Η Renault επιλέγει την κινεζική Envision για τις πηγές μπαταριών στο εργοστάσιο Douai

Η Renault επέλεξε την Envision AESC της Κίνας για την παραγωγή μπαταριών στο μελλοντικό εργοστάσιο στο Douai στη βόρεια Γαλλία, το οποίο θα εξοπλίσει τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματά της, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου Renault 5. Το μελλοντικό εργοστάσιο της Douai αναμένεται να έχει παραγωγική ικανότητα 24 GWh έως το 20230. Επιπλέον, το εργοστάσιο περιελάβανε επένδυση περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την Envision.

Το εργοστάσιο μπαταριών στο Douai θα συμπληρώσει τον κόμβο ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Renault, γνωστός ως «Renault ElectriCity», που γεννήθηκε από τη συγκέντρωση τριών εργοστασίων της στη βόρεια Γαλλία, Douai, Ruitz και Maubeuge. Ο κόμβος στοχεύει στην παραγωγή 400.000 οχημάτων ετησίως έως το 2025. Η Renault, η οποία θα αναφέρει λεπτομερώς τη μελλοντική της στρατηγική για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δήλωσε ότι η «Renault ElectriCity» θα οδηγούσε στη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας σε διάφορες τοποθεσίες έως το 2025, οι οποίες σήμερα απασχολούν περίπου 5.000 άτομα.

 

Υπεγράφη η ΕΓΣΣΕ από τον ΣΒΕ για πρώτη φορά ως εθνικός κοινωνικός εταίρος

Υπεγράφη χθες η «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΓΣΣΕ) για το 2021, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΒΕ. Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, δήλωσε: «Η σημερινή συνυπογραφή της ΕΓΣΣΕ από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας».

ΕΛΣΤΑΤ: Ενισχυμένος κατά 13,7% ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

Αύξηση 13,7% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για το σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς τον Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2020, έναντι μείωσης 11,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Μάιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 1,0% έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020, παρουσίασε μείωση 2,3% έναντι μείωσης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

 

Έγκριση ΡΑΕ για αύξηση ισχύος στον CCGT της Αλεξανδρούπολης

Το εργοστάσιο που ανήκει στον όμιλο Damco Energy, συμφερόντων της οικογένειας Κοπελούζου, έλαβε το «πράσινο φως» από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ώστε να εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης.

Η άδεια της ΡΑΕ αφορά συγκεκριμένα στην αύξηση της ισχύος του σχεδιαζόμενου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στα 840 MW από 662 MW. Η Damco Energy έλαβε και έγκριση για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η οποία αποτελεί και εταιρεία ειδικού σκοπού. Σε αυτήν θα εισέλθει με ποσοστό 25% η Εταιρεία Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής των Σκοπίων «AD ESM», με τις αντίστοιχες συμφωνίες να αναμένονται εντός του καλοκαιριού.

Η νέα μονάδα θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με χρήση φυσικού αερίου, ενώ ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 570 MW και από μία ατμοστροβιλική ισχύος 270 MW. Το εργοστάσιο θα απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους, ενώ θα μπορεί επιπλέον να προσφέρει την απορριπτόμενη θερμική ενέργειά της στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, για να αξιοποιηθεί για θέρμανση σπιτιών και δημοσίων κτιρίων στην γύρω περιοχή.

Νέα επένδυση από τη βορειοελλαδίτικη UNISMACK

Νέα επένδυση δρομολογεί η UNISMACK. Η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία, βασικοί μέτοχοι της οποίας είναι η οικογένεια Στρατάκη, ενώ ποσοστό 44,73% ελέγχει η Lime Capital Partners, έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εσωτερικών (τ. Μακεδονίας και Θράκης) για την υπαγωγή της επένδυσής της στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η νέα αυτή επένδυση, μέσω της οποίας θα δημιουργηθούν 13 θέσεις απασχόλησης, αφορά στην επέκταση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας, μέσω δαπανών προμήθειας νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, κτιριακών εγκαταστάσεων και άυλων στοιχείων ενεργητικού και είναι συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενο κόστους 3.032.639 ευρώ.

Η Unismack ABEE ιδρύθηκε το 2006 από την οικογένεια Στρατάκη στο Κιλκίς και ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή πρωτοποριακών προϊόντων σνακ, με εξειδίκευση στις κατηγορίες Gluten & Allergen Free, Vegan, High Protein and Natural. Τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται υπό την εμπορική ονομασία Wellabys και με άλλα αναγνωρισμένα σήματα παγκοσμίως.

Η Unismack επενδύει στην καινοτομία και δημιουργεί προϊόντα που με την γεύση και την ποιότητά τους απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ιδιαιτερότητα να εξειδικεύονται για να καλύψουν κατηγορίες καταναλωτών που συνήθως δυσκολεύονται να βρουν ποιοτικά σνακ. Κάποιες από αυτές τις κατηγορίες είναι προϊόντα χωρίς αλλεργιογόνα, προϊόντα υψηλά σε πρωτεΐνη, vegan, προϊόντα εξειδικευμένα για μικρές ηλικίες, κ.α.

Αλεξάνδρα Γκίτση

IDEAL: Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση του Ομίλου IDEAL προχώρησε στην έγκριση της εκλογής των νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Νέος Πρόεδρος ορίστηκε ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει πάνω από 28 χρόνια επιχειρηματική εμπειρία και διετέλεσε ανώτατο στέλεχος σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες. Επίσης, τρία νέα στελέχη προστίθενται στο ΔΣ, ο κ. Γιάννης Αρτινός, η κ. Μαρίνα Εφραίμογλου και η κ. Ελένη (Νέλλη) Τζάκου – Λαμπροπούλου.

Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη χημική βιομηχανία

«Η ελληνική χημική βιομηχανία υποστηρίζει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία για τις χημικές ουσίες ωστόσο πρέπει κατά τη μετάβαση οι επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές διεθνώς.

Οι πόροι του Ταμείου για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα (RRF), του νέο ΕΣΠΑ 2021-27 και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα, με την κατάλληλη αξιοποίηση αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την πράσινη μετάβαση και την ψηφιοποίηση», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΧΒ κ. Βασίλης Γούναρης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Η υλοποίηση της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για τα χημικά και της πράσινης συμφωνίας ήταν το θέμα της ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η χημική βιομηχανία έχει ουσιώδη συνεισφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου, την αποθήκευση της ενέργειας και την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις παραγωγικές διαδικασίες. Για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων απαιτείται πρωτίστως η ανάπτυξη υποδομών για την παραγωγή και μεταφορά της πράσινης ενέργειας, δίκτυα για το πράσινο υδρογόνο και την πράσινη αμμωνία. Η μεταποίηση μέσα από μία συνεκτική βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της ανάπτυξης της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα που είναι υψηλό και συνεχώς αυξανόμενο με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε το οποίο επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι η έλλειψη πρώτων υλών, η σημαντική αύξηση των τιμών τους και των ναύλων με αποτέλεσμα την αστάθεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Tetra Pak

H Tetra Pak ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ για την επέκταση της εγκατάστασης παραγωγής της στο Châteaubriant της Γαλλίας. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί την τριετία 2021-2023 και μέσω αυτής η εταιρεία ευελπιστεί πως οι ευρωπαίοι πελάτες της θα είναι έτοιμοι να συμμορφωθούν με σχετική Κοινοτική οδηγία για την χρήση πλαστικών (SUP).

Δέκα νέες γραμμές παραγωγής

Η πρώτη φάση υλοποίησης της επένδυσης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2021 και μέσω αυτού του πρώτου μέρους η Tetra Pak θα αυξήσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου κατά 30%, με την εγκατάσταση 10 επιπλέον γραμμών παραγωγής, ενώ από το 2022 έως το 2023, περίπου το 50% των υφιστάμενων γραμμών θα αντικατασταθούν.

Στόχος της Tetra Pak είναι η ανάπτυξη πιο βιώσιμων λύσεων συσκευασίας. Αυτό περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάσταση πλαστικών με βάση τα ορυκτά και την αποφυγή απορριμμάτων. καθώς και μεγιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων υλικών στη συσκευασία.

Ραγδαία μεταβαλλόμενες οι απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών

Ο Charles Brand, πρόεδρος της Tetra Pak Europe & Central Asia, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο δείχνει πώς προσπαθούμε με συνέπεια να παρέχουμε στους πελάτες μας βιώσιμες καινοτομίες και να ανταποκρίνονται στις ραγδαία μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών και της κοινωνίας. Η συσκευασία τροφίμων υψηλής απόδοσης παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατροφή του κόσμου, αλλά πρέπει να το κάνει με βιώσιμο τρόπο, έτσι ώστε η διαθεσιμότητα τροφίμων να μην κοστίζει τον πλανήτη».

Το εργοστάσιο του Châteaubriant είναι μια μονάδα παραγωγής «κλειδί» για την Tetra Pak, με παραγωγική ικανότητα περίπου 5 δισεκατομμυρίων πωμάτων το 2020. Πέρυσι έλαβε την πιστοποίηση Στρογγυλής Τραπέζης για Βιώσιμα Βιοϋλικά (RSB) και είναι εξοπλισμένο για την παραγωγή πρόσθετων υλικών που ενσωματώνουν ανακυκλωμένα πολυμερή. Σήμερα, καλύπτει μια έκταση άνω των 30.000 τ.μ. και διαθέτει 19 γραμμές αφιερωμένες στην κατασκευή 6 τύπων πωμάτων.

Αλεξάνδρα Γκίτση