Επεκτείνεται η συνεργασία της Acmon Group με την «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»

Η εταιρεία «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ» ανέθεσε στην Icon Systems την παλετοποίηση χαρτοκιβωτίων στη νέα γραμμή παραγωγής που βρίσκεται υπό κατασκευή. Στο εργοστάσιο υπάρχει ήδη εγκατεστημένη διάταξη παλετοποίησης από την ICON SYSTEMS.

Ο πρώτος Έλληνας στη Διοίκηση του GEODE

Τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του GEODE, του μεγαλύτερου Συνδέσμου Εταιρειών Διανομής Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρικού Ρεύματος στην Ευρώπη, εκλέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας, μετά από ομόφωνη απόφαση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συνεκτιμήθηκαν το έργο που η ΔΕΔΑ επιτελεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πρωτοβουλίες της για την ανάπτυξη της διανομής βιομεθανίου και υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς και η ενεργή συμμετοχή της στις εργασίες και στις επιτροπές του GEODE, για περισσότερο από έναν χρόνο. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που Έλληνας εκλέγεται στη Διοίκηση του GEODE, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κοινότητα των κορυφαίων Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου.

Νέα εποχή για τις συσκευασίες στα γάλατα ΝΟΥΝΟΥ

Σε ένα σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα προχωρά η FrieslandCampina Hellas-ΝΟΥΝΟΥ, αλλάζοντας όλες τις συσκευασίες των παραγομένων γαλάτων στο Πρότυπο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα με οικολογικές συσκευασίες Tetra Pak.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει επιλέξει τη χρήση αυτής της οικολογικής συσκευασίας, αποτελούμενης από υλικά που προέρχονται κατά 86% από ανανεώσιμες φυτικές πηγές. Το 100% του χαρτιού προέρχεται από πιστοποιημένα δάση FSC® και άλλες ελεγχόμενες πηγές ξυλείας, ενώ το 60% του πλαστικού είναι από ζαχαροκάλαμο.

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, η εταιρεία εξοικονομεί 334 τόνους πλαστικό από πετρέλαιο τον χρόνο και μειώνει κατά 19% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που δημιουργούνται από την παραγωγή των συσκευασιών. Έτσι, η καινοτόμα οικολογική συσκευασία, που «ήρθε» για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο του 2021 με το λανσάρισμα του γάλακτος ψυγείου NOYNOY Family Bio, επεκτείνεται ήδη σε όλη τη γκάμα NOYNOY Family. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί ευρέως σε όλα τα προϊόντα ψυγείου της εταιρείας, που παράγονται στο Πρότυπο εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα.

Συνεχίζονται οι «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» ύψους 150 εκατ. ευρώ

Φορολογική απαλλαγή για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών τους, καθώς και την απόκτηση νέων μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιούνται εντός της μονάδας, μπορούν να λάβουν οι επιχειρήσεις μέσω της πρόβλεψης «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» του Αναπτυξιακού 4399/2016. Το συνολικό ποσό που προγραμματίζεται να διατεθεί για τις εν λόγω ενισχύσεις ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα.

Ενδεικτικά, για μεγάλες επιχειρήσεις ορίζεται στο ποσό των 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τον υφιστάμενο κύκλο της πρόβλεψης θα είναι ενεργή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ οι φοροαπαλλαγές μπορούν να αξιοποιηθούν εντός διαστήματος μεταξύ 5 και 15 ετών.

Εργοστάσιο σύντηξης με την υποστήριξη του Jeff Bezos

Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Jeff Bezos της Amazon πρόκειται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης μεγάλης κλίμακας στο Oxfordshire. Η Canada Fusion στοχεύει να μετατρέψει τη σύντηξη σε εμπορικά βιώσιμη πηγή ενέργειας.

Η σύντηξη είναι η διαδικασία με την οποία ο Ήλιος παράγει ενέργεια. Η αξιοποίησή του εδώ στη Γη θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα προς μια πιο πράσινη πυρηνική ενέργεια. Θεωρητικά, η σύντηξη υπόσχεται μια ασφαλέστερη πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα που παράγει πολύ λίγα ραδιενεργά απόβλητα.

Η νέα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στο Culham, το οποίο φιλοξενεί το εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα σύντηξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η General Fusion θα συνάψει μακροχρόνια εμπορική μίσθωση με την Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την κατασκευή της εγκατάστασης στην πανεπιστημιούπολη Culham.

Ενώ οι εμπορικές λεπτομέρειες δεν έχουν αποκαλυφθεί, η επένδυση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η συμφωνία με τη Fusion θα υποστηρίξει εκατοντάδες θέσεις εργασίας τόσο στο Oxfordshire όσο και πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια της τριετούς φάσης κατασκευής, καθώς και πολλές άλλες κατά τη φάση λειτουργίας.
Αλεξάνδρα Γκίτση

Huawei: Στα 300 δισ. η αγορά επαυξημένης πραγματικότητας έως το 2025

Τα οφέλη για την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και το 5G περιγράφει στη Λευκή Βίβλο που κυκλοφόρησε η Huawei, προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι η αγορά AR θα ανέλθει στα 300 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2025. «Η δυνατότητα AR αναμένεται να υιοθετηθεί μαζικά σε πέντε τομείς προτεραιότητας: εκπαίδευση, κοινωνική δικτύωση, αγορές, ταξίδια, πλοήγηση και παιχνίδια», δήλωσε ο Bob Cai, Huawei Carrier BG CMO.

Όπως σημειώθηκε στη σχετική εκδήλωση, η Huawei μέσω AR μπορεί να επιδείξει τα προϊόντα και τις λύσεις της μέσα από το διαδίκτυο, καθιστώντας την επικοινωνία πολύ πιο αποτελεσματική. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιεί την τεχνολογία AR για γρήγορη παράδοση σταθμών 5G, ενισχύοντας σημαντικά την απόδοση, ενώ διαθέτει το Huawei AR Engine, μια πλατφόρμα ανάπτυξης AR που απλοποιεί τη διαδικασία. «Η ανάπτυξη του AR απαιτεί ολόκληρη τη βιομηχανία να συνεργαστεί και να δημιουργήσει μια ευημερούσα αλυσίδα αξίας 5G + AR. Το 5G ενεργοποιεί την AR και η AR αναδεικνύει το 5G», κατέληξε ο κ. Cai.

Διεύρυνση της συνεργασίας ΕΔΑ ΘΕΣΣ & ΔΕΣΦΑ

Η συνεργασία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τον ΔΕΣΦΑ σε τομείς όπως η ασφάλεια εφοδιασμού, η ενσωμάτωση ανανεώσιμων αερίων στα δίκτυα και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδα Μπακούρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μπακούρας επισήμανε έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της εταιρείας που είναι η διασφάλιση της αδιάλειπτης και ασφαλούς διανομής του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η προοπτική ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων αερίων όπως η ανάμιξη βιομεθανίου με φυσικό αέριο.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη για διεύρυνση της συνεργασίας στην διενέργεια ασκήσεων ετοιμότητας, μέσω συνδυαστικών σεναρίων με κλιμακούμενη ένταση συμβάντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικευμένη κρίση στο δίκτυο. Κοινή επιδίωξη αποτελεί η προαγωγή της βιωσιμότητας των δικτύων υπό το πρίσμα των στόχων που έχουν τεθεί στον ενεργειακό οδικό χάρτη 2030- 2050.

Η βιομηχανία στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Το σύνολο της στρατηγικής της για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας, γνωστή και ως «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020 – 2025» (https://digitalstrategy.gov.gr/), δημοσιοποίησε η κυβέρνηση. Στο εν λόγω «εγχειρίδιο» περιγράφονται αναλυτικά περισσότερα από 400 έργα, τα οποία αποτελούν τις οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις, που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Από τη Βίβλο αυτή, δε θα μπορούσε να λείπει και ο βιομηχανικός κλάδος, με κύρια έργα τα παρακάτω:

• Πλατφόρμα υποστήριξης βιομηχανικής συμβίωσης Η Βιομηχανική Συμβίωση είναι ένα εργαλείο για την προώθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας, της οικολογίας και της οικονομίας. Ειδικότερα, η αξιοποίηση βιομηχανικών απορριμμάτων δύναται να οδηγήσει σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, εφόσον ενσωματωθεί σε προσεγγίσεις Κυκλικής Οικονομίας. Ήδη υλοποιείται πιλοτικό Διαβαλκανικό Ευρωπαϊκό έργο (Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Αλβανία) για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα διασυνδέει τους παραγωγούς αποβλήτων μιας περιοχής (βιομηχανίες, δήμους, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα κ.λπ.), έτσι ώστε να ανακυκλώνουν τα απόβλητά τους και να τα διοχετεύουν ως πρώτες ύλες σε άλλες βιομηχανίες.

• Εθνική Πλατφόρμα για την ΨηφιακήΒιομηχανία
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη νέας πλατφόρμας για την Ψηφιακή Βιομηχανία (www. industry4.0.gov.gr), με στόχο την ενημέρωση για τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας και την προώθηση της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων.

• Ψηφιοποίηση Δελτίου ΒιομηχανικήςΚίνησης
Στόχος του έργου είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας υποβολής στοιχείων από τις επιχειρήσεις τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο υλοποίησης.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

 

Flexopack: Απόφαση για διανομή μερίσματος και επενδυτικό πλάνο €30 εκατ.

Τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 1.011.250,94 ευρώ (μικτό ποσό), δηλαδή 0,087 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό) ενέκριναν μεταξύ άλλων οι μέτοχοι της Flexopack, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων. Στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της συσκευαστικής, Σταμάτης Γκινοσάτης απαρίθμησε μια σειρά προκλήσεων που αντιμετώπισε η εταιρεία το 2021, ωστόσο εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον, δίνοντας έμφαση στο τριετές πλάνο επενδύσεων ύψους 30 εκατομμυρίων.

30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής
Όπως έγινε γνωστό, η Flexopack σχεδιάζει μέσα στην επόμενη τριετία να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ, που θα αφορούν στην ενίσχυση των υποδομών και των παραγωγικών βάσεων σε Ελλάδα, Πολωνία, Αυστραλία και ΗΠΑ.

Οι επενδύσεις αυτές θα αποσκοπούν στην παραγωγή τόσο υπαρχόντων, όσο και νέων προϊόντων, ενώ μέρος αυτών αφορά στην ανέγερση νέας μονάδας στο Κορωπί. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Παπαγιάννη για το FOOD Reporter, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά τριών συνεχόμενων οικοπέδων συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων έναντι 2,6 εκατ. ευρώ, όμορα με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, με σκοπό να προχωρήσει σε ανέγερση νέου κτιρίου προς επέκταση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γκινοσάτη, το 2021 η εταιρεία και γενικότερα ο κλάδος αντιμετώπισαν μια σειρά προκλήσεων, όπως η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, η ενίσχυση του κόστους μεταφορών και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο «απαγορευτικό» κόστος του βιομηχανικού ρεύματος, το οποίο πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών παραγωγικών εταιρειών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μη ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο οργανωτικών αλλαγών, η Flexopack αποφάσισε την προσθήκη του Γιάννη Τσουκαρίδη, επίτιμος πρόεδρος της Paperpack, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.