσε η Philip Morris International (PMI). Στόχος η απόκτηση τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη προϊόντων εναλλακτικών του τσιγάρου.

Το χαρτοφυλάκιο της Fertin Pharma και η τεχνογνωσία που διαθέτει εκτιμάται ότι θα εμπλουτίσουν την ανάπτυξη της PMI, επιταχύνοντας και διευρύνοντας την ανάπτυξη στοματικών προϊόντων, ενώ θα υποστηρίξουν, παράλληλα, την επίτευξη του στόχου της για το 2025, σύμφωνα με τον οποίο το 50% των καθαρών εσόδων της θα προέρχονται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα, και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ εσόδων από προϊόντα πέρα από τη νικοτίνη.

Η εξαγορά αυτή για την Παπαστράτος, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της μέχρι το 2025, ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο, είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα. Και μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων της Παπαστράτος θα προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

 

Στρατηγική συνεργασία Samsung Electronics Hellas με Telenavis

H Samsung Electronics Hellas συνεργάζεται με την Telenavis, για την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, και βελτιώνει τη διαχείριση των εταιρικών λειτουργικών διαδικασιών μέσω της εφαρμογής Workforce Manager.

Με κοινό άξονα το όραμα για εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής λειτουργικότητας και υποστήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, η συνεργασία στοχεύει στην αυξημένη αποδοτικότητα και αποτελεσματική επικοινωνία, συνδυάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η εφαρμογή Workforce Manager της Telenavis για την καλύτερη διαχείριση των logistics των εταιριών με τις ανθεκτικές συσκευές Galaxy της Samsung, οι οποίες είναι σχεδιασμένες για να αποδίδουν τα μέγιστα σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες.

Το Boxed.gr αξιοποίησε τα οφέλη της συνεργασίας αυτής, με συνέπεια να μειώσει τα κόστη διανομής και να ενισχύσει την αποδοτικότητά της. Πιο συγκεκριμένα, η λύση έχει συμβάλλει στον έλεγχο των εργασιών, στη διαχείριση επιλογών και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών των περονοφόρων οχημάτων και στις εργασίες ελαφριάς και βαριάς σάρωσης, με φόρτωση σαρωτή barcode εκ των υστέρων και παρακολούθηση αποθέματος σε πραγματικό χρόνο.

 

Mining Awards: Σε θερμό κλίμα η τελετή φωτογράφησης

Οι μεταλλευτικές, εξορυκτικές και επιχειρήσεις μαρμάρου που έχουν επενδύσει σε ένα βιώσιμο και «πράσινο» αύριο με δραστηριότητες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και επιμόρφωσης των εργαζομένων τους βραβεύτηκαν στα Mining Awards 2021. Οι νικητές είχαν την ευκαιρία να παραλάβουν τα βραβεία τους και να φωτογραφηθούν την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, στο House 124. Εξέχουσες προσωπικότητες και θεσμικοί εκπρόσωποι του χώρου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση επικυρώνοντας τις τιμητικές διακρίσεις που οι κριτές απένειμαν σε πρόσωπα και επιχειρήσεις ως εξαιρετικά case studies.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Δρ. Πέτρος Τζεφέρης, Γενικός Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό ένας τομέας που διαχρονικά συμβάλει σταθερά και σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και που αρκετά έχει παρεξηγηθεί στον τόπο μας, να αναδειχθεί! Αυτός είναι ο στόχος μας σήμερα, να αναδείξουμε κάθε σημαντική προσπάθεια των επιχειρήσεων του κλάδου και τα Mining Awards να καθιερωθούν, αποτελώντας έναν επιτυχημένο θεσμό στο μέλλον. Εκ μέρους όλων των μελών της επιτροπής αξιολόγησης, συγχαίρω τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν, επενδύοντας συστηματικά και καινοτομώντας».

Τα βραβεία διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με την τιμητική υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης.
Δείτε όλες τις βραβευμένες εταιρείες στο www.minigawards.gr.

Σε επενδύσεις για το περιβάλλον το 37% του Ταμείου Ανάκαμψης

Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, σε ένα διήμερο αφιερωμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο μέλλον της Ευρώπης, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επέστρεψε στη γενέτειρά του. Σε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης και υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, η ψυχολογία της οικονομίας όπως λέγεται, είναι σε προ-κορωνοϊού επίπεδα, οι ιδιωτικές καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά και τα “κόκκινα” δάνεια, τους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24%», ανέφερε.

Η ισχυρή ανάκαμψη για το 2021 και η βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 στηρίζονται, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στη στήριξη της κοινωνίας που πλήττεται. Από πλευράς του, ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης μίλησε σε πάνελ για τη σημασία του τρίπτυχου ESG, αναφέροντας ότι το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» θα διοχετευθεί σε επενδύσεις για το περιβάλλον. «Το ESG δεν είναι ένα ακόμη CSR (Corporate Social Responsibility) και πρέπει οι επιχειρήσεις να το κατανοήσουν. Το 2020 επενδύθηκαν 350 δις ευρώ για ESG από Funds», κατέληξε ο κ. Πατέλης.

 

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της «Ροδόπης»

Ολοκληρώθηκε η επένδυση 5,11 εκατ. ευρώ της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη», συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Η ίδια συμμετοχή ανήλθε στα 2,331 εκατ. ευρώ, το ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης στις 932.443,07 ευρώ, που αποτελεί το 40% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους.

Ανανεωμένη δυναμικότητα
Πλέον η συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται:
• αποθήκευση παστεριωμένου γάλακτος: 470.000 κιλά,
• αποθήκευση νωπού γάλακτος: 370.000 κιλά,
• εμφιάλωση γάλακτος: 7.000 κιλά/ώρα και
• νωπό γάλα (δυνατότητα επεξεργασίας πρώτης ύλης): 270.000 κιλά/ημέρα.
Η γαλακτοβιομηχανία, που ανήκει στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα κτηνοτρόφων. Σήμερα το εργοστάσιο διαθέτει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας και υγιεινής, και συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρίες εξοπλισμού στο τομέα της συλλογής, της επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος. Παράλληλα είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων : ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, BRC, IFS, Non GMO.

Μερίδιο 21% στο παραδοσιακό γιαούρτι
Όσον αφορά στο τζίρο, η «Ροδόπη» έκλεισε το 2020 στα ίδια επίπεδα με το 2019, περίπου στα €20 εκατ., διατηρώντας μερίδιο 21% στο παραδοσιακό γιαούρτι. Εντός του έτους μάλιστα προγραμματίζει ένα επαναλανσάρισμα στην κατηγορία του γάλακτος, το οποίο αφορά και σε νέες συσκευασίες αλλά και επέκταση των σημείων διανομής, εκτός από Μακεδονία και Θράκη.
Σε επίπεδο ομίλου, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», που εκτός της «Ροδόπης» παράγει και διανέμει τα προϊόντα «Όλυμπος», «TΥΡΑΣ», παρουσίασε πωλήσεις 404 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 373 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 8,31%. Επίσης παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% στο πρώτο πεντάμηνο του 2021, με τη διοίκηση να εκτιμά πως θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό για ολόκληρο το έτος.

Αλεξάνδρα Γκίτση