Ολοκληρώθηκε η επένδυση 5,11 εκατ. ευρώ της γαλακτοβιομηχανίας «Ροδόπη», συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Η ίδια συμμετοχή ανήλθε στα 2,331 εκατ. ευρώ, το ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης στις 932.443,07 ευρώ, που αποτελεί το 40% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους.
Ανανεωμένη δυναμικότητα
Πλέον η συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται:
• αποθήκευση παστεριωμένου γάλακτος: 470.000 κιλά,
• αποθήκευση νωπού γάλακτος: 370.000 κιλά,
• εμφιάλωση γάλακτος: 7.000 κιλά/ώρα και
• νωπό γάλα (δυνατότητα επεξεργασίας πρώτης ύλης): 270.000 κιλά/ημέρα.
Η γαλακτοβιομηχανία, που ανήκει στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα κτηνοτρόφων. Σήμερα το εργοστάσιο διαθέτει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας και υγιεινής, και συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρίες εξοπλισμού στο τομέα της συλλογής, της επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος. Παράλληλα είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων : ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, BRC, IFS, Non GMO.
Μερίδιο 21% στο παραδοσιακό γιαούρτι
Όσον αφορά στο τζίρο, η «Ροδόπη» έκλεισε το 2020 στα ίδια επίπεδα με το 2019, περίπου στα €20 εκατ., διατηρώντας μερίδιο 21% στο παραδοσιακό γιαούρτι. Εντός του έτους μάλιστα προγραμματίζει ένα επαναλανσάρισμα στην κατηγορία του γάλακτος, το οποίο αφορά και σε νέες συσκευασίες αλλά και επέκταση των σημείων διανομής, εκτός από Μακεδονία και Θράκη.
Σε επίπεδο ομίλου, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», που εκτός της «Ροδόπης» παράγει και διανέμει τα προϊόντα «Όλυμπος», «TΥΡΑΣ», παρουσίασε πωλήσεις 404 εκατ. ευρώ το 2020 έναντι 373 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 8,31%. Επίσης παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% στο πρώτο πεντάμηνο του 2021, με τη διοίκηση να εκτιμά πως θα διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό για ολόκληρο το έτος.
Αλεξάνδρα Γκίτση