«Πρέπει να βεβαιωθούμε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, περιλαμβανομένου του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπηρετούν με κάθε δυνατό τρόπο το στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και στηρίζουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της εγχώριας παραγωγικής βάσης», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, Μιχάλης Στασινόπουλος σε εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική για τη μεταποίηση και η νέα οικονομία».
«Η πράσινη μετάβαση δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά κάθε πλευρά της παραγωγής και η προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση πρέπει να αφορά τα πάντα και όχι μόνο την ενέργεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τις συνέπειες της έλλειψης κινήτρων. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας για την έλλειψη κινήτρων είναι η πιθανότητα να υπάρξουν πρόστιμα και κυρώσεις μελλοντικά στις βιομηχανίες που δεν έχουν προχωρήσει την πράσινη μετάβαση στη λειτουργία τους», τόνισε. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεταποίηση στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και οι πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Παραγωγή-Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη.
Στην πανδημία αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «έκανε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει ότι το να έχει τις γραμμές παραγωγής εκτός Ευρώπης, δηλαδή στην Ασία ή στα άλλα μέρη του κόσμου, τελικά δεν ήταν καλή ιδέα. Αρχίσαμε να συζητάμε πως μπορούμε να παρακινήσουμε τη δική μας βιομηχανία». Τόνισε δε ότι η πανδημία ώθησε τη χώρα σε γρήγορες λύσεις για να αυξήσει την παραγωγικότητά της στη μεταποίηση για προϊόντα όπως μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, κάτι που αποδεικνύεται επωφελές.