Polygreen και Nestlé Ελλάς συλλέγουν 2,7 τόνους αποβλήτων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το WE SEA MORE II, το πρόγραμμα των Polygreen και Nestlé Ελλάς που βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες για την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, οι εθελοντικές προσπάθειες των στελεχών της Polygreen, της Nestlé Ελλάς και των δημοτών, αλλά και οι δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, οδήγησαν στη συλλογή 2.718 κιλών αποβλήτων από την αθηναϊκή ριβιέρα, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap.

Siemens: Σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας χώρων για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H Siemens Α.Ε. υποστηρίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» εγκαθιστώντας ένα νέο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας χώρων στο νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο άμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού στην Αγία Παρασκευή. Η δωρεά περιλαμβάνει ένα πλήρες σύστημα με 12 χειριστήρια χώρου επίτοιχης τοποθέτησης, μία κεντρική μονάδα ελέγχου, καθώς και web server τεχνολογίας ΚΝΧ που επιτρέπει τον έλεγχο λειτουργίας του χώρου μέσω cloud.

Η Second Nature Brands δημιουργεί νέο κέντρο καινοτομίας

Η Second Nature Brands, εταιρεία σνακ, ανακοίνωσε το άνοιγμα του νέου του Κέντρου Καινοτομίας στο Sanders Factory στο Clinton Township, του Michigan. Το Κέντρο Καινοτομίας θα φιλοξενήσει την έρευνα και ανάπτυξη για όλες τις μάρκες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Kar’s Nuts, Second Nature Snacks και Sanders Chocolates.

«Το νέο Second Nature Brands Innovation Center θα επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία καινοτομίας και ανάπτυξης προϊόντων, επιτρέποντάς μας να κυκλοφορήσουμε νέα προϊόντα πιο γρήγορα από ποτέ», δήλωσε η Jennifer Bauer, CMO της Second Nature Brands.

Το Κέντρο Καινοτομίας διαθέτει εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης, χώρο αποθήκευσης προϊόντων ελεγχόμενης θερμοκρασίας και εγκαταστάσεις αισθητηριακής έρευνας. Επίσης το Κέντρο θα προσφέρει χώρο για συνεργασία με τους συνεργάτες λιανικής για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που ικανοποιούν τις ανάγκες των αναδυόμενων αγορών. «Η καινοτομία αποτελεί μέρος του DNA μας για πάνω από εκατό χρόνια», δήλωσε ο Victor Mehren, CEO της Second Nature Brands.
Αλεξάνδρα Γκίτση

«Καμπανάκι» Σιάμισιη για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Την ανάγκη εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, σε δηλώσεις του με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου του συμβουλίου του ΣΕΒ για τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Αν δεν αλλάξουμε, εταιρείες ακόμα και του μεγέθους των ΕΛΠΕ δεν θα υπάρχουν τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Σιάμισιης προσδιόρισε ως μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης του Συμβουλίου την παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις μέλη και μη του ΣΕΒ, να συμμορφωθούν με την υφιστάμενη αλλά και την νέα νομοθεσία που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες και την Ελλάδα λέγοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων να παρακολουθήσουν, να αντιληφθούν και να αντιδράσουν στις αλλαγές αυτές.

Ο δεύτερος στόχος είναι επίσης η παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία και ο τρίτος η συμμετοχή στην διαβούλευση και την παραγωγή της νομοθεσίας προκειμένου να ακούγονται οι θέσεις της βιομηχανίας.

Κατασκευή εργοστασίου ημιαγωγών κόστους 4 δισ. δολαρίων στη Σιγκαπούρη

Η αμερικανική εταιρεία GlobalFoundries προχωρά στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής τσιπ κόστους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σιγκαπούρη, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2023.

Η ανακοίνωση πάει κόντρα στις «εκκλήσεις» της διοίκησης Μπάιντεν να επιστρέψουν σε αμερικανικό έδαφος οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Η κίνηση αυτή τις εταιρείας έρχεται μετά από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστών της Taiwan Semiconductor Manufacturing και Samsung Electronics οι οποίες επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών.

Πάντως, η διοίκηση της GlobalFoundries, η οποία προετοιμάζει μια αρχική δημόσια προσφορά των ΗΠΑ η οποία την αποτιμά στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι επικεντρώνεται στη Σιγκαπούρη, αλλά θα επενδύσει επίσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή των εργοστασίων στη Γερμανία αλλά και στις ΗΠΑ.

 

Το Net Metering η λύση στις αυξήσεις ρεύματος

Αύξηση των τιμολογίων αναμένεται να δούμε το προσεχές διάστημα, της τάξεως του 10% με 20%, καθώς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος καταγράφει αύξηση που φτάνει το 25%. Όπως σημειώνει η MGD Energy, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν αισθητή ανασφάλεια στις παραγωγικές βιομηχανίες.

Προτείνει λοιπόν ως μέσο προστασίας τον Ενεργειακό Συμψηφισμό, κατά τον οποίο η επιχείρηση παράγει ηλεκτρική ενέργεια, και ανάλογα με το ενεργειακό της προφίλ καταναλώνει απευθείας την ενέργεια αυτή, ή διαφορετικά την αποθηκεύει εικονικά στο δίκτυο και την καταναλώνει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ενέργειες που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση των εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Βιομηχανία είναι: α) αύξηση του ορίου μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ενεργειακού συμψηφισμού από το 1MW στα 3MW και β) άρση της συμμετοχής των συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού στον υπολογισμό κορεσμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση μεθόδων περιορισμού και προστασίας.

«Το Νet Μetering μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τη χρήση κεντρικών μονάδων ψύξης/θέρμανσης και ενεργοβόρων μηχανημάτων παραγωγής», σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Μουρτοπάλλας, CEO της MGD Energy.

Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα

Βήματα για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας κάνει η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου – Protergia. Για το σκοπό αυτό, υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I». Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου (CIP 60% / MYTILINEOS 40%), προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.

Η CIP διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP, θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 10-11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια.

Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Σε συνεργασία με την CIP, η COP εισφέρει τεχνογνωσία που θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Κορέα, το Βιετνάμ και αλλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υπεράκτια αιολικά έργα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2040.

 

Ο ΣΕΒ ως φορέας αλλαγής: Οι έξι κρίσιμες προτεραιότητες

Τις βασικές κατευθύνσεις του Συνδέσμου για την επόμενη χρονική περίοδο παρουσίασε μεταξύ άλλων στη χθεσινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, με κύριο μήνυμα «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον» #ElladaAllios.

Αφού επισήμανε ότι ζητούμενο δεν είναι να επανέλθουμε στον προ κρίσης και πανδημίας τρόπο λειτουργίας, σημείωσε ότι, με βάση και τα ευρήματα της έρευνας της MRB, διαμορφώνεται μια θετική συναντίληψη, τόσο στην κοινωνία, όσο και στις επιχειρήσεις, αναφορικά με τις κρίσιμες προτεραιότητες, τις οποίες συνόψισε ως εξής:

1. Να φέρουμε πιο κοντά τις επιχειρήσεις στην κοινωνία, ξεκινώντας από το τι μπορούμε εμείς, οι επιχειρήσεις, να κάνουμε καλύτερα.

2. Να προωθήσουμε τη συλλογική μας ικανότητα σαν κοινωνία και οικονομία να καινοτομούμε σε όλους τους τομείς. 3. Να επενδύσουμε και να συνεργαστούμε για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλων των εργαζόμενων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.

4. Να δουλέψουμε συστηματικά για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας, με τρόπο που συνδυάζει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα.

5. Να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιταχύνουν το ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

6. Να δουλέψουμε για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική, ως βάση για μια πιο ανθεκτική οικονομία με καλύτερες θέσεις εργασίας.

Τον απολογισμό πεπραγμένων για το έτος 2020 έκαναν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος O. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, ενώ ακολούθησε σύνοψη ευρημάτων έρευνας της εταιρείας ερευνών MRB HELLAS για την αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα και παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στη σύνθεση του Δ.Σ. του Συνδέσμου.

Πλαστικά Θράκης: Επένδυση €25,5 εκατ. στις εγκαταστάσεις Ξάνθης & Σκωτίας

Η αυξημένη ρευστότητα και οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς έδωσαν το «πράσινο φως» στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης για την υλοποίηση έκτακτου επενδυτικού προγράμματος ύψους €25,5 εκατ., κυρίως μάλιστα με ίδια κεφάλαια. Όπως ανακοινώθηκε, το -επιπρόσθετο στο τρέχον του 2121- επενδυτικό πρόγραμμα αφορά στον τομέα των Τεχνικών Υφασμάτων, είναι προσανατολισμένο στη Βιώσιμη Κερδοφόρα Ανάπτυξη του Ομίλου.

Σε πρώτο πλάνο ο μηχανολογικός εξοπλισμός
Οι ενέργειες που θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη θα έχουν κόστος €21,4 εκατ. και συνοψίζονται ως ακολούθως:
• επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής τεχνικής ίνας, η οποία αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των μη υφαντών βελονωτών υφασμάτων (Needle Punch). Τα υφάσματα Needle Punch απευθύνονται σε πληθώρα εφαρμογών στους κλάδους υποδομών, γεωργίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ,
• επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων, τόσο από τις εσωτερικές παραγωγικές διαδικασίες, όσο και τρίτων πηγών,
• επένδυση σε εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταικών συστημάτων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του εργοστασιακού συγκροτήματος (net metering), ισχύος 1.5 MW,
• επένδυση σε υποδομές (γη και κτίρια), για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, με προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης.
Στις εγκαταστάσεις της Don & Low στο Forfar της Σκωτίας, θα δαπανηθούν 4,1 εκατ. ευρώ, ως κάτωθι:
• επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό λαμιναρίσματος για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στην περαιτέρω μεταποίηση μη υφαντών υφασμάτων Spunbond, με σκοπό την αύξηση των περιθωρίων κέρδους,
• επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης,
• επένδυση σε υποδομές (γη και κτίριο)