Εξαγόρασε την Ηλίας Βαλαβάνης ΑΕ η Berlin Packaging

Την ελληνική εταιρεία υαλουργικών προϊόντων Ηλίας Βαλαβάνης ΑΕ εξαγόρασε η αμερικανική εταιρεία συσκευασίας Berlin Packaging. Η ελληνική εταιρεία κατασκευάζει μπουκάλια και βάζα για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ενώ έχει μονάδες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα καθώς και μονάδα ανακύκλωσης γυαλιού.

Με βάση τη συμφωνία, η Berlin Packaging θα διατηρήσει το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό και τις μονάδες της ελληνικής εταιρείας, ενώ παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Ηλίας Βαλαβάνης.

 

Στις 30 Ιουνίου το energy efficiency conference

Στις 30 Ιουνίου πραγματοποιείται η 9η συνάντηση του Energy Efficiency Conference, που διοργανώνει η Boussias. Το θέμα του συνεδρίου είναι η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, καθώς ένα από τα σημαντικότερα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι η προώθηση των πράσινων κτιρίων και η ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καταξιωμένα στελέχη μοιράζονται την εμπειρία και τις γνώσεις τους, προβάλλοντας τις καλύτερες πρακτικές ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και νέες τάσεις που θα αποτελέσουν ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία των αειφόρων κατασκευών στην Ελλάδα.
Η ατζέντα του Energy Efficiency Conference είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του συνεδρίου, ενώ κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται εδώ.

«Bonus» 1,441 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους της ΕΒΖ

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ρυθμίζεται η διαδικασία καταβολής των υποχρεώσεων του ΟΑΕΔ – ύψους 1.441.477 ευρώ – προς τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Το ποσό θα καταβληθεί απευθείας τους δικαιούχους εργαζόμενους, για την κάλυψη των υποχρεώσεων της εταιρείας για το χρονικό διάστημα 16/10/2019 έως 31/5/2021, κατά παρέκκλιση των μνημονευόμενων διατάξεων περί συμψηφισμού μεταξύ υποχρεώσεων του ΟΑΕΔ και απαιτήσεων της φορολογικής διοίκησης, καθώς και περί παραγραφής.

Οι πιστώσεις για την κάλυψη του εν λόγω ποσού θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα μεταφερθούν στον ΟΑΕΔ μέσω του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στα καταβαλλόμενα ποσά ανά δικαιούχο θα βαρύνουν την εταιρεία. Προβλέπεται πως εφόσον για τη διεκδίκηση της απαίτησης της εταιρείας έχουν ασκηθεί ένδικα βοηθήματα ή μέσα τα οποία εκκρεμούν σε οποιοδήποτε στάδιο, η απόφαση εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία παραιτείται από αυτά. Επίσης θεσπίζεται προνομιακό φορολογικό καθεστώς για το καταβαλλόμενο σε κάθε δικαιούχο εργαζόμενο, ποσό.

Φαρμακευτικό αποτύπωμα €6,7 δισ. στην οικονομία

Τους επτά πυλώνες δράσεων για την ενίσχυση του κλάδου του ελληνικού φαρμάκου ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο παρουσίασης της έκδοσης του ΙΟΒΕ: «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2020». Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, αλλά και η ενίσχυση των κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, Data Centers και ενίσχυση συνεργασιών διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, σημαντική παραμένει η αναπτυξιακή προοπτική της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η δαπάνη για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), αντιπροσωπεύει το 5% της συνολικής ιδιωτικής δαπάνης για Ε&Α στην Ελλάδα (2017). Η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία το 2019 ανήλθε σε €1,4 δισεκ., ενώ η προστιθέμενη αξία στα €1,2 δισεκ. (6,6% μερίδιο στην μεταποίηση).

Επενδύσεις 24 εκατ. από την Smurfit Kappa

Η Smurfit Kappa ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 24 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση του εργοστασίου της στο Rethel της Βορειοανατολικής Γαλλίας. Αυτή η επένδυση θα οδηγήσει σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις στο εργοστάσιο, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών CO2, με εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 τόνων ετησίως. Η πρώτη φάση του έργου, πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, με την πλήρη ολοκλήρωσή του να αναμένεται το 2023. Η επένδυση θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του εργοστασίου, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο κτίριο 8.200 τ.μ.

Ο Edwin Goffard, COO της Smurfit Kappa Europe – Corrugated and Converting, δήλωσε: «Στόχος της Smurfit Kappa είναι να ενισχύσει τη θέση της στη Γαλλία. Αυτή η επένδυση θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε περαιτέρω και να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας προς τις βιοηχανίες που εξυπηρετούμε». Από την πλευρά του ο Jean-Christophe Bugeon, διευθύνων σύμβουλος της Smurfit Kappa France, ανέφερε: «Αυτή η επένδυση όχι μόνο θα επεκτείνει τη χωρητικότητα του εργοστασίου μας, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίσουμε τα συνεχώς αυξανόμενα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας».

Αλεξάνδρα Γκίτση

Η Schneider Electric «Καλύτερος Παγκόσμιος Οργανισμός Βιώσιμης Εφοδιαστικής Αλυσίδας»

Η Schneider Electric ανακηρύχθηκε ο Καλύτερος Παγκόσμιος Οργανισμός Βιώσιμης Εφοδιαστικής Αλυσίδας κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την Αειφόρο Εφοδιαστική Αλυσίδα 2021 (Global Sustainable Supply Chain Summit 2021 – GSSC Summit). Η Schneider Electric επιλέχθηκε ανάμεσα από μία λίστα κορυφαίων διεθνών εταιρειών, με τις υψηλότερες βαθμολογίες σε περισσότερους από 100 δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών αποβλήτων, της επαγγελματικής υγείας και του εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και ίσων ευκαιριών. Όπως σημειώνει η εταιρεία, αυτό το βραβείο επιβραβεύει τις προσπάθειες της Schneider Electric για μείωση των εκπομπών άνθρακα στις αλυσίδες εφοδιασμού της κατά περισσότερο από 100.000 τόνους τα τελευταία τρία χρόνια.

Μέχρι το τέλος του 2020, το 80% των δραστηριοτήτων της Schneider Electric τροφοδοτήθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που ενεργοποιήθηκαν από τις τεχνολογίες της εταιρείας, αξιοποιώντας παράλληλα τις ανανεώσιμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs). Τοποθετώντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της τρέχουσας στρατηγικής της εφοδιαστικής αλυσίδας, γνωστή ως πρόγραμμα STRIVE (2021-2023), η Schneider Electric έχει ως στόχο 70 εργοστάσια και κέντρα διανομής με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα έως το 2025, ενώ θα συνεχίσει να επιδιώκει περαιτέρω ενεργειακή απόδοση και αποδοτικότητα άνθρακα σε περίπου 300 εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης.

Η εταιρεία έχει καθορίσει τη δική της τιμή άνθρακα έως 130 €/τόνο για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού με σημαντική επίδραση CO₂. Οι προμηθευτές θα υποστηρίξουν επίσης την αυξημένη χρήση πράσινων υλικών στα προϊόντα της Schneider Electric και τη μετάβασή της σε συσκευασίες αποκλειστικά από ανακυκλωμένο χαρτί.

Coca-Cola: Επένδυση €4 εκατ. για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης

Περαιτέρω βελτίωση των περιβαλλοντικών της στόχων πέτυχε το 2020 η Coca-Cola Τρία Έψιλον, ενώ ανακοίνωσε ότι προχωρά το 2021 σε επένδυση ύψους €4 εκατ. για την κατάργηση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου μέσω του νέου τύπου συσκευασίας KeelClip™, μια πρωτοβουλία που υλοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, αλλά και συνολικά στη χώρα μας και ισοδυναμεί με εξοικονόμηση σχεδόν 287 τόνων πλαστικού ετησίως.

Μάλιστα, το 2020 η εταιρεία μείωσε το βάρος των συσκευασιών των χυμών AMITA, ενώ από το 2016 έχει προχωρήσει σε μείωση του όγκου του πλαστικού στις συσκευασίες. Παράλληλα, η ανακύκλωση των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας άγγιξε το 99,1 %, με το Σχηματάρι Mega-Plant να αποτελεί το πρώτο εργοστάσιο στο οποίο επιτεύχθηκε 100% ανακύκλωση των παραγόμενων απορριμμάτων.

Επίσης, οι απόλυτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη δραστηριότητά της μειώθηκαν το 2020 κατά 59% (σε σύγκριση με το 2017), ενώ η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το 62,3% της συνολικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. Το 2020 δε, επαναχρησιμοποιήθηκαν και ανακυκλώθηκαν 53.520.000 λίτρα νερού στις παραγωγικές μονάδες, ενώ εξοικονομήθηκαν 177.516.000 λίτρα νερού σε σχέση με το 2019 (μείωση 16%). Υπενθυμίζεται ότι η Coca-Cola Τρία Έψιλον προχωρά με την απορρόφηση της εταιρείας Τσακίρης, όπως επιβεβαιώνεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό της κεφαλαιακής διάρθρωσης και την αποτελεσματικότητα της διοίκησης των εταιρειών.

Τα βήματα της Motor Oil προς την ενεργειακή αυτονομία

Τους τέσσερις άξονες προτεραιότητας της Motor Oil για την ενεργειακή μετάβαση, περιέγραψε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Πέτρος Τζαννετάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για συνεχή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του διυλιστηρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εγκαθιστά σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στις εγκαταστάσεις των Αγίων Θεοδώρων.

Στη σημασία της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των ιδιωτικών επενδύσεων αναφέρθηκε ο κ. Τζαννετάκης, ενώ απαρίθμησε τις προτεραιότητες της Motor Oil ως εξής:
1. Συνεχής ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό.
2. Kινητικότητα (mobility), σχεδιασμός του πρατηρίου του μέλλοντος, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
3. Eπενδύσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ΑΠΕ.
4. Ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα.

Ευελιξία και ανθεκτικότητα των υποδομών
Όσον αφορά στο νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, όπως σημειώνει η εταιρεία, αναβαθμίζει την ευελιξία και την ανθεκτικότητα των υποδομών του διυλιστηρίου, εξασφαλίζοντας περισσότερη ενεργειακή αυτονομία.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ με μπαταρίες ειδικής τεχνολογίας, κατασκευασμένες μεν από ευρέως διαθέσιμες πρώτες ύλες, κατάλληλες δε για εγκατάσταση σε περιβάλλον Oil & Gas και υψηλές θερμοκρασίες. Ως τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα βαθιάς εκφόρτισης, να εκτελούν διαρκώς κύκλους μερικής φόρτισης – εκφόρτισης χωρίς να μειώνεται ο χρόνος ζωής τους και να ελέγχονται από σύστημα SCADA όπου ενσωματώνονται όλες οι υπόλοιπες ηλεκτρολογικές υποδομές του διυλιστηρίου. Οι μπαταρίες που εγκαταστάθηκαν μπορούν να αποθηκεύουν και ακολούθως να διοχετεύουν στο εσωτερικό δίκτυο του διυλιστηρίου 4MWh. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, δίνουν τη δυνατότητα στο διυλιστήριο να μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα αναβαθμίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του.