SABO: Σε εξέλιξη οι εργασίες στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης

Προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία SABO. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2021.

Με το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει, η SABO αναλαμβάνει την μηχανολογική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση των γραμμών επεξεργασίας, καθώς και την παράδοσή τους σε πλήρη και αποδοτική λειτουργία.

Ένα νέο βήμα για τη Βογιατζόγλου Systems

Αισιόδοξος για την πορεία του 2021 εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βογιατζόγλου Systems, Νίκος Βογιατζόγλου στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, κάνοντας λόγο για αυξημένα μεγέθη στο εξάμηνο. Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζόγλου, η χρονιά κινείται θετικά τόσο για τη μητρική εταιρεία, όσο και για τη θυγατρική Organizer, ενώ σημεία ανάκαμψης επιδεικνύει και η θυγατρική Beta Woods.

Ο επικεφαλής της εισηγμένης σναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην οργάνωση νέου τμήματος για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοματοποίησης των αποθηκών, το οποίο ήδη πραγματοποιήσει έργα για το εργοστάσιο της Chipita στη Σλοβακία και σχεδιάζει τα επόμενα. Η διοίκηση πιστεύει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επηρεάσουν θετικά την απόφαση πολλών εταιρειών να προχωρήσουν σε ψηφιοποίηση των εργασιών τους, κάτι που περιλαμβάνει και τις «έξυπνες» αποθήκες.

Μεταλλευτικός κλάδος: Μείωση πωλήσεων 25% το 2020

Σε μήνυμα που απηύθυνε προς τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο κ. Αθανάσιος Κεφάλας, πρόσφατα εκλεγμένος για τέταρτη διετία Πρόεδρος του ΣΜΕ, τόνισε ότι οι δύσκολες συνθήκες του 2020 δεν άφησαν ανεπηρέαστο τον κλάδο, καθώς σημειώθηκε μείωση των πωλήσεων και των εξαγωγών κατά 25%, εξαιτίας της πτώσης του όγκου παραγωγής εμπορεύσιμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κεφάλα ωστόσο, οι εταιρείες του ΣΜΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια, γεγονός που αποδεικνύεται από τον διαχειρίσιμο αριθμό κρουσμάτων και από τον δείκτη συχνότητας ατυχημάτων, ο οποίος σημείωσε τη μικρότερη τιμή από το 2005, ενώ το 70% των εταιρειών με παραγωγική δραστηριότητα ήταν ελεύθερες ατυχήματος το 2020.

Έδωσε επίσης το στίγμα της στρατηγικής για την επόμενη μέρα, τονίζοντας ότι το ξεκίνημα του 2021 είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικό: «Η ένταξη του κλάδου στις προβλέψεις του σχεδίου “Ελλάδα 2.0” θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και η απαιτούμενη αυξημένη φροντίδα της οικονομικής διπλωματίας θα δώσει στήριξη για την αύξηση των εξαγωγών μας», τόνισε.

Η General Motors αναβαθμίζει την επένδυσή της σε ηλεκτρικά οχήματα, με νέα εργοστάσια μπαταριών

Η General Motors δήλωσε πρόσφατα ότι θα αυξήσει τις δαπάνες για ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, αύξηση 30% από τα σχέδια που ανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους. Ανέφερε, επίσης, ότι αυξάνει την καθοδήγηση για τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα πρόσθετα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να επεκτείνουν την κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων και να επιταχύνουν την παραγωγή των τεχνολογιών μπαταριών και κυψελών καυσίμου, συμπεριλαμβανομένων δύο νέων εγκαταστάσεων μπαταριών στις ΗΠΑ εκτός από δύο υπό κατασκευή, έως το 2025.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Αμερικής αγωνίζεται για να καλύψει τον ηγέτη στα ηλεκτρικά οχήματα Tesla και να ανταγωνιστεί για ηγετική θέση ενάντια σε άλλες καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen. Η GM σχεδιάζει να πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο EV ετησίως έως το 2025. Η GM δήλωσε ότι οι νέες επενδύσεις ενεργοποιούνται από την ισχυρή υποκείμενη δραστηριότητά της, συμπεριλαμβανομένων των ρεκόρ προ φόρων κερδών τα τελευταία τρία τρίμηνα και της ισχυρής ζήτησης για τα επερχόμενα ηλεκτρικά οχήματα.

Elgin Energy – MYTILINEOS: Εξαγορά έργων 14MW στην Ιρλανδία

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοινώνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας 14MW σε διαδικασία ανάπτυξης στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από την Elgin Energy, μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες ανάπτυξης έργων ηλιακής ενέργειας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα επωφεληθεί από μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές Συμβάσεις επί Διαφορών (CFDs) που θα ανατεθούν στο πλαίσιο της δημοπρασίας 2020 RESS 1 (εθνική δημοπρασία για ΑΠΕ στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας). Μόλις ενεργοποιηθούν τα έργα αυτά θα παρέχουν επαρκή και ανταγωνιστική ως προς το κόστος ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε περισσότερα από 4,000 σπίτια και θα αντισταθμίζουν ετησίως 7,000 τόνους εκπομπών άνθρακα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η εξαγορά ενισχύει τη θέση του RSD στη διεθνή αγορά ενέργειας και ειδικότερα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, επιβεβαιώνοντας τη συνεργασία με την Elgin Energy, μετά την ενεργοποίηση χαρτοφυλακίου 76MW μη επιδοτούμενων έργων ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γ. Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ): Δημιουργούμε 20.000 θέσεις εργασίας στην πενταετία

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής για τη ΓΕΚ – Τέρνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, αναφέρθηκε στη νέα γενιά επενδύσεων που σχεδιάζεται. «Υλοποιούμε αυτή την περίοδο ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα έργων κι επενδύσεων συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ στην καθαρή ενέργεια και τις βιώσιμες υποδομές.

Έργα κι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αθροιστικά περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία», σημείωσε ο κ. Περιστέρης. «Στον τομέα της καθαρής ενέργειας, στόχος του Ομίλου μας είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι ήδη, σχεδιάζεται η νέα γενιά επενδύσεων που θα ακολουθήσουν πριν καν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ.

«Η εταιρεία δρομολογεί ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα, χερσαία φωτοβολταϊκά, αλλά και σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα, καθώς και νέες επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, πέραν των έργων αντλησοταμίευσης και των πραγματικά υβριδικών έργων που ήδη προωθούμε.

Μιλάμε για νέα έργα με συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων τα 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται», ανέφερε.
Τέλος, σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη «πέρα από τα έργα της Ηπείρου που ήδη λειτουργούμε και της Πελοποννήσου που ήδη κατασκευάζουμε, θα συμμετάσχουμε στο σύνολο των διαγωνισμών, ΣΔΙΤ και δημοσίων, που έχουν προκηρυχθεί ή θα προκηρυχθούν στο μέλλον».

Τη MAS επέλεξε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το Ναέρα στην Ικαρία

H MAS Α.Ε. ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης, σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραμετροποίησης λογισμικού για τη διαχείριση της ενέργειας του υβριδικού έργου του Ναέρα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο το οποίο συνδυάζει αποτελεσματικά ένα αιολικό πάρκο, δυο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τρεις ταμιευτήρες νερού, ένα αντλιοστάσιο με δώδεκα αντλίες, καθώς επίσης και το κέντρο ελέγχου ενέργειας και διανομής.

Για την υλοποίηση της παραγωγής ενέργειας η ΔΕΗ εμπιστεύτηκε τη λύση «ACROSS Digital Energy Ecosystem» της MAS. Το ACROSS είναι ένα ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα ενέργειας, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ελέγχου και διαχείρισης σε ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς ενέργειας, από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή. Παρέχει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την παραγόμενη ενέργεια, το ποσοστό αυτής που έχει καταναλωθεί ή αποθηκευτεί, την επεξεργασία και ανάλυση λειτουργικών δεδομένων, την ενεργή διαχείριση του φορτίου καθώς και λειτουργία για την αγορά ενεργείας με ποικίλες ενεργειακές πηγές.

Τέλος, διαθέτει εξελιγμένα μοντέλα πρόγνωσης παραγωγής και κοστολόγησης. Η EMS suite (Energy Management System) του ACROSS Ecosystem, είναι υπεύθυνη για την ταυτόχρονη διαχείριση των μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης και του κέντρου ελέγχου και διανομής. Με την εγκατάσταση του ACROSS εξασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία των μονάδων παραγωγής και η αποδοτικότερη διαχείριση της ενέργειας στο δίκτυο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπρόσθετα, η MMS suite (Market Management System) του ACROSS Ecosystem, αναλαμβάνει την αυτόματη διαχείριση και βελτιστοποίηση των προσφορών ενέργειας προς τον διαχειριστή.

Νέα μεγάλη επένδυση της Πρόδρομος Παυλίδης

Στην υλοποίηση μιας νέας μεγάλης επένδυσης προχωρά η εταιρεία Πρόδρομος Παυλίδης. Πριν από λίγες ημέρες, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) ενέκρινε την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στον αναπτυξιακό νόμο. Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 14,285 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση υφισταμένης μονάδας παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων και χυμού φρούτου με σκοπό την αύξηση δυναμικότητας.

Στην καρδιά των οπωρώνων ροδάκινων
Η εταιρεία που βρίσκεται στην καρδιά των οπωρώνων ροδάκινων στην Κεντρική Μακεδονία, ιδρύθηκε το 1992 από τον κ. Πρόδρομο Παυλίδη και σύντομα έγινε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κονσερβοποίησης φρούτων στην Ελλάδα.

Το 2003 η εταιρεία επέκτεινε τη γκάμα και τον όγκο των προϊόντων μέσω μιας κοινοπραξίας με την ALCO (Industrias Alimenticias Mendocinas S.A.) στην Αργεντινή, επιτυγχάνοντας την κάλυψη των αναγκών περισσότερων πελατών παγκοσμίως. Οι δύο εταιρείες διασφαλίζουν μια συνεργασία που παρέχει αξιόπιστα και ποιοτικά προϊόντα και από τα δύο ημισφαίρια του πλανήτη, αξιοποιώντας πλήρως την αντίθετη εποχική παραγωγή.Το 2007 το εργοστάσιο ανακαινίστηκε και ενημερώθηκε με τα τελευταία μηχανήματα, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των γραμμών παραγωγής και η ποιότητα των προϊόντων.

Το 2013 η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά της Ardagh Hellas, ενός προγραμματιστή λύσης μεταλλικών συσκευασιών. Η νέα εταιρεία με την επωνυμία National Can Hellas στόχευε στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση περαιτέρω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Το 2014 απέκτησε μια νέα μονάδα παραγωγής χυμών που αύξησε τη συνολική ικανότητα πουρέ φρούτων στους 11.000-12.000 τόνους.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία για τη χρήση του 2019, οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 72,374 εκατ. ευρώ από 60,263 εκατ. ευρώ το 2018 και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,4 εκατ. ευρώ από 3,128 εκατ. ευρώ.

Αλεξάνδρα Γκίτση

 

Frigoglass: Σε αναζήτηση προσωρινής γραμμής παραγωγής στη Ρουμανία

Ήδη έχει επισκεφθεί χώρους στη Ρουμανία προκειμένου να τους μισθώσει, με στόχο την εγκατάσταση μιας προσωρινής γραμμής παραγωγής για την συναρμολόγηση ψυκτικών θαλάμων, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης η διοίκηση της Frigoglass.

Όπως ανέφερε η διοίκηση, από 12 μέχρι 18 μήνες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Τιμισοάρα, μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου. Στο μεταξύ, το εργοστάσιο της Ρωσίας αναμένεται να καλύψει προσωρινά το κενό που άφησε η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας στην Ρουμανία. Τέλος, δεν επηρεάστηκαν οι πρώτες ύλες ούτε τα έτοιμα προϊόντα που ήταν αποθηκευμένα.